ΤΟ ΣΠΑΘΑΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΜΑΣ ΗΡΑ ΑΛ. ΚΑΖΟΓΛΗ
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Είναι κι η φέτα ακριβή
Τι ζωή κι αυτή, χίλια δύο τραγικά γύρω μας, είναι κι οι εκλογές στην Αμερική που μας απασχολούν, μας προέκυψε κι αυτό, σαν ένας διατροφικός αποπροσανατολισμός. Είναι κι η φέτα ακριβή. Ναι, το ελληνικό μας τυράκι, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, ο βασιλιάς της χωριάτικης σαλάτας, αλλά και το νούμερο ένα εξαγώγιμο τυρί μας, είναι πλέον πανάκριβο.
Η είδηση, βέβαια, δεν είναι αστεία, γιατί αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα απανωτών χτυπημάτων στην κτηνοτροφία της χώρας μας και βέβαια είναι μια εξαιρετικά επιζήμια συνθήκη για την αγορά και τους επαγγελματίες του είδους. Κι όλα αυτά ενώ πριν από λίγους μήνες τα στοιχεία έδειχναν αύξηση πωλήσεων και κέρδη για όλα τα γαλακτοκομικά.
Παρ’όλα αυτά, η είδηση προσφέρεται για να μας εκτονώσει τον εκνευρισμό μας και να μας κάνει να ξεφύγουμε από την υπόλοιπη μαυρίλα γύρω μας, καθώς θα ψάχνουμε για νέες συνταγές με άλλα τυριά, ώστε να ξεχαστούμε μαγειρεύοντας, αφού πρώτα εκφράσουμε την οικολογική μας ευαισθησία για τις ασθένειες των ζώων και όλα τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στην ανατίμηση της φετούλας μας.
Όλα να τ’αντέξουμε, αλλά και ν’αντικαταστήσουμε τη φέτα μας με άλλα, ξενόφερτα τυριά, δεν το αντέχουμε, γιατί υποψιάζομαι πως σε λίγο ούτε γραβιέρα θα μπορούμε να τρώμε ούτε τα άλλα μας ωραία τυράκια από το γάλα των αιγοπροβάτων μας. Και προσεχώς ούτε αυγά, ούτε κοτούλες και το διατροφικό θρίλερ ποιός ξέρει τι εξέλιξη θα έχει καθώς πλησιάζουν κι οι γιορτές.
Κι έχουμε και τόσους τουρίστες που από τώρα κλείνουν τις διακοπές τους για το επόμενο καλοκαίρι, τι θα τους ταίσουμε; Δύσκολα τα πράγματα και το λευκό τυρί που προωθείται ως αντικατάσταση της φέτας μας είναι πιο φτηνό, αλλά είναι απλό υποκατάστατο. Δεν μπορεί να ξεγελάσει τους εκπαιδευμένους ελληνικούς ουρανίσκους. Είναι κι η φέτα ακριβή, αλλά κι η κοροιδία δεν καταπίνεται. Γενικά.
Η.Κ.