ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ…!!!

Ημερομηνία: 13-06-2022

 

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς και η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού <<Το ταξίδι του Αλεφειού>>

 

 

 

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος : “Ο τόπος μας έχει μεγάλο απόθεμα ιστορικών συμβολισμών”

 

 

Ο ερωτικός μύθος του Αλφειού και της Αρέθουσας, που ενώνει μέσα από μια ιστορία αγάπης τον Πύργο με τις Συρακούσες, αναβίωσε με τον πιο αριστουργηματικό τρόπο στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς του Δήμου  Πύργου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, μέσα από το λόγο και το χορό βγήκαν στην επιφάνεια ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία της περιοχής παρασύροντας το κοινό σε ένα  μοναδικό μαγευτικό ταξίδι!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/6/2022) στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή και έγινε μία καλή αρχή, με την έναρξη του φιλόδοξου πράγματι 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.  Το κλου της βραδιάς ήταν η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της συγγραφέα-εκπαιδευτικού Έφης Παναγοπούλουυ “Το ταξίδι του Αλφειού” και τη δραματοποίηση του μύθου σε χορογραφία της Νατάσας Ζουμή με μια ομάδα 60 χορευτριών απο 3 ετών έως 23!

Ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας), την ΚοινΣΕπ Ανιγριάδες Νύμφες, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, υπογράφουν τη δημιουργία του 1ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς με στόχο να αναδειχθεί ο Πύργος του πολιτισμού, με την υπογραφή του άμισθου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργου Βούκανου.

 

Μια όαση πολιτισμού τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος

Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος ο οποίος τόνισε πως “η Δημοτική Αρχή  πρωτοπορεί ξανά και αναδεικνύει αυτόν τον υπέροχο μύθο μέσα από το φεστιβάλ”.  Ο κ. Αργυρόπουλος καλωσόρισε τον κόσμο που έδωσε το δυναμικό παρών, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ηλείας εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάσος Πύργου π. Νεκτάριος  Συμεωνίδης, ο πρώην δήμαρχος Πύργου  Γαβρίλης Λιατσής ο πρώην δήμαρχος Γαστούνης Παναγιώτης Πεπελάσης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο Γ.Γ. του Δήμου Γιάννης Βαρελάς, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, η υπεύθυνη Πολιτισμού ΝΔ για την Δυτική Ελλάδα Αριστέα Παπαδοπούλου,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιανννικούλης, η Φλώρα Παπαγιαννάκη κ.ά.

Με μηνύματα  ειρήνης και πολιτισμού, έτσι απαντάμε στις ιαχές πολέμου τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου

Με μήνυμα ειρήνης ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος λέγοντας πως “ στις ιαχές πολέμου που έρχονται από την απέναντι πλευρά εμείς απαντάμε με πολιτισμό. Οι πρόγονοί μας,  άφησαν μια τεράστια κληρονομιά στον τόπο μας. Το

λιμάνι της Αρχαίας Φειάς, το Ποντικόκαστρο…. αναδεικνύουν  τα υπολείμματα ενός μοναδικού πολιτισμού. Ο Πύργος πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση του με όλα τα μεγάλα ιστορικά θέματα της περιοχής…Υπάρχουν  συμβολισμοί της ιστορίας, και σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε πολλά αποθέματα. Ο Αλφειός δεν είναι απλά ένα οικολογικό ζήτημα. Είναι ένα ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα και θα τον ξαναζωντανέψουμε μέσα και από ένα  δίκτυο Δήμων που θα δημιουργήσουμε για την προστασία του” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.

Από τον λόγο στο χορό

Την παρουσίαση του βιβλίου “άνοιξε” ο εκπαιδευτικός Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο οποίος εξιστόρησε τον μύθο του Αλφειού και της Αρέθουσας. Αμέσως μετά  παρουσιάστηκε  το παιδικό παραμύθι με τίτλο “Το ταξίδι του Αλφειού” από τη συγγραφέα – εκπαιδευτικό Έφη Παναγοπούλου, σε εικονογράφηση της Χρύσας Ρώμα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα Ιταλικά από την Κέλλυ Ρογδάκη, και θα διανεμηθεί στους μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Πύργου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημιουργοί του, ενώ η ψυχολόγος Μαρία Ψαρρού αναφέρθηκε σε θέματα παιδαγωγικής σημασίας, με παρονομαστή την αγάπη που παρουσιάζεται έντονα στο παραμύθι,

Τη σκυτάλη  πήρε η χορογράφος Νατάσα Ζουμή με μια ομάδα 60 παιδιών-χορευτών.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και εντατικές πρόβες η αγαπητή στην κοινωνία του Πύργου χορογράφος, ολοκλήρωσε την δραματοποίηση του μύθου σε χορογραφίες εκτελεσμένες από μαθήτριες χορού όλων των ηλικιών.

Η Ελένη Αργυροπούλου, άψογη και παραστατική στην αφήγησή της, κατάφερε με περίσσιο υποκριτικό ταλέντο  να συνδέσει το λόγο του βιβλίου με τη δραματοποιημένη χορευτική παράσταση των παιδιών σε μουσική Γιώργου Βούκανου.

 


Ροή