Ο Σύλλογος Εκπ/κών Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας για την ορφανή Ηλεία σε Παν.Τμήμ.

Ημερομηνία: 27-05-2022

 

Χωρίς Πανεπιστημιακά Τμήματα η Ηλεία

 

Για μια ακόμα φορά επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού μας. Αφορμή είναι o  ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ αριθμός εισακτέων στα δύο τμήματα – Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας –  από το μηχανογραφικό  του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 με την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, όπου καταργεί, επίσημα πλέον, τις ακαδημαϊκές σχολές στον τόπο μας,  μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και η στείρα αντιπολίτευση των υπόλοιπων κομμάτων – ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 κ.ά. – που επαναπαύτηκαν στη βεβαιότητα του «μηδέποτε κυβερνάν».

Τα Πανεπιστήμια έχουν πέσει θύματα της πολιτικής, που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από τις περίφημες “ανωτατοποιήσεις” των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Αθηνά (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Κουβέλης), τις “πανεπιστημιοποιήσεις” του νόμου Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ψηφίστηκε Μεγάλη Πέμπτη για να μην υπάρχουν φοιτητές στις σχολές), τις αλλαγές Κεραμέως (ΝΔ – ψηφίστηκε μέσα στη καραντίνα με κλειστές σχολές).

Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που  διαμορφώνει τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποφασίζοντας  το “άνοιγμα” και το “κλείσιμο” τμημάτων, κινείται με γνώμονα την πλήρη απαξίωση του νομού μας, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΟΣ, από τους νομούς της Δυτ. Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου, στον οποίο δεν θα λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές!!!

Η Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και ο κατεξοχήν χαρακτήρας του νομού μας ως αγροτική περιοχή της πατρίδας μας, αποδεικνύουν ότι οι σχολές της Μουσειολογίας Πύργου και της Γεωπονίας Αμαλιάδας, αλλά και η νομοθετημένη ίδρυση του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο μπορούν να λειτουργήσουν στο νομό μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης απαξιώνει προκλητικά και οδηγεί στον πολιτιστικό και οικονομικό μαρασμό το νομό Ηλείας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας είμαστε αντίθετοι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και απαιτούμε την επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στο νομό μας.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες,  να μεριμνήσουν και να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον, για να αντιμετωπιστεί ο νομός μας, ΙΣΑΞΙΑ με τους άλλους νομούς και να αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας, διεκδικώντας ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ με:

  • Μόνιμο, πλήρους απασχόλησης, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές-ερευνητικές ανάγκες των σχολών.
  • Σύγχρονα εργαστήρια και εγκαταστάσεις, βιβλία και βιβλιοθήκη, φοιτητική μέριμνα (σίτιση και στέγαση).
  • Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΗΛΕΙΑ ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 
Αντωνία Μπρη Δήμητρα Καραμεσίνη

 


Ροή