**ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ** Το εβδομαδιαίο Χρονογράφημα στην ΑΥΓΗ της Δευτέρας με την ψυχογραφική απόδοση της έγκριτης Δικηγόρου Αθηνών Ήρας Αλ. Κάζογλη
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Αυτοψία στα καμένα
Τόσα πολλά πλάνα γεμάτα μαύρο, στάχτη, κάρβουνο. Είναι τα πλάνα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, εκεί όπου πέρασε η φωτιά. Οι ρεπόρτερ εστιάζουν στην καταστροφή, άσχημες εικόνες για άλλο ένα καλοκαίρι που θα ‘πρεπε να έχει το χρώμα της θάλασσας.
Κι έπειτα, σύνδεση στο στούντιο με τους πολιτικούς μοιρασμένους να φιλονικούν πάνω στις στάχτες. Πληροφορίες για την αυτοψία στα καμένα διανθίζουν τη συζήτηση.
Κι εμείς, όσοι είμαστε ασφαλείς πίσω από κλειστά παράθυρα, να μην περνά η ζέστη, με μοναδικό πράσινο γύρω μας τις γλάστρες στο μπαλκόνι, μένουμε παρακολουθώντας το χρονικό της καταστροφής. Άλλης μιας καταστροφής. Και ψάχνοντας τον βασικό υπαίτιο.
Εν τω μεταξύ, η στάχτη της φωτιάς γίνεται κρούστα που απλώνεται για να περιγράψει τους νεκρούς της. Κι όλα γύρω είναι σαν μαύρη μπογιά. Λάθος εικόνα, είναι καλοκαίρι, κοιτάζουμε προς τον ουρανό, μα ο καπνός που ακόμη ανεβαίνει τον εξαφανίζει. Όλα είναι λάθος.
Ακόμη κι η θάλασσα δείχνει αναπάντεχα σκούρα, όλα μοιάζουν διπλωμένα σ’ ένα σκούρο σεντόνι. Στο πλάνο από το μαύρο βουνό, μια πράσινη, φουσκωτή τουφίτσα ενός δέντρου μοιάζει να μην πιστεύει πως γλίτωσε. Είναι όμως αργά, όλα θρυμματίστηκαν, δυο μολυβένιοι σταυροί ανεβαίνουν στον ουρανό και γίνονται ιστορία. Έτσι είπαν. Εγώ λέω πως ζήλεψαν το φως κι ήθελαν να το φτάσουν.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται, τι έπρεπε να γίνει, τι θα γίνει, τι θα προμηθευτούμε για την πυροπροστασία, λένε. Εγώ λέω πως είναι η ώρα για αυτοψία στα καμένα, όλα τ’ άλλα άργησαν. Τώρα, πια, η θλίψη απλώθηκε πάνω από τις στάχτες. Τα χρώματα χάθηκαν. Ο ήλιος είναι μια κουκκίδα καθώς ο Ιούλιος μας γυρνά την πλάτη. Όλα είναι λάθος.
Η.Κ.