Η ωραία και σεμνή εκδήλωση στη Δίβρη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
Η ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ
Τιμή και δόξα για τη συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821
Ωραία επανέναρξη δημοσιογραφικής λειτουργίας, με καταιγίδες και διακοπές στο ίντερνετ… Τεσπα, όπως λέει και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα! Συνεχίζουμε κανονικά από αυτή τη στιγμή!
Μια πολύ ωραία εκδήλωση έλαβε χώρα στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 21 Αυγούστου 2022, στην πανέμορφη Δίβρη και συγκεκριμένα στο <<διαμάντι>>, όπως αποκλήθηκε, της περιοχής, το Αρχοντικό Πετραλιά – Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης, που πλέον θα λειτουργεί και επίσημα ως Μουσείο.
Η σεμνή εκδήλωση τιμής και δόξας, για τη συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821, διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπία; και την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΑΟ). Πλήθος κόσμου παρέστη και βεβαίως η απόγονος της οικογένειας Πετραλιά και πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, καθώς και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με ιστορική ξενάγηση εντός του χώρου, από τον εκλεκτό επίκουρο καθηγητή νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαο Αναστασόπουλο, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, με μία εξαιρετική εισήγηση, όπου η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων καταρρίπτει πολλούς από τους μύθους που διαιωνίστηκαν από το αντιδραστικό μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς των άκρως συντηρητικών κυβερνήσεων, που απέκρυπταν από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, τα δραματικά γεγονότα του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου διαρκούσης της Ελληνικής Επανάστασης , από το 1823 έως και το 1825. Έτσι έπρεπε να ανατρέξει κάποιος σε άλλες πηγές, για να πληροφορηθεί τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και τα καθάρματα που αμαύρωσαν την λαμπρότητα της ηρωικής Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ένα από αυτά τα διακεκριμένα καθάρματα της Ελλάδας και της Ελληνικής Επανάστασης και παρά την πρότερη ηρωική του δράση κατά των Τούρκων και ως πρωτοπαλίκαρου του Ανδρούτσου, στη θρυλική μάχη της Γραβιάς, ήταν και ο Ιωάννης Γκούρας, που διορίστηκε στρατηγός και αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων της Στερεάς Ελλάδας, τον Φεβρουάριο του 1825, από την Κυβέρνηση Γεωργίου Κουντιυριώτη και του δρώντος υπογείως και υπούλως ένεκα εχθρότητας προς τους αντιπάλους του ως παντοδύναμου, στην πιο κρίσιμη στιγμή του εμφυλίου πολέμου, μέλους του Εκτελεστικού Ιωάννη Κωλέττη, ο οποίος ευθύνεται για φόνους πολιτικών και στρατιωτικών του αντιπάλων και κυρίως για την στυγερή δολοφονία του ήρωα της Γραβιάς και της Επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Ο εξαιρετικός ομιλητής συμπατριώτης κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος ανέπτυξε διαφωτιστική εισήγηση τόσο για τα καρορθώματα της Επανάστασης και για τη συγκεκριμένη περίπτωση τη δράση της οικογένειας Πετραλιά από τον οπλαρχηγό Αγγελή Πετραλιά μέχρι και τους μεταγενέστερους, όσο και για τις αρνητικές και σκοτεινές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομιλία του είχε θέμα : <<Η συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821 και στην εγκαθίδρυση των κοινοβουλευτικών θεσμών του νέου ελληνικού κράτους>>.
Ο κ. Αναστασόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, για τη συμβολή της Δίβρης στην Επανάσταση του 1821, για την ιστορική διαχρονικά οικογένεια Πετραλιά, από τον Οπλαρχηγό του 1821 Αγγελή Πετραλιά μέχρι και τον εκλεγμένο Βουλευτή του 1844 Αυγερινό Πετραλιά. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του αγώνα των Διβριωτών είναι η μετατροπή των νερόμυλων σε μπαρουτόμυλους, που ενίσχυσαν τα στρατεύματα των Επαναστατών σε πολλές μάχες.
Σε μια άλλη πτυχή των γεγονότων ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε σ΄ένα γεγονός, που δεν είναι ευρέως γνωστό. Τον Ιανουάριο του 1825, ο Ιωάννης Γκούρας που είχε συνταχθεί με τους <<Κυβερνητικούς>> στον εμφύλιο πόλεμο, και ως εκ τούτου απολάμβανε προνομίων από τους Κουντοριώτη και Κωλέττη, οι οποίοι τον είχαν κάνει στρατηγό και αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας, ανέλαβε να εκπληρώσει μια επαίσχυντη πράξη… Ο Γκούρας με άλλους υποτακτικούς συνέλαβε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον οδήγησε σιδεροδέσμιο στην Κάτω Ιερά Μονή Δίβρης! Είναι ο ίδιος που μισό χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1825 εκτελώντας διαταγή του Ιωάννη Κωλέττη δολοφόνησε τον ήρωα στο Χάνι της Γραβιάς και της Επανάστασης Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον οποίο είχε συλλάβει και τον είχε κλείσει φυλακή σ΄ένα πύργο της Ακρόπολης. Τέτοια αίσχη και προδοσίες είχαν γίνει τότε, που ουσιαστικά με τους εμφυλίους πολέμους η Επανάσταση αποδυναμώθηκε πλήρως και ήρθε τότε αποβιβασθείς στη Μεθώνη της Πελοποννήσου ένας ικανότατος στρατιωτικός νους από την Αίγυπτο, ο Ιμπραήμ Πασάς, που δεν άφησε τίποτα όρθιο, με το τέλος για την Ελληνική Επανάσταση, που σηματοδοτήθηκε από την ηρωική αιματοβαμμένη και λίαν θανατηφόρα Έξοδο του Μεσολογγίου. Τον Οκτώβριο του 1827, κατά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, με τη βύθιση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, τα πράγματα για το έθνος των Ελλήνων πέρασαν στη σφαίρα των τριών τότε Μεγάλων Δυνάμεων.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η εμβριθέστατη ομιλία του κ. Αναστασόπουλου αξιοποίησε ιστορικά στοιχεία από το μεγάλο και βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών 12τομο έργο του, για την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του διακεκριμένου συμπολίτη από τον Πύργο της Ηλείας Διονυσίου Κοκκίνου.
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος με συγκίνηση αναφέρθηκε στο επιβεβλημένο χρέος να τιμηθούν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει εφικτό πέρυσι τον Αύγουστο εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας και εξέφρασε τη χαρά του για την τωρινή πραγματοποίηση, με την παρουσία της πρώην Υπουργού κ. Φάνης Πάλλη Πετραλιά και του κ. Θάνου Πετραλιά ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Πετραλιά, η οποία τόνισε με έμφαση ότι σε λίγες μέρες πέφτουν οι υπογραφές, για την επίσημη ανακήρυξη του Αρχοντικού Πετραλιά ως Μουσείου της ελληνικής επικράτειας. Η κ. Πετραλιά εξ άλλου ευχαρίστησε την ομάδα της Αρχαίας Ολυμπίας, που βοήθησε στο να αντιμετωπιστούν γραφεικρατικά εμπόδια. Είπε επίσης ότι ως Υπουργός Πολιτισμού επί 2,5 χρόνια αγωνίστηκε, για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, αλλά ευτυχώς τώρα φτάσαμε στο τέλος.
Τέλος χαιρετισμό απέυθυνε ο κ. Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος αποκάλεσε το Αρχοντικό Πετραλιά <<διαμάντι της περιοχής>> και έπλεξε το εγκώμιο των Διβριωτών, που συνέβαλαν σημαντικά στον Αγώνα της Επανάστασης του 1821. Βέβαια δεν απέφυγε στο τέλος να κάνει φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.
Το πρόγραμμα της όμορφης αυτής εκδήλωσης, μέσα από τα βουνά τα περήφανα και πανέμορφα της μεγαλόπρεπης Δίβρης, έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Χόρεψε το τοπικό χορευτικό σύνιολο, υπό τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος, στο οποίο μετείχε και ο κλαρινίστας κ. Φώτης Τζανέτος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εκ Δίβρης καταγόμενη κ. Σταυρούλα Κοσμοπούλου.
Επίσης παρέστησαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου Λαμπείας π. Κων. Αρβανίτης, η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Κωσταριάς και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, η πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχ. Ολυμπίας κ. Ρόη Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος της ΤΚ Δίβρης κ. Παναγ. Αβράμης.
Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, με την εκλεκτή σύζυγό του κ. Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, εκ των στελεχών του Ιατρικού Κινήματος κατά των Πυρηνικών Όπλων και συγκεκριμένα πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ο πρώην Πρόεδρος του <<Αιμοδωρητή>> κ. Σπύρος Ιω. Παπαγεωργίου κ.ά.
ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ