ΔΗΜΟΣΙΕΎΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (26/1)

Ημερομηνία: 27-01-2022

Όλη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το μεγάλο χάος που επικράτησε και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και την γενική παραλυσία

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

****************************************
****************************************
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα σας. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.
Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο.
Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.
Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό.
Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλα τα στελέχη της πολιτείας αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν οδηγούς, να μην κινδυνεύσουν ζωές. Ήταν μία τιτάνια προσπάθεια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Θέλω να ευχαριστήσω και τους υγειονομικούς μας, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας.
Να ευχαριστήσω επίσης και τους εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δική τους προσπάθεια. Κάθε δέντρο που κόβει μία γραμμή μέσης τάσης ρεύματος είναι μία ξεχωριστή πρόκληση, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παλέψουν με μισό μέτρο χιόνι. Και για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα.
Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.
Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού.
Και θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.
Πράγματι, μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.
Όμως, θα το ξαναπώ, έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα. Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία.
Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων.
Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι.
Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε.
****************************************************************
****************************************************************

Ροή
22 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Περιβάλλον / Φεστιβάλ / ΦΥΣΗ  ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ALFEIOS ECO FESTIVAL  ME TA  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ EVENT  ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ     Μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα είχε και το περίπτερο της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας (με την παρουσία επίσης της Νικολίας Αστερή), τα μέλη της οποίας στη 2η ημέρα του φεστιβάλ (Κυριακή 17/9) παρουσίασαν “live” ένα πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργώντας σβόλους με σπόρους (seed balls)… μάλιστα στους επισκέπτες δόθηκαν -συμβολικά- δώρα σβόλοι σπόρων που θα μπορούν να φυτευτούν σε κήπους ή ακόμα και σε γλάστρες! Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το εργαστήρι παρασκευής σαπουνιών (με επαναχρησιμοποίηση ελαιόλαδου) από το ΚΕΠΕΑ Κρεστένων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτενβρίου 2023. Μια δράση για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τους μικρότερους που… μυήθηκαν στην κυκλική οικονομία με ένα πολύ απλό τρόπο! Το κοινό καλωσόρισε ο Διευθυντής του ΚΕΠΕΑ  Πέτρος Γαβράς,  ενώ την παρουσίαση έκανε η Μαρία Σχοινά. Εντυπωσιακό ήταν το συναυλιακό μέρος της δεύτερης ημέρας του Alfeios Eco Festival. Ο Γιάννης Κουγιανός παρουσίασε ένα πρωτότυπο live act με ήχους από το hand pan έχοντας δίπλα του τον Άρη Γιατρά! Το ντουέτο αποτέλεσε μια  έκπληξη για τον κόσμο που βίωσε μια ξεχωριστή ηχητική εμπειρία, χειροκροτώντας τους δυο καλλιτέχνες. Αναμφίβολα το φινάλε του Alfeios Eco Festival ήρθε με τον καλύτερο τρόπο! Αυτό γιατί οι Bronza Banda, το μουσικό σχήμα (πνευστά) με τον Balkan-παραδοσιακό ήχο έκανε πατινάδα σε κεντρικούς δρόμους πέριξ της κεντρικής πλατείας του Πύργου δημιουργώντας ένα ξεχωριστό θέαμα! Στη συνέχεια τα μέλη της μπάντας κατευθύνθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου για περίπου δυο ώρες ξεσήκωσαν το κοινό με το ρεπερτόριο τους δημιουργώντας κέφι με ασταμάτητο ρυθμό και πολύ χορό!   Στήριξη – Συμμετοχές   Το διήμερο eco – event υποστήριξαν Φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., οι εταιρείες “Σιδηροκαστρίτης Ζώης – Olympic Engineering & Consulting” (Φωτοβολταικά), «AGROTAX», “Τσιπολίτης Αντώνης – Ηλειακό Κέντρο Ανακύκλωσης”,  «Nissan – Τσιώρης», «Νέκταρ & Αμβροσία», Βασιλόπουλος (Συσκευασία – Υλικά Καθαρισμού – Χαρτικά), και Artisti Cafe. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Ηλείας {με επικεφαλής τον πρόεδρο Ανδρέα Βαρώτσο}, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, η Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, η Ομάδα Τέχνης “Hetteronymous”, η Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Πελοποννήσου και ο κινηματογραφιστής/φωτογράφος Martin Mc Darren (με φωτογραφικό υλικό από τον ποταμό Αλφειό).     *** Η Εφνμερίδα μας συγχαίρει δύο από τα σημαίνοντα στελέχη,  που βοήθησαν στην όλη προετοιμασία του θαυμάσιου αυτού διήμερου eco – event, τον Γιώργο Γουβιά και τον Ανδρέα Αλεξόπουλο  και ιδιαίτερα τον φίλο και συνάδελφο Γιώργο Γουβιά, για τα στοιχεία  που παραχώρησε εμπλουτισμού του ρεπορτάζ παρουσίασης! Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
22 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣκίτσαΤο καταπληκτικό για τις Δημοτικές Εκλογές σκίτσο του ΚΥΡ   [...]
22 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / Τοπική Αυτοδιοίκηση  Ο ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ <<ΑΝΤΑΡΣΥΑ>> ΠΥΡΓΟΥ  ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗ <<ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΔΑΣ>>     Ένας καλός σύντροφος ήρθε από τα παλιά…  Πρόκειται για τον Σάκη Κουτσουβά, από την Αμαλιάδα, από τα πιο δυναμικά στελέχη  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , που έχει εδώ και χρόνια αναστείλει τη δράση της, μετά και από το πρόβλημα υτγείας του επικεφαλής της  Γιάννη Σεφερλή.  Ο Σάκης Κουτσουβάς κατέρχεται στις Δημοτικές Εκλογές  του προσεχούς Οκτώβρη, με τη <<Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας>>,  που σε όλη την Ηλεία πλέον παρουσιάζει ραγδαία άνοδο! Με αγάπη για την Ηλεία και ιδιαίτερα για τον γενέθλιο τόπο του, την Αμαλιάδα,  ο Σάκης Κουτσουβάς έκανε προς τα τοπικά ΜΜΕ, υην πιο κάτω δήλωση :   <<Ύστερα από χρόνια, αποφάσισα να συμπαραταχθώ με την Λαϊκή Συσπείρωση ΄Ηλιδας. Ο λόγος είναι η ιδιαίτερη κρισιμότητα των εξελίξεων και η μεγάλη ανάγκη να συγκεντρωθούν ικανές σε ποιότητα και όγκο κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ώστε από κοινού να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε νικηφόρα με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Με την πολιτική η οποία οδήγησε τα πράγματα εδώ που είναι : μερική απασχόληση, οχτάμηνη το πολύ εργασία – απασχόληση, χαμηλά μεροκάματα, μεγάλες δυσκολίες στην παραγωγή και διαχείριση των γεωργικών προϊόντων, μετατροπή των δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, του  ρεύματος σε εμπορεύματα δυσβάστακτου κόστους για τις οικογένειες του μεροκάματου και των πετσοκομμένων μισθών. Στο σημείο όταν έχει καύσωνα να καιγόμαστε και όταν βρέχει να πνιγόμαστε.   Που μετατρέπει και την περιοχή μας μέσω του Αράξου, της Ανδραβίδας  και του Ακτίου σε στόχο των πολεμικών συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν κάθε άνθρωπο στο να πάρει θέση. Και η τοποθέτηση του καθενός και της κάθε μιας δεν μπορεί παρά να είναι με τις δυνάμεις της  Ειρήνης, της δουλειάς και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.   Σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε το έναυσμα για έναν δημοτικό και κοινοτικό κίνημα ώστε όλοι οι συμπολίτες μας στην Ήλιδα που πρόταξαν την αλληλεγγύη, το συλλογικό συμφέρον της πόλης και των χωριών μας να διεκδικούν μία ζωή ολόκληρη, αντάξια των δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι μία ζωή μισή, με δόσεις, απόρροια των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας και των αρχών της τοπικής διοίκησης που την υποστηρίζουν.   Η Λαϊκή Συσπείρωση ΄Ηλιδας είναι έτοιμη για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.   Και μπορεί μετά τις εκλογές να αποτελέσει την πραγματική δύναμη που όχι μόνο θα συγκρουστεί με όσους μαυρίζουν τη ζωή μας, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και να αποσπάσει λύσεις με το λαό και για το λαό της περιοχής μας. Μπορεί την ελπίδα που έχει ανάψει εδώ και καιρό στην Αμαλιάδα και στις Κοινότητές μας να τη φουντώσει, ώστε να μη μπορέσει να συγκρατηθεί από το παλιό και το σάπιο που καπηλεύεται το Δήμο και τις ζωές μας όλα αυτά τα χρόνια.   Με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το ζύγι κόστος – όφελος που οδηγεί μαθηματικά στην παρακμή, παίρνω μέρος στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σαν ελάχιστο χρέος απέναντι στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας>>.   Κουτσουβάς Διονύσιος (Σάκης) του Αθανασίου Αμαλιάδα 18/9/2023 [...]
22 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΑΡΧΟΣ / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ / Κοινωνία / ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ  Η επίσκεψη του Δημάρχου Πύργου Παν. Αντωνακόπουλου στον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο          Στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Πύργου και της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο,’ στο γραφείο του. Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε εγκάρδια τον κ. Αντωνακόπουλο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές για την πρόοδο και την προαγωγή του Δήμου Πύργου. Συζήτησαν δε, διάφορα ζητήματα ευρύτερου και τοπικού ενδιαφέροντος, ανταλλάσσοντας απόψεις και σκέψεις σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και της κοινωνικής καταστάσεως εν γένει. Ο κ. Αντωνακόπουλος από την πλευρά του, εξήρε το διαρκές πνευματικό αλλά και το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης. Κι εξέφρασε τη σταθερή βούλησή του για διατήρηση του άριστου, συναινετικού και συνεργατικού κλίματος που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Πύργου και της Μητρόπολης, με προτεραιότητα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. [...]
22 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ / ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ / ΘΕΑΤΡΟ / Κοινωνία / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ / ΤΕΧΝΗ / ΤΡΑΓΩΔΙΕΣΣΗΜΕΡΑ  22/9  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ : ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ     Η πρεμιέρα στον Πύργο της παράστασης  «Οιδίπους τύραννος» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου και με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό     Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο «Ολύμπια» στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας  και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε, ο «Οιδίπους τύραννος»,  με το Νίκο Λαϊνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεβαίνει  στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, η συγκλονιστική τραγωδία του Σοφοκλή.  Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.15 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τη μεγαλειώδη παραγωγή του Δήμου Πύργου, με τη συμμετοχή της Ομάδας θεάτρου «Προσκήνιο», σε ευρηματική σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και  πρωτότυπη μουσική του κορυφαίου Ηλία Ανδριόπουλου, με μια πλειάδα ηθοποιών που ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό στην απαιτητική αυτή τραγωδία του Σοφοκλή.   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν- Η απόδοση βασίστηκε στη μετάφραση του Φώτου Πολίτη. Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη Φωτογραφία – Σχεδιασμός εντύπων: Δημήτρης Παπαϊωάννου Sound editing and mastering: DIMITRIOS DOULIAS Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου Προβολή και επικοινωνία: Δημήτρης Παπαϊωάννου ΔΙΑΝΟΜΗ (με τη σειρά εμφάνισης): Οιδίπους: Νίκος Λαϊνόπουλος Ιερέας: Άγγελος Γκοτσίνας, Κώστας Ντεβενέζος Κορυφαίες Χορού: Δώρα Λοΐζου, Γεωργία Καράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου, Κρέων: Ευάγγελος Κωνσταντίνου Τειρεσίας: Μαρία Μαντά Ιοκάστη: Παναγιώτα Τόκα Άγγελος: Φανή Ζάγκλη Θεράπων Λάιου: Σοφιανός Δημόπουλος Εξάγγελος: Κώστας Μπιλάλης Αντιγόνη: Ραφαέλα Βουργουτζή Ισμήνη: Ανδριάνα Γιατρά Χορός: ο θίασος [...]
21 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΠΕΤΕΙΟΙ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ / ΧΟΡΩΔΙΕΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ  ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ     Η Μικτή Χορωδία Πύργου, την  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε στην  Επετειακή Συνάντηση  Χορωδιών  για τα 100 + 1  χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, που πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο. Την εκδήλωση με τίτλο «μνήμης σπαράγματα» διοργάνωσαν ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου  «Ορφεύς»,  ο Σύλλογος Μικρασιατικών προσφύγων  Ν.. Αιτωλοακαρνανίας , ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συμμετείχαν η χορωδία  «Ορφέας» Αγρινίου, η Χορωδία του Πνευματικού  Κέντρου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Πολυφωνική Χορωδία Ανατολικής Αιγιαλείας, η Μικτή Χορωδία Πύργου και η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας. ***   Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης ήταν ένα συγκινητικό δρώμενο του τμήματος παραδοσιακής μουσικής Κ.Ε.Δ. Αγρινίου (χορωδία “Ιάμβη”,  μουσικό σύνολο “Ηχώ”),  με τη συμμετοχή της Χορωδίας Συλλόγου Μικρασιατικών Προσφύγων  Ν. Αιτωλοακαρνανίας. ***    Η Μικτή χορωδία Πύργου υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Παναγόπουλου και της συνοδείας στο πιάνο της Κωνσταντίνας Αναστοπούλου τραγούδησε τα παραδοσιακά  «Τζιβαέρι», «Στο πα  και στο ξαναλέω». Επίσης του Ηλία Ανδριόπουλου , «όνειρο», «ο αγέρας στους δρόμους» και «το τραγούδι του παλιού καιρού». Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κοινό τραγούδι από όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Πολυφωνικής Πάτρας κ. Σολωμού  «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι».   [...]
21 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Λαϊκή Αγορά / ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣΣτην πλατεία Μίκη Θεοδωράκη (πρώην Νικάκη) η Λαϊκή του Σαββάτου (23/9) στον Πύργο   [...]
21 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ / Κοινωνία / ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ  Το μεγάλο δίλημμα : Θα σωθεί ή οχι ο Ναός στο Στρέφι?     ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΑΓΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ     Τι είπαν στην<<Α>> Πύργου ο εφημέριος π. Αλέξης Ντάβαρης και η πρόεδρος της Τ.Κ. Στρεφίου  κ. Αθανασία Κούρβα       Για το σοβαρό θέμα της στατικότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Στρέφι, μετά και από την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει, επικοινωνήσαμε με τον εφημέριο του Ναού π. Αλέξη Ντάβαρη και την πρόεδρο της Τ.Κ. Στρεφίου κ. Αθανασία Κούρβα.  Έτσι την Τρίτη 19 του Σεπτέμβρη 2023, στις 4 το απόγευμα,  μεταβήκαμε στο Στρέφι, για επιτόπου Ρεπορτάζ. Μπαίνοντας μέσα στο Ναί, είδαμε στο πλακόστρωτο βγαλμένα προσωρινά τα πλακάκια, όπου έβλεπες καθαρά τις ρηγματώσεις. Ο παπα Αλέξης μού έδειξε όλα τα σημεία, μιας κατάστασης που σου προκαλεί θλίψη, πέραν του γεγονότος ενός επικρεμάμενου κινδύνου, να υποστεί ο Ναός ανεπανόρθωτη καταστροφή, και προϊόντος του χρόνου να προκληθεί κατολίσθηση, που θα επιφέρει την καταστροφή!  Στη Σελίδα της Εφημερίδας μας, στην πλατφόρμα του Fb,  αναρτήσαμε πολλές φωτογραφίες, τόσο από την επιφάνεια του κτηρίου, όσο και υο πλημμυρισμένο από νερά υπόγειο, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσαν υα γραφεία του Ναού. Συνομιλήσαμε αρκετά με τον παπα Αλέξη επί του θέματος αυτού και σε μια δραματική αποστροφή του λόγου του είπε : <<Λυπάμαι και τρέμω στη σκέψη ότι θα είμαι ο τελευταίος ιερέας, που θα λειτουργήσει το Ναό>>!! Στις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε, θα δείτε τον ιερέα αυτόν να γονατίζει στο σημείο, όπου το ΕΑΓΜΕ έκανε γεώτρηση σε βάθος 15 μέτρων…  Και μετά από 20 μέρες γέμισε νερά εκείνο το σημείο, όπως και το υπόγειο, όπου λειτοργούσαν τα γραφεία του Ναού και στον διπλανό ακριβώς χώρο, με νερά και αυτός και στον τοίχο να υπάρχουν επίσης εικόνες! Και καθώς αντικρίζεις την όλη κατάσταση, σκέφτεσαι, το πώς από τη μια στιγμή στην άλλη έγινε τούτο το κακό! Ο  Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Στρεφίου κτίστηκε το 1863, όπως αναφέρεται από το Τμήμα του ΥΠΠΟ Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Έχει αγιογραφηθεί από τον σπουδαίο Αγιογράφο Αντώνιο Κόκκινο, πατέρα του μεγάλου τέκνου του Πύργου Ακαδημαϊκού Ιστορικού, Λογοτέχνη και Δημοσιογράφου Διονυσίου Κόκκινου.  Η πιο παλιά εικόνα είναι του 1886! Και σκέφτεσαι, καθώς πηγαίνεις από το ένα σημείο στο άλλο, αντικρίζοντας τον <<ύπουλο>> κίνδυνο που διατρέχει ο Ναός από τις ρρηγματώσεις…  Σκέφτεσι τι θα απογίνουν όλα αυτά? Διότι το τέμπλο είναι τώρα εύθραυστο και πρόκειται για ένα πολύ ωραίο από αισθητικής άποψης τέμπλο!  Μα και τα μάρμαρα του σολέα έχουν διαρραγεί και μέσα στο ιερό, κάτω από την αγία τράπεζα υπάρχει ρηγμαάτωση…  Και σκέφτεσαι, τι μπορεί να γίνει τώρα? Υπάρχει σωτηρία? Οι ελπίδες όλων, πέραν των καθιερωμένων επουράνιων καταστάσεων, στρέφονται τώρα αποκλειστικά στους ειδικούς επιστήμονες του ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ)… Τόσο για λόγους τεχνικούς, όσο και για λόγους ψυχολογικούς, το ΕΑΓΜΕ πρέπει, είναι μεγάλη ανάγκη, να επισπεύσει την Έκθεση Αυτοψίας, ώστε να γίνουν εν τάχει τα επόμενα βήματα! 888888888888888888888888888888   Για το όλο ζήτημα αναφέρθηκε επίσης με στοιχεία για το ιστορικό του αναπάντεχου αυτού προβλήματος, που κρατά σε αγωνία το χριστεπώνυμο πλήθος της εν λόγω Κοινότητας, η πρόεδρος αυτής κ. Αθανασία Κούρβα, η οπία είπε τα εξής : <<Από τον Σεπτέμβριο του 2022 παρατηρήθηκαν ανεπαίσθητες ρωγμές στην είσοδο  της κεντρικής εκκλησίας μας. Όταν άρχισαν να προκαλούν κάποια ανησυχία,  κλήθηκε από την Ενορία μας,   ο Μηχανικός κ. Τρύφωνας Βασιλόπουλος (ο οποίος  είχε αναλάβει τη μελέτη για αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του 2008).  Βλέποντας τις ρωγμές,  είπε να τις παρακολουθούμε και να τον ενημερώσουμε. Κλήθηκε και ο μηχανικός του Δήμου, ο οποίος κι αυτός  είπε το ίδιο. Όταν άρχισαν οι ρωγμές να μεγαλώνουν ήρθε ο μηχανικός κ. Αριστομένης Τσαντίλης, ο οποίος στις 22 Απριλίου συναντήθηκε με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Πρόεδρο της Κοινότητας  Αθανασία Κούρβα. Πρότεινε να γίνει γεωλογική μελέτη.  Έγινε γεώτρηση  για να ληφθούν τα κατάλληλα δείγματα υπεδάφους,  στις 4 και 5 Ιουνίου 2023. Στις 19 Ιουλίου 2023 είχαμε συνάντηση ο μηχανικός κ. Αριστομένης Τσαντίλης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος της Κοινότητας  και οι κ.κ. Παναγιώτης Καρούτζος και Θεόδωρος Τζούβαλης. Ο μηχανικός μάς ενημέρωσε ότι η γεωλογική μελέτη έδειξε ότι το έδαφος είναι σαθρό και η αιτία είναι το νερό. Όμως όπως γράφει η Τεχνική & Αιτιολογική Έκθεση και στη σελίδα 8, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των γεωτρήσεων δεν διαπιστώθηκε στάθμη υπόγειων υδάτων. Μετά από διάστημα 20 και 30 ημερών διαπιστώθηκε η παρουσία υδάτων, τα οποία μπορεί να προέρχονται από υπόγεια πηγή, ή διαρροή υδάτων από τυχόν αγωγούς κοινής ωφέλειας, κ.λπ. {σελίδα 27 Τεχνικής & Αιτιολογικής Έκθεσης}. 24 Ιουλίου 2023 έγινε   ανάλυση  νερού. Αρχές Αυγούστου, έγινε η ενημέρωση Μητρόπολης και  ένας πρώτος σχεδιασμός για την αναζήτηση χρημάτων. Από   την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα με την Εκκλησία, κάποιοι συγχωριανοί, μάς ανέφεραν και εκείνοι προβλήματα στις οικίες τους, που πιθανόν να έχουν την αιτία τους στο ίδιο γεωλογικό φαινόμενο. Γι΄ αυτό τον λόγο, την  Τετάρτη 16 Αυγούστου, έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία πήραν μέρος, από την  Ενορία, ο Πατέρας Αλέξιος, από  την Κοινότητα, η Πρόεδρος και από τον Δήμο, ο Δήμαρχος και οι μηχανικοί του Δήμου. Αναλύθηκε η  κατάσταση και αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο  προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων, με το οποίο να ζητείται η ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΓΓΠΠ και ΕΑΓΜΕ, για μετάβαση του ΕΑΓΜΕ, στο χωριό μας, και διενέργεια αυτοψιών, σε γεωλογικό φαινόμενο  που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρήσαμε το θέμα κατεπείγον:  το έγγραφο διαβιβάστηκε την ίδια μέρα, (αρ. πρωτ. 6971/16-08-2023) και έγιναν οι οχλήσεις από πλευράς Δημάρχου στους αρμόδιους φορείς. Το αποτέλεσμα ήταν την ίδια μέρα (16/08/2023) η ΓΓΠΠ να απευθυνθεί άμεσα,    στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ταυτόχρονα, ως Κοινότητα  και για να  εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε,  για να βρούμε τι έχει συμβεί, καλέσαμε ένα άτομο που συνεργάζεται με  την υπηρεσία Ύδρευσης του  Δήμου Πύργου. Έχει στην διάθεσή του, ένα μηχάνημα που μετράει τον θόρυβο. Σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας (για αυτό δουλεύει νύχτα), βαδίζει πάνω από τους αγωγούς ύδρευσης και  αν ακούσει θόρυβο,   εικάζεται ότι μπορεί να υπάρχει διαρροή. Μας υπέδειξε ένα σημείο (ακουγόταν μεγάλος θόρυβος), όπου  και η ΔΕΥΑ προχώρησε σε διατομή. Δεν βρέθηκε διαρροή στο  σημείο που υποδείχτηκε.   Ολοκληρώθηκαν    οι έρευνες  με το συγκεκριμένο μηχάνημα αυτή την βδομάδα. (11/09/2023). Στο διάστημα 13-15 Σεπτεμβρίου, ήρθε στην Κοινότητά μας,  επιτροπή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Έχουν προβεί σε αυτοψία, έκαναν τις αναγκαίες μετρήσεις κλπ.  Αναμένουμε την γραπτή έκθεσή τους. Έχω την αίσθηση, πως θα θελήσουν να κάνουν μια εκτενέστερη μελέτη για το θέμα, διότι αφορά μεγαλύτερη έκταση. Όλα δε τα προβλήματα, έχουν την ίδια κατεύθυνση,  από δυτικά προς ανατολικά. Ως Κοινότητα θα περιμένουμε τις απόψεις τους, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στους επιστήμονες>>. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου υης ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr  Αντρέα ΑΥΓ.  Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
20 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ  Ο Κώστας  Τζαβάρας επέστρεψε στη μαχητική Δικηγορία με μια μεγάλη νομική επιτυχία!     Πλησίστιος έχει επιστρέψει στη δικηγορία ο Κώστας Τζαβάρας μετά την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. ***  Ως δικηγόρος πλέον συνέβαλε σε  ένα σπουδαίο νομικά δικαστικό επίτευγμα: την πρόσφατη έκδοση της υπ’ αριθμ. 151/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εξελίχθηκε και βελτιώθηκε η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων σε υποθέσεις βιομηχανικής ιδιοκτησίας και δη στο δίκαιο της ευρεσιτεχνίας («πατέντες»), καθώς και σε θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία και στο ρόλο του πραγματογνώμονα ως βοηθού του δικαστή για τη διάγνωση σύνθετων επιστημονικών ζητημάτων που ανακύπτουν στις υποθέσεις αυτές. Με την απόφαση αυτή, που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικής σημασίας από διακεκριμένους νομικούς της χώρας,  για πρώτη φορά τα ελληνικά δικαστήρια αναγνωρίζουν και δέχονται ως εύλογη αιτία αντικατάστασης του πραγματογνώμονα την απαίτηση από μέρους του υπέρογκης αμοιβής, έστω και αν αυτή είναι σύμφωνη με τα ελάχιστα όρια των αμοιβών που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία (πχ πδ 696/1974 προκειμένου για τις αμοιβές των μηχανικών). Επιπλέον, με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι ο πραγματογνώμονας δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τους διαδίκους προκαταβολικά την αμοιβή του, πριν δηλαδή την κατάθεση της γνωμοδότησής του και πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης. Αφενός μεν γιατί ο πραγματογνώμονας στην περίπτωση αυτή δεν ενεργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως βοηθός του δικαστή και επιτελεί δημόσιο λειτούργημα. Αφετέρου γιατί με βάση τη δικονομία η αμοιβή του πραγματογνώμονα εκκαθαρίζεται από το Δικαστήριο και περιλαμβάνεται στις διατάξεις της δικαστικής απόφασης. Το μείζον, όμως, ζήτημα, που επιλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 151/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είναι ότι δεν αρκεί για να οριστεί κάποιος πραγματογνώμονας σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να κατέχει μόνο την επιστημονική γνώση θετικής/τεχνολογικής κατεύθυνσης (πχ μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός κλπ), αλλά προσαπαιτείται να διαθέτει και επιστημονικό υπόβαθρο νομικών γνώσεων που αφορούν στο δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, γιατί χωρίς αυτές δεν είναι δυνατό να απαντηθούν με ασφάλεια τα ζητήματα που ανακύπτουν. Έτσι, με την απόφαση αυτή για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε δεκτό ότι τα προσόντα αυτά τα έχει ο Σύμβουλος Ευρεσιτεχνίας («patent attorney»), θεσμός ο οποίος έχει εισαχθεί και στο εθνικό δίκαιο με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018, κατ’ εφαρμογήν του οποίου ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (άρθρο 1 του π.δ. 31/2019). Με βάση αυτή την παραδοχή, η συγκεκριμένη απόφαση έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει στο Δικαστήριο ο Κώστας Τζαβάρας και αντικατέστησε λόγω επιστημονικής αναρμοδιότητας δύο μηχανολόγους μηχανικούς που είχε ορίσει το Δικαστήριο με προηγούμενη απόφασή του ως πραγματογνώμονες στη σχετική υπόθεση και στη θέση τους διόρισε δύο πιστοποιημένους στην Ελλάδα συμβούλους ευρεσιτεχνίας, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στο κατάλογο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office), που διαθέτουν και την ειδικότητα του μηχανολόγου-μηχανικού. ***  Η Εφημερίδα μας εύχεται στον κ. Τζαβάρα, καλή μαχητική δικηγορική πορεία και επιτυχίες στον εμπλουτισμό εννοιών και διερμηνειών του νομικού συστήματος της χώρας μας. [...]
19 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Εκλογές / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ / Τοπική Αυτοδιοίκηση / ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Τ.Κ. ΣΤΡΕΦΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΡΒΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ…      Αν όμως θέλετε να δείτε και να διαβάσετε τον δομικό της λόγο για το πώς βλέπει τα πράγματα ενόψει εκλογών, τότε δεν έχετε παρά να πατήσετε πάνω στο  σύνδεσμο για να ανοίξει το αρχείο…   Ο ΔΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΚΟΥΡΒΑ [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023IN MEMORIAM / ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ / ΗΛΕΙΑ / ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΌ / ΚοινωνίαΣήμερα στα 10 χρόνια από την αιμοσταγή δολοφονία ενός απλού Αντιφασίστα Τραγουδιστή, του Παύλου Φύσσα, από τους Φασιστοσυμμορίτες και τις παραφυάδες τους Ανθέλληνες της Ναζιστικής <<Χρυσής Αυγής>>       Μία <<ενδοσκοπική>> ανάλυση του φασιστικού φαινομένου και πώς δρα κάτω από τη μύτη μας  ως η κορωνίδα του πιο ύπουλου λαϊκισμού   Αυτούς τους λεκτικούς  χαρακτηρισμούς που λέγανε σε βάρος των Ελλήνων Κομμουνιστών στα μαύρα της σκλαβιάς πέτρινα χρόνια, ο δίκαιος της Δικαιοσύνης και της Ιστορικής Αναγκαιότητας Λόγος,  γυρίζουν μπούμεργαγκ στα άθλια αιμοβόρα πρόσωπά τους! Εδώ θα τα πούμε με αληθινή πίστη στην αλήθεια, από αυτή τη δημοκρατική έπαλξη των επάλξεων, το ιστορικό θεμέλιο της ολοκληρωτικά Ανεξάρτητης και  Αδέσμευτης ΑΥΓΗΣ Πύργου Ηλείας, που κάνει έναν έντιμο και αφιλοκερδή αγώνα έχοντας εξασφαλίσει μεγάλη αγάπη και πίστη από τους όπου γης Αναγνώστες της! Η συγκυρία το θέλησε οι πρόγονοί μου να βρεθούν στην καλή πλευρά της Ιστορίας, όπως αδοκίμως κατά το μάλλον ή ήττον, λέγεται από τους νικητές προς τους ηττημένους…   Από υην άλλη όχθη τώρα, τίνος παιδιά είναι οι δολοφόνοι  Χρυσαυγίτες? Είναι απόγονοι των Εθνοπροδοτών της πατρίδας μας Ελλάδας! Δηλαδή εκείνων που συγκρότησαν τα Τάγματα Ασφαλείας στην υπηρεσία του Γ΄Ράιχ και έφτασαν στο σημείο να μαγαρίσουν τη φορεσιά την τσολιαδίστικη, όταν ορκίστηκαν πίστη στον Φύρερ Χίτλερ!!! Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι εκείνοι να λένε ότι είναι Έλληνες?  Ευφυώς πράττων  ο ελληνικός πατριωτριωτικός λαός τους είχε αποκαλέσει <<Γερμανοτσολιάδες>>!!! Η πιο μεγάλη τραγωδία για το ανθρώπινο είδος ήταν και είναι ο Φασισμός και ο Ναζισμός! Κάποιοι που θέλουν να φανούν ότι είναι μόνο με την Ελλάδα και με κανένα κόμμα και με καμιά πολιυική, είναι άτομα δίχως βούληση και προσωπικότητα, καθότι έχουν ενστερνιστεί τη θεωρία ότι φασιστικές και  ναζιστικές οργανώσεις, όπως μία από αυτές ήταν και η <<Χ.Α.>>,  είναι αντισυστημικές…!!!  Βέβαια αν ρωτήσεις κάποιος εκείνους που είχαν ψηφίσει <<Χ.Α.>>,  τι σημαίνει <<αντισυστημικό κόμμα>>,  θα σου απαντήσει απλά και με απόλυτη αφέλεια ότι είναι κατά του συστήματος!  Αν όμως τον ρωτήσεις τι περιλαμβάνει το σύστημα, ακόμα και περιγραφικά {αναλυτικά ούτε κατά διάνοια} δεν θα μπορέσει να το εξηγήσει…   Βέβαια τα στελέχη του ναζιστικού κόμματος ξέρουν από αυτά, άλλο  αν διαστρεβλώνουν τις καταστάσεις! Υπάρχουν και άλλοι ακροδεξιοί εντελώς αστοιχείωτοι και εν πολλοίς αγράμματοι, οι οποίοι για να δείξουν ότι είναι κατά του <<συστήματος>>  σου πετάνε ένα  Ροκφέλερ, τον μεγιστάνα, που βέβαια δεν είχαν γεννηθεί ούτε οι παππούδες μας  ή το φέρνει στις μέρες μας λέγοντας για τον Μπιλ Γκέιτς…  Και γι΄αυτό επειδή ως πρψην επικεφακής της Microsoft,  το όνομά του έπαιζε διαρκώς στις τηλεοράσεις!  Το λέω αυτό, διότι υπάρχουν και άλλοι με μεγαλύτερο πλούτο από τον Μπιλ Γκέιτς. Αλλά όταν κολλήσει η βελόνα κόλλησε!  Η συντριπτική πλειοψηφία των ακροδεξιών εξακολουθεί να πιστεύει στα φαντάσματα, δηλαδή στις σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας!  Τι να μιλάς σ΄ένα ντουβάρι, τι να μιλάς με αυτούς είναι ένα και το αυτό! Εσείς φίλοι Αναγνώστες που με διαβάζετε και με καταλαβαίνετε, ξέρετε καλά τι θέλω να πω…   Και απευθύνομαι σ΄εσάς, καθότι οι άλλοι είναι βαθιά νυχτωμένοι, για να σας πω ότι αν σας δοθεί κάποια ευκαρία και βρεθείτε σε κάποθια συζήτηση, όπου υπάρχουν εκεί ακροδεξιοί και καραμπινάτοι φασίστες είτε Χρυσαυγίτες, είτε Σπαρτιάτες, θέστε τους το εξής απλό ερώτημα ;  Γιατί αφού ισχυρίζεστε ότι είστε <<αντισυστημικοί>>, δεν έχουμε δει, ούτε ακούσει, να στρέφεστε συγκεκριμέρνα ως έννοια και πολιτική ουσία οικονομικής θεωρίας κατά εκείνων των σύγχρονων καπιταλιστών που εκμεταλλεύονται στο έπακρον την εργασία μισθωτών και μεροκαματιάρηδων?  Ποτέ δεν θα το ακούσετε αυτό…   Ξέρετε γιατί?  Διότι είναι όλοι τους αυτοί τσιράκια των εφοπλιστών, όπως ο έγκλειστος Λαγός, που δρούσε στο Πέραμα για λογαριασμό του Ναυτιλιακού Κεφαλαίου και των επικεφαλής μεγάλων οικονομικών ομίλων! Ποτέ δεν θα δείυε όσα χρόναι και αν βρίσκεστε εν ζωή, τους επικεφαλής των ναζιστικών και φασιστικών συμμοριών, από κοντά με τις ακροδεξιές παραφυάδες τους, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους…   Και για να το δικαιολογήσουν αυτό, όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία οικονομικών μεγαθηρίων,  θα τους ακούσετε να βρίζουν τους εργαζόμενους και να τους αποκαλούν τεμπέληδες, ζανμαφουτίστες και πάει λέγοντας…    Από αυτούς το πήταν τα ΜΜΕ της Γερμανίας και συκοφαντούσαν ασύστολα τους Έλληνες εργαζόμενους…  Αλλά αναγκάστηκαν να το βουλώσουν, όταν τα επίσημα αποτελέσματα της Eurostat  έδειξαν ότι οι Έλληνες εργάζονται (και πληρώνονται λίγο) εργάζονται πιο πολλές ώρες από τους Γερμανούς! Δεν θα ακούσετε ποτέ από τους φασίστες να κατηγορούν το σύγχρονο ελληνικό κεφάλαιο, αλλά θα τους ακούτε πάντα να επιτίθενται γενικώς και αορίστως κατά των λαμογιών, των πολιτικών, εκείνων που τρώνε με 10 μασέλες, πάλι θα σου πουν για τους ροκφέλερ, για τους Εβραίους, για τους Νεοταξλιτες και για την Παγκοσμιοποίηση…   Αλαμπουρνέζικα τα πάντα! Όλα θολά και ισοπεδωτικά…   Αυτός είναι ο Φασισμός φίλοι μου, που αν τους το πεις κατάμουτρα οι περισσότεροι θα το αρνηθούν,  κατά τον ίδιο τρόπο που οι Ρατσιστές αρνούνται τον Ρατσισμό, λέγοντας ότι είναι μόνο <<πατριώτες>>! Τέτοια αποβράσματα της κοινωνίας δολοφόνησαν στις 17 προς 18 του Σεπυέμβρη 2013, τον Παύλο Φύσσα, διότι με τα Αντιφασιστικά του τραγούδια τους είχε καταξεσκίσει τους ναζιστές Χρυσαυγίτες…  Κι εκείμοι ενεργώντας όπως η Γκεστάπο του Χίυλερ, με τα Τάγματα Εφόδου, τον έσφαξαν κυριολεκτικά! Μπήκαν όλοι στη φυλακή και όλοι να φρονυίσουν να μη βγουν ποτέ από εκεί!  Ως έντιμος και αδέκαστος δημοσιογράφος αναγνωρίζω τον θετικό ρόλο του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια και της τότε Κυβέρνησης, που φρόντισαν να τους μπουζουριάσει η Ελληνική Δικαιοσύνη! Και καλά έκανε, διότι η Δημοκρατία του Λαού είναι υπεράνω όλων και αναγκαστικά κάτω μόνο από τον Ουρανό! Τσακίστε τους ανηλεώς…  Καμιά ελευθερία, καμιά δημοκρατία για τα τέρατα αυτά!  Παύλο, οι δημοκράτες εξτρεμιστές θα πάρουν την εκδίκηση μέχρι το τέλος του Κόσμου! Δημοσιογράφος Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ / Κοινωνία / Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ / Περιβάλλον / ΦΥΣΗ / ΧρονογράφημαΤο Χρονογράφημα της  Δευτέρας                                                με την Ήρα Αλ. Κάζογλη       Καλωσήρθατε στο χάος     Ο σημερινός τίτλος θα ακουγότανε πιο ωραία, ίσως, στα αγγλικά, σαν σύνθημα ή σαν στίχος τραγουδιού, αλλά η στήλη επιμένει ελληνόφωνα. Άλλωστε το χάος, ως έννοια, είναι καθαρά αρχαιοελληνικό. Χάος, λοιπόν, στην όμορφη χώρα μας, απ’ όλη αυτή την απόκοσμη κακοκαιρία που όλα όσα προκάλεσε θα μπορούσε να τα περιγράψει μονάχα η πένα ενός πολύ ταλαντούχου μυθιστοριογράφου ως σκηνές μυθιστορήματος, αλλά και πάλι θα μας φαίνονταν υπερβολές. Ακραίο καιρικό φαινόμενο, ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, που βασανίζει όλο τον πλανήτη, πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι το γιατί για άλλη μια φορά ήμασταν ανέτοιμοι. Καθένας από μας είναι ώρα να αναλογιστεί την ευθύνη του απέναντι στην ανατροπή της ισορροπίας της φύσης, όμως πιο σημαντικό είναι μιας και πλησιάζουν και αυτοδιοικητικές εκλογές, οι φιλόδοξοι κι επίδοξοι τοπικοί άρχοντες ανά την Ελλάδα να προβληματιστούν για το ποια είναι, τελικά, τα βασικά της ομαλής λειτουργίας μιας πόλης, καθώς είδαν με το χειρότερο τρόπο την αποτυχία πολλών εθνικών και τοπικών αρχόντων σε δύσκολες καταστάσεις. Διδακτισμός από κάποιους, θέσεις μπροστά στις κάμερες, προεκλογικές εξαγγελίες για την προστασία του περιβάλλοντος, όλα τα πήρε το νερό της βροχής κι η λάσπη. Η φύση δεν εκδικείται, διεκδικεί το χώρο της, εμείς δεν μαθαίνουμε από τα λαθη μας και δημιουργούμε το χάος. Ξανά και ξανά. Το θέμα είναι σοβαρό, πόσοι άνθρωποι βίωσαν τον τελευταίο καιρό την δική τους εκδοχή πόνου και απώλειας, το νερό σκέπασε σαν τέλος τη γη και τους ανθρώπους, σαν μια απερίγραπτη καθημερινότητα. Αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Το χάος μας καλωσορίζει σε μια νέα πραγματικότητα.                                                                                                                                                                       Η.Κ. [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023Αλληλεγγύη / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / Εθελοντισμός / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  Συνεχίζεται από τον Δήμο Πύργου η συγκέντρωση τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας       Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης  για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο Εθελοντισμού, σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Νέων Καταραχίου, καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν στην συγκέντρωση βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel. Ήδη έχει συγκεντρωθεί μια ικανοποιητική ποσότητα τροφίμων μακράς διαρκείας, καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ η δράση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Τα είδη που συλλέγονται είναι τα εξής: Εμφιαλωμένα νερά Τρόφιμα μακράς διάρκειας Βρεφικά και παιδικά γάλατα και τροφές Είδη βρεφικής φροντίδας Φάρμακα (αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά κ.ά.) Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης  πραγματοποιείται: -Στο Πολύκεντρο (Πατρών & Τάκη Πετροπούλου), 1ος όροφος, στο γραφείο του Αντιδημάρχου Παιδείας. -Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες 08.00 – 14.00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6955 093815 [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023Εκδηλώσεις / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Λαογραφικά Θέματα / ΠολιτισμόςΤΡΙΗΜΕΡΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Βάραγκας 2023     Η παράδοση παραμένει ζωντανή! Εγκαίνια την Πέμπτη 21/9   Ο Δήμος Πύργου και η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού, αναβιώνουν και φέτος τις τριήμερες πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Βάραγκα (21/9-23/9) με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής. Το πρόγραμμα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 20.00 με την ακολουθία του Εσπερινού. Αμέσως μετά  θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πανηγυριού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο Β΄ και χαιρετισμό του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώνεται με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Γουμέρου. Επίσης, ο Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» θα κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με τα άλογά και τους αναβάτες του. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι με τους: Γιώργο Βελισσάρη, Τζένη Κατσίγιαννη, Πάνο Μαρούντα, Σταύρο Ιωαννίδη. Ώρα έναρξης 23.00 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023   ***  Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με παραδοσιακό γλέντι με τους: Άγγελο Σπυρόπουλο, Κώστα Τσαρούχα, Χρύσα Κωνσταντινοπούλου. [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Τοπική Αυτοδιοίκηση / ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΜΙΑ ΕΚΛΕΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  ΚΑΝΝΗ Η συμπολίτισσα Παγώνα Αθανασοπούλου είναι μία δυναμική γυναίκα!   [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ / ΖΑΚΥΝΘΟΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Μουσική / ΧΟΡΩΔΙΕΣΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ     Την Κυριακή 10/09/2023, η Μικτή Χορωδία Πύργου συμμετείχε σε εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο  Ηλείο μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, η οποία έλαβε χώρα στον ιστορικό λόφο του Στράνη στην πόλη της Ζακύνθου. ***  Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου και η χορωδία “Φιόρο του Λεβάντε”. Συμμετείχαν επίσης από τη Ζάκυνθο η Χορωδία “Φανερωμένης” και το Μουσικό Σχήμα του Παναγιώτη Μαρίνου. Στιγμές συγκίνησης έζησαν, όσοι παρευρέθηκαν με μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του συνθέτη σε στίχους Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Ν. Γκάτσου, Μ. Ελευθερίου, Μ. Μπουρμπούλη. Η Μικτή Χορωδία Πύργου με διευθυντή τον Θοδωρή Παναγόπουλο και με την Κωνσταντίνα Αναστοπούλου στο πιάνο έλαμψε στο προσκήνιο και  ερμήνευσε εξαιρετικά τα τραγούδια “Ονειρο”, “Ο αγέρας στους δρόμους”, “Το τραγούδι του παλιού καιρού”. ***  Η εκδήλωση κορυφώθηκε με όλες τις χορωδίες επί σκηνής να ερμηνεύουν το εμβληματικό τραγούδι “Μην κλαις”, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του μουσικοσυνθέτη. [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Πένθη  Το σαρανταήμερο μνημόσυνο της εξαίρετης συμπολίτισσας Ειρήνης Σωτ. Μπρη     Συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες από τότε που έφυγε σύντομα από τη ζωή, στα 68 της χρόνια, η αγαπητή και εκλεκτή συμπολίτισσα Ειρήνη Μπρη, σύζυγος Σωτήρη Μπρη.  Η αγαπητή σε όλους Ειρήνη, μία στην κυριολεξία εξαιρετικά δυναμική  γυναίκα,  δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή σε λιγότερο από 30 μέρες, όταν χτυπήθηκε σε καίριο όργανο από την επάρατη νόσο! Ευγενικός και εργατικός άνθρωπος, με αισθήματα καλοσύνης, στάθηκε στο πλάι του Σωτήρη, την εποχή που είχε την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.  Λυγερόκορμη ελληνικής λεβεντιάς δημιούργησε μαζί με τον Σωτήρη μια εξαιρετική οικογένεια και απέκτησαν δύο εκλεκτά παιδιά, την Αντωνία, που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και τον Δημήτρη, ηλεκτρονικό των συστημάτων πληροφορικής. Το μνημόσυνο 40 ημερών έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ι.Ν.  Αγίας Κυριακής Πύργου. Η Εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον αγαπητό Σωτήρη Μπρη, στην οικογένειά του  και στους άλλους συγγενείς. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ / ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ / ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! Σήμερα Δευτέρα 18 του Σεπτέμβρη 2023, στις 8 το απόβραδο να είστε όλοι στην πλατεία Τάκη Δόξα (στα Δικαστήρια) για τη μεγάλη Αντιφασιστική Συναυλία που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Ηλείας                ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ  <<ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ>>   Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ήταν  18 Σεπτέμβρη του 2013. Δέκα χρόνια μετά, 18 Σεπτέμβρη του 2023, δεν ξεχνάμε τη δολοφονία, τα τάγματα εφόδου, τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των μεταναστών, των αδύναμων, των εργαζομένων. Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που το αντιφασιστικό κίνημα, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και οι αλληλέγγυοι αντιφασίστες δικηγόροι πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της καταδίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, πρώτα και κύρια στο δρόμο αλλά και στις δικαστικές αίθουσες. Στις 7 Οκτώβρη του 2020 τελείωσε η πρωτόδικη δίκη της Χρυσής Αυγής με την καταδίκη της για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς ακολουθεί νέα δίκη στο Εφετείο με στόχο των ναζιστών για αποφυλακίσεις και μικρότερες ποινές. Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός! Δέκα χρόνια μετά η ακροδεξιά, εθνικιστική ρητορεία ακούγεται ολοένα και δυνατότερα. Ανάλογες αντιλήψεις αυξάνουν την επίδρασή τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α. και ενισχύονται από τη στροφή των συστημικών κομμάτων και ΜΜΕ σε όλο και πιο δεξιές, εθνικιστικές και σκοταδιστικές θέσεις. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο φασισμός είναι τα τέρατα που γεννά ο καπιταλισμός για να αποπροσανατολίσει και να διαλύσει το λαϊκό κίνημα και να απορροφήσει τους κραδασμούς που γεννά η εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση. Δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός είναι το εργαλείο του καπιταλισμού για να αφαιρέσει κάθε κοινωνικό, λαϊκό, εργατικό δικαίωμα. Και στη χώρα μας η λιτότητα, η ακρίβεια, η εξαύλωση των μισθών των εργαζόμενων, η εκμετάλλευση, η ανασφάλεια, η υποβάθμιση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η καταστρατήγηση των μορφωτικών δικαιωμάτων εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που συνεχίζονται και στη «μεταμνημονιακή» εποχή, λιπαίνουν το έδαφος για την έξαρση του εθνικισμού και του ρατσισμού. Σε αυτό το κλίμα αποκαλύπτεται εναργέστερα ο ρόλος των φασιστών, οι οποίοι εναντιώνονται σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο αγωνιζόμενο άνθρωπο που έχει διαλέξει την πλευρά του αδύναμου και του καταπιεσμένου και όταν η λαϊκή οργή μεγαλώνει, όπως στις πυρκαγιές στον Έβρο, τότε στρέφουν τις ευθύνες στους κατατρεγμένους και αδύναμους και όχι στους εκπροσώπους του συστήματος και τους κυβερνώντες. Τα σχετικά γεγονότα πολλά: τα pushbacks, η εξόντωση εκατοντάδων μεταναστών στην Πύλο, η εγκληματική εγκατάλειψη προσφύγων στο καιόμενο δάσος της Δαδιάς, η εναρμόνιση και η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για κλειστά  σύνορα, είναι πολιτικές που τροφοδοτούν τον ακροδεξιό λόγο και προωθούν ανάλογες πρακτικές. Βλέπουμε ότι καλλιεργούν το έδαφος για να εμφανίζονται στις πολιτικές διαδικασίες, να γεννούν κυνηγούς κεφαλών μεταναστών στον Έβρο, να δολοφονούν μετανάστες στον Περισσό, να επιτίθενται και να στοχοποιούν πρόσφυγες, να διασχίζουν ολόκληρη τη χώρα και να δολοφονούν τον Μιχάλη Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια, να δολοφονούν του Πακιστανό εργάτη Σιζάρ Σαφτάρ…. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ευθύνη και ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να προσφέρουμε τη γνώση που θα γκρεμίσει ρατσιστικούς, εθνικιστικούς και σκοταδιστικούς μύθους και να καλλιεργήσουμε την ιστορική μνήμη που θα διαμορφώσει την αντιφασιστική συνείδηση της νεολαίας. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να εφοδιάσουμε τους νέους και τις νέες με τις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της υπεράσπισης του δίκαιου και της κατάργησης της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν αποφασιστικά το μέλλον που τους αξίζει. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα.  Χρέος μας να ενωθούμε ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, το φασισμό, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση! Συμμετέχουμε στις 18/9/2023 στην αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει η ΕΛΜΕ στον Πύργο, στην πλατεία Δικαστηρίων, {σ.σ. πλατεία Τάκη Δόξα είναι με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου} στις 8.00 μ.μ.!  Εκφράζουμε έμπρακτα και την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!                                                                                                                                                                Α.Ρ.ΠΑ, 18/9/2023 [...]
18 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ / Επικαιρότητα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Κασσελάκης – Η διαφορά με την Αχτσιόγλου Πάνω από 9 μονάδες η διαφορά μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου – Κλείδωσε ο β’ γύρος εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ {ΠΗΓΗ : ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ}    Τα πρώτα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή ανέδειξαν σημαντική διαφορά μεταξύ του δύο υποψηφίων για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται της Εφης Αχτσιόγλου. Στο 90,13% των εκλογικών τμημάτων των ψήφων προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 45,47%, ακολουθεί η Εφη Αχτσιόγλου με 36,21%, ο Νίκος Παππάς 8,64%, ο Στέφανος Τζουμάκας 1,28% , ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,64%. ***  Σημειώνεται πως νέα μέλη δεν μπορούν να εγγραφούν την επόμενη Κυριακή, ενώ είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως την επόμενη εβδομάδα, Κυριακή 24/9 οδηγούμαστε στον δεύτερο γύρο μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου. Αναλυτικό αποτέλεσμα O Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το 45,47% και 51.615 ψήφους Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε το 36,21% και 41.098 ψήφους Ο Νίκος Παππάς έλαβε το 8,64% και 9.804 ψήφους Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε το 8,4% και 9.533 ψήφους Ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε το 1,28% και 1.457 ψήφους Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη του/της νέου/ας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή, καθώς ψήφισαν συνολικά 146.635 μέλη, παλιά και νέα, ενώ 1.100 περίπου έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό. 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888   ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΕΛΑΦΡΥ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ (Ώρα 12.30 μεσάνυχτα και συνεχίζεται η καταμέτρηση)     Αυτό που θα γράψω για το Εκλογικό Κέντρο του Πύργου προέρχεται από εσωτερική πληροφόρηση υοπικού στελέχους, ο οποίος μάς είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στον Πύργο έχει ελαφρύ προβάδισμα.  Εκείνη την ώρα της συνομιλίας (12.30 μεσάνυχτα, η καταμέτρηση συνεχιζόταν για δεύτερη φορά. Η πηγή είναι έγκυρη και μας είπε επίσης ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα  θα εκδοθούν από την Κεντρική Εκλογική Εφορευτική Επιτροπή. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
17 Σεπτεμβρίου, 2023Γάμοι / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΕΥΤΥΧΕΙΣ  ΓΑΜΟΙ Δύο λαμπερά πρόσωπα η Ιωάννα από Πύργο και ο Σαμ από Σόλσμπερι, ένωσαν τη ζωή τους και στον Ελαιώνα Ηλείας έγινε το μυστήριο του γάμου!   Στον Ελαιώνα  Ηλείας, γενέθλιο τόπο του πατέρα της νύφης, έλαβε χώρα το μυστήριο του γάμου, όπου ένωσαν τη ζωή τους δύο εκλεκτοί νέοι άνθρωποι, η Ιωάννα Κούλη, του Κωνσταντίνου και της Παναγιώτας, το γένος Μπαρτζοπούλου, από τον Πύργο Ηλείας  και ο Σαμ Μπίσοπ, του Richard and Melanie Bishop, από το Σόλσμπερι της Αγγλίας. Ο λεβέντης γαμπρός είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η πανέμορφη νυφούλα είναι οπτικός και σταδιοδρομούν και οι δύο στην πόλη του γαμπρού. Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ελαιώνα Ηλείας έγινε το μυστήριο του γάμου, την εύσχημον ημέρα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 5.30 το απόγευμα, το οποίο και ευλόγησε ο ιερέας π. Βασίλειος Κούλης. Τα νυφικά στέφανα άλλαξε η Παναγιώτα Κολοτούρου, παρασκευάστρια σε μικροβιολογικό εργαστήριο στον Πύργο. Πολλοί συγγενείς και φίλοι και από τις δύο περιοχές παρέστησαν και ευχήθηκαν στους νεόνυμφους βίον ευτυχή και ανθόσπαρτον.  Επίσης παρέστησαν η πρώην Πρόεδρος και νυν Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η διδάσκουσα της Χορωδίας του Λ.Ε.Π. κ. Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση, που είχε εξαιρετική συνεργασία με την πρώην Έφορο της Χορωδίας, τη μανούλα της νυφούλας,  κ. Γιώτα Μπαρτζοπούλου. Να προσθέσουμε ότι οι γονείς της νυφούλας είναι σ. εκπαιδευτικοί και μάλιστα ο κ. Κώστας Κούλης είχε διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου. Παρέστησαν επίσης ο πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πϋργου κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας, ο πρώην Διευθυντής του γενναιόψυχου Δημοτικού Σχολείου Πύργου κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος κ.ά. Η Εφημερίδα μας εύχεται στους νεόνυμφους να έχουν πολλές χαρές στη ζωή τους, προστιθέμενης αενάως ευτυχίας, μαζί με τις πατρικές τους οικογένειες και τα άλλα συγγενικά τους  πρόσωπα. Δημοσιογράφος   ΑΝΚ   [...]
17 Σεπτεμβρίου, 2023Εκλογές / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ / ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Πολύ μεγάλη η συμμετοχή ψηφοφόρων στον Πύργο  στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου   Αυτή είναι η φόρμα εγγραφής των νέων μελών (η μισή πρώτη σελίδα) 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888     Μέχρι τις 3 μ.μ. είχαν ψηφίσει περί τα 400 άτομα…  Στελέχη τοπικά δήλωσαν στην <<Α>> Πύργου ότι η προσέλευση αντιστοιχεί με εκείνη που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα!       Σε όλη την Ελλάδα σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία, του πρώτου κατά πάσαν πιθανότητα γύρου, της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  Οι υποψηφιότητες που διεκδικούν την προεδρία είναι 5 και τα μέλη παλαιά και νέα του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν στα 570 εκλογικά τήματα σε όλη την Ελλάδα. Τα τμήματα στην Ηλεία τα δημοσιεύσαμε προ ημερών και είναι για τους 7 Δήμους του Νομού τα εξής :  Δημαρχείο Πύργου, Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, Σινέ Άστρον Λεχαινά, ΚΑΠΗ Γαστούνης Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, ΚΑΠΗ Κρεστένων και Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως. Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το απόβραδο. Στο Δημαρχείο του Πύργπυ υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή και ώρα 3 μ.μ.  που κάλυπτα το Ρεπορτάζ,  είχαν ψηγίσει περί τα 4οο άτομα.  Στελέχη τοπικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Εφορευτική Επιτροπή με επίσημα στοιχεία, δήλωσαν στην <<ΑΥΓΗ>> Πύργου,  ότι η συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία θυμίζει αντιστοίχως εκέίνη, κατά την οποία είχε επισυμβεί  με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα! Οι δύο  πρώτοι της φωτογραφίας είναι ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Διονύσης Καλαματιανός και το δραστήριο στέλεχος Χρύσα Ζούπη, Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Πύργου και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου. Τις εκλογικές διαδικασίες στον Πύργο διενήργησε τριμρλής Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από  τους : Γιώργο Κοτσιλίμπα,  Άγγελο Μαντά και Μαριάνθη Παπαστασινού. Τα αποτελέσματα για τον Πύργο αναμένονται δύο περίπου ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.   ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
17 Σεπτεμβρίου, 2023Εκλογές / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Σκίτσα / ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΤο άκρως επίκαιρο {επί του πιεστηρίου} σκίτσο του ΚΥΡ για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ   [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΓΚΑΙΝΙΑ / Εκλογές / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Τοπική ΑυτοδιοίκησηΑύριο Κυριακή 17/9/2023   [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΓΚΑΙΝΙΑ / Εκλογές / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Τοπική Αυτοδιοίκηση  ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΝΗ ΠΟΥ ΕΙΠΕ : ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!     “Μ Π Ο Ρ Ο Υ Μ Ε” ΣΤΙΣ ΟΚΤΩ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Περιβάλλον / Ποιότητα Ζωής / Φεστιβάλ  Το Alfeios Eco Festival στον Πύργο (λόφος του Επαρχείου) το Σάββατο και την Κυριακή    Ένα διήμερο event που συνδυάζει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη μαζί με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση         Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πολύ ξεχωριστό event του φετινού Φθινοπώρου στον Πύργο: Το Alfeios Eco Festival, που θα φιλοξενηθεί στο λόφο του Επαρχείου το Σάββατο (16/9) και την Κυριακή (17/9). Φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα νέο θεσμό στην περιοχή! Ένα θεσμό που συνδυάζει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη, γύρω από την κουλτούρα του eco living, μαζί με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση! – Στο χώρο διεξαγωγής του Alfeios Eco Festival, στο πιο «πράσινο» σημείο της πόλης του Πύργου, θα υπάρχουν περίπτερα (Ανακύκλωση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτροκίνηση, Περιβάλλον, Βιοκαλλιεργητές, Πολιτισμός, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, Παραδοσιακοί Σπόροι, κ.α.), ομιλίες ανοιχτές στο κοινό (Κυκλική Οικονομία), ενώ ξεχωριστή θα είναι η ενότητα του του Eco-μαγειρέματος με vegan συνταγές και κεράσματα! – Φυσικά από το Alfeios Eco Festival δεν θα μπορούσε να λείψει η ψυχαγωγία που αποτελεί μεγάλο «κομμάτι» της διοργάνωσης με συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και τοπικών μουσικών σχημάτων, που θα αποτελούν το καλύτερο φινάλε στις δυο βραδιές της διοργάνωσης! Παράλληλα με πολλές εικόνες που δεν θα σταματήσουν να περνούν από το χώρο της διοργάνωσης, το φεστιβάλ θα μας «υπενθυμίζει» τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του ευαισθητοποιώντας το κοινό…   Το πρόγραμμα του Alfeios Eco Festival:   ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   6.00-6:30 μμ: Προσέλευση 6:30-7.00μμ: Χαιρετισμοί – Ομιλίες 7.00-8.00μμ: Στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Κυκλική Οικονομία και ομιλητές τους: -Γιάννη Τσιρώνη, πρ, αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος -Δημήτρη Πολιτόπουλο, πρ. πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) – Διονύσιο Παναγιωτάρα, Επίκ. Καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου   8.00-9.00μμ: Ο γνωστός σεφ Κωνσταντίνος Δημουλάς και το εργαστήριο μαγειρικής του, ετοιμάζει συνταγές και κερνά τους επισκέπτες του φεστιβάλ, ενώ μιλά και για τον vegan τρόπο ζωής! LIVE: –Συναυλία «Ελεύθερη Πτώση», η «θρυλική» ροκ μπάντα από τον Πύργο σε μια μοναδική εμφάνιση που αναμένεται να… ξεσηκώσει το κοινό!   ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   6-6:30μμ: Προσέλευση 6:30-8:30μμ: -Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών (επαναχρησιμοποίηση ελαιόλαδου) από το ΚΕΠΕΑ Κρεστένων -Παρουσίαση δημιουργίας seed balls (σβόλοι σπόρων) -Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας LIVE: –Γιάννης Κουγιανός σε ένα πρωτότυπο live act με ήχους από το hand pan! Μαζί του και ο Άρης Γιατράς! –Bronza Banda, το μουσικό σχήμα (πνευστά) και τον Balkan-παραδοσιακό ήχο έρχεται να κλείσει με πολύ κέφι και ασταμάτητο ρυθμό το Alfeios Eco Festival   Ποιοι στηρίζουν, ποιοι συμμετέχουν   Το διήμερο eco – event υποστηρίζουν Φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., οι εταιρείες “Σιδηροκαστρίτης Ζώης – Olympic Engineering & Consulting” (Φωτοβολταικά), Βασιλόπουλος (Συσκευασία – Υλικά Καθαρισμού – Χαρτικά), «AGROTAX», “Τσιπολίτης Αντώνης – Ηλειακό Κέντρο Ανακύκλωσης”, «Nissan – Τσιώρης», «Νέκταρ & Αμβροσία» και Artisti Cafe. Συμμετέχουν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κρεστένων, η Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας (Όλγα Βενιζέλου – Ρουβά), η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, η Ομάδα Τέχνης “Hetteronymous” , ο κινηματογραφιστής/φωτογράφος Martin Mc Darren. * Το Alfeios Eco Festival διοργανώνεται από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ψηφιακό Άλμα» σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο (στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξωστρεφείς Δράσεις, Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022”) και το δήμο Πύργου. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ * Για περισσότερες πληροφορίες: –e–mail: dleapgr@gmail.com –Fb: Alfeios Eco Festival –Κινητά: 6944744954 & 6932741401 & στο www.alfeiosecofestival.gr [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ / ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ / ΕΠΕΤΕΙΟΙ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  ΕΛΜΕ  ΗΛΕΙΑΣ Τιμούμε την μνήμη του Παύλου Φύσσα Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας     Η ΕΛΜΕ Ηλείας απευθύνει ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στην αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και θα γίνει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Τάκη Δόξα (Δικαστήρια) στις 20:00. Θα παίξουν: Μαθητικό συγκρότημα του 3ου ΓΕΛ Πύργου και οι 3Α. Ταυτόχρονα, στο χώρο της συναυλίας θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (νερό, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής) και τροφίμων μακράς διάρκειας. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος Οι ζωές μας έχουν αξία!!!                                                                                Πύργος, 15/09/2023                                                                   Για το Δ.Σ. τησ ΕΛΜΕ    Η Πρόεδρος                                                                             Η Γραμματέας Στέλλα  Αναστασίου                                                       Αλεξία Λιάγκουρα [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / Επικαιρότητα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  Συλλογικός αγώνας για ζωή ενάντια στις κυβερνήσεις και τον καπιταλισμό που γεννούν καταστροφές για τον λαό Κάλεσμα σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο | Σάββατο 16/09, 12:00 πλ. Γεωργίου         Η καταστροφή, που συμβαίνει στον Θεσσαλικό κάμπο αυτές τις μέρες, δεν αποτελεί ούτε «θεομηνία», ούτε «απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο». Οι τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους, ειδικά τους εργαζόμενους, τους φτωχο-μεσαίους αγρότες και τους μετανάστες εργάτες γης, έχουν ως αιτίες «ανθρώπων έργα». Όχι γενικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα: Αποτελούν τραγική κατάληξη μιας μακροπρόθεσμης καταστροφικής λογικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εστιάζει στην άμεση κερδοφορία, αδιαφορώντας για την εργαζόμενη πλειονότητα και το περιβάλλον. Αλλά και αποτέλεσμα άμεσων και διαχρονικών εγκληματικών πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Οι επιπτώσεις της καταστροφής θα κρατήσουν καιρό και δημιουργούν κινδύνους υγειονομικού και επισιτιστικού χαρακτήρα.   Αποτελεί πρόκληση να φορτώνει τα πάντα η κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή. Η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, δεν θυμούνται την κλιματική καταστροφή όταν επιβάλλουν ένα αδηφάγο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο κερδοφορίας ή όταν σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στις διεθνείς θάλασσες που βαφτίζουν ΑΟΖ. Αλλά και όταν υποστηρίζουν τη δραστήρια συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον Ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων είναι πόλεμος για τον έλεγχο αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων και δρόμων μεταφοράς τους.   Είναι οι στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που  έχουν πετάξει στα τάρταρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και την διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική τους φταίει για την απουσία αντιπλυμμηρικών έργων, για την κατασπατάληση πόρων μέσα από τις προνομιακές σχέσεις με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η πολιτική τους φταίει για την έλλειψη δασοπροστασίας και την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η πολιτική τους καλλιεργεί την «ατομική ευθύνη» και «ατομική επιλογή» ενώ θρέφει την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση ενός νέου εργασιακού νομοσχεδίου – εκτρώματος που προωθεί την θεσμοθέτηση συνθηκών σύγχρονης μισθωτής δουλείας. Από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο γίνεται φανερό ότι στο σύνολό τους οι αλλαγές που προωθούνται νομιμοποιούν και γενικεύουν την ευέλικτη εργασία χωρίς όρια, επιτρέπουν την αύξηση του χρόνου εργασίας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο ώστε να έχουν στη διάθεση τους φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις παραπέρα «ελάφρυνσης» των εργοδοτών, με επιχειρήσεις χωρίς υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Ποινικοποιεί ακόμα παραπέρα τους εργατικούς αγώνες και την απεργία, με ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα για περιφρούρηση απεργιακών κινητοποιήσεων και καταλήψεις!   Το νομοσχέδιο εντάσσεται στις αντιδραστικές τομές που προωθούνται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για την «περιφρούρηση» των κερδών και την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων πάνω σε ένα έδαφος κοινωνικής ισοπέδωσης και ασφυκτικών συνθηκών ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης που δημιουργεί ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της κρίσης.   Φτώχεια, καταστροφή και εξαθλίωση, αυτό το παρον και μέλλον μας υπόσχονται κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, βιομήχανοί και εφοπλιστές. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση κάθε εργαζόμενος, αγρότης, νέος και νέα πρέπει να αντιδράσει! Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται μαζικός, μαχητικός αγώνας διαρκείας, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, και την ηττοπάθεια. Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων επιτροπών αγώνα για την οργάνωση του αγώνα. Με δυναμικές μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες! Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μέσω και της δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες, δίνουν και θα δώσουν με σθένος αυτή τη μάχη.    –       Στηρίζουμε τις άμεσες διεκδικήσεις για καθολική αποζημίωση των πληγέντων, προστασία εργασίας και υγείας εργαζομένων και αγροτών, αποκατάσταση δικτύων νερού και ρεύματος και άλλων. Άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι η εξασφάλιση κάθε δυνατού μέσου για την μικρομεσαία αγροτιά και τους κτηνοτρόφους για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους (εξασφάλιση μηχανημάτων, εφοδίων, επιτάξεις και απαλλοτριώσεις ακαλλιέργητων εκτάσεων τραπεζών, εκκλησίας, μεγαλοϊδιοκτητών), η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και το πλαφόν-έλεγχος των τιμών των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. –       Παλεόυμε για ουσιαστικά έργα που αφορούν τις υποδομές στην Ελλάδα, σε ενέργεια, τρένα, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, νερό, διαχείριση αποβλήτων ή άλλων, που μπορούν να γίνουν μόνο με την ύπαρξη οριζόντιων, σχεδιασμένων, δημόσιων δαπανών και λειτουργιών.  –       Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νέο εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, με συλλογικές συμβάσεις και ριζικές αυξήσεις μισθών, με μείωση του χρόνου εργασίας τώρα στις 30 ώρες/εβδομάδα, 6ώρες/ημέρα και κατοχυρωμένο 5-ημερο.Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και απασχόλησης. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.   Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε την ανάγκη να τεθεί από την αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά, αλλά και τις ευρύτερες μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το θέμα της ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και συνολικά της εγκληματικής πολιτικής που θυσιάζει ανθρώπους και περιβάλλον, τάζει φτώχεια και εξαθλίωση πάνω στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μια πολιτική κατεύθυνση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω.   Για αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο σωματείων και φοιτητικών συλλόγων που διοργανώνεται στην Πάτρα το Σάββατο 16/09 στις 12:00 στην πλ. Γεωργίου και καλούμε σε μαζική στήριξη του.   ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση οργανώσεις Πάτρας [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023Επικαιρότητα / ΗΛΕΙΑ / ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / Κοινωνία / ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ  ΠΟΥ ΤΟΥΣ  <<ΠΝΙΓΟΥΝ>> ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ…!!!     Εκατοντάδες φωτογράφοι σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα καταστήματα τους και διαμαρτυρήθηκαν, ειρηνικά, ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης να αφανίσει το Φωτογραφείο της Γειτονιάς. Στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεκάδες φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα απεχθή σχέδια μίας Κυβέρνησης που με το έτσι θέλω αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό σωστό σχεδιασμό για τη λήψη των φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες με τη χρήση του MyPhoto και να καταδικάσει ένα ολόκληρο κλάδο σε βαθιά κρίση και πολλά φωτογραφεία σε κλείσιμο. Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν η Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας, το Σωματείο Φωτογράφων Νομού Καβάλας, το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Ν. Ξάνθης “Κύκλωψ”, το Σωματείο Φωτογράφων Ν. Ιωαννίνων και Περιχώρων «Ο ΗΛΙΟΣ» και το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Κέρκυρας. Επίσης διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τοπικά, από την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων ΝΔ Πελοποννήσου, την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας και το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κρήτης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συμμετείχε σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του myphoto σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το myphoto είναι η νέα κρατική ψηφιακή υπηρεσία που είχε αποφασισθεί να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη τη χώρα για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών στη λήψη φωτογραφιών για κρατικά έγγραφα και την ασφαλή αποστολή τους στις κρατικές υπηρεσίες. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών φωτογράφων και τη χρήση του myphoto, εξασφαλίστηκε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια και ότι οι πολίτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, άψογα και χωρίς καθυστερήσεις. Μετά τις εκλογές, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η λήψη φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες θα γίνεται από Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα ανακοίνωσε την επιβολή παραβόλου 10 ευρώ σε κάθε πολίτη, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, μία διαδικασία που μέχρι τώρα είναι δωρεάν. Με άλλα λόγια και το φωτογραφείο της γειτονιάς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και αναγκαστικά θα κλείσει αλλά και ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει παράβολο για μία υπηρεσία που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση: να ανασταλεί η απόφαση λήψης των φωτογραφιών από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα Αστυνομικά Τμήματα ή από οποιοδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία να μην επιβληθεί παράβολο έκδοσης ταυτότητας να ενημερωθούμε με ποιες διαδικασίες, από που έγινε και πόσο κόστισε η προμήθεια του φωτογραφικού εξοπλισμού να αποκαλυφθεί που πηγαίνουν τα 10 ευρώ του παράβολου και ποια εταιρεία έχει αναλάβει το έργο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και με ποιες διαδικασίες [...]
16 Σεπτεμβρίου, 2023ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ / ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΤι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από ένα σπουδαίο Μουσικολόγο {Πατήστε το σύνδεσμο για να διαβάσετε τις λεπτομέρειες}   ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ [...]
15 Σεπτεμβρίου, 2023ΗΛΕΙΑ / Θεομηνίες / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ / Κοινωνία / ΣκίτσαΤο σκίτσο του ΚΥΡ για τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσε  η φονική θεομηνία!   [...]