Τόπος αλαργινός, αλλά όχι ξένος… Ένα ταξίδι στη Μικρά Ασία, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό
Τόπος αλαργινός, αλλά όχι ξένος…
Ένα ταξίδι στη Μικρά Ασία, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό
Το εξαιρετυικό Αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού για τα 100 χρόνια της Καταστροφής
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6.30 το απόβραδο έλαβε χώρα στο Θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου, η θαυμάσια μουσικοχορευτική, με δρώμενα παράσταση, που περιελάμβανε και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήδη ανεβάσαμε βίντεο διάρκειας 24 λεπτών και 37΄΄, καθώς επίσης και 38 φωτογραφίες, με δικά μας κείμενα. Έτσι εδώ τώρα δημοσιεύουμε αποκλειστικά το Ρεπορτάζ, με τους χαιρετισμούς και τα ονόματα των συντελεστών, που απέδωσαν πολλά Μικρασιάτικα και κυρίως Σμυρνέικα και Πολίτικα τραγούδια. Αλλά και το καταπληκτικό τραγούδι <<Μάνα μου Ελλάς>> (Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα) του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου και του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, το οποίο απέσωσε εξαιρετικά ο καθηγητής μουσικής ιερέας π. Γεώργιος Αλεξ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και είναι υπέυθυνος των παραδοσιακών οργάνων.
Ήταν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του μοναδικού στην Ηλεία Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξαναδίνουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Το Χρονικό που διάβαζαν μαθήτριες δοσμένο με ακριβή στοιχεία, όπως διαμορφώθηκαν τα γεγονότα και χωρίς τους χαρακτηρισμούς και τις αηδίες των εθνικιστικών κύκλων. Τα τραγούδια επιλεγμένα ένα κι ένα από την πηγή που είναι ο Μικρασιάτικος Ελληνικός Πολιτισμός. Έτσι διαμορφώθηκαν τότε κι έτσι πρέπει να παραμείνουν δίχως τροποποιήσεις ένεκα διαφόρων συμπτώσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο που διανύουμε.
Τα χορευτικά επίσης πολύ καλά, αλλά και τα σκετς των μαθητών με δραματοποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα <<Οι νεκροί περιμένουν>> της Διδώς (αντί της Διδούς) Σωτηρίου, που απέδωσε με απόλυτη φυσικότητα μία ομάδα μαθητών.
Η ανεπανάληπτη αυτή εκδήλωση, όπως γράψαμε σε άλλο σημείωμά μας, πρέπει να περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ηλείας, αξίζει τον κόπο η μετακίνηση και ας βοηθήσουν κάποιοι για τα έξοδα!
Το άνοιγμα της εν λόγω εκδήλωσης στο Θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου έγινε από τον Διευθυντή κ. Γιώργο Σταματίου, ο οποίος επίσης είναι καθηγητής μουσικής.
Επίσης απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισμα η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Ανδρομάχη Χούνου, η οποία και αναφέρθηκε στην όλη συγκρότηση του προγράμματος, ως υπεύθυνη της εκδήλωσης και εκ μέρους των άλλων δύο που ήταν ο π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος και η κ. Αμαλία Καλαμαρά. Η κ. Χούνου διάβασε ένα – ένα όλα τα ονόματα δημιουργών και συντελεστών. Να σημειωθεί επίσης ότι στο τέλος της παράστασης το λόγο έλαβε ο πρεσβύτερος ιερέας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίιου, που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο και ο οποίος αναφέρυθηκε στα δραματικά εκείνα γεγονότα δίνοντας επίσης συγχαρητήρια στους άξιους αυτούς μαθητές.
Μαθήτριες διάβαζαν αποσπασματικά κείμενα που συνιστούσαν το χρονικό των τραγικών εκείνων γεγονότων από την άφιξη στη Σμύρνη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη μέχρι και την επελθούσα καταστροφή!
Υπεύθυνος για τα χορετικά ήταν ο Φώτης Τζανέτος.
Μουσικοί : π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, βιολί, Χρήστος Δρούλιας, κοντραμπάσο, Περικλής Ζήσης, λαούτο, Κωνσταντίνος Λαφτσίδης, κρουστά και πολύ καλός στο τραγούδι, Παντελής Μαυροκεφαλίδης, μπουζούκι, Ηλίας Τζερεμές, πολύ καλός στο κλαρίνο.
Συμμετείχαν οι μαθητές : Βαλιάνου Αφροδίτη, Γιαννακοπούλου Γεωργία, Γιαννακοπούλου Μίνα, Γιαννοπούλου Αικατερίνη, Γρηγορόπουλος Διονύσιος, Γρίβας Θεόδωρος, Καλαρύτης Εφραίμ, Καρκαλούτσου Μαρία – Ζωή, Μουζάκη Αθηνά, Μπαλίου Ματέο, Μπασιάκου Γιασεμή, Μπινιέρη Ραφαέλα, Μπουκουβάλας Δημήτριος, Μπούρα Θωμαϊς, Παπαγεωργίου Ευάγγελος, Πίντζου Νεκταρία, Πουλής Αντώνιος, Σταματίου Αναστάσιος, Στρίκου Μαρία – Αναστασία, Τριγάζης Αριστείδης, Τσαγρή Νικολέττα, Τσαγρής Διονύσιος, Τσακουλογιαννοπούλου Αικατερίνη, Φλίγκος Δανιήλ, Χαραλαμπόπουλος Νικόλαος Γ. και Χαραλαμπόπουλος Νικόλαος Χ. – Χαραλαμποπούλου Κωνσταντίνα, Χαρδαβέλλα Ανδριάνα – Παταπία, Χριστοπούλου Αλεξάνδρα.