Μια πολύ σημαντική αθλητική εκδήλωση με τον 6ο Μαραθώνιο Ήλιδας – Ολυμπίας 2022

Ημερομηνία: 30-03-2022

Ο  6ος Μαραθώνιος Ήλιδας  –  Ολυμπίας 2022

Η Αρχαία Ήλιδα αφετηρία του ολυμπιακού ιδεώδους τότε και σήμερα

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26 και 27 Μαρτίου 2022 ο 6ος Μαραθώνιος Ήλιδας – Ολυμπίας. Η διαδρομή μήκους 42 περίπου χιλιομέτρων ενώνει τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την  Ήλιδα, με το ιερό της τέλεσής τους, την Ολυμπία.

Στον αγώνα έδωσαν το παρόν αθλητές μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμοι, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι αγωνίσθηκαν  στην μαραθώνια απόσταση στον τόπο που γεννήθηκαν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, συνδέοντας δύο μεγάλες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, αυτές του Ολυμπισμού  και του Μαραθωνίου.

Ο Δήμος Ήλιδας, όπως και οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση, υποστηρίζοντάς την ενεργά και παρέχοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επιτυχή και άρτια διοργάνωση του  OLYMPIA MARATHON 2022.

Την εκκίνηση  του αγώνα  δρόμου των 12,6 χλμ στον οποίο συμμετείχαν   πολλοί  ντόπιοι  δρομείς, αλλά και αθλητές από πολλά μέρη της Ελλάδας, έδωσε ο Δήμαρχος  κ. Γιάννης Λυμπέρης, που  βρέθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 5 μ.μ.  στον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας.  Ο τερματισμός και η απονομή στους νικητές  έγινε το απόγευμα  στην  Αμαλιάδα, όπου πολίτες, φορείς, εθελοντές  και αρκετός κόσμος υποδέχτηκε με θερμά χειροκροτήματα όλους τους συμμετέχοντες με το μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη να κυριαρχεί.

Πριν την εκκίνηση  του αγώνα, σε δήλωσή του, ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πόλης – κράτους της Ήλιδας ως διοργανώτριας των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας και   ως κοιτίδας των μεγάλων και διαχρονικών  αξίων και ιδεών της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι  και της Εκεχειρίας. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να αναδειχθεί ο ρόλος της  μέσα από δράσεις,  όπως  το πολύ σημαντικό  αυτό γεγονός του Μαραθωνίου.

Ο αγώνας της μεγάλης διαδρομής του OLYMPIA MARATHON 2022 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου νωρίς το πρωί,  με αφετηρία την Αμαλιάδα. Την εκκίνηση έδωσαν ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης που χαιρέτισαν την έναρξη του αγώνα, τον οποίο χαρακτήρισαν σημαντικό για την περιοχή και ιδιαίτερα την πόλη της Αμαλιάδας. Πλήθος δρομέων  μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμοι κάθε ηλικίας και εθνικότητας, τίμησαν με τη συμμετοχή τους τον αγώνα, εμποτισμένοι με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και του Μαραθωνίου που αποπνέει η Ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας .

Ο τερματισμός του αγώνα των 42,195 χλμ ολοκληρώθηκε στην Ολυμπία με εκατοντάδες πολίτες της Ηλείας να επιδοκιμάζουν και να καταχειροκροτούν την υπερπροσπάθεια όλων των αθλητών κατά μήκος της διαδρομής.

 


Ροή