Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Ημερομηνία: 13-10-2021

Συνεδρίασε δια ζώσης το Σ.Ο.Π.Π.  της  Π.Ε Ηλείας

υπό τον Αντιπεριφερειάρχη  Βασίλη Γιαννόπουλο

 

   Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιπλημμυρική περίοδο 2021-2022, απασχόλησε την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Π.Ε Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε το απόγεμα της Τρίτης 12 Οκτωβρίου 2021, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.  Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.

Η πρώτη – μετά την έναρξη της πανδημίας – δια ζώσης συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας, με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2021, περιγράφοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες. Στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς καθώς και στις συνέπειες αυτής, στο περιβάλλον, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο – στις περιοχές που επλήγησαν – και συνολικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Παρουσίασε εκτενώς τη συνδρομή της Περιφέρειας στην αντιμετώπισή της, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Διοικητή των Π.Υ Ηλείας Βασίλη Σολδάτο, όλους τους Αξιωματικούς και αξιόμαχους πυροσβέστες που υπερέβησαν εαυτούς, για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών.  Δεν ξέχασε επίσης, την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, την 117 Π.Μ και την ΣΕΤΤΗΛ, τους προέδρους των Τ.Κ, τις εθελοντικές ομάδες και τους πολίτες, για την σημαντική συμβολή και συνδρομή τους, τόσο κατά για την κατάσβεση των πυρκαγιών συνεπικουρώντας το έργο του Π.Σ, όσο και στην συνέχεια, παρέχοντας βοήθεια στους δοκιμαζόμενους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, που αφορούσε στον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας και της ΠΔΕ για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού χειμώνα, λόγω των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. «Έχουν καταστραφεί τεράστιες εκτάσεις καθώς και οι λεκάνες απορροής. Στέκομαι ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας γιατί εκεί, σε περίπτωση έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα εντοπιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, κι ενώ έχουν καθαριστεί ήδη πολλά ρέματα και χείμαρροι, με τις πρώτες βροχές, είχαμε κάποια μικροπροβλήματα. Επειδή όμως μιλάμε για μια εξελισσόμενη κατάσταση, κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αν χρειαστεί, μπορούμε να παρέμβουμε ξανά, συμπληρωματικά», σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Τα έργα και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών – και όχι μόνο – περιοχών. Ειδικότερα, χθες Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή ΠΔΕ ενέκρινε την πρόταση του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων ΠΕ Ηλείας για τις Συμπληρωματικές Συμβάσεις σε δυο μεγάλα έργα που αφορούν στον καθαρισμό βλάστησης, άρσης φερτών υλικών, συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους αλλά και σε δευτερεύοντα υδατορέματα και κλάδους (σ.σ έχουν ολοκληρωθεί τα εν λόγω έργα), ενώ έχει ληφθεί απόφαση και για υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για αύξηση του προϋπολογισμού για την έγκριση των Συμπληρωματικών Συμβάσεων. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου «Καθαρισμός –συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε Ηλείας, ετών 2020-2022» με προϋπολογισμό 9.300.000 ευρώ, για να υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα διενέργειας επαναλαμβανόμενων δράσεων συντήρησης (σ.σ η διαδικασία βρίσκεται προ της συμβασιοποίησης), ενώ αναφορά έγινε και στις εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό και στον Ερύμανθο ποταμό, τα οποία εκτελούνται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας της ΠΔΕ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς αντιπλημμυρικής θωράκισης – που έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και βρίσκονται σε εξέλιξη – στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε «…να μη χαθεί πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση και έναρξη των παραπάνω σημαντικών έργων». Σημαντικές παρεμβάσεις και εργασίες καθαρισμού γίνονται σε υδατορέματα, χειμμάρους, ποταμούς, αποστραγγιστικές τάφρους και κανάλια, σε όλες τις πυρόπληκτες κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στον Δήμο Πύργου.

«Με όλα τα παραπάνω έργα που έχουν εκτελεστεί, καθώς επίσης τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και όσα έχουμε σχεδιάσει και θα ακολουθήσουν, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.  Κι αυτό γιατί, η κάθε παρέμβαση έχει μια συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα, η οποία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες (μορφολογία εδάφους, ένταση φαινομένων, ποσότητες φερτών υλικών κ.α). Σε καμία περίπτωση επίσης, δεν μπορούμε να παρέχουμε τη διαβεβαίωση ότι δε θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος μας είναι, να παρεμβαίνουμε προληπτικά και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μετριάσουμε τις όποιες συνέπειες από τυχόν εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ευρισκόμενοι σε διαρκή ετοιμότητα, παρεμβαίνοντας συμπληρωματικά όπου κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος, στο τέλος της συνεδρίασης και μετά τις τοποθετήσεις και επισημάνσεις των συμμετεχόντων, τόνισε την ανάγκη – συνολικά για τη χώρα – τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, το οποίο, σήμερα, εμποδίζει την άμεση παρέμβαση την στιγμή που πρέπει.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, του Διοικητή των Π.Υ Ηλείας Βασίλη Σολδάτου, της Συντονίστριας Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Ευσταθίας Γιαννιά, των Δημάρχων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου, του Αντιδημάρχου Ήλιδας Βαγγέλη Χριστοφόρου, της Διευθύντριας Δασών Ν. Ηλείας Αγγελικής Τσάκωνα και του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε Ηλείας Μιχάλη Καλογερόπουλου, του προέδρου του ΓΟΕΒ Αντώνη Γιαχαλή, της Προϊσταμένης Π.Π Δήμου Πύργου Κικής Διονυσοπούλου, των εκπροσώπων της 117 Π.Μ Ανδραβίδας Πέτρου Παρρά, του Περιφ. Τμήματος ΕΕΣ Τάκη Γεωργόπουλου και τέλος του Προϊσταμένου Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκου Γυφτάκη, με διαπιστώσεις, επισημάνσεις, απορίες, απαντήσεις, επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου, αλλά και αναγνώριση της σημαντικής συνδρομής της Π.Ε Ηλείας και προσωπικά του κ. Γιαννόπουλου στην διαχείριση της σοβαρής κρίσης κατά την διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.


Ροή