Εποικοδομητική συνάντηση κ. Νίκου Καλάκου με πρόεδρο ξενοδόχων Ολυμπίας κ. Τυλιγάδα

Ημερομηνία: 22-09-2022

Με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος

Ν. Καλάκος: «Να στηριχθούν επαρκώς οι ξενοδόχοι της Αρχαίας Ολυμπίας»

 

 

Από τον συμπατριώτη Οικονομολόγο και τοπικό στέλεχος της ΝΔ κ. Νίκο Καλάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε το πολύ μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του.

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης στην Αρχαία Ολυμπία συζήτησε χθες κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων Βασίλη Τυλιγάδα, ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος.

Ο κ. Τυλιγάδας παρέθεσε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο στη μετα-covid εποχή, επισημαίνοντας πως το πλήγμα από την πανδημία ήταν πολύ ισχυρό για την Αρχαία Ολυμπία, καθώς προέκυψε σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και επί δύο χρόνια καθήλωσε οικονομικά τον κλάδο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της περσινής πυρκαγιάς στην τοπική οικονομία και στην πίεση που ασκούν πλέον ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι οι επαγγελματίες έχουν πλέον συσσωρευμένες υποχρεώσεις χωρίς τα ανάλογα έσοδα από τη φετινή τουριστική ανάκαμψη.

Έπειτα από αναλυτική συζήτηση με τον Νίκο Καλάκο για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Αρχαία Ολυμπία, συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να ισχύσουν στο ακέραιο τα ίδια μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν για την Βόρεια Εύβοια, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), για το οποίο τόνισαν ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί νομικά με δίκαιο τρόπο, στα πρότυπα της πρότασης που έχε καταθέσει ο ΣΕΤΕ.

Όσον αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Τυλιγάδας επικαλέστηκε την πρόταση του ΣΕΤΕ για επιδοτούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών –εκτός αρχαιολογικών χώρων- με σύμβαση με τη ΔΕΗ, με την οποία συμφώνησε ο Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι θα τη μεταφέρει προκειμένου να μπορέσουν οι επαγγελματίες να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Καλάκος τόνισε πως η Αρχαία Ολυμπία είναι ο «πυρήνας» της ανάπτυξης της Ηλείας και πρέπει να στηριχθεί επαρκώς με κάθε τρόπο, τόσο με την ενίσχυση των πληγέντων όσο και με την ολοκλήρωση βασικών υποδομών που θα επαναφέρουν την τουριστική ανάπτυξη στα προ πανδημίας επίπεδα, αποφέροντας εισόδημα σε όλους.

«Η οικονομία της Αρχαίας Ολυμπίας δέχθηκε πολύ ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια από την πυρκαγιά του 2021. Ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, οι οποίες άσκησαν μεγάλη πίεση στους επαγγελματίες, και τώρα καλείται να ανακάμψει εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ξενοδόχους  με τις προτάσεις που συζήτησα μες τον κ. Τυλιγάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες υποδομές για να μετατραπεί η Ολυμπία σε πολιτιστικό και τουριστικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ηλεία αλλά για όλη τη χώρα», δήλωσε.


Ροή