Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου *Θεμελιωτές* στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ ΚΑΙ ΖΕΤΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟ <<ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ>> ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΥΓΙΣΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ
Μια ωραία εκδήλωση, που σημείωσε και επιτυχία, έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου, που επιλαμβάνεται με την προεπαναστατική περίοδο του Ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα με τα ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζονται πρόσωπα και κατασάσεις ως μυθοπλαστική εικονική πραγματικότητα, με μια εκπληκτική απλότητα στην ψυχογραφία και τη ροή του γραπτού λόγου! Τίτλος που ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο, <<Θεμελιωτές>>. Συγγραφείς είναι δύο εκλεκτές συμπολίτισσες, η Μαρία Μπίρμπα, Φυσικός στο 1ο Λύκειο Πύργου και πρώην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου βαρθολομιού και η Ζέτα Αδαμοπούλου, Μουσικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου. Οι δύο τους έχουν ραδιοφωνική εκπομπή με όμορφα διασκευασμένα παραμύθια για τα παιδιά!
Όπως γράψαμε και χτες, οι συγγραφείς με εξαιρετική ικανότητα συνδυάζουν αριστοτεχνικά την ιστορία με την μυθοπλασία, σε μια κρίσιμη για τον Ελληνισμό περίοδο, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τον Σεπτέμβρη του 1814 μέχρι και τις παραμονές της Επανάστασης, το 1820. Σε αυτά τα έξι χρόνια σημαντικών εξελίξεων οι συγγραφείς αποδίδουν με ιδιαίτερη φυσικότητα το παρασκήνιο της καθημερινότητας των ανθρώπων, όπου στην παρουσίαση του βιβλίου, εκτός από τους εξαρετικούς ομιλητές, συμμετείχαν διαδραστικά με τους εναλλασσόμενους διαλόγους οι συμπαρουσιαστές. Μια πρωτότυπη παρουσίαση, που διέφερε από άλλες, γιατί δινόταν η εντύπωση της νοηματικής αναπαράστασης προσώπων και καταστάσεων εκείνης της περιόδου! Όλο αυτό το σκηνικό της εν γένει παρουσίασης απαιτούσε πολύ καλή οργάνωση, κάτι που επιτεύχθηκε και με την σημαντική συμβολή της συμπολίτισσας Βασιλικής Βούρτση.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς ΦεστιβάλΚινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ο οποίος και την συντόνισε. ο οποίος μιλώντας έδωσε το ιστορικό στίγμα μεγάλων γεγονότων, που άνοιξαν το δρόμο, όπως πρώτα η Αμερικανική Επανάσταση και στη συνέχεια η Γαλλική Επανάσταση, καθώς και το ρεύμα του Διαφωτισμού στην Ευρώπη, προπομποί της δικής μας Ελληνικής Επανάστασης, με τον εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό της χαρακτήρα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος με έναν καλά δομημένο λόγο έκανε μία συνοπτική αναφορά στην τότε γεωπολιτική κατάσταση.
Το 1814 αποτελεί σταθμό για την αναγέννηση του Ελληνισμού και ο βασικός μοχλός που οδήγησε στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η ίδρυση της Φιλικής Ετσιρείας, για την οποία ο συντονιστής της εκδήλωσσης κ. Κωνσταντόπουλος είπε κατά την εισαγωγική του ομιλία ότι ήταν η μόνη οργάνωση, που είχε την ικανότητα και αοτελεσματικότητα για την προετοιμασία της Επανάστασης. Και κατέληξ λέγοντας ότι το Σύνταγμα της Επιδαύρου ήταν το πιο προοδευτικό Σύνταγμα εκείνης της εποχής.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Κορίζης, συγγραφέας και συνθέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Μαρίας Μππίρμπα και της Ζέτας Αδαμοπούλου, για τις οποίες είπε ότι έχουν πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια, διάφορες άλλες πνευματικές εκδηλώσεις , ενώ έχουν και εκπομπή στο ραδιόφωνο. Για την Ζέτα είπε ότι ξεκίνησε για Νομικός, αλλά την κέρδισε η Μουσική. Για την Μαρία είπε ότι είναι Φυσικός και ότι και οι δύο έχουν αυξημένη ευαισθησίαγια τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο κ. Κορίζης κατέληξε τονίζιντας πως εκτιμά για τις δύο συγγραφείς ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η Λογοτεχνία!
Ακολούθως μίλησε η Φιλόλογος Φωτεινή Λουκοπούλου, που μαζί με την Βασιλική Βούρτση δημιούργησαν τον εναλλασσόμενο λόγο, αναφοράς ιστορικών γεγονότων των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας και ανάπτυξης παρενθετικά της μυθοπλασίας διαβάζοντας οι συμμετέχοντες στο πάνελ της εκδήλωσης αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο. Διάβασαν κείμενα οι οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Χαραλαμπάκης, ο πολιτικός μηχανικός Κώσας Μελενίκος, το μέλος θεατρικής ομάδας της Αμαλιάδας Γιαννης Μπαρλέτης, η εκπληκτική Τζορτζίνα Καράμπαλη, μαθήτρια Α΄ τάξης δημοτικού και οι δύο συγγραφείς.
Η κα Λουκοπούλου κατέληξε λέγιντας πως η Φιλική Εταιρεία υπήρξε το πρελούδιο της επικείμενης επα;νάστασης καταφέρνοντας να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Η εκδήλωση έκλεισε με λίγα λόγια από τους συγγραφείς του βιβλίου. Η κα Αδαμοπούλου είπε ότιότι το βιβλίο έδωσε τοστίγμα της κοινωνιής σύνθεσης εκείνης της εποχής και ανέδειξε τον αγώνα να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα αποκτώντας την ελευθερία της. Οι <<Θεμελιωτές>> είναι ένας ύμνος για τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας του ελληνικού λαού.
Τέλος η κα Μπίρμπα ευχαρίστησε όλους που πήραν μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου και βοήθησαν με τον έναν ή άλλο τρόπο στο οργανωτικό, κθώς επίσης και το κοινό για την παρουσία του.
Αρθρορεπορτάζ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ