45 χρόνια από το ταξίδι του Τάκη Δόξα στην αιωνιότητα

Ημερομηνία: 31-10-2021

Τρισάγιο στον τάφο του ποιητή του Φωτός

45 χρόνια από το ταξίδι του στην αιωνιότητα

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το φθινοπωρινό εκείνο Σάββατο 30 του Οκτώβρη 1976, που ο ποιητής του Φωτός Τάκης Δόξας πήρε πρόωρα το δρόμο του ταξιδιού στην αιωνιότητα, σε ηλικία 63 χρόνων. Το πνευματικό του έργο ξεπέρασε τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας και έγινε παγκόσμιο, με το αριστουργηματικό ποίημά του <<Φως της Ολυμπίας>>, που απαγγέλλεται στις τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Αυτό τιμά τα Ελληνικά Γράμματα και την Ηλεία.   Από το μεγάλο εκείνο ταξίδι δίχως επιστροφή και κάθε χρόνο στις 30 Οκτωβρίου τελείται ένα σεμνό μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα, αλλά και για την σύζυγό του Ειρήνη Καπογιάννη-Δόξα,  που συμπορεύτηκε με τον ποιητή και πρόβαλε το έργο του.

Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021, ανεπέμφθη επί του τάφου του, στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου, επιμνημόσυνη δέηση, από τον Γ.Α.Ε. της Ι.Μ.  Ηλείας πρωτοπρεσβύτερο π. Ηλία Παπαγγελή, συνεπικουρούμενο από τον ιερέα π. Γρηγόριο Πάπαρη.

Την πρωτοβουλία για το τρισάγιο είχε η <<Αγωνιστική Κίνηση για το Φως της Ολυμπίας>>, που επιλαμβάνεται δεκάδες χρόνια τώρα κι επίσης η <<Εταιρεία Ηλειακών Μελετών Τάκης Δόξας>>, με την παρουσία φίλων και θαυμαστών του μεγάλου δημιουργού.

 Ένα ποίημα αφιερωμένο στον Τάκη Δόξα

Ένα δικό της ποίημα στην μνήμη του έργου και της προσφοράς του Τάκη Δόξα στην Ποίηση και τον Τόπο απήγγειλε η κ. Αδαμαντία Λαδά-Αντωνοπούλου, που χειροκροτήθηκε από τους φίλους του Ποιητή. Επίσης παρέστησαν η πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών <<Οι Πυργιώτισσες>> κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο πρόεδρος και η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Γιάννης Νικολόπουλος και κ. Νίκη Κατσιάπη αντίστοιχα, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, η πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών <<Τάκης Δόξας>> και μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο εγκάρδιος φίλος του Τάκη Δόξα και πρώην υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Δήμου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος,  ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού  Ηλείας πλοίαρχος ε.α. ΠΝ κ. Ζώης Υφαντής,  ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ  Πύργου κ. Σάκης Ντινόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου συμπολίτης πολιτικός μηχανικός κ. Αχιλλέας Αναστασίου και ο ένθερμος υποστηρικτής της Κίνησης και του έργου του Τάκη Δόξα, καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.


Ροή