ΤΟ ΖΩΟΠΑΝΗΓΥΡΟ ΒΑΡΑΓΓΑ ΚΡΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ {Ρεπορτάζ Γιώργου Μαρκόπουλου}
ΤΟ ΖΩΟΠΑΝΗΓΥΡΟ ΒΑΡΑΓΓΑ ΚΡΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Δήμαρχος Πύργου «Φροντίζουμε να μείνει άσβεστη η πολιτιστική μας κληρονομιά»
Η «ίδρυσή» του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η δε φήμη του ξεπερνάει τα στενά όρια της Πελοποννήσου. Ο λόγος για το ζωοπανήγυρο «Βάραγγα» του πρώην δήμου Ωλένης, που πιστό και φέτος στο ραντεβού του με τους χιλιάδες επισκέπτες του «άνοιξε τις γιορτινές του πύλες», το Σάββατο το βράδυ παρουσία εκπροσώπων φορέων και αρχών.
Στον καλαίσθητα διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, πλησίον του ξωκλησιού που είναι αφιερωμένο στην «Σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου», χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανασίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πανηγυριού. Ο Σεβασμιότατος μετά το τέλος της ιερής τελετής, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο του πανηγυριού, ευχόμενος κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο.
Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο χώρο, αναφέρθηκε στην καθοριστική παρέμβαση του πανηγυριού στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Ενώ στην συνέχεια τόνισε ότι η δημοτική αρχή φροντίζει ώστε να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση, να διατηρηθεί άσβεστη η πολιτιστική μας κληρονομιά και να αναβιώσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Ο λαογράφος Ηλίας Τουτούνης ως κύριος ομιλητής καταθέτοντας ιστορικά στοιχεία μίλησε για «παρουσία του πανηγυριού πριν από ένα και πλέον αιώνα», ενώ στην συνέχεια με ύφος γλαφυρό παρουσίασε «ξεχασμένες ανθρώπινες δραστηριότητες» που κυριαρχούσαν όσο το πανηγύρι ήταν παζάρι ζώων. Τέλος κάνοντας εκτενή αναφορά γύρω από την ρίζα του ονόματος, συμπλήρωσε την άψογη τοποθέτησή του με στοιχεία από μαρτυρίες, βιώματα και γεγονότα.
Ξεχωριστή υπήρξε η τοποθέτηση του Γιώργου Δελλή, καθηγητή της νομικής ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Γούμερο. Ο κ Δελλής μετέφερε με μαεστρία στο λόγο του, το κλίμα του πανηγυριού, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στο γενικό πνεύμα της περιοχής. Κάνοντας μάλιστα κάποιου είδους αναγωγή, το χαρακτήρισε πολύ εύστοχα ως «Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την περιοχή της Ορεινής Ηλείας».
Το πολυπληθές κοινό στην συνέχεια απόλαυσε τις χορευτικές επιδείξεις από τα χορευτικά τμήματα, του Χορευτικού Ομίλου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Γουμέρου και του Εκπολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «η Αστρινιά».
Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο αναψυχής όπου στεγάζονται οι υπαίθριες ψησταριές. Εκεί τόσο η παραδοσιακή γουρνοπούλα, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του πανηγυριού, όσο και το φημισμένο μουσικό συγκρότημα «AXION» από τον Πύργο, προσέφεραν στιγμές απόλαυσης και γλεντιού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άλλες δράσεις…
Τόσο το Βράδυ του Σαββάτου όσο και την Κυριακή υπήρξε ξεχωριστή «γωνιά» για τους λιλιπούτειους επισκέπτες. Η «κυρία Χαρούμενη» προσέφερε στα παιδιά την εικαστική της, αλλά κυρίως την συναισθηματική προσέγγιση με ζωγραφιές και άλλα παιχνίδια κάνοντάς τα πιο χαρούμενα και πιο ευχαριστημένα.
*** Την Κυριακή το πρωί οι ιππείς και τα άλογα τους έδωσαν το πραγματικό χρώμα, με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το Βάραγγα. Οι αναβάτες αλλά κυρίως τα άλογα έδωσαν αυτό που λέμε τον καλύτερο τους εαυτό με τον καλπασμό τους και τις φιγούρες τους.
{Ρεπορτάζ Γιώργου Μαρκόπουλου}