Απ΄ τον Δήμο Πύργου θα γιορταστούν και φέτος τα γεγονότα στον Κόλπο του Κατακόλου
Εκδήλωση αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Κατακόλου
Με τη συμπλήρωση των 201 ετών από το ιστορικό γεγονός
Πιστός στις δεσμεύσεις του για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», στο πλαίσιο εορτασμό της συμπλήρωσης των 201 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου διοργανώνουν την Κυριακή 7/8/2021 και ώρα 20.00 εορταστικές εκδηλώσεις αναβίωσης ιστορικής μνήμης, με τη συμμετοχή λαογραφικών, πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι Κατακόλου (έμπροσθεν καταστημάτων αναψυχής).
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου Ελένη Τερζοπούλου.
Για το ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή το 1821 θα μιλήσει ο φιλόλογος-ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν ενεργά με δράσεις ο Λαογραφικός Σύλλογος «Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη». Συμμετέχει τμήμα της στρατιωτικής μπάντας του Στρατού ξηράς.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρελάσουν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές,
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Κατακόλου.
Ιστορική αναδρομή
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1821 ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον Ανδρέα Μιαούλη αντιμετώπισε στον κόλπο του Κατακόλου τα βαριά εξοπλισμένα πλοία του Καρά-Αλή. Εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που οι Έλληνες ναυτικοί δέχθηκαν, περιήλθαν σε δυσμενή θέση. Την κρίσιμη στιγμή της ναυμαχίας τη λύση έδωσε ο Σπετσιώτης Παναγιώτης Μπότασης, ο οποίος κατευθύνθηκε με το πλοιάριό του προς στο μέσον του εχθρικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Μπόταση προκάλεσε <<πανικό>> στους Οθωμανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη ναυμαχία, καθώς θεώρησαν το συγκεκριμένο πλοιάριο ως πυρπολικό.
Σημείωση ΑΝΚ : Τα πυρπολικά των Ελλήνων δρούσαν κατά κύριο λόγο τη νύχτα… Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πυρπολήθηκε και εξερράγη –αργότερα από το γεγονότα του Κατακόλου– η ναυαρχίδα του Καρά Αλή! Για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Κατακόλου, εκφράζω την άποψη ότι πρέπει να ερευνηθεί εντατικότερα το πώς και γιατί αποχώρησε από το πεδίο ο πανίσχυρος τουρκικός στόλος, στη θέα –όπως αναφέρεται– ενός και μόνο ελληνικού πλοιαρίου, το οποίο οι Τούρκοι το εξέλαβαν ως πυρπολικό και αυτό, λέει, προκάλεσε <<πανικό>> στους Οθωμανούς και έτσι αποχώρησαν! Η έρευνα είναι η μαμή της Ιστορίας! (ΑΝΚ) — Να ερευνηθεί επισταμένα από ιστορικούς και άλλους ερευνητές, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές… Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων μπορούμε να βρούμε κάποια στοιχεία γύρω από το ιστορικό τούτο γεγονός?