ΚΑΠΟΤΕ ΛΕΓΑΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ *ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ*! ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΥΔΑΙΜΟΝΟΣ ΕΤΟΥΣ 2025 Μ.Ο. {ΜΕΤΑ ΟΠΕΚΕΠΕ} ΘΑ ΛΕΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ *ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ* – ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΜΑΣ ΗΡΑΣ ΚΑΖΟΓΛΗ
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Ιστορίες με φρούτα
Τι μαθαίνουμε πάλι, για υπεξαιρέσεις ευρωπαικών κονδυλίων επιδοτήσεων, ανάμειξη κυβερνητικών στελεχών, για βοσκούς, βοσκοτόπια, αγρότες και καλλιέργειες φαντάσματα, ιστορίες τρέλας με προκλητικές και παράνομες χρηματοδοτήσεις, παραιτήσεις με απειλές, παραιτήσεις σκέτες και άλλα πολλά.
Και το κακό είναι πως μόνο απίστευτα δεν μας φαίνονται, μιας και όλοι γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια αυτή την εκδοχή των πελατειακών σχέσεων του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία. Ή σωστότερα μέρους της. Απλώς πάντα ελπίζαμε πως αυτό το κακό κράτος θα μείνει πια πίσω μας. Αμ δε.
Την ίδια ώρα που κάποιοι λαμπροί εκπρόσωποι του κράτους μας συνομιλούν με ξεχωριστό μπρίο για φίλους με χαρωπά παρατσούκλια, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τα δικά τους παιδιά, αληθινοί αγρότες ανά την Ελλάδα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Και επιστρατεύουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους.
Αληθινοί αγρότες-φρουτοπαραγωγοί, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουν τους επιτήδειους που δρουν μόνοι ή σε ομάδες με σκοπό να τους κλέψουν από τα δέντρα φρούτα σε πολύ μεγάλες ποσότητες ώστε να τα πουλήσουν μετά στις λαικές αγορές, αφήνουν στο χωράφι ραδιόφωνα να παίζουν, ώστε ο ήχος να αποτρέπει τους κλέφτες και να προστατεύει τη σοδειά τους. Άλλοι, τοποθετούν κάμερες με ήχο για τον ίδιο λόγο. Κι άλλοι, αντί για το σπιτάκι τους, κοιμούνται τις νύχτες στο χωράφι, για να αποτρέψουν την κλοπή.
Τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν, όταν μάλιστα δεν έχουν και τις άκρες που έχουν άλλοι, ώστε να υποστηρίζονται χωρίς πολύ κόπο από τα κονδύλια των πολλαπλά ευαίσθητων ευρωπαίων φίλων.
Κι έτσι, λοιπόν, συνεχίζουμε να πορευόμαστε μέσα στην αντίφαση και τον παραλογισμό. Άλλοι με τα ρουσφέτια τους κι άλλοι με μουσική ραδιοφώνου και νύχτες κάτω από τ’ αστέρια. Ανάλογα το φρούτο. Ό,τι μπορεί ο καθένας.
Η.Κ.