Η πρόληψη του καρκίνου είναι το ήμισυ του παντός! (ΑΝΚ)
Τι είπαν οι διακεκριμένοι ομιλητές επιστήμονες στο φόρουμ για την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Ακόμα ηχεί ο απόηχος της συγκλονιστικής παρουσίας εκατοντάδων γυναικών της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, στην εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη και ίαση της μάστιγας των αιώνων, τον καρκίνο του μαστού, απ΄ όπου ξεκινά κατά κύριο λόγο στις γυναίκες ο καρκίνος! Όπως έχουμε προαναφέρει, το φόρουμ της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης έλαβε χώρα στον τεράστιο χώρο του Πάρκου Ξυστρή στον Πύργο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που ανέλαβε για δεύτερη φορά να διεκπεραιώσει ο Δήμος Πύργου, με οργανωτικές δομές και εθελοντές, που έφεραν με άκρα επιτυχία σε πέρας ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα! Ξέρουμε μία αρχαία ρήση που λέει ότι <<η αρχή είναι το ήμισυ του παντός>>, την οποία μετέτρεψα για την υπόθεση του καρκίνου πως η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός!
Πρώτος ομιλητής ήταν κ διακεκριμένος και καταγόμενος από την Ηλεία Ιατρός Ογκολόγος Παναγιώτης Γκινόπουλος, ο οποίος έκανε μία εκτενή μεν, αλλά τόσο κατατοπιστική και κυρίως κατανοητή εισήγηση. Ο κ. Γκινόπουλος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής προβάλλοντας ταυτόχρονα με φωτεινή διαφάνεια ένα πίνακα για την καρκινογένεση, τον οποίο βλέπετε στη φωτογραφία :
Τι άμυνες έχει ο οργανισμός μας? Αυτό Αυτό διερωτήθηκε ο κ. Γκινόπουλος και συνέχισε… Το ίδιο το DNA έχει μηχανισμούς άμυνας. Η απόπτυση είναι ένα γονίδιο επανακατασκευής. Με την απόπτυση καταλύεται η δομή ενός κυττάρου προτού γίνει καρκινικό.
Ακολούθως ο κ. Γκινόπουλος αναφέρθηκε σε μία επιστημονική συνεργασία, με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή πανεπιστημίου της Κρήτης Βασίλη Γεωργούλια, όπου είχαν γίνει έρευνες, για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο, το οποίο θα αναγνώριζε τα υγιή κύτταρα από τα καρκινικά. Δεν υπήρξε ευκταίο αποτέλεσμα… Το πιο σημαντικό, τόνισε ο κ. Γκινόπουλος, είναι μα κάνεις πραγματική πρόληψη! Μία πρωτοποριακή μέθοδος επί τούτου είναι το test galleri. Πρόκειται για μία εξέταση αίματος, που γίνεται στην Αμερική και μέσα σε 10 μέρες σου δίνει απάντηση, αν έχεις καρκίνο ή όχι και μάλιστα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος! Το ενθαρρυντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι επιτυγχάνεται <<αναγνώριση>> καρκίνου σε πολύ πρώιμη φάση, με πιθανότητες πλέον ίασης της νόσου, επεσήμανε ο εκλεκτός ομιλητής.
- Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο χειρουργός μαστού και υπεύθυνος χειρουργός της <<Ιατρικής Μέριμνας>> Ιωάννης Χαβελές, που επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο καρκίνος αφορά την ψυχική υγεία των ανθρώπων και όσον αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, το θέμα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην επιβίωση της γυναίκας. Έχουν σήμερα αναπτυχθεί νέες μέθοδοι, ώστε να προστατεύεται ο μαστός.
Η πρόληψη, συνέχισε ο κ. Χαβελές, έχει τρεις βασικούς πυλώνες και διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο, τον υπέρηχο και την ψηφιακή μαστογραφία. Ο κίνδυνος μεγαλώνει με την ηλικία… Σε κάθε 199 καρκίνους του μαστού γυναικών αντιστοιχεί και ένα καρκίνος σε ανδρικό μαστό! Πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ και την παχυσαρκία, διότι είναι προδιαθετικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου.
Ο εκλεκτός ομιλητής κατέληξε θέτοντας το ερώτημα : Πώς αντιμετωπίζουμε τους όγκους των μαστών? Αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός ογκιδίου γίνεται βιοψία και ακολούθως θα εξεταστεί, αν ο ασθενής θα πάει σε χειρουργείο ή θα δρομολογηθούν άλλες μέθοδοι.
Στη συνέχεια στο βήμα ανήλθε η Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Μαρία Αγαλιανού, η οποία είπε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :
Εμείς οι γυναίκες νοσούμε πιο συχνά από τους άντρες! Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Επίσης το κάπνισμα και το αλκοόλ. Επίσης παίζει ρόλο και το οικογενειακό ιστορικό. Η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και για τους μη καπνιστές το ποσοστό φτάνει το 90%!
Η φιλοσοφία της μαστογραφίας έγκειται στην ίδια την πρόληψη, ώστε να επιτευχθεί αποτέλεσμα σε πρώιμο (αρχόμενο) στάδιο!
Στη συνέχεια η εκλεκτή ομιλήτρια αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνεται η μαστογραφία, η οποία πρέπει να διεξάγεται την ηλικία των 35 με 40 ετών! Μετά τα 40 έτη πρέπει να γίνεται έλεγχος με μαστογραφία κάθε χρόνο! Και κατέληξε τονίζοντας με έμφαση : Η αξία της μαστογραφίας είναι αναντικατάστατη!
Τέλος το λόγο πήρε ο Ψυχολόγος Ανδρέας Σταματόπουλος.
Ο εκλεκτός επιστήμονας αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες, όσον αφορά την πορεία της νόσου… Είπε με έμφαση ότι το στρες και η κατάθλιψη είναι ανεξάρτητοι παράγοντες επικινδυνότητας και συνδυαστικά ή μεμονωμένα παίζουν ρόλο στην έναρξη ή στη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου! Η διάγνωση και στη συνέχεια η θεραπεία αποτελούν ένα ισχυρό στρες γι τον πάσχοντα.
Η επαναξιολόγηση της ζωής είναι και η μεγαλύτερη ανατροφοδότηση που γίνεται για τον άνθρωπο. Ο ασθενής τείνει να απομακρύνεται από τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο διακεκριμένος επιστήμονας προέβη σε μία εξέχουσα επισήμανση ότι δηλαδή η ψυχική υγεία των ασθενών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη ζωή του ανθρώπου, μαζί με τον δεύτερο πυλώνα που είναι η σωματική υγεία… Αποτελεσματικό όπλο είναι η ψυχοεκπαίδευση, τόσο για τον πάσχοντα, όσο και για τους οικείους του!
Ο κ. Σταματόπουλος έκλεισε την εισήγησή του με την προτρεπτική επισήμανση, όπως η πρόληψη και η διάγνωση να γίνονται όσο το δυνατόν στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα!
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΙΝΑΙ ΤΙ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ!
Η σημαντική αυτή εκδήλωση, μία από τις καλύτερες όλων των εποχών έκλεισε με τον Δήμαρχο Πύργου, να ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και συνδιοργανωτές , με ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στους διακεκριμένους επιστήμονες.
- Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την παρουσία της κας Αφροδίτης Παν. Γκινοπούλου, υπεύθυνης σε Παιδιατρική Κλινική.
- Την όλη παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε η συνεργάτιδα του Δήμου Πύργου κα Γεωργία Αναηνωστοπούλου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ