Αλλο πράγμα οι εξοπλισμοί της Ελλάδας και άλλο η αγνόηση του Casus Belli…

Ημερομηνία: 28-09-2021

Ξεκινάω από  …τον επίλογο :  Το άρθρο  2 της Γαλλοελληνικής Συμφωνίας ορίζει ότι κάθε στρατιωτική επίθεση  κατά της Ελλάδας θα θεωρείται ως επίθεση κατά της Γαλλίας! Πολύ ωραία ακούγεται και μακάρι να υπάρχει τέτοια διασφάλιση ουσιαστική και με ανταπόκριση και όχι μόνο ως λεκτική και εντυπωσιακή έκφραση…!!!

Το κόστος αυτού του εξοπλισμού θα είναι τεράστιο, αλλά χαλάλι του, αν όντως η Γαλλία προστατεύσει ευρωπαϊκή υπερδύναμη την Ελλάδα, από τυχόν στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας οποιασδήποτε φύσης. Τοιουτοτρόπως θα λάβει τέλος ένα μακροχρόνιο εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία τώρα διασφαλισμένη από οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια του γείτονα, δύναται να προχωρήσει θαρρετά στο νόμιμο από τον ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας νομικό Δικαίωμα της χώρας μας, να προχωρήσει δηλαδή στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια!

Αν το επιτύχει αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμώ και μάλλον το θεωρώ σίγουρο ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές, με πρώτο στόχο πάντοτε την κατάργηση του Νόμου της Απλής Αναλογικής!  Όσα και αμαρτήματα να έχει διαπράξει στο εσωτερικό της χώρας, η αχρήστευση του εκβιαστικού τουρκικού casus belli, θα επιφέρει γενικό εθνικό ενθουσιασμό, με ταυτόχρονη διασφαλισμένη ειρήνη και ησυχία! Είπαμε και το ξαναλέμε :  Αυτά όλα θα ισχύσουν, μόνο αν η Γαλλία σεβαστεί την υπογραφή της!

Διότι υπάρχει στη μνήμη των επιγενομένων το μακρινό κακό της παρελθόν, όταν στη θαλάσσια περιοχή της Σμύρνης, το 1922, στη Μικρασιατική Καταστροφή, τα γαλλικά πλοία έριχναν στη θάλασσα να πνιγούν, τους απελπισμένους Έλληνες, που προσπαθούσαν να σωθούν από τα νύχια των Τούρκων τσετών!

Βέβαια σήμερα τα γεωπολιτικά πράγματα και οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι σε τελείως άλλη βάση. Υπάρχει σήμερα μία ευκαιρία να επιτευχθεί η άρση του casus belli, μόνο αν η Τουρκία παραμείνει στο Δυτικό στρατόπεδο… Διότι αν συμμαχήσει στρατιωτικά με τη Ρωσία, τότε θεωρώ αδύνατον από τη Γαλλία να υπερασπιστεί με τη στρατιωτική της ισχύ την Ελλάδα, για τον κυρίως λόγο, να αποφευχθεί μια γενικευμένη και ευρείας γεωπολιτικής κλίμακας ένοπλη σύρραξη!

Οπότε για την Ελληνική Κυβέρνηση μία επιλογή υπάρχει για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια :  Ή Τώρα ή Ποτέ!

 

Δημοσιογράφος  Αντρέας  ΑΥΓ.  Καπογιάννης


Ροή