Από την φυσική πραγματικότητα στην εικονική πραγματικότητα…

Ημερομηνία: 13-11-2021

Άρθρο για την Ολυμπία και την Microsoft του Δημοτικού Συμβούλου  κ. Ανδρέα  Μπενέτση

Ο Λαοκόων, Τρώας ιερέας του Απόλλωνα, όταν είδε το Δούρειο Ίππο, είπε το γνωστό σε όλους μας :”φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”, προσπαθώντας να επισημάνει τον κίνδυνο από αυτό το δώρο.

Πολλές φορές και σήμερα, πράγματα που φαντάζουν ιδανικά και μας χαροποιούν, όταν τα οικειοποιούμαστε αποδεικνύονται στην πορεία επιζήμια κι όχι ωφέλιμα.

Κάπως έτσι έχω την εντύπωση ότι συμβαίνει και με τη Microsoft. Η χαρά μας από το κλείσιμο της συμφωνίας δεν μας επέτρεψε να δούμε τον προφανή επερχόμενο κίνδυνο ένας ιδιαίτερος τόπος να γίνει κοινός τόπος…

“Κοινός τόπος” η Ολυμπία λοιπόν με την προβολή μέσω της Microsoft, με μια εφαρμογή στο κινητό, με μια εικονική πραγματικότητα…

Αυτό δε μπόρεσε να συμβεί τόσα χρόνια με την ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο και σημείο αναφοράς των λαών, μπόρεσε τώρα με τη Microsoft…

Ασφαλώς χρειαζόμασταν μια Microsoft να καλύψει τη θλιβερή πραγματικότητα με μια εικονική πραγματικότητα.

Σ ένα νομό, σε μια περιοχή υποτιμημένη και παρατημένη, χωρίς υποδομές και παροχές προσελκύουμε κόσμο μέσω της εικονικής πραγματικότητας…

Ζούμε στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας. Ας το δεχτούμε και ας το παραδεχτούμε.

Εικονική πραγματικότητα για μας που χαιρόμαστε με την προβολή της Microsoft, εικονική πραγματικότητα για τους επισκέπτες που άλλα περιμένουν κι άλλα θα βρουν. Εικονική πραγματικότητα για ένα τόπο που είναι σύμβολο πίστης, ειρήνης, ευγενούς άμιλλας και αλήθειας.

Κι αναρωτιέμαι…

Τελικά, τα “σύμβολα”, τα “ιερά”, πόση ανάγκη έχουν την τεχνολογία για να τα επικοινωνήσει με τον κόσμο;

Έχω την αίσθηση ότι τα σύμβολα πρέπει να τα προβάλλουμε (κι όχι να τα προσβάλλουμε) με τη σωστή ανάδειξή τους σε ένα όμορφο τόπο, προσβάσιμο, με παροχές, υποδομές κι εγκαταστάσεις κι όχι σαπουνόφουσκες.

Διαφορετικά, ας κατεβάσουμε εφαρμογές στο κινητό για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, εφαρμογές για όλα, για τις φωτιές, για τις πλημμύρες, σε λίγο και για φαγητό. Γιατί όπως όλα δείχνουν αέρα κοπανιστό θα τρώμε ξεχασμένοι εδώ στην Ηλεία, στην Ολυμπία, στον “κοινό” τόπο, που στις καρδιές μας και στη συνείδηση μας είναι ιδιαίτερος και μοναδικός τόπος.

Τη Microsoft προβάλατε κύριε Πρωθυπουργέ, κυρία Υπουργέ Πολιτισμού, όχι την Ολυμπία. Και είχατε το θράσος να πάρετε τη θέση επιστημόνων στο βίντεο προβολής για λόγους αυτοπροβολής.

Για άλλη μια φορά επιδείξατε το ναρκισσιστικό σας ταμπεραμέντο και τη διάθεση σας για” προσφορά” στον “κοινό” μας τόπο.

Κατά τ άλλα πανηγυρίζουμε εδώ στην Ηλεία…

Με εκτίμηση 

Ανδρέας Μπενέτσης 

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας 

Με την δημοτική παράταξη  <<ΟΛΥΜΠΙΑ ΦΩΣ>> 


Ροή