Από σήμερα και κάθε Δευτέρα κοντά σας η Ήρα Αλ. Κάζογλη

Ημερομηνία: 08-11-2021

Το Χρονογράφημα της Δευτέρας

           με την Ήρα Αλ. Κάζογλη

Ο ρυθμός της μνήμης

Έχουν μνήμη οι δρόμοι, οι τόποι, τα σπίτια; Έχουν, αν τα συντηρούμε με στοργή στις αναμνήσεις μας. Ένας περίπατος στην πόλη ποτισμένος από τις μνήμες πολλών γενεών κι ανθρώπων, ένα σπίτι που μας υπενθυμίζει πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι μιας άλλης εποχής είχαν σχεδιάσει αλλιώς τη ζωή τους.

Η πόλη είναι ο επιθυμητός τόπος, πολλαπλές διαδρομές με στάσεις απρόσμενες και οδηγό τον δρόμο του Λόγου.

Τόσα χρόνια μακριά, μας προστέθηκαν απώλειες και κέρδη. Πέντε χρόνια μετά, το πραγματικό υποχωρεί. Δεν χρειάζεται πια η πόλη ως μηχανισμός για γόνιμες επαφές. Η πρόοδος των δικτύων είναι τέτοια που οι συναντήσεις μας γίνονται πλέον διαδικτυακά.

Μ’ έναν αέρα ποιητικής αναπαράστασης του κόσμου, κι αυτή την ελευθερία του λόγου που τολμά να κρίνει, να αποδομεί, να δημιουργεί, να τελειοποιεί το όνειρο. Η εμπειρία, άλλωστε, έχει εκπαιδεύσει το νου να κατανοεί περισσότερο και να μην εντυπωσιάζεται από το προφανές.

Δεν είναι, όμως, το τέλος της πόλης. Η πόλη ζει, σαν από θαύμα, σε μια ακατανόητη από πολλούς εποχή. Είναι ένας νέος δρόμος αυτός, με την ευρυχωρία και την ταχύτητα που συναντά κανείς στη μνήμη και στην εικόνα. Αρκεί να θυμόμαστε τα μέρη που περάσαμε.

Θυμάμαι τα πάντα κι αφήνω χώρο στο σύμπαν της αφήγησης. Ο ρυθμός και η επιλογή των λέξεων οφείλονται οπωσδήποτε στους ποιητές που κατοικούν στη μνήμη μου. Χωρίς μνήμη δεν έχει νόημα η ζωή.

                                                       Η.Κ.                                   


Ροή