25 Νοεμβρίου, 2024Επικαιρότητα / ΚεντρικάΜε αφορμή την παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου πανεπιστημιακού καθηγητή Νικόλα Μανιτάκη
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1993
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η διάλεξη-συζήτηση με θέμα «Το Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πύργο Ηλείας (1950-1970): ιστορία και ενθυμήσεις».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και τις εκδόσεις Ασίνη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαου Μανιτάκη «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1915-1961».
Για την ιστορία του γαλλικού ιδρύματος και γενικότερα για τη γαλλοφωνία στην Ηλεία μίλησαν: η Δώρα Κάββουρα-Σισσούρα, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δήμητρα Φελερή, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, ο Μάριος Ρηγούτσος, πρώην υπεύθυνος του Γαλλικού Ινστιτούτου Πύργου, η Παναγιώτα Σαράφη, διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου (λόγω απουσίας, η ομιλία της εκφωνήθηκε από τη δημοσιογράφο Άννα Αγγελίδου), η Κωνσταντίνα Βασιλακοπούλου, γεωπόνος ΜΒΑ – ποιήτρια, και η Μαρία Μπουρνά, εκπρόσωπος της Palso Ηλείας.
Σύντομο ιστορικό από τον τότε υπεύθυνο Μάριο Ρηγούτσο
Το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπως το λέγαμε τότε, ήταν ακριβώς απέναντι του Γυμνασίου Αρρένων Πϋργου και μόλις 50 μέτρα από την πατρική μου κατοικία. Φοιτήσαμε σε αυτό και δεθήκαμε φιλικά μέχρι σήμερα με τους συμμαθητές του τμήματος. Όταν ο Μάριος και η Μαίρη ήρθαν για πρώτη φορά στον Πύργο, από τους πρώτους που επισκέφθηκαν ήταν τον Διευθυντή της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αύγουστο Καπογιάννη, που έδωσε κατευθύνσεις, για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ ξεκίνησε δημοσιογραφική καμπάνια για την ανασύσταση του Γαλλικού Ινστιτούτου, τώρα βέβαια υπό τη νομική μορφή της Γαλλικής Σχολής Πύργου και μάλιστα με ιδιωτικά κριτήρια.
Στην ομιλία του ο κ. Ρηγούτσος ανεμνήσθη της δημοσιογραφικής στήριξης που έλαβε από τον Αύγουστο Καπογιάννη αναφέροντας δημόσια αυτό το γεγονός. Ξεκινώντας ένα συνοπτικό ιστορικό ο τότε υπεύθυνος της Σχολής Μάριος Ρηγούτσος, μαζί με την Μαίρη Σταθοπούλου, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, χαρακτήρισε το παλαιό Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ως κόσμημα και κέντρο αντίστασης πολλών Ελλήνων διανοουμένων. Πρόσθεσε επίσης ότι η έναρξη τοθ Γαλλικού Ινστιτούτου συνέπεσε με την έναρξη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Θ κ. Ρηγούτσος αναφέρθηκε επίσης στα παραρτήματα του Ινστιτούτου και φυσικά σε αυτό του Πύργου, το οποίο λειτούργησε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έως και το 1967. Το 1974, συνέχισε, υπήρξε ενδιαφέρον να ανοίξει πάλι αλλά αυτή τη φορά ως Γαλλική Σχολή. Η κ. Μαίρη Σταθοπούλου κι εγώ κάναμε πρόταση στον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας να αναλάβουμε να λειτουργήσουμε το τότε παράρτημα ως Γαλλική Σχολή και με ιδιωτικά κριτήρια. Έτσι κι έγινε και αμέσως η Σχολή αγκαλιάστηκε από το κοινό. Την πρώτη χρονιά είχαμε 100 μαθητές, αλλά με την υποστήριξη του κόσμου και των αρχών φτάσαμε την τρίτη χρονιά να φοιτούν 325 μαθητές προς έκπληξη της Πρεσβείας!
Είχαμε την αμέριστη βοήθεια και στήριξη από τον αείμνηστο Διευθυντή και Δημοσιογράφο Αύγουστο Καπογιάννη. Είχαμε επίσης στήριγμα και από το συγκρότημα Βαρουξή. Δυστυχώς ο καταστροφικός σεισμός του 1993 κατέστησε το κτήριο μη ασφαλές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της Σχολής. Οργανώναμε πολιτιστικές βραδιές, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδρομές και άλλα.
Με πρβτοβουλία του αείμνηστου Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου το ιστορικό αυτό κτήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου, αφού προηγουμένως ο τότε Δήμαρχος είχε έρθει σε επαφή και συνεννόηση με τη Γαλλική Πρεσβεία. έτσι το κτήριο αυτό στέγασε για ένα διάστημα ένα νηπιαγωγείο, στη συνέχεια Το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου, ενώ τώρα λειτουργεί εκεί ως Συμβουλευτικό Κέντρο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Νικόλας Μανιτάκης
Ο συγγραφέας του σπουδαίου αυτού πονήματος, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλας Μανιτάκης, πρόκειται για ένα πολυσέλιδο βιβλίο, με τον τίτλο <<Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1915 0 1962>>, έπλεξε τρόπον τινά το εγκώμιο για τον Πύργο λέγοντας ότι είχε μια εξωστρέφεια και αποκάλυψε ότι ο Ιεράρχης της Εθνικής μας Αντίστασης Μητροπολίτης Αντώνιος υπήρξε πρόεδρος ενός φορέα στον Πύργο, όπου διδασκόταν η γαλλική γλώσσα!
Στη συνέχεια ο εκλεκτός ομιλητής και συγγραφέας έδωσε το γενικό στίγμα ανάπτυξης και δημιουργίας κουλτούρας ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση της Γαλλικής Πρεσβείας, να κλείσει το παράρτημα του Ινστιτούτου στο Ξυλόκαστρο και όσον αφορά τον Πύργο ενέκρινε τη λειτουργία μόνο ως Γαλλική Σχολή. Έτσι λοιπόν λειτούργησε για μια 2οετία, από το 1974 έως και το 1993, που σταμάτησε λόγω του σεισμού.
Παλαιοί μαθητές του γαλλικού ινστιτούτου κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, εμπλουτίζοντας θερμά τη συζήτηση με τις αναμνήσεις τους. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, παλαιός μαθητής του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Προβλήθηκε εξ άλλου η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη της Μαρίας Σταθοπούλου, υπεύθυνης από κοινού με τον Μάριο Ρηγούτσο του Γαλλικού Ινστιτούτου Πύργου. Ο Μάριος Ρηγούτσος, από πλευράς του, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών, καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές του Ινστιτούτου, κατά την περίοδο της λειτουργίας του.
Ο καθηγητής Μανιτάκης με την ευρύτητα των γνώσεών του και την αμεσότητα του λόγου του εντυπωσίασε το κοινό. Η πολυετής έρευνά του τόσο για το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όσο και για τα επιμέρους παραρτήματα αποτυπώνονται στο πολυσέλιδο βιβλίο του κερδίζοντας το αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την γαλλική γλώσσα και τους δεσμούς της με την ελληνική κοινωνία.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η συνάδελφος δημοσιογράφος Άννα Αγγελίδου, ενώ τον συντονισμό και την οργάνωση είχε αναλάβει η Δήμητρα Φελερή, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας.
Για την ιστορία, το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πύργου ιδρύθηκε μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε, κατά το διάστημα της πολυετούς λειτουργίας του, ένας από τους πιο πετυχημένους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Δεκάδες Πυργιώτες παρακολούθησαν τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας, αποκτώντας μια στέρεη γλωσσομάθεια και ερχόμενοι σε επαφή με στοιχεία του γαλλικού πολιτισμού.
Το γαλλικό ίδρυμα λειτούργησε ως ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας της πόλης, διοργανώνοντας τακτικά εκδηλώσεις πνευματικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, σε συνεργασία με ντόπιους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Ο θεσμός του Γαλλικού Ινστιτούτου, του μόνου ξένου Ινστιτούτου που λειτούργησε ποτέ στην πρωτεύουσα της Ηλείας, αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της και σήμερα αποτελεί ένα αναπόσπαστο και πολύτιμο μέρος της τοπικής ιστορίας.
Ρεπορτάζ του ΑΝΚ [...]