ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΗΡΑΣ ΑΛ. ΚΑΖΟΓΛΗ
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη

Η καλή σπορά
Η στήλη αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να αφήσει τον σχολιασμό των πολιτικών γεγονότων στους ειδικούς και το λογοτεχνίζον ύφος στους λογοτέχνες, που κάτι θα ξέρουν καλύτερα και ν’αφοσιωθεί στην ωμή πραγματικότητα. Καμιά φορά και στη μαγειρεμένη, βέβαια, των απλών ανθρώπων, στους οποίους ανήκει και μπράβο της.
Κι έτσι, παρατηρώντας τα φρούτα της εποχής ανακάλυψε με ενθουσιασμό τις υπέροχες φράουλες που κυκλοφορούν στα μανάβικα. Ωραιότατες στο γιορτινό κόκκινο χρώμα τους, πεντανόστιμες στη γεύση, διαθέσιμες για φάγωμα ωμές ή για χρήση σ’ένα εντυπωσιακό γλυκό. Έχουν τις προδιαγραφές να δημιουργήσουν αξέχαστα γλυκά αριστουργήματα. Και, το πιο σημαντικό, οι φράουλες είναι από την εύφορη γη της Ηλείας.
Όλα μπορεί αυτή η γη μας να προσφέρει, ακόμη και φράουλες τέτοια εποχή, μια πράσινη γη με αμέτρητες δυνατότητες. Όλα παίζουν ρόλο, φαίνεται. Το χώμα, το νερό, η καλή σπορά. Κάθε τι ένα κέρασμα αξέχαστο, μια γεύση απολαυστική.
Κι επειδή όλα είναι αλυσιδωτά, ας μην ξεχνάμε και τους ανθρώπους που φροντίζουν αυτή τη γη. Η καλή σπορά θέλει και καλούς ανθρώπους. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Και για να μην πάει ο νους κάπου αλλού, μιλάμε για τους ανθρώπους που έμαθαν ν’αγαπούν το χώμα μας και δεν σνομπάρουν αυτή την εκ γενετής αγάπη για την αγροτιά. Ίσα ίσα, την καλλιεργούν.
Ωραίο το θέμα αυτό με τις φράουλες, αφορμή για σκέψεις που ίσως κάπου τις θεωρούμε λίγο δεδομένες. Όμως δεν είναι έτσι. Κι υπάρχουν και τόσα άλλα εκλεκτά και λαχταριστά προιόντα της πατρίδας μας. Είπαμε, η καλή σπορά. Έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα. Εμείς οι απλοί άνθρωποι το ξέρουμε καλά
Η.Κ.