Η παρουσίαση του βιβλίου κ. Χαράλαμπου Π. Μπράμου <<Σκιών έτυμον>>
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΡΑΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ <<ΣΚΙΩΝ ΕΤΥΜΟΝ>>
Διαπρεπείς εισηγητές ύμνησαν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας
(Αποσπάσματα από τις ομιλίες τους)
Το κύρος της χθεσινής εκδήλωσης από την παρουσία διαπρεπών εισηγητών επιστημόνων, στην παρουσίαση του βιβλίου <<Σκιών έτυμον>> του κ. Χαράλαμπου Π. Μπράμου, υπερέβη κατά πολύ από τη μη φυσική παρουσία των πολιτών ένεκα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία… Χθες Σάββατο 13 του Νοέμβρη 2021 δώσαμε υπό την μορφή Αρθρορεπορτάζ το αξονικό πλαίσιο της εκδήλωσης και σήμερα Κυριακή 14 του Νοέμβρη δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις διαπρεπών επιστημόνων. Εκτός από το εξώφυλλο του βιβλίου και του πάνελ των ομιλητών, όλο το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό θα το καταχωρίσουμε στην προηγούμενη Σελίδα μας, στην ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας. Κατά χρονολογική σειρά έλαβαν χώρα τα ακόλουθα :
Ο έγκριτος Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Ηλείας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση έπλεξε το εγκώμιο του συγγραφέα του βιβλίου κ. Χ. Π. Μπράμου και παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος είπε ότι γνωρίζει τον κ. Μπράμο, από τότε που ήταν Αρχιμανδρίτης και ο συγγραφέας ήταν σε νεαρή ηλικία, στα πρώτα του βήματα της Δικηγορίας. Έχω στα χέρια μου το βιβλίο του <<Σκιών έτυμον>>, δηλαδή το ετυμολογικό των Σκιών!
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Νικόλαος Ξεξάκης, ο οποίος είπε ότι ο συγγραφέας με τις αναφορές του στον Καραγκιόζη αποδεικνύει την ελληνικότητα του Καραγκιόζη. Συνεχίζοντας ο εκλεκτός ομιλητής είπε ότι ο κ. Μπράμος ανατρέχει σε αρχαίες πηγές, για να καταδείξει, ποιοι ασχολήθηκαν πρώτα με την έννοια του όντος και της σκιάς! Πολύ αργότερα φτάσαμε στο Θέατρο Σκιών. Ο κ. Ξεξάκης επίσης αναφέρθηκε στους μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα των σκιών. Ο συγγραφέας του βιβλίου, τόνισε ο εξαίρετος ομιλητής, παράλληλα με την παρουσίαση πολλών στοιχείων, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Καραγκιόζη, επεκτείνει την αναφορά του στον ελληνικό πολιτισμό, στην έννοια της παιδείας, την ελληνικότητα και την παιδεία.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Σταμάτης Πορτελάνος, ο οποίος φέρει επίσης την ιδιότητα του προέδρου του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας, ο οποίος κυρίως αναφέρθηκε στην έννοια της γλώσσας επισημαίνοντας ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον πυρήνα των γλωσσών όλου σχεδόν του κόσμου! Ο εκλεκτός ομιλητής μετέφερε στο λόγο του μία ρήση του φιλόσοφου Χαϊντεγκερ, ότι η <<Ιστορία είναι η καταγωγή του παρελθόντος>>! Η γλώσσα, τόνισε ο εξαίρετος ομιλητής, μεταμορφώνει ακόμα και με τη σιωπή και όπως λέει ο Καζαντζάκης, πρέπει να συνθλίψεις τη γλώσσα, για να καταλάβεις την έννοια της ζωής.
Από το βήμα της εκδήλωσης μίλησε ο συμπολίτης μας Πανεπιστημιακός, ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, που ανέπτυξε με εμβρίθεια επιστημονική την εμπεριστατωμένη εισήγησή του. Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι οι μετακινήσεις των λαών από παλιά δημιούργησαν γλωσσικές επιμειξίες! Εμείς, είπε, έχουμε δανειστεί από τους Τούρκους 600 λέξεις κι εκείνοι έχουν πάρει από εμάς 900 λέξεις! Στη συνέχεια ο εξαίρετος ομιλητής έκανε ευρεία αναφορά σε γλωσσικές παραπομπές σπουδαίων γλωσσολόγων. Στα μέσα του 15ου αιώνα, επεσήμανε ο κ. Φωτόπουλος, και λίγο πριν την Άλωση της Πόλης, η ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα την οποία μιλούσαν οι Σουλτάνοι! Ο κ. Φωτόπουλος εξήρε τη συγγραφική ικανότητα του κ. Μπράμου, καθώς επίσης την επιμονή και υπομονή του, αλλά και την διεισδυτικότητα του συγγραφέα. Το βιβλίο του, είπε, <<Σκιών έτυμον>> είναι ένα έργο με παιδαγωγικό χαρακτήρα!
Στη συνέχεια ανήλθε στο βήμα ο εκδότης του οίκου εκδόσεων <<Έννοια>> Δρ Φιλοσοφίας κ. Δημήτρης Μπαλιάτσας, ο οποίος μετέφερε το εισηγητικό μήνυμα του Πανεπιστημιακού κ. Χρήστου Τερέζη, που δεν μπόρεσε να παραστεί και να μιλήσει. Ο κ. Τερέζης έκανε συνοπτικά μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας και εστίασε ομοίως στο θέμα της γλώσσας, αλλά και της θρησκείας, ως βασικών παραγόντων συνοχής της τότε υπόδουλης κοινωνίας. Το βιβλίο του κ. Μπράμου, τόνισε ο κ. Τερέζης, δεν είναι μόνο ερευνητικό, αλλά είναι και ένας πολιτιστικός άθλος!
Τέλος μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χαράλαμπος Π. Μπράμος, που από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα του βιβλίου του, από το 2004, έτος των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Ο κ. Μπράμος κάνοντας ένα βύθισμα στο αγλάισμα του αρχαιοελληνικού λόγου και της σκέψης, ανέφερε ονόματα φιλοσόφων και διανοητών μέχρι που κατέληξε στο πρόσωπο του Καραγκιόζη! Ο μεγάλος συμπατριώτης μας, επεσήμανε ο κ. Μπράμος, φιλόσοφος από το Δρούβα Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Κονδύλης, είναι εκείνος που είχε μεταφράσει την διατριβή του Καρλ Μαρξ για το πανεπιστήμιο το 1841, που αφορούσε την Επικούρειο και Δημοκρίτειο Φιλοσοφία. Ο Καρλ Μαρξ, είπε ο συγγραφέας και έγκριτος Δικηγόρος, είχε πει το περίφημο ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν οι φιλόσοφοι και εμείς είμαστε οι σχολιαστές της Φιλοσοφίας! Στη συνέχεια ο κ. Μπράμος επέκρινε την σοβούσα εδώ και καιρό αδιαφορία της πνευματικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και το ότι η Τουρκία ιδιοποιήθηκε την καταγωγή του Καραγκιόζη. Αυτές οι δύο περιπτώσεις, τόνισε ο ομιλητής, με ώθησαν να συγγράψω το βιβλίο αυτό. Αλλά δυστυχώς η UNESCO τo 2010 ενέταξε τον Καραγκιόζη στην τουρκική πλευρά! Πριν από τον επίλογο της ομιλίας του, τον οποίον δημοσιεύσαμε χθες, ο κ. Μπράμος τόνισε επίσης ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν ελληνικό όνομα! Το όνομα Καραγκιόζης, είπε, είναι καθαρά ελληνική λέξη και απέδωσε την ετυμολογία του ονόματος. Το τελευταίο οχυρό που έμεινε, για να θυμίζεις τους αιώνες, πρόσθεσε, είναι η γλώσσα μας! Από την διαλεκτική του Ηράκλειτου και του Αριστοτέλη, εμπνεύστηκαν ο Μαρξ, ο Ένγκελς και ο Λένιν! Ο φιλόσοφος της Αρχαίας Ρώμης Κικέρων, αποκαλεί την ελληνική γλώσσα ως την μητέρα όλων των γλωσσών!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ