Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ Γ΄ ΡΑΪΧ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟ ΙΣΡΑΗΛ! *** ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ *** Θα δώσουμε άλλη μια φορά συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και τον Κουτσούμπα!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
Θα δώσουμε άλλη μια φορά συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και τον Κουτσούμπα!
Η συνθήκες γενοκτονίας που διαμορφώνει το Ισραήλ στην Γάζα έχουν προκαλέσει την οργή και αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης. Παράλληλα όμως φαίνεται πως «ηλεκτρίζουν» την αντιπολίτευση που παρουσίασε, τα τελευταία 24ωρα κορύφωσης της κρίσης, μια αξιοσημείωτη «αλλαγή επιπέδου» στο συντονισμό της δράσης της. Με κύριο φορέα τα κόμματα της αριστεράς.
Έτσι είδαμε το ΚΚΕ να προτείνει κοινές πρωτοβουλίες με επιστολή του Δημήτρη Κουτσουμπα. Τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί στο κοινοβούλιο τον Μαχμούτ Αμπας. Το ΠΑΣΟΚ να συνδέει τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη με το Κυπριακό. Την Νέα Αριστερά να αξιώνει την παύση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Η πρωτοβουλία Κουτσούμπα
Με ειδησεογραφικά κριτήρια δεν μπορεί κανείς παρά να καταγράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας να αποστείλει επιστολές στους προέδρους των Κ.Ο της αντιπολίτευσης. Σε αυτήν επικαλέστηκε την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τα αισθήματα του ελληνικού λαού.
Στην επιστολή του ζήτησε «να διαμορφωθεί κείμενο προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή -και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να αναλάβει πρωτοβουλίες». Αυτές να αφορούν το σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, αποστολή βοήθειας σε τροφιμα, φάρμακα, γιατρούς, καταδίκη της ισραηλινής πρακτιής και αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους με βάση απόφαση της Βουλής το 2015.
Πρόκειται για μία κίνηση υπερβατική από την πλευρά του ΚΚΕ. Σε σχέση, τουλάχιστον, με την ευρύτερη τακτική που έχει σαν χαρακτηριστικό την άρνηση των «μετωπικών» διεργασιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε στην επιστολή το ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και ζήτησε συντονισμό μνημόνευσε «τις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα».
Την ίδια μάλιστα ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν συνυπογράψει την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ» και προσθέτοντας πως «η στρατηγική συμμαχία δεν φαίνεται ούτε σήμερα καν να αμφισβητείται, όχι μόνο από την Κυβέρνηση αλλά και από τους υπόλοιπους. Αναστολή βλέπουμε στην καλύτερη περίπτωση».
Παρά την κριτική αυτή πάντως το ΚΚΕ είχε καταλυτική στάση για τον συντονισμό των αντιπολιτευτικών δράσεων. Τακτική που ακολουθεί σπανίως τα τελευταία χρόνια, αφού η προηγούμενη φορά ήταν η έκκληση που είχε απευθύνει στα κόμματα της αντιπολίτευση ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων την περίοδο της πανδημίας.
Χαιρετίστηκε
Η κίνηση αυτή του ΚΚΕ χαιρετίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να δηλώνει απαντώντας στον Δημήτρη Κουτσούμπα πως «συμφωνώ απολύτως ότι επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τις ακραίες και πρωτοφανείς εξελίξεις στην Γάζα».
Ως «θετική» φέρεται να χαρακτηρίζει την στάση του ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των αιτημάτων προτείνοντας μεταξύ άλλων την διακοπή κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας (παρότι μία εξ’ αυτών έχει υπογραφεί από τον Π.Καμμένο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ.
Να έρθει ο Αμπάς στην Βουλή, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά να μη διανοηθεί, λέμε εμείς, να πει για αφοπλισμό της Χαμάς γιατί θα φάει κλοτσιά ΑΝΚ)
Σημαντικές πρωτοβουλίες καταγράφονται όμως και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι το κόμμα που πρώτο χρονικά κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για την κατάσταση στην Γάζα και την στάση της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε μια σειρά από θεσμικές κινήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα όπου θα θέσει το αίτημα του σταματήματος των εχροπραξιών και την αποστολή βοήθειας αξιώνοντας από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα να λάβει θέση στο ζήτημα.
Επιπλέον πολιτική πίεση στην κυβέρνηση ασκεί και η πρόταση που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ώστε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μία θέση που «πατά» στις έως τώρα αποφάσεις του κοινοβουλίου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ενώ έχει σημαντικό και διεθνή συμβολισμό εφόσον υλοποιηθεί.
Άλλωστε όπως υπενθύμισε ο Σωκράτης Φάμελλος «ο Μαχμούντ Αμπάς είχε μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, την ίδια ημέρα που η Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας είχε εγκρίνει ομόφωνα την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα»
Το ΠΑΣΟΚ
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ παρότι δεν έλαβε κάποια θεσμική πρωτοβουλία, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταδίκασε την στάση της κυβέρνηση. Επιπρόσθετα συνέδεσε με αξιακό τρόπο τις εξελίξεις στην Γάζα με το Κυπριακό.
Αρχικά δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την Γάζα πως «εκεί υπάρχει μια εθνοκάθαρση. Κάθε πολιτισμένος λαός της Ευρώπης πρέπει να είναι υπέρ του να σταματήσει άμεσα η εθνοκάθαρση. Όλη η Ευρώπη καταδικάσαμε -και εμείς και το ΠΑΣΟΚ και οι Σοσιαλιστές- τη Χαμάς. Είπαμε “ναι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα”, αλλά από αυτό το σημείο να φτάσουμε στο σημείο ανοχής της εθνοκάθαρσης;».
Ασκώντας κριτική στην κβυέρνηση είπε πως «η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός και η χώρα μας πάντα ταυτίζονται με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Μάλιστα από την οπτική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τόνισε πως «έχουμε τραυματιστεί από δυνάμεις, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Και δεν μιλώ μόνο για την Κύπρο όπου έχουμε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα ανοιχτό, η στάση μας απέναντι στην Ουκρανία. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο θέμα του παλαιστινιακού και ειδικά της Γάζας είχαμε μια άλλη αντιμετώπιση».