Με επιτυχία η εκδήλωση της εφημερίδας *Πρωινή* το Σάββατο 9/9/23 με εξαιρετικές εισηγήσεις! *** 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ*
<<100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ>>
Με επιτυχία η εκδήλωση της εφημερίδας <<Πρωινή>> το Σάββατο 9/9/23 με εξαιρετικές εισηγήσεις!
Μια καλή αρχή έχει γίνει από την τοπική ημερήσια εφημερίδα <<Πρωινή>>, με σκοπό την ανάδειξη των πιο σημαντικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, με μια πολύ σημαντική Ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε με την ΚοινΣΕΠ <Αέναον>> και τη <<Σύμπραξη ΙΚΕ>>. Το άκρως ενδιαφέρον θέμα ήταν <<100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και ο τουρκικός αναθεωρητισμός>>.
Τρεις διακεκριμένοι εισηγητές ομιλητές ανέλυσαν το ιστορικό υπόβαθρο της Συνθήκης της Λωζάνης και η σημερινή πραγματικότητα σε σχέση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Να σημειωθεί ότι και οι τρεις επεσήμαναν τον κομβικό ρόλο που είχε και έχει η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία σηματοδότησε την οριστική εθνική ολοκλήρψση και διασφάλισε για έναν αιώνα μέχρι σήμερα τα εθνικά σύνορα της χώρας μας. Η Συνθήκη της Λωζάνης προέρχεται μετά από την ήττα της Ελλάδας και την Μοκρασιατική καταστροφή και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη των Σεβρών, που ήταν αποτέλεσμα τη νίκη της Αντάντ και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και που ουδέποτε υλοποιήθηκε, ένεκα της δίβουλης στάσης των Συμμάχων!
Μίλησαν με την εξής σειρά : Σωτήρης Ριζάς, Διευθύνων του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συντόνισε με υποδειγματικό τρόπο ο συνάδελφος δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ενώ άνοιξε την ωραία αυτή Ημερίδα, με θερμό χαιρετισμό, ο εκδότης της εφημερίδας <<Πρωινή>> Γιάννης Ρήγας, που αναφέρθηκε στο σκοπό της εν λόγω Ημερίδας και εξέφρασε την ελπίδα, να αποτελέσει και στο μέλλον τη νέα αφετηρία για ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εισηγητής Σωτήρης Ριζάς προσδιόρισε το διεθνές πλαίσιο των χωρών εκείνων που νίκησαν στον Α΄ΠΠ και που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μία σημαντική εποχή, όπου διλύθηκαν όλες οι αυτοκρατορίες και αναπτύσσονται τα έθνη – κράτη. Ο Β΄ΠΠ δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση της Συνθήκης της Λωζάνης, ακριβώς για το λόγο που ηττήθηκε ο Άξονας! Το 1954 άνοιξε το θέμα του Κυπριακού, με κυρίαρχο ζήτημα την Αυτοδιάθεση του νησιού, κάτι που σήμαινε την Ένωση με την Ελλάδα. Η Τουρκία αντιδρά έντονα σε μια τέτοια προοπτική. Το 1973 – 74 αναδεικνύεται το θέμα των θαλασσίων ζωνών και φτάνουμε στο 1996, όπου δημιουργείται το θέμα των Ιμίων.
Ο εισηγητής Γιάννης Βαληνάκης ανέπτυξε τα βασικά χαρακτηριστικά του σημερινού κόσμου, όπου έχουμε την αποσυνάμωση της Αμερικής από την πρωτοκαθεδρία που είχε, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πολυπολικού συστήματος. Τα τελευταία 50 χρόνια βρισκόμαστε σε μία αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώκάθε 10 χρόνια δημιουργρείται μία ελληνοτουρκική κρίση. Όσον αφορά την Ελλάδα και για την αντιμετώπιση του νεοοθωμανισμού υπάρχουν εν δυνάμει τρεις Σχολ’ες. Η 1η είναι του Ανδρέα Παπανδρέου <<Δεν διεκδικούμε, αλλά ούτε παραχωρούμε>>. Η 2η είναι Διάλογος ή Πόλεμος και η 3η αφορά την ανάπτυξη μιας έξυπνης στρατηγικής. Υπάρχει μία κλιμακωτή διεκδίκηση από την πλευρά της Τουρκίας. Από τα Ίμια περάσαμε στις γκρίζες ζώνες και στη συνέχεια στη διεκδίκηση 158 βραχονησίδων, ορισμένες εκ των οποίων είναι μικρά νησιά και τα οποία κατοικούνται. Τέλος φτάσαμε στη <<γαλάζοα πατρίδα>> και στο άκρον άωτον των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας, σε μεγάλα νησιά, όπως Λέσβος, Ρόδος και Σάμος. Με διάλογο ή αντιπαράυεση η Ελλάδα πρέπει να βγει κερδισμένη, κάτι που δεν μπορεί να εγγυηθεί το Δικαστήριο της Χάγης. Και όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, το να πηγαίνουμε μόνο εμείς με το σταυρό στο χέρι, δεν οδηγεί πουθενά! Χρειάζεται να κάνουμε γρήγορα βήματα με μια έξυπνη στρατηγική!
Η εισήγηση της Σίας Αναγνωστοπούλου είχε ως βασικό άξονα το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης κατοχυρώνει τα εθνικά σύνορα θέτοντας τη σφραγίδα στη δημιουργία των εθνών κρατών. Η Συνθήκη αυτή, είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, έθεσε οριστικό τέλος στη Μεγάλη Ιδέα… Η εισήγησή της εμπεριείχε θέσεις συγκροτημένες, αλλά και ορισμένες αντιφάσεις, όπως για την έννοια του Αναθεωρητισμού, όπου σωστά αναρωτήθηκε, αν η λογική του Αναθεωρητισμού είναι θέμα μόνο της Τουρκίας? Απάντησε <<όχι>> και αναφέρθηκε στο γεγονός της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ή και στο γεγονός ότι, όπως είπε, η ΕΕ να σέρνεται πίσω από την Αμερική! Όμως το βασικό πλέγμα του Αναθεωρητισμού, σύμφωνα με την άποψη του υπογράφοντος το παρόν Ρεπορτάζ, έχει μεγαλύτερη ευρύτητα από μια παγιωμένη και περιορισμένη ad hoc αντίληψη! Η εισβολή των ΗΠΑ πριν από μισόν και πλέον αιώνα στο Βιετνάμ, σε μια περιοχή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτήν, σαφώς και συνιστούσε Αναθεωρητισμό και παραβίαση του υφιστάμενου στάτους κβο, πέραν της ιδιομορφίας ως ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά μίας άλλης πολύ μακρινής της χώρας μη πυρηνικής! Αλλά και οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, με ανατροπές καθεστώτων, με επιβολή φασιστικής δικτατορίας, επιθέσεις και εισβολές, τι άραγε συνιστούν? Η κ. Αναγνωστοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί… Εκτός θεματικού πλαισίου η κ. Αναγνωστοπούλου επιδίωξε να μας πείσει, για την ιστορική τάχα αναγκαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έγινε για ένα και μοναδικό λόγο, ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ, χωρίς το βέτο της Ελλάδας, να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ο βασικός και διακαής πόθος της Αμερικής… Και έπρεπε να υπάρξει στην Εξουσία ένα Αριστερό υποτίθεται κόμμα, προκειμένου να κάνει προς τις ΗΠΑ αυτήν τηνμεγάλη παραχώρηση!
Τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο εκπροσώπησε ο εφημέριος του Αγίου Διονυσίου Πύργου π. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ωλένης κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Θεόδωρος Ντοάς, ο πρώην Διοικητής Νοσοκομείου Πύργου κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, η Διευθύντρια Αιμοδοσίας Ν.Μ. του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κωνσταντίνα Πανέτα, ο Οργανωτικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος κ.ά.