25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Προσεγγίσεις μέσα από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο
25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Προσεγγίσεις μέσα από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο
Οκτώ ταινίες για ενηλίκους που αφορούν την παιδική ηλικία και τη νεότητα
Οκτώ ταινίες, σπουδαστικές και πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες αλλά και ταινίες πιο έμπειρων κινηματογραφιστών, περιλαμβάνει το φετινό αφιέρωμα «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο», που για πέμπτη χρονιά εντάσσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο πρόγραμμά του. Ένα αφιέρωμα που απευθύνεται σε ενήλικες και περιλαμβάνει νεανικές και ιδιαίτερης ματιάς, τολμηρές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, που αγγίζουν ζητήματα της νιότης. Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, από τις 22:30 ως τις 23:30.
Πολλοί Έλληνες κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες ενδιαφέρονται έντονα για την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Και για ένα Φεστιβάλ για παιδιά και νέους, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αυτό το ενδιαφέρον των δημιουργών αξίζει να το αναγνωρίσει και να το παρακολουθήσει κανείς, γι’ αυτό και θεσπίστηκε, εξάλλου, αυτό το αφιέρωμα.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών, αλλά και θεατές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του Φεστιβάλ το οποίο, όχι τυχαία, ξεκίνησε το 2018, μαζί με αυτό το αφιέρωμα.
Η φετινή επιλογή του επαναλαμβανόμενου αφιερώματος “Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο” περιλαμβάνει τις ταινίες ENOMENA της Φαίδρας Βόκαλη, Τσίχλα τσιγάρο της Αντζελίκα Κατσά, Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου, Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα, Όχι αύριο της Αμέρισσα Μπάστα, Χυμός Πορτοκάλι του Δημήτρη Ζάχου, Pendulus του Δημήτρη Γκότση και Γιάμα του Ανδρέα Βακαλιού.