ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1973 Η ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ *** 50 χρόνια μετά…
Μπράβο στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας για την επέτειο μνήμης!
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1973 Η ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
50 χρόνια μετά…
Του ΑΝΚ
Σήμερα 21 Φλεβάρη του 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια ακριβώς, από τη μεγάλη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, στις 21 Φεβρουαρίου 1973, με 4.000 φοιτητές, που μετέφεραν τα αγωνιστικά συνθήματα για Δημοκρατία παντού, στην ταράτσα με ένα μεγάλο πανό που έγραφε μία μόνο λέξη, αλλά τόσο σουδαία, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Αυτή ήταν η αρχή για μια σειρά στη συνέχεια ριζοσπαστικοποίησης όλου του φοιτητικού κινήματος, που όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές, ήταν καθαρά και ξεκάθαρα Αριστερού προσανατολισμού! Η Εξεγεριακή Κατάληψη της Νομικής, που έκανε από κάτω τους μπάτσους της Χούντας να σκυλιάζουν και την ηγεσία της φασιστικής δικτατορίας να καταλαμβάνεται από πανικό, ήταν το πρελούδιο που οδήγησε με γεωμετρική αγωνιστική πρόοδο στη μεγαλειώδη Επαναστατική Εξέγερση του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, όταν οι έντρομοι φασίστες και προδότες του Συντάγματος αξιωματικοί του στρατού έβγαλαν τα τανκς και τα ΤΟΜΠ στους δρόμους της Αθήνας και έπνιξαν στο αίμα όχι μόνο τους εξεγερθέντες, αλλά και απλούς πολίτες!
Η Νομική ήταν η Αρχή, λεύτερη Ελλάδα δημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική, όπως ήταν το αυθεντικό μήνυμα του Αγώνα μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο! Την επέτειο αυτής της μνήμης των 50 χρόνων τίμησε κατά τον καλύτερο τρόπο ο αγωνιστικός Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, με μια εξαιρετική εκδήλωση, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 18 του ούτως ή άλλως (από το 1821) επαναστατικού Φλεβάρη, στη φιλόξενη αίθουσα της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου. Το άνοιγμα έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΣΗ Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, ο οποίος έκανε μία συνοπτική αναφορά στο όλο το κλίμα εκείνης της εποχής, που σιγά σιγά οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση συνολικά του φοιτητικού κινήματος. Στη συνέχεια ο κ. Δημητρουλόπουλος παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές, που ειρήσθω εν παρόδω, σύμφωνα με τη δική μου κρίση, επειδή τα ξέρω πολύ καλά τα γεγονότα, όλοι οι ομιλητές και ο Μπαλαούρας που μίλησε στο τέλος, στάθηκαν με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα, που ενδεχομένως υπερέβαιναν και την προσωπική τους ιδεολογική συγκρότηση! Τουτέστιν οι ομιλίες, μαζί με βιντεοπροβολή ντοκουμέντων της εποχής έδωσαν ακριβή εικόνα στο κοινό, που είχε ασφυκτικά κατακλύσει τον μικρό χώρο της Βιβλιοθήκης κι επίσης κατέστησαν άκρως επιτυχημένη την όλη εκδήλωση!
Ομιλητές κατά σειρά ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο γνωστός αγωνιστής επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος, ο συμπολίτης Δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Αθηναϊκών Εφημερίδων και της ΕΡΤ Νίκος Μεγγρέλης. Γνώστης των γεγονότων, καθώς έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα με καταγραφή.
Ο κ. Αλιβιζάτος που πήρε πρώτος το λόγο, έδωσε με παραστατικότητα το όλο κλίματης χουντικής δικτατορίας, καθώς από το τέλος του 1972 είχαν αρχίσει τα προβλήματα για τη Χούντα! Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι την Χούντα των Συνταγματαρχών τη στήριξαν οι ΗΠΑ, στη λογική του ψυχρού πολέμου, αν κιόλας δεν ήταν εκείνες που την έστησαν! Το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα ο καταγόμενος από τους Γαραγαλιάνους Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρο Άγκνιου, ήταν απόλυτα ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ στήριζαν το χουντικό καθεστώς στηνΕλλάδα. Κάνοντας μία πολιτική ανάλυση των όσων προηγήθηκαν της εκτροπής το 1967 με το πραξικόπημα, ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε με ερωτηματικό τρόπο τον προβληματισμό, του κατά πόσο οι ιδιόμορφες συνθήκες που επικρατούσαν πριν από το πραξικόπημα, διαμόρφωσαν το κλίμα εκείνο που οδήγησε στην επιβολή και εδραίωση στην αρχική φάση της δικτατορίας. Επίσης ο διακεκριμένος ομιλητής επεσήμανε ότι η δικτατορία του 1967 δεν είχε καμία απολύτως σχέση με εκείνη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου! Την δικτατορία του 1967 την απεχθανόταν η Ευρώπη, όπου η μόνη δικτατορία που υππήρχε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη ήταν η Ισπανία του Φράνκο.
Ερχόμενος ο κ. Αλιβιζάτος στις χρονικές περιόδους της ελληνικής χούντας, ανέφερε τρεις χρονικές κατηγορίες, 1967-70, 1970-72 και 1972-74. Οι παράνομες οργανώσεις που αντιστάθηκαν στη χούντα, αντιμετώπισαν την οργή του καθεστώτος με διώξεις, φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και πολυετείς καταδίκες από τα στρατοδικεία, που έφταναν και τα 20 χρόνια. Μία συγκυρία που ευνόησε περί τα τέλη του 1972, την έξαρση της αντιχουντικής δράσης ήταν η ίδρυση της ΕΚΙΝ (Ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων), με βασικό ιδρυτή τον Γιώργο Βερνίκο. Το τελευταίο διάστημα του 1972 υπήρξε καθοριστικό για την μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων. Η χούντα πιστεύοντας ότι θα έχει τον έλεγχο των φοιτητικών συλλόγων επέτρεψε τη διενέργεια φοιτητικών εκλογών, αλλά αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για οργανωμένη φοιτητική δράση, που οδήγησε τελικά στην Κατάληψη της Νομικής Σχολής, όπου πλέον το φοιτητικό κίνημα είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Μπορεί αυτό να θεωρηθεί ως κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, καθότι επέφερε μία μεγάλη συσπείρωση των φοιτητών και άνοιξε το δρόμο για την πιο κορυφαία πράξη κατά της χούντας, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, που κατ΄ουσίαν κλόνισε τα θεμέλια του καθεστώτος, σε συνδυασμό με το Κίνημα του Ναυτικού κατά της Χούντας, μισό χρόνο πιο μπροστά!
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Γιώργος Αλιβιζάτος, από τις ηγετικές μορφές του αντιδικτατορικού κινήματος, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε το κλίμα που επικρατούσε πριν από τη χούντα και κατά τη διάρκεια αυτής. Ο κ. Βερνίκος εστίασε στη διαμόρφωση μιας αγωνιστικής συνείδησης, που από τη μια είχε να κάνει με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και από την άλλη με την επιβίωση αυτού. Καθημερινά δίναμε μάχες ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την επιβίωση! Επιλέγοντας την αξιοπρέπεια ήρθαμε αντιμέτωποι με τα όργανα καταστολής της χούντας. Οι φοιτητές όμως της Νομικής εκείνης της εποχής το αποτολμήσαμε τον Φεβρουάριο του 1973, λέγοντας την απλή λέξη <<Ελευθερία>>! Τα γεγονότα της Νομικής ήταν μία καθοριστική καμπή στο βάθαιμα της συνειδητοποίησης και είχε προηγηθεί μεγάλη προς τούτο προετοιμασί μέχρι να πάμε στην ταράτσα και από εκεί, να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει και αυτός, το τι πραγματικά ήταν η χούντα.
Πέντε χρόνια πιο μπροστά από τα γεγονότα της Νομικής, επεσήμανε ο κ. Βερνίκος, υπήρξε ο Μάης του ΄68 στη Γαλλία, οι αναταραχές σατ πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ, που άλλαξαν όλα αυτά την κατεύθυνση του κόσμου και ωρίμασαν τη σκέψη του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο μια ρήξη με τα κρατούντα συντηρητικά ήθη και να ριζοσπαστικοποιούνται μεγάλα τμήματα των κοινωνιών. Το επαναστατικό κλίμα που διαμορφωνόταν κυρίως μέσα στη νεολάια ήρθε να το αντιμετωπίσει δια πυρός και σιδήρου η ελληνική χούντα!
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έδωσε την όλη εικόνα και το ιδεολογικό περίβλημα των φοιτητών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρχε μία πανσπερμία όλου του αριστερού φάσματος, από Μαρξιστές, Λενινιστές, Τροσκιστές, Μαοϊστές, Τσεγκεβαριστές και ούτω καθεξής. Και όπως επεσήμανε το Φοιτητικό Κίνημα εκείνης της περιόδου είχε σαφέστατο Αριστερό προσανατολισμό! Από τη μια υπήρχαν οι παράνομες οργανώσεις, που έβαζαν βόμβες για να καταδειχθεί η αντίθεση προς τη χούντα και από την άλλη υπήρχε το φοιτητικό κίνημα, με δύο βασικούς σχηματισμούς, τον Ρήγα Φεραίο (Νεολαία ΚΚΕ εσωτερικού) και την ΑντιΕΦΕΕ ( που ήταν από την ΚΝΕ). Ένα κρίσιμο ζήτημα που ετίθετο τότε ανάμεσα στις φοιτητικές οργανώσειςήταν, αν ο αντιδικτατορικός αγώνας θα μπορούσε να γίνει με όπλα ή με άλλα μέσα!
Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε αναφορά για την ΕΚΙΝ και τον Γιώργο Βερνίκο, που είπε ότι προερχόταν από αστική οικογένεια. Επίσης για τη συσπείρωση των φοιτητών, όταν τον Σεπτέμβρη του 1971 πέθανε ο Νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, το φέρετρο του οποίου έφεραν στους ώμους φοιτητές. Υπήρξε επίσης ο Γαλλικός Μάης του 1968 και η κηδεία το Νοέμβρη του ι1968 του Γεωργίου Παπανδρέου, την πρώτη μεγάλη μαζική αντίδραση του κόσμου ενάντια στη χούντα. Πριν από την Κατάληψη της Νομικής υπήρξαν διάφορες συμπλοκές των φοιτητών και πολιτών με την χουντική Αστυνομία. Με την Εξέγερση της Νομικής, επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, ξεκίνησε όλη η ιστορία. Μετά από τα γεγονότα της Νομικής άρχισαν οι μαζικές συλλήψεις και τα τρομερά βασανιστήρια.
Τέλος ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε μνεία σε δύο μορφές ηγετικές του αντιδικτατορικού κινήματος, την Ιωάννα Καρυστιάνη και τον καταγόμενο από τον Πύργο Κώστα Τζιαντζή. Ευρεία αναφορά έκανε επίσης και στον σπουδαίο αγωνιστή , που έβαζε βόμβες κατά της Χούντας, επίσης καταγόμενο από τον Πύργο Πανεπιστημιακό Καθηγητή Σάκη Καράγιωργα, ο οποίος ακρωτηριάστηκε, όταν εξερράγη η βομβα που συναρμολογούσε.
Σε αυτό το σημείο έκανε παρέμβαση ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, που είπε για την συγκλονιστική Απόλογία του Σάκη Καράγιωργα στο Στρατοδικείο, η οποία θα έπρεπε να διδάσκεται στα Σχολεία μας. Το ίδιο και για την Απολόγία του καταγόμενου αππό τη Δίβρη της Ηλείας μεγάλου Αγωνιστή κατά της Χούντας Αλέκου Παναγούλη!
Τέλος παρέμβαση έκανε ο πρώην Βουλευτής Ηλεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αγωνιστής που βασανίστηκε από τη Χούντα Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος εστίασε το λόγο του, στα γεγονότα της ΑΣΟΕ, που προηγήθηκαν της Κατάληψης της Νομικής!
Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης σε μία κρίσιμη καμπή της πάλης ενάντια στη χουντική συμμορία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Ηλείας κ. Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Μαριάννα Σταθοπούλου, η πρόεδρος του Λ.Ε.Π. κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, ο δημοτικός σύμβουκλος Πύργου κ. Νίκιος Θεοδώρου, ο Γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογρφάφου για Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, δικηγόροι και πολλοί συμπολίτες.
Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Ηλείας Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ