Τιμήθηκε στην Αμαλιάδα ο μαχητής επί δεκαετίες των ερτζιανών Σπύρος Μπεράτης
Η πρωτοπόρος Αμαλιάδα των ερτζιανών
και η προσφορά του Σπύρου Μπεράτη
-
Τιμήθηκε ο άξιος δημιουργός και μαχητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού που εντάχθηκε σε πανελλήνια Ένωση
- Συγκινητικές στιγμές στο Μουσείο Ραδιοφώνου και στο Συνεδριακό Κέντρο
Μία ωραία βραδιά στην Αμαλιάδα, που έκλεισε μες στους αρμούς της πολιτείας, 70 χρόνια ιστορίας! Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, η εκδήλωση τιμής για έναν άνθρωπο, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πόλη που τόσο πολύ αγάπησε και στο δημιούργημά του από το 1952, της ίδρυσης ενός μεγάλου Ραδιοφωνικού Σταθμού, που θεωρητικά λειτουργούσε <<πειρατικά>> σ΄ εκείνα τα φοβερά μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, αλλά απολύτως νόμιμα για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού! Και επιβλήθηκε σ΄ εποχές ακραία δύσκολες και επιβίωσε μέχρι σήμερα καταξιωμένος στο διάβα των δεκαετιών…
Η συγκίνηση διάπλατη σε όλους τους χώρους, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η οποία είχε και τον επίσημο χαρακτήρα της ένταξης του Ραδιοφωνικού Σταθμού στην Πανελλήνια Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, ο πρόεδρος της οποίας Νικόλαος Ζεϊμπέκης ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό. Ο κ. Ζεϊμπέκης είναι επίσης Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης του τομέα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Στις 6 το απόβραδο έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Ραδιοφώνου, στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, από τον διευθύνοντα σύμβουλο και υπεύθυνο του Μουσείου, που φέρει το όνομα του ιδρυτή Σπύρου Μπεράτη, κ. Θεόδωρο Τριγωνίδη και με παρόντα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θεόδωρο Τσαπάρα . Παρέστησαν ο πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού κ. Ανδρέας Παπαδάκος, ο πρώην πρόεδρος κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο πρόεδρος της προαναφερθείσας Πανελλήνιας Ένωσης κ. Νικόλαος Ζεϊμπέκης, οι Δήμαρχοι νυν και πρώην Γιάννης Λυμπέρης και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος κ.ά. Στο Μουσείο, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες (τόσο στο παρόν Αρθρορεπορτάζ, όσο και στο Ρεπορτάζ που θα δημοσιεύσουμε την Κυριακή, μάλλον κατά το απόγευμα), ο χώρος αυτός είναι γεμάτος από σπάνιο υλικό με παλιούς πομπούς, ασυρμάτους και διάφορες συσκευές, με χαρακτηριστική την περίπτωση ενός φωνογράφου, όπου άκουγες τραγούδια από δίσκους κατασκευασμένους από ένα υλικό πολύ σκληρό, πριν από την εφεύρεση του βινυλίου. Επίσης θα δείτε, όταν το επισκεφθείτε, πολλά ραδιόφωνα προπολεμικά και μεταπολεμικά και από τα πρώτα ραδιόφωνα σε αυτοκίνητα. Είναι ένας χώρος μνήμης και ιστορίας κι ένα δέος ιερό σε καταλαμβάνει…
Από το χώρο του Μουσείου κατευθυνθήκαμε στο θαυμάσιο σύγχρονο κτήριο του Συνεδριακού Κέντρου και αναπολείς σε αυτή την ιστορική διαδρομή, όσα είδες στη δική σου ζωή και σκέφτεσαι πώς ήταν η ζωή, όταν δεν είχες γεννηθεί και βλέπεις τώρα αυτά τα αντικείμενα και σκέφτεσαι το σήμερα και την τεχνολογική εξέλιξη και ξανασκέφτεσαι, πώς θα είναι ο κόσμος μετά από σένα… Εκεί λοιπόν στο Συνεδριακό Κέντρο της Αμαλιάδας ξετυλίχτηκε σαν ένα κουβάρι η πολύφερνη μνήμη, προσώπων και καταστάσεων, αγώνων και θυσιών, Ελλάδα της πίκρας και της ξενιτιάς, Ελλάδα που διχάστηκαν κάποτε τα παιδιά σου, που αφανίστηκε ο ανθός της νιότης και από τα δύο στρατόπεδα, Ελλάδα του σπαραγμού και της φτώχειας, σαν βάλσαμο έφτανε στα αυτιά των εξορισμένων, στα αυτιά των μεταναστών, στα αυτιά των ναυτικών ο ήχος από μια επαρχιακή πόλη, καθώς ακουγόταν από τον πομπό το <<Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας>>!
Μια πόλη δεν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, αλλά ένας άνθρωπος μπορεί να είναι μία πόλη! Και τηρουμένων των αναλογιών και των ιστορικών συγκυριών ένας άνθρωπος δημιουργικός, που διετέλεσε και Δήμαρχος της πόλης αυτής το 1975. Ο Σπύρος Μπράτης έδωσε όλη του την ψυχή από το 1952, που πρωτολειτούργησε τον δεύτερο στην Ελλάδα, μετά τον κρατικό της Αθήνας, Ραδιοφωνικό Σταθμό! Αυτός λοιπόν ο πρωτοπόρος άνθρωπος τιμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 του Νοέμβρη 2021, από τους συνεχιστές του έργου του, σε μια διπλή εκδήλωση, με την ένταξη του Σταθμού στην Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών.
Η απέριττη στην απλότητα, αλλά έμφορτη συναισθημάτων εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η οποία αρχικά είπε ότι ο Σπύρος Μπεράτης δεν μπορούσε να παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά είναι εδώ η σύζυγός του κα Τζένη Μπεράτη, ο γιος του κ. Θεόδωρο Μπεράτης και τα εγγόνια του Σπύρος και Ηρώ. Στη συνέχεια η κα Κοκκαλιάρη εξιστόρησε την πορεία του τιμώμενου δημιουργού από τη νεανική του ηλικία μέχρι σήμερα, που φέρει τον τίτλο του επίτιμου Προέδρου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας.
Όταν ήρθε η στιγμή της βράβευσης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Πρόεδρος του Ρ.Σ.Α. κ. Ανδρέας Παπαδάκος επέδωσε την τιμητική πλακέτα στον κ. Θεόδωρο Σπ. Μπεράτη, ο οποίος την παρέλαβε μαζί με τον γιο του Σπύρο, εγγονό του μαχητή των ερτζιανών Σπύρου Μπεράτη.
** Σε ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ανδρέα Παπαδάκου με τον κ. Σπύρο Μπεράτη, ακούστηκε η φωνή του και ευχαρίστησε για την γενόμενη τιμή. Το τέλος της εκδήλωσης το σηματοδότησε ο Δήμαρχος της Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, λίγο πιο μπροστά έγινε προβολή μικρού μήκους ταινία – ντοκιμαντέρ, έτους 2018, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με τρεις νέους στην ηλικία εκφωνητές – παραγωγούς εκπομπής και με βασικό αφηγητή τον κ. Σπύρο Μπεράτη.
Ήταν μια μέρα τιμής για τον μαχητή των ερτζιανών και μια μεγάλη μέρα για την Αμαλιάδα, που παρά ταύτα δεν τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή, εκείνοι που έπρεπε να είναι παρόντες, αλλά και οι απλοί επίσης πολίτες, που όφειλαν να παραστούν, με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας! Την εκδήλωση την τίμησαν, ως είχαν προς τούτο υποχρέωση, παράγοντες της Τ.Α. και οι προαναφερθέντες, το Επιμελητήριο Ηλείας και εκπρόσωποι φορέων, οι Βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο πολιτευτής Ηλείας κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Άννας Αμαλιάδας π. Βασίλειος Μονόλιθος και άλλοι που θα αναφερθούν στο επόμενο κείμενο του Ρεπορτάζ, με τη χρονική σειρά των γεγονότων.
ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ