25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Masterclass από τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala
25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Masterclass από τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala
Μια διαφορετική ματιά για το πώς μπορεί αν δομηθεί η σχέση σχολείου και κινηματογράφου, με ποιό τρόπο η 7η Τέχνη μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση όχι σαν «μάθημα» αλλά σαν ουσιαστική έννοια, να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου, αναμένεται να δοθεί μέσα από ένα ξεχωριστό Masterclass από τον κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala, που βρίσκεται στον Πύργο ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Ο κορυφαίος του είδους τιμά τον θεσμό στην φετινή 25η επέτειό του και βρίσκεται κοντά μας με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ελληνικά, από το Φεστιβάλ Ολυμπίας, του εμβληματικού για την κινηματογραφική εκπαίδευση βιβλίου του, «Υπόθεση Σινεμά». Αύριο Παρασκευή, 9/12, στις 13:15, στον Ορφέα στον Πύργο, ο Alain Bergala θα μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του σε ένα 45άλεπτο Masterclass, που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική και την αγγλική.
Στο βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσιάζει με ενάργεια και βαθιά γνώση τις προοπτικές και τα εμπόδια μιας δημιουργικής ένταξης του κινηματογράφου στο σχολείο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αποκηρύσσοντας την εργαλειακή του χρήση και θεωρώντας τον ως μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η «Υπόθεση Σινεμά» του Αλέν Μπεργκαλά είναι ένα κείμενο εμβληματικό για την κινηματογραφική εκπαίδευση. Ο συγγραφέας καταθέτει μια παθιασμένη δήλωση αγάπης προς το σινεμά, τις ρίζες της οποίας αναζητά στην παιδική ηλικία, στις πρώτες αναμνήσεις από την επαφή με την κινηματογραφική οθόνη. Δεν θεωρεί το σινεμά ως έναν φορέα σταθερότητας εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά ως έναν αναγκαίο παράγοντα αναστάτωσης της καθημερινότητας του σχολείου. Τελικά, παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που κινείται με ιδιαίτερη άνεση από τις πιο αφαιρετικές θεωρητικές προσεγγίσεις της κινηματογραφικής τέχνης στις πιο χειροπιαστές υποδείξεις για το πώς να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου.
Ο κορυφαίος θεωρητικός και κριτικός κινηματογράφου Alain Bergala, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου.
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
5th OLYMPIA “CREATIVE IDEAS” PITCHING LAB
Η παρουσίαση των 10 προτάσεων που συμμετείχαν στο φετινό εργαστήριο 5th OLYMPIA “CREATIVE IDEAS” PITCHING LAB, για την ανάπτυξη ελληνικών ταινιών μικρού μήκους για παιδιά και νέους, πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή, στις 10:00, στον Ορφέα στον Πύργο
Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab είναι μια ενέργεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας που στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, παραγωγή η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.
Το εργαστήριο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους ταλαντούχους δημιουργούς να διασαφηνίσουν τις ιδέες τους, να αποκτήσουν εφόδια για την παρουσίασή τους και τέλος να τις παρουσιάσουν σε κοινό επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι συμμετέχοντες βλέπουν ταινίες και παρακολουθούν μαθήματα pitching από εξειδικευμένες εκπαιδεύτριες, ενώ αναγνωρισμένοι επαγγελματίες μοιράζονται μαζί τους την εμπειρία τους μέσα από διαλέξεις και συζητήσεις.
Ζητούμενο της όλης ενέργειας είναι εντέλει να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και οι εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη αξιολόγησαν τις προτάσεις και επέλεξαν τις ακόλουθες:
- The four friends: Autumn Bikes, της Ειρήνης Βιανέλλη / The four friends: Autumn Bikes, by Eirini Vianelli
- Χιλή Καναδάς, του Ευάγγελου Βροχίδη / Chile Canada, by Evangellos Vrochidis
- Αυτό που έχασε ο μπαμπάς, της Αφροδίτης Κατερινοπούλου / What dad lost, by Afroditi Katerinopoulou
- Π, του Στέλιου Κουπετώρη / Π, by Stelios Koupetoris
- Ξύλινος Κόσμος, της Νίκης Λαμπροπούλου / Wooden world, by Niki Lampropoulou
- Backflip, της Αμέρισσας Μπάστα / Backflip, by Amerissa Basta
- Το μαγικό κουτί του Πέτρου, της Άρτεμης Παττακού / Petros’ magical box, by Artemis Patakou
- KU, του Ζακ Σιμχά / KU, by Jacques Simha
- Good Friday, της Λουκίας Τζωρτζοπούλου / Good Friday, by Loukia Tzortzopoulou
- Τζίτζιλι Μίτζιλι, της Έλλης Φωτίου / Tzitzili Mitzili, by Elli Fotiou
Οι 10 προτάσεις που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Pitching Lab θα διεκδικήσουν τα δύο ισότιμα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών. Η εταιρεία Authorwave προσφέρει, δωρεάν, υπηρεσίες Post-Production (Color Grading, DCP Mastering, Deliverables). Η εταιρεία SteFilm προσφέρει Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering. Η εταιρεία Massive Productions προσφέρει μίξη ήχου 5.1 σε μία ταινία. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.
Το 5ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.
88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
25Ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Παρασκευή 09/12/22
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση για φέτος
Πύργος, Απόλλων
16:15 Asifa workshop group – “Dreaming of a sustainable future”
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του φετινού έργου της Ομάδας Εργαστηρίων της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων. Το έργο δίνει μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε την αυξανόμενη απειλή που παρουσιάζει η Κλιματική Αλλαγή στις χώρες των συμμετεχόντων και θετικές λύσεις για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον από την επόμενη γενιά. Το επίκεντρο της θεματικής είναι ένα αναζωογονητικό και εμπνευσμένο μέλλον – τα επιμέρους έργα δίνουν φωνή στα παιδιά και στους νέους και μια αίσθηση ενδυνάμωσης.
Πύργος, Ακροβάτης
17:00 Άγριες Μέλισσες – Γιατί το άγριο είναι συνήθως πιο γλυκό
Ένας ύμνος στην ελεύθερη βούληση απέναντι στην κυριαρχία του ισχυρού. Λόγια και εικόνες, όψεις της τηλεοπτικής “γραφής”. Η σεναριο-γραφία και η σκηνο-γραφία σε διάλογο. Ιστορική αφήγηση και ποιητικός συμβολισμός. Το πέρασμα από το ειδικό στο γενικό, από το χρονικό στη χρονικότητα. Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Παύλος Κάβουρας συνομιλεί με τον Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο-δημιουργό της σειράς “Άγριες Μέλισσες”.
18:30 Το ΕΚΚ συναντά τα σχολεία: Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία «CINEDU» (ΕΣΠΑ 2014 – 2020)
Παρουσίαση της πλατφόρμας streaming ταινιών του ΕΚΚ για τα σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Συστήνοντας τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η πλατφόρμα CINEDU προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δωρεάν πρόσβαση σε τουλάχιστον 92 ταινίες και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, για την προβολή και μελέτη τους στο πλαίσιο σχολικών μαθημάτων. Παρουσιάζει η Θεοδώρα Μαλλιαρού, υπεύθυνη Συντονισμού Πλατφόρμας και Επίβλεψης Σχολικών Προβολών.