Αρχική / Η καίρια τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων για την δουλική στάση του Υπουργείου Πολιτισμού
Η καίρια τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων για την δουλική στάση του Υπουργείου Πολιτισμού
Ημερομηνία: 10-03-2022
Για την «πολιτιστική διπλωματία»
Η <<πολιτιστική διπλωματία>> πρέπει να αποτελεί παράγοντα ανάδειξης του πολιτισμικού έργου που παράγεται σε κάθε χώρα και αποτελεί παρακαταθήκη μιας παγκόσμιας κληρονομιάς στην οποία όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι κοινωνοί. Η Ελληνική κυβέρνηση αφού έκανε χρήση της “άτυπης οδηγίας” περί αποκλεισμού Ρώσων καλλιτεχνών στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, επιχειρώντας μέσω του Δημάρχου Αθηναίων και τη Διοίκηση της Λυρικής Σκηνής, να παρέμβει υπέρ της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας σε εκδηλώσεις πολιτισμού.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής παρέμβασης. Τέτοιες ενέργειες δεν τιμούν την ιστορία και τις αξίες της Ελλάδας.
Για εμάς ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει, να είναι φορέας Ειρήνης, Ομόνοιας, Αλληλεγγύης, Ευημερίας. Ο πολιτισμός καταρρίπτει σύνορα, βοηθάει την διαπολιτισμικότητα, την κατανόηση, την αποδοχή μίας διαφορετικής κουλτούρας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να σταματάει, ούτε να λογοκρίνεται. Πρέπει να αποτελεί γέφυρα και όχι σύνορο μεταξύ των λαών. (Από το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ)
27 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Ρ α ψ Ω δ ή ε ς
Το 2ο Συμπόσιο Τέχνης εκεί στην πέτρινη εκκλησιά των Λαστεϊκων στις 31 του επαναστατικού θερμογέννητου Ιούλη του πολλά αρχικά υποσχόμενου 2025 ανισόρροπου κατά το μάλλον ή ήττον!
[...]
27 Ιουλίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Το Πόρισμα της Επιτροπής
Η χούντα των Ελλήνων Συνταγματαρχών και η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Μελέτη – Έρευνα – Επεξεργασία Κωνσταντίνος Γρηγορίου Κυριακόπουλος Υποστράτηγος Ιατρός ε. α. Νευροχειρουργός
{Μέρος τέταρτο}
Το πόρισμα της Επιτροπής ήταν πολύ διαφωτιστικό, ακριβές και δίκαιο, που δυστυχώς παραμένει άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες. Μαζί με τά παρατήματά του είναι 1100 περίπου σελίδες, ενώ το κύριο μέρος του καταλαμβάνει 510 σελίδες.
Αναφέρεται στο πόρισμα:
«Την 3η Μαΐου 1967, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας απηύθυνε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικαλούμενος το άρθρο 15 της Σύμβασης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας, ότι με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 280 της 21ης Απριλίου 1967, είχε ανασταλεί η ισχύς των άρθρων 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 20, 95 και 97 του Ελληνικού Συντάγματος, λόγω εσωτερικών κινδύνων, που απειλούσαν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του Κράτους. Σε μεταγενέστερες επιστολές της 25ης Μαΐου και της 19ης Σεπτεμβρίου 1967, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε δώσει πληροφορίες σχετικά με το άρθρο 15.
Στις πανομοιότυπες αιτήσεις τους της 20ής Σεπτεμβρίου 1967 προς την Επιτροπή, οι ενάγουσες Κυβερνήσεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας αναφέρθηκαν πρώτα στην αναστολή των ανωτέρω διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος. Υποστήριξαν δε ότι με το βασιλικό διάταγμα αριθ. 280 και άλλα νομοθετικά μέτρα και ορισμένες διοικητικές πράξεις, η εναγόμενη Κυβέρνηση είχε παραβιάσει τα άρθρα 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13 και 14 της Σύμβασης. Σχετικά με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστήριξαν, ότι η εναγόμενη Κυβέρνηση δεν απέδειξε, ότι ικανοποιούνταν οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 της Σύμβασης, για τα μέτρα καταστολής. Η ενάγουσα Κυβέρνηση της Ολλανδίας, προσχώρησε στις εγκαλούσες Κυβερνήσεις και με αίτησή της της 27 Σεπτεμβρίου 1967, υπέβαλε παρατηρήσεις, που αντιστοιχούσαν στην ουσία με εκείνες των τριών πρώτων εναγουσών Κυβερνήσεων.
Οι τέσσερις αιτήσεις ενώθηκαν από την Επιτροπή στις 2 Οκτωβρίου 1967.
Η εναγόμενη Κυβέρνηση, με τις γραπτές της παρατηρήσεις σε απάντησή της την 16η Δεκεμβρίου 1967, υποστήριξε, ότι η Επιτροπή δεν ήταν αρμόδια να εξετάσει τις αιτήσεις γιατί αφορούσαν τις ενέργειες μιας επαναστατικής Κυβέρνησης. Δήλωσε επίσης, σχετικά με το άρθρο 15 της Σύμβασης, ότι σύμφωνα με τη νομολογία της Επιτροπής, μια Κυβέρνηση διέθετε «περιθώριο εκτίμησης», για να αποφασίσει, αν υπήρξε δημόσια έκτακτη ανάγκη, που απειλούσε τη ζωή του και εάν ναι, ποια έκτακτα μέτρα απαιτούνταν.
Τα μέλη της Επιτροπής ήσαν οι A. SÜSTERHENN, Αναπληρωτής Πρόεδρος, M. SØRENSEN C. TH. EUSTATHIADES J. E. S. FAWCETT F. ERMACORA F. CASTBERG G. SPERDUTI M. A. TRIANTAFYLLIDES F. WELTER T. BALTA W. F. DE GAAY FORTMAN P. P. O’DONOGHUE P. O. DELAHAYE T. B. LINDAL E. BUSUTTIL
Αφού δεν επιτεύχθηκε Φιλική διευθέτηση της υπόθεσης, η Επιτροπή έπρεπε, (1) να διαπιστώσει τα γεγονότα και (2) να εκφράσει γνώμη, ως προς το, εάν τα γεγονότα, που διαπιστώθηκαν αποκαλύπτουν παραβίαση από την εναγόμενη Κυβέρνηση των υποχρεώσεών της βάσει της Σύμβασης.
Αυτό εμπόδισε την Επιτροπή να εξετάσει την υπόθεση στην κατάλληλη ατμόσφαιρα· ότι οι νέοι ισχυρισμοί έπρεπε να είχαν υποβληθεί, ως νέες αιτήσεις· ότι έπρεπε να έχουν απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι στον Γραμματέα της Επιτροπής. Σύμφωνα με το άρθρο 15, η εναγόμενη Κυβέρνηση είχε σαφώς παρεκκλίνει από ορισμένες από τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα άρθρα, που επικαλέστηκαν οι τρεις πρώτες εγκαλούσες Κυβερνήσεις, η εναγόμενη Κυβέρνηση υποστήριξε:
«Ότι οι νέοι ισχυρισμοί βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης ήταν προδήλως αβάσιμοι. Πρέπει επίσης να απορριφθούν λόγω μη εξάντλησης των εσωτερικών ενδίκων μέσων. Δεν υπήρχε «διοικητική πρακτική» βασανιστηρίων, ή κακομεταχείρισης κρατουμένων στην Ελλάδα και δεν είχαν εξαντληθεί τα αποτελεσματικά ένδικα μέσα, που ήταν διαθέσιμα σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία…
Όσον αφορά τον ισχυρισμό βάσει του άρθρου 3 του Πρωτοκόλλου, ότι είχε παραβιαστεί η υποχρέωση διεξαγωγής εκλογών «σε εύλογο διάστημα», τα άρθρα 53 και 57 του σχεδίου Συντάγματος προέβλεπαν βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η θέση της Κυβέρνησης δικαιολογήθηκε με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης». Με την απόφασή της της 31ης Μαΐου 1968, η Επιτροπή κήρυξε τους νέους ισχυρισμούς των εγκαλουσών Κυβερνήσεων παραδεκτούς.
Δήλωσε σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς στο σύνολό τους, ότι ορθώς είχαν εισαχθεί, ως επέκταση των αρχικών ισχυρισμών των τριών πρώτων εγκαλουσών Κυβερνήσεων και ότι δεν έπρεπε να απορριφθούν, ως «καταχρηστικοί». Σε σχέση με τις εργασίες της Συμβουλευτικής Συνέλευσης, η Επιτροπή αναφέρθηκε στη δήλωσή της στην απόφασή της της 24ης Ιανουαρίου 1968, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων της δυνάμει του άρθρου 19 της Σύμβασης, ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία από οποιοδήποτε εξωτερικό σώμα.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς δυνάμει του άρθρου 3 της Σύμβασης, η Επιτροπή διαπίστωσε, ότι οι τρεις εγκαλούσες Κυβερνήσεις δεν παρουσίασαν στο στάδιο αυτό της διαδικασίας, ουσιαστικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν την ύπαρξη «διοικητικής πρακτικής» και ότι κατά συνέπειαν, η εφαρμογή του κανόνα των εθνικών ενδίκων μέσων δεν μπορούσε να αποκλειστεί, για τον λόγο αυτό.
Εξ άλλου, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα, που έλαβε η εναγόμενη Κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς και τη λειτουργία των δικαστηρίων, δεν διαπίστωσε, ότι στη συγκεκριμένη κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα, τα εσωτερικά ένδικα μέσα, που υποδεικνύονται από η εναγόμενη Κυβέρνηση μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικά και επαρκή.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι ισχυρισμοί δυνάμει του άρθρου 3 της Σύμβασης δεν μπορούν να απορριφθούν λόγω μη εξάντλησης των εγχωρίων ενδίκων μέσων και δήλωσε επίσης, ότι δεν μπορούν να απορριφθούν.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς δυνάμει του άρθρου 7 της Σύμβασης και του άρθρου 1 του πρώτου πρωτοκόλλου σχετικά με τη Συντακτική Πράξη «Η», η Επιτροπή παρατήρησε, ότι η κατάσταση του «θύματος» δεν αναφέρεται στο άρθρο 24 της Σύμβασης, όπως στο άρθρο 25 και ότι συνεπώς δεν ήταν απαραίτητο, για τις τρεις εγκαλούσες Κυβερνήσεις να αποδείξουν, στο στάδιο του παραδεκτού, ότι είχαν όντως εφαρμοσθεί οι σχετικές διατάξεις αυτής της Συνταγματικής Πράξης.
Σχετικά η Επιτροπή χώρισε την εξέταση σε διάφορες περιόδους.
Περίοδος από 21 Απριλίου έως 19 Σεπτεμβρίου 1967.
Με επιστολή της 3ης Μαΐου 1967, η εναγόμενη Κυβέρνηση επεσήμανε «ότι η αναστολή της εφαρμογής των προαναφερθέντων άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος δεν προδικάζει την παράγραφο (2) του άρθρου 15» και διευκρίνισε περαιτέρω, ότι «η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονική πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες». Ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερωθεί, σύμφωνα με την παράγραφο (3) του άρθρου 15, «για την ημερομηνία κατά την οποία αυτά τα έκτακτα μέτρα παύουν να ισχύουν και οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτελούνται εκ νέου πλήρως».
Με επιστολή του της 19ης Σεπτεμβρίου 1967, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αναφερόμενος στην επιστολή του της 3ης Μαΐου, παρέσχε στον Γενικό Γραμματέα, «στο μέτρο, που το επιτρέπουν οι εκτιμήσεις της κρατικής ασφάλειας σε αυτό το στάδιο και σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 15 της Σύμβασης, ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημόσια έκτακτη ανάγκη, που απειλούσε τη ζωή του έθνους».
Ταυτόχρονα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε, ότι τα μέτρα, που έλαβε η Κυβέρνησή του «περιορίστηκαν αυστηρά σε ό,τι ήταν απολύτως απαραίτητο από την κατάσταση, που επικρατούσε στην Ελλάδα πριν από την 21η Απριλίου 1967» και ότι εν τω μεταξύ, «τα τρία τέταρτα των αρχικώς συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι, μόλις είχαν αναλάβει τη δέσμευση να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες κατά των νόμιμων αρχών της χώρας».
Για την περίοδο από 20 Σεπτεμβρίου, 1967, έως 24 Ιανουαρίου 1968 αναφέρεται στο πόρισμα:
«Οι παρούσες αιτήσεις εισήχθησαν στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου, 1967, αντίστοιχα και κηρύχθηκαν παραδεκτές από την Επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου 1968. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εναγόμενη Κυβέρνηση δεν απηύθυνε καμμιά ανακοίνωση στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία να γίνεται αναφορά στο άρθρο 15 της Σύμβασης.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι με την επιστολή υπ’ αριθ. 1974 της 24ης Οκτωβρίου, ζήτησε να κοινοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες στις Κυβερνήσεις των κρατών μελών και στον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με επιστολή της 10ης Νοεμβρίου 1967, η εναγόμενη Κυβέρνηση ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ότι η δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων είχε αποκατασταθεί εν μέρει σε ποινικές υποθέσεις.
Περίοδος από την 25η Ιανουαρίου 1968 έως την ημέρα της έκδοσης του πορίσματος.
Κατά την περίοδο αυτή η εναγόμενη Κυβέρνηση προέβη σε περισσότερες από είκοσι ανακοινώσεις προς τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με τα μέτρα καταστολής, που ελήφθησαν βάσει του άρθρου 15.
Οι ανακοινώσεις περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό νομοθετικές και διοικητικές πράξεις, που καταργούν, ή βελτιώνουν προηγούμενα μέτρα καταστολής. Δεν συνοδεύονται από νομοθετικά κείμενα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παραθέτουν δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Η Επιτροπή έρχεται κατόπιν στο να απαντήσει το ερώτημα, εάν υπήρξε στις 21 Απριλίου 1967 μια δημόσια έκτακτη ανάγκη στην Ελλάδα – που απειλούσε τη ζωή του έθνους, εξετάζοντας τα στοιχεία, που υπέδειξε η εναγόμενη Κυβέρνηση, ότι συνιστούν κατά την άποψή της έκτακτη ανάγκη. Σε αυτά τα ζητήματα η Επιτροπή θεωρεί, ότι η παρούσα Κυβέρνηση της Ελλάδας είχε το δικαίωμα να λάβει υπόψη, ως στοιχείο, για την εκτίμηση της κατάστασης την 21η Απριλίου 1967 και μετά και την κατάσταση, που υπήρχε πριν από αυτή την ημερομηνία.
Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.
Γενικές δηλώσεις των μερών.
(α) Εναγόμενη Κυβέρνηση.
Το κύριο στοιχείο, που υποδεικνύεται από την εναγόμενη Κυβέρνηση, ως πρόκληση δημόσιας έκτακτης ανάγκης, που απειλούσε τη ζωή του έθνους, όταν η Κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στις 21 Απριλίου 1967, ήταν οι κομμουνιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στα γειτονικά κράτη. Η Κυβέρνηση αναφέρθηκε σε γεγονότα, που συνέβησαν πριν από την 21η Απριλίου 1967, αλλά τα οποία, κατά τη γνώμη της, ήταν σχετικά με την εκτίμηση της κατάστασης, που υπήρχε κατά και μετά την ημερομηνία αυτή.
(β) Ενάγουσες Κυβερνήσεις.
Ο ισχυρισμός της εναγόμενης Κυβέρνησης, ότι οι κομμουνιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα αποτελούσαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απειλούσε τη ζωή του έθνους τον Απρίλιο του 1967 αμφισβητήθηκε από τις εν λόγω Κυβερνήσεις, για τους εξής λόγους: (1) Η ύπαρξη τέτοιου κινδύνου δεν είχε αναφερθεί από την εναγόμενη Κυβέρνηση στις αρχικές της δηλώσεις προς τον Ελληνικό λαό και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα αποδεικτικά στοιχεία, που υποβλήθηκαν δεν έδειξαν, ότι ήταν επικείμενος ένας τέτοιος κίνδυνος το 1967. (2) Ενώ δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, ότι η Ελλάδα υπέφερε πολύ κατά τα έτη 1944-1949, η κατάσταση είκοσι χρόνια αργότερα ήταν εντελώς διαφορετική, όπως σε άλλα δημοκρατικά κράτη. Οι κομμουνιστικές οργανώσεις μπορεί να είχαν πραγματοποιήσει ανατρεπτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα πριν από την 21η Απριλίου, 1967, αλλά οποιοσδήποτε κίνδυνος, που περιείχαν τέτοιες δραστηριότητες μπορούσε να αντιμετωπιστεί με συνήθη συνταγματικά μέσα. Η Κυβέρνηση στην εξουσία πριν από την 21η Απριλίου 1967, δεν θεώρησε απαραίτητο να κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών της βάσει του Συντάγματος.
Είχε επίσης στη διάθεσή της έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό, ο οποίος ήταν αντικομμουνιστικός στο πνεύμα και ήλεγχε την κατάσταση. Σχετικά με αυτή, οι εγκαλούσες Κυβερνήσεις παρατήρησαν, ότι η «Μαραθώνειος Πορεία», η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την 16η Απριλίου 1967 και αναφέρθηκε από την εναγόμενη Κυβέρνηση, ως απειλή, για τη δημόσια τάξη, στην πραγματικότητα ακυρώθηκε μετά από απαγόρευση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
(3), Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της εναγόμενης Κυβέρνησης σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΔΑ και την ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΑ και του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, οι εγκαλούσες Κυβερνήσεις υποστήριξαν, ότι η ΕΔΑ δεν ήταν αμιγώς κομμουνιστικό κόμμα, αλλά ότι αποτελούνταν από κομμουνιστές και άλλους αριστερούς, ότι η εκλογική της ισχύς στις ψήφους, που έλαβε και στους βουλευτές μειώνοταν από το 1958 και ότι το Κόμμα της Ένωσης Κέντρου δεν είχε συνεργαστεί με την EΔA, ιδίως ότι δεν υπήρχε εκλογική συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία του 1967.
Απόδειξη ενώπιον της Επιτροπής.
(α) Μάρτυρες.
Όλοι οι μάρτυρες, που ακούστηκαν από την Υποεπιτροπή στην παρούσα υπόθεση κλήθηκαν αυτεπάγγελτα ex officio. Ορισμένοι περαιτέρω μάρτυρες, που είχαν κληθεί να καταθέσουν, για πραγματικά ζητήματα, που ανακύπτουν βάσει του άρθρου 15 της Σύμβασης δεν εμφανίστηκαν, για διάφορους λόγους.
Από τους πολυάριθμους μάρτυρες, που προτάθηκαν για να καταθέσουν για τα ζητήματα αυτά, από τις εγκαλούσες και την εναγόμενη Κυβερνήσεις, η Υποεπιτροπή επέλεξε εκείνους, που μπορούσαν να μιλήσουν με πειστικότητα, ως προς τα γεγονότα της κατάστασης την 21η Απριλίου 1967 και οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν αρκετούς διαφορετικούς τομείς του Ελληνικού δημόσιου βίου. Δεν κάλεσε άλλους, είτε επειδή δεν φαινόταν να πληρούν την πρώτη προϋπόθεση και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Υποεπιτροπής, δεν της δόθηκε καμμιά ένδειξη σχετικά με τα συγκεκριμένα γεγονότα, ότι μπορούσαν να καταθέσουν ωφέλιμα, είτε επειδή, σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας έκρινε, ότι δεν θα μπορούσε να γίνει καμμιά ουσιαστική προσθήκη στα αποδεικτικά στοιχεία της από περαιτέρω ακροάσεις.
Εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων από την Επιτροπή.
Η εναγόμενη Κυβέρνηση προσκόμισε στην Υποεπιτροπή αποδεικτικά στοιχεία τόσο, για τη γενική δύναμη των κομμουνιστών, όσο και των συμμάχων τους και των ιδιαιτέρων μεθόδων, που συνιστούσαν, για την επίτευξη των στόχων τους.
Σχετικά με τη γενική πολιτική, δόθηκαν στην Υποεπιτροπή έξι έγγραφα:
(1) ένα έγγραφο, που περιγράφεται, ως «Περίγραμμα, για την ανάλυση της 10ης Συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑ». Η πηγή, ή η χρήση αυτου του εγγράφου δεν αναφέρεται, αλλά σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αφορά μια συνεδρίαση της ΕΔΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 1965.
(2) δακτυλογραφημένο απόσπασμα ομιλίας του Μανώλη Γλέζου στη δέκατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ τον Μάϊο του 1966·
(3) ένα άρθρο του Κώστα Φιλίνη, που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα τον Ιούλιο του 1966, από το οποίο έχουν υποβληθεί μόνο ορισμένα αποσπάσματα σε μετάφραση.
(4) μυστική αποστολή ορισμένων εντολών του Γενικού Επιτελείου Στρατού με ημερομηνία 23 Ιουλίου 1966·
(5) ένα ανυπόγραφο έγγραφο, με τίτλο «Συμπεράσματα» και απευθύνεται στον Βασιλιά. Σύμφωνα με την εναγόμενη Κυβέρνηση, το έγγραφο αυτό προέρχεται από την τριμηνιαία έκθεση του Αρχηγού Στρατού της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 1966. Ο συντάκτης του δεν αναφέρεται·
(6) έγγραφο με τίτλο «Γενικό Σχέδιο Δράσης» και με ημερομηνία 15η Απριλίου, 1967.
Το «Γενικό Σχέδιο Δράσης» έχει προσδιοριστεί από την εναγόμενη Κυβέρνηση, ότι εκπονήθηκε από τον Αρχιμήδη Αργυρόπουλο, απόστρατο Στρατηγό και τον καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή. Αντίγραφα λέγεται, ότι έχουν βρεθεί στα γραφεία της ΕΔΑ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Στρατηγός Αργυρόπουλος αργότερα καταδικάστηκε και το «Γενικό Σχέδιο Δράσης» είπε, ότι είναι να δείξει τη συμβολή του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου στην απόπειρα κατάληψη της εξουσίας από τους Έλληνες κομμουνιστές.
Κατά την κατάθεση ενώπιον της Υποεπιτροπής, ο μάρτυρας, καθηγητής Βεγλερής δήλωσε σχετικά με αυτό το έγγραφο: «Είναι η πρώτη φορά, που το βλέπω. Έχω δει αποσπάσματα στην εφημερίδα, που μου έστειλαν από την Αθήνα, την εφημερίδα, που περιείχε το δικό μου κείμενο, αλλά είναι η πρώτη φορά αυτό το κείμενο το έχω δει ολόκληρο». Το άλλο κείμενο, που αναφέρεται από τον μάρτυρα ως «δικό μου κείμενο» είναι προφανώς το έγγραφο με τίτλο «Κείμενο του καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή». Η περαιτέρω δήλωσή του: «Γνωρίζω, ότι τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκε στις εφημερίδες της Αθήνας ένα κείμενο, που μου αποδόθηκε και το διάβασα στις στήλες της Ελληνικής εφημερίδας, που μου έστειλαν από την Αθήνα…»
Ο μάρτυρας καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου, όταν του έδειξαν το «Γενικό Σχέδιο Δράσης» και ρωτήθηκε, αν το γνωρίζει, απάντησε: «Όχι, κύριε,… Τα γραφεία μου έκλεισαν 10 μέρες μετά το πραξικόπημα και αφαιρέθηκαν τα πάντα από αυτά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε γραφεία, λοιπόν, με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα, όταν βρισκόμουν στη Σουηδία, όταν πρωτοδιάβασα, ότι βρέθηκε ένα έγγραφο στα γραφεία μου, αλλά το γραφείο μου είχε καθαριστεί, φρόντισαν στις 10 μέρες από το πραξικόπημα εν γνώσει του στρατού. Θα έλεγα, ότι την 5η Μαΐου 1967 δεν υπήρχε γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, που ισχυρίζονται, ότι το βρήκαν».
Μόνο σε δύο από τα έγγραφα, που αναφέρονται παραπάνω γίνεται αναφορά στα όπλα και συγκεκριμένα: (1) η συλλογή φορητών αυτόματων όπλων και περιστρόφων, που λέγεται, ότι προτάθηκε από το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) μετά τον Ιανουάριο του 1965. Και (2). Σύμφωνα με το κείμενό του, το «Γενικό Σχέδιο» συντάχθηκε «για την αντιμετώπιση κάθε είδους βίας και απάτης, έστω και καμουφλαρισμένης, ή απροκάλυπτης δικτατορίας» και η παραπάνω δήλωση έγινε σχετικά με την «περίπτωση γ΄: Ολοκλήρωση των εκλογών με δυσμενή αποτελέσματα, για την μη εκχώρηση της εξουσίας στο κόμμα της πλειοψηφίας με διάφορες δικαιολογίες (δηλαδή αόριστος κίνδυνος, για τη διατήρηση της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, από την σκηνοθετημένη πρόκληση σοβαρών περιστατικών και ταραχών».
Όσον αφορά την αναμενόμενη απόπειρα ανάληψης της Κυβέρνησης με τη δύναμη των όπλων, πρέπει να σημειωθεί σχετικά με τα έγγραφα, που αναφέρονται ανωτέρω ότι: (1) η ανακοίνωση στο Βασιλιά («Συμπεράσματα») λέει ρητά, για «ο κομμουνισμός», για την εποχή έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να επιβληθεί με τη βία.
(2) Η ισχύς των όπλων εξετάζεται στο «Γενικό Σχέδιο Δράσης», ως αντίμετρο στον «αγώνα νομιμότητας» κατά της κατάργησης από τη Δεξιά της «νόμιμης δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ελευθεριών του λαού». Ωστόσο, η διατύπωση αυτού του εγγράφου δεν είναι απαραιτήτως οριστική, ως προς τις πραγματικές προθέσεις των συντακτών του.
(3) Επίσης ο Φιλίνης, μολονότι υποστηρίζει τη δημιουργία ισορροπίας δυνάμεων, που θα απέτρεπε οποιαδήποτε ομάδα από την προσπάθεια έναρξης ενός εμφυλίου πολέμου, επιμένει στο άρθρο του στην εφημερίδα του Ιουλίου 1966, στην πιθανότητα ενός «ειρηνικού τρόπου».
Τρεις συγκεκριμένες μέθοδοι, για την εκτέλεση του γενικού σχεδίου των κομμουνιστών και των συμμάχων τους αναφέρονται στα έγγραφα, που υπέβαλε η εναγόμενη Κυβέρνηση:
(1) διείσδυση στις ένοπλες δυνάμεις.
(2) «εξουδετέρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των αξιωματικών τους. Και
(3) συναρμολόγηση όπλων και πυρομαχικών.
Όσον αφορά το πρώτο, στις εκτιμήσεις, που δίνονται στα έγγραφα, που υποβλήθηκαν και από μάρτυρες, ο αριθμός των υποστηρικτών των κομμουνιστών και των συμμάχων τους στο Στρατό κυμαίνονται από 15% έως 20%. Ωστόσο, διαψεύστηκε από τον Αντιναύαρχο Εγκολφόπουλο, ότι υπήρξε οποιαδήποτε διείσδυση στο Ναυτικό και ο στρατηγός Τζανετής, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως μεταξύ Δεκεμβρίου 1966 και Απριλίου 1967 υποστήριξε, ότι όλοι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αντικομμουνιστές. Επιπλέον, υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το 1960 στον αριθμό των διώξεων, για κομμουνιστικές, ή ανατρεπτικές δραστηριότητες.
Όσον αφορά τη σήμανση των θυρών, ο στρατηγός Αγγελής εξέφρασε αμφιβολίες, για το αν τα σημάδια, που παρατηρήθηκαν ήταν αυτά των κομμουνιστών και των συμμάχων τους. Δήλωσε, ωστόσο, ότι τα σχέδια, για δολοφονία αξιωματικών ήταν γνωστά.
Ο Στρατηγός Τσόλακας είπε: «Είχαμε πληροφορίες, ότι οι κομμουνιστές σημάδευαν τα σπίτια των αξιωματικών και ότι σε μια δεδομένη στιγμή, επρόκειτο να τους θέσουν εκτός δράσης… αλλά μην ξεχνάτε, ότι και εμείς, ως φύλακες της εθνικής ασφάλειας, τα έχουμε μελετήσει και ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε και πώς να αντιδράσουμε ενάντια σε αυτή τη δραστηριότητα των κομμουνιστών…Το γεγονός, ότι ακόμη και η σημερινή Κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ίδιο σχέδιο και συνέλαβε σε μια νύχτα όλους τους κομμουνιστές, που θεωρούνταν επικίνδυνοι».
Τα στοιχεία, που προσκόμισε η εναγόμενη Κυβέρνηση, για την πραγματική συγκέντρωση όπλων και πυρομαχικών είναι ελάχιστα.
Τέσσερα έγγραφα προσκομίστηκαν στην Υποεπιτροπή από την εναγόμενη Κυβέρνηση, τα οποία είναι αναφορές των ακόλουθων ευρημάτων αποθηκών όπλων.
Τα ανωτέρω προσκομίστηκαν στην Υποεπιτροπή σε φωτοαντίγραφα, στην Ελληνική γλώσσα, με επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το σημείωμα αυτό, περίληψη των εγγράφων, που υποβλήθηκαν, είναι στην πραγματικότητα ελλιπές, διότι δεν αναφέρει:
(1), ότι σύμφωνα με το αρχικό κείμενο της έκθεσης της 7ης Οκτωβρίου 1966, τα 126 τουφέκια, που βρέθηκαν ήταν «σε κατάσταση ημικαταστροφής».
(2), ότι τα όπλα, που βρέθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 1966 ήταν «σε κατάσταση καταστροφής» (έτσι το αρχικό κείμενο της δεύτερης έκθεσης).
(3), ότι τα δύο άτομα, που συνελήφθησαν μετά το εύρημα της 2ας Νοεμβρίου 1967, περιγράφονταν στην τρίτη έκθεση, ως «εθνικιστές» και ο γιός ενός από αυτούς, ως ηγέτης της ομάδας ΤΕΑ» και
(4), ότι αυτό το εύρημα ήταν συνδεδεμένο με αυτό, που αναφέρεται στο τέταρτη αναφορά.
Μιλώντας, για αυτά τα έγγραφα και για μια εφημερίδα, για την ανακάλυψη κρύπτης όπλων στις 31 Μαρτίου 1967, ο πρώην πρωθυπουργός Κανελλόπουλος είπε στην Υποεπιτροπή, ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν ψευδές, ότι δεν είχαν βρεθεί, ούτε αναφερθεί στην Κυβέρνησή του σημαντικές αποθέσεις όπλων και ότι σε κάθε περίπτωση «είναι αδύνατο να οργανωθεί ένοπλη εξέγερση με 100, 200, ή και 2.000 όπλα»!
Ο Στρατηγός Παπαγεωργόπουλος, πρώην Αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), μίλησε με παρόμοιους όρους, για τη γνωστή εισαγωγή κυνηγετικών όπλων, ότι «δεν ήταν ποσότητες, που θα έδιναν δυνατότητα…, υπό μια προϋπόθεση, δηλαδή, ότι ο στρατός δεν θα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη εξέγερση στην Αθήνα, εννοώ της τάξης των 100.000 ατόμων, ακόμη και άοπλους, ή με πεντακόσια όπλα. Επειδή ο Ελληνικός Στρατός δεν είναι επαγγελματικός, οι στρατιώτες είναι στρατεύσιμοι και είναι αμφίβολο, αν θα υπάκουαν στις εντολές να πυροβολήσουν το πλήθος, για να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων».
Σχετικά με το κομματικό συλλαλητήριο, που σχεδιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, για τον Γεώργιο Παπανδρέου στις 23 Απριλίου 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε ενώπιον της Υποεπιτροπής, ότι προβλεπόταν οποιαδήποτε σύγκρουση με τις αρχές.
Όσον αφορά στην κρίση της συνταγματικής Κυβέρνησης αναφέρεται στο πόρισμα.
«Η εναγόμενη Κυβέρνηση υποστήριξε, ότι η πολιτική ζωή της χώρας ήταν σε παρακμή από το 1944. Από τον Ιούλιο του 1965 είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση, εν μέρει από τον κομμουνιστικό παράγοντα, στην οποία η ύπαρξη εδραιωμένων πολιτικών στα θεσμικά όργανα απειλήθηκε ξεκάθαρα. Το κοινοβουλευτικό σύστημα είχε ουσιαστικά καταρρεύσει, με κομματική διαφθορά και βίαια επεισόδια στην αίθουσα της Βουλής. Ο κρατικός μηχανισμός είχε παραλύσει. Υπήρχαν καθημερινές απεργίες και προειδοποιήσεις, ότι η οικονομία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνωμοσία του «ΑΣΠΙΔΑ» συνεργάστηκε με μια ομάδα αξιωματικών, για να καθαιρέσει τον Βασιλιά και να αντικαταστήσει τη συνταγματική μοναρχία από μια δικτατορία με σοσιαλιστικές τάσεις. Ο πατέρας του ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, παρενέβη το 1965, για να επηρεάσει την έρευνα και για το σκοπό αυτό, επέμεινε στην ανάληψη του Υπουργείου Άμυνας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει σε ομιλία, ότι η συνταγματική μορφή της ορκωμοσίας θα αγνοηθεί από τη νέα Κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου και την Κεντροαριστερά πλειοψηφία θα αναλάμβανε την εξουσία χωρίς παρουσίαση της νέας Κυβέρνησης στον Βασιλιά. Η εναγόμενη Κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι αυτή η δήλωση συνεπάγεται πρόθεση «να καταργήσει το Σύνταγμα και τον βασιλιά», αφού η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών είναι αρμοδιότητες μόνο του Βασιλιά.
Οι εγκαλούσες Κυβερνήσεις παρατήρησαν, ότι η εναγόμενη Κυβέρνηση είχε βασιστεί σε γεγονότα εν μέρει σχετικά, με όσα συνέβησαν το 1965 και ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την εναγόμενη Κυβέρνηση για παρέκκλιση από τη Σύμβαση το 1967.
Όσον αφορά τη συνωμοσία «ΑΣΠΙΔΑ», επεσήμαναν, ότι οι αναφερόμενοι αξιωματικοί είχαν καταδικαστεί πριν από την 21η Απριλίου 1967 και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απελευθερωθεί από φυλάκιση από την εναγόμενη Κυβέρνηση επειδή οι κατηγορίες εναντίον του δεν διετηρούντο. Στην πραγματικότητα, ένα από τα υποβληθέντα από την εναγόμενη Κυβέρνησης έγγραφα σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του Γεωργίου και του Ανδρέα στη συνωμοσία του «ΑΣΠΙΔΑ ήταν «χαλκευμένο».
Υπάρχει γενική συμφωνία, που διαπιστώθηκε στα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην Υποεπιτροπή, ότι τον Απρίλιο του 1967 υπήρχε εκτεταμένη ανησυχία, για το μέλλον των πολιτικών θεσμών στην Ελλάδα και την ικανότητα της Κυβερνήσεως να διατηρήσει τη δημόσια τάξη και την κοινωνική πρόοδο. Ωστόσο, όσον αφορά τους παράγοντες, που αναφέρθηκαν από την εναγόμενη Κυβέρνηση, μείωση της θέσης και της επιρροής του Κοινοβουλίου, αύξηση του αριθμού και των οργανώσεων των κομμουνιστών και των συμμάχων τους και πιθανότητα δημιουργίας ενός «Λαϊκού Μετώπου» μετά τις εκλογές του Μαΐου – η Επιτροπή παρατηρεί τα εξής:
(1) Η προετοιμασία, για τις εκλογές του Μαΐου προχωρούσε με βάση, σαφώς αποδεκτή από όλα τα κόμματα. Επρόκειτο να εκλεγεί νέο Κοινοβούλιο, με κανονική συνταγματική διαδικασία Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις, ότι κάποιο κόμμα, ή ομάδα στην προεκλογική εκστρατεία πρότεινε την κατάργηση της Βουλής, ή τον ουσιαστικό περιορισμό των εξουσιών της τον Μάρτιο 1967 με μια σειρά από ενεργειών.
(2), όσον αφορά τους κομμουνιστές και τους συμμάχους τους, επέμεινε ο πρωθυπουργός Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 1969, ότι ο αριθμός των κομμουνιστών στην Ελλάδα ήταν πάντα μικρός.
(3), Για τις δραστηριότητες του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ορισμένα από τα στοιχεία σχετίζονται με την προηγούμενη περίοδο 1964-1965 και έχουν μικρή σημασία στο ερώτημα, εάν υπήρξε δημόσια έκτακτη ανάγκη, πραγματική, ή επικείμενη, το 1967. Η Επιτροπή σημειώνει, ότι μια επιστολή, που προσκόμισε η εναγόμενη Κυβέρνηση προς την Υποεπιτροπή, για τη συνωμοσία «ΑΣΠΙΔΑ» και είχε θεμελιωθεί μπροστά από ένα δικαστήριο της Αθήνας «είναι πλαστή».
Ως πρός τις θέσεις, που αποδίδονται στον Ανδρέα Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 1967, η Υποεπιτροπή άκουσε έναν αριθμό μαρτύρων. Ο Παπανδρέου, όταν κατέθεσε ενώπιον της Υποεπιτροπής, περιέγραψε την ομιλία του, ως εξής: «Εγώ μιλούσα, για διαδικασίες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης,.. ειδικά τη Δανία…, Έγινε πράξη, εφαρμόστηκε, γιατί στην πραγματικότητα το Σύνταγμα της Δανίας και το Ελληνικό Σύνταγμα είναι πολύ κοντά στη διατύπωση, αλλά όχι στην εφαρμογή είναι ότι: «Κοίτα την αντίθεση», είπα, «εδώ βλέπεις, όταν ο Πρωθυπουργός κερδίζει εκλογές, ενημερώνει τον Βασιλιά, για το γεγονός, όπως έκανε στην πραγματικότητα ο κ. Κραγκ, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, ακόμη κι, αν κάποιος έχει την πλειοψηφία των βουλευτών, αν θα κυβερνήσει, ή όχι». Αυτή είναι μια ερώτηση εγώ έβαλα και αυτή είναι η αντίθεση, που έκανα, αλλά θα ήταν ό,τι πιο μακριά από τις σκέψεις μου…»
Ο μάρτυρας δήλωσε περαιτέρω: «Μου είχε τεθεί μια ερώτηση αρχής από το ακροατήριο εκείνη την ώρα, αν το κόμμα μας δεν είχε απόλυτη νίκη στις εκλογές, θα δεχόταν μια συνεργασία με κάποιο κόμμα στη Βουλή. Δήλωσα, ότι το ερώτημα δεν υπήρχε στην πραγματικότητα πολιτικά γιατί θα κερδίζαμε τις εκλογές απολύτως, αλλά πρόσθεσα, ότι η νόμιμη διαδικασία γενικά, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ένα κόμμα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι το εξής: Έχετε το ελάχιστο πρόγραμμά σας, το οποίο παρουσιάζετε, εάν δεν έχετε απόλυτη πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο. Εάν αυτό το πρόγραμμα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, μπορείτε να παραμείνετε, εάν όχι, προτείνετε στον Βασιλιά να διαλυθεί η Βουλή και να διεξαχθούν νέες εκλογές. Νομίζω, ότι αυτή είναι απολύτως σωστή συνταγματική διαδικασία και κατά κάποιον τρόπο έκανα ένα μάθημα, για τη συνταγματική διαδικασία εκείνη την εποχή».
Όταν ρωτήθηκε, αν ζήτησε διόρθωση των δημοσιευμάτων των εφημερίδων σχετικά με την ομιλία του, ο μάρτυρας απάντησε: «αν ήταν να απαντώ σε όλη τη λάσπη, που μου έχουν ρίξει πάνω από ενάμιση χρόνο μέσω των προετοιμασιών αυτής της ποιότητας, δεν θα είχα χρόνο να κάνω οτιδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα δεν ήταν το πιο σοβαρό αντικείμενο με ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε και η απάντησή μου είναι συγκεκριμένα: όχι, εγώ δεν απαντούσα σε καμμιά από τις κατηγορίες στον Κίτρινο Τύπο της Ελλάδας, δεν έχω απαντήσει σε καμμιά από αυτές».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα Μπακόπουλο, πρώην Υπουργό και αρχηγό του Κόμματος Ένωσης Κέντρου, «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε, ότι θα σχημάτιζε Κυβέρνηση στην πλατεία Συντάγματος. Οι εφημερίδες έγραφαν εκείνη την εποχή, ότι το είχε πει, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου το διέψευσε αμέσως και έγραψε δύο άρθρα στην Αθηναική εφημερίδα «Έθνος»…»
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Αβέρωφ, ο Ανδρέας Παπανδρέου όντως έκανε τη δήλωση, ότι θα σχηματίσει Κυβέρνηση στην πλατεία Συντάγματος «και αυτή δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες. Μετά ταύτα, υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που όλοι έλεγαν, ότι ήταν πολύ σημαντικό και θεμελιώδες. Σχολιάστηκε τόσο πολύ, ώστε από τα χείλη όλων μας, που αρκετοί από εμάς συζητήσαμε ακόμη και τι θα έπρεπε να κάνουμε, εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου ενεργούσε με αυτόν τον τρόπο».
<<Ο ρόλος του Αβέρωφ φαίνεται σκοτεινός ενώ δεν ήταν ο ίδιος παρών, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου φέρεται να έκανε τις παραπάνω δηλώσεις>>.
{ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ} [...]
26 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Ρόδος: Συγκέντρωση στο λιμάνι τη Δευτέρα για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου με Ισραηλινούς
Η Ρόδος στα χνάρια της Σύρου: Συγκέντρωση στο λιμάνι τη Δευτέρα για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου με Ισραηλινούς – Με συλλήψεις απειλεί ο Χρυσοχοΐδης
Πίσω στη Σύρο αναμένεται να γυρίσει το κρουαζιερόπλοιο
Η Ρόδος στα χνάρια της Σύρου που εμπόδισε το πλοίο από το να δέσει στο λιμάνι αυτήν την εβδομάδα ως αντίδραση “στη δολοφονική πολιτική του ακροδεξιού Νετανιάχου”
ΠΗΓΗ : Parapolitika (Newsroom)
Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας απηύθυνε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου -ακολουθώντας το παράδειγμα της Σύρου όπου εμπόδισαν το πλοίο από το να δέσει στο λιμάνι αυτήν την εβδομάδα- ως αντίδραση στην επικείμενη άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris, το οποίο μεταφέρει πολίτες του Ισραήλ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο παλιό εμπορικό λιμάνι τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, στις 15:00, παρά τη προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη για συλλήψεις σε όσους εμποδίσουν τη νόμιμη είσοδο στη χώρα. Τονίζεται ότι, στόχος της συγκέντρωση είναι η διαμαρτυρία έναντι της σκληρής πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου «αντιστεκόμαστε στην ασκούμενη δολοφονική πολιτική του ακροδεξιού Νετανιάχου (καταδικασμένος από το Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου) και τους υποστηρικτές του, ενώ δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με όσους και όσες Ισραηλινούς/ές ή Εβραίους/ες στο θρήσκευμα αντιτίθενται στο έγκλημα ή δεν συμμετέχουν σε αυτό». Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας προβλέπει, μετά τη Ρόδο, να επισκεφθεί εκ νέου τη Σύρο την επόμενη μέρα, κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις.
Χρυσοχοΐδης: Συλλήψεις σε όποιους εμποδίσουν την νόμιμη είσοδο στη χώρα
Σημειώνεται ότι, η κατάσταση έχει προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να εκφράζει σαφείς προειδοποιήσεις. Σε συνέντευξή του, ο Υπουργός δήλωσε ότι «όποιος επιχειρήσει να εμποδίσει πολίτη τρίτης χώρας να εισέλθει στη χώρα νομίμως, θα ακολουθείται σε βάρος του η διαδικασία της μήνυσης, της σύλληψης και εν συνεχεία της ποινικής μεταχείρισης βάσει του αντιρατσιστικού νόμου».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «όπου ξαναεμφανιστούν τέτοια περιστατικά θα γίνουν συλλήψεις», τονίζοντας ότι έχει υπάρξει συνεννόηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, και πλέον «μπαίνει στο παιχνίδι και η αστυνομία» υπό κυβερνητικό συντονισμό. [...]
26 Ιουλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία
{Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να ανοίξει το αρχείο}
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ Γ.Τ. ΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΑΝΟ ΜΠΟΚΟΒΟ [...]
25 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / ΚοινωνίαΔΙΑΒΑΣΤΕ : ΝΟΥΣ ΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ…
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το Εκπαιδευτικό έτος 2025 – 2026
-Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις Σ.Α.Ε.Κ της Δ.ΥΠ.Α. για το εκπαιδευτικό έτος 2025-
2026 με σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης, χωρίς δίδακτρα και με
6μηνη Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση
-Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά έως τρεις (3)
ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η), σε έως δύο (2) ΣΑΕΚ
της ΔΥΠΑ.
-Η φοίτηση στις ΣΑΕΚ είναι διάρκειας πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη
σε:
Τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης
συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας,
σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε
Ένα (1) εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης, συνολικής διάρκειας 960
ωρών
Οι ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από
εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) την
απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5.
Για το έτος κατάρτισης 2025 – 2026 οι ειδικότητες Α'
Εξαμήνου και οι αντίστοιχες αλφαβητικά ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ, στις
οποίες αυτές προσφέρονται, έχουν ως εξής:
-Για το έτος κατάρτισης 2025 – 2026 οι ειδικότητες Α' Εξαμήνου στη
Σ.Α.Ε.Κ Δ.ΥΠ.Α ΠΥΡΓΟΥ έχουν ως εξής:
1. ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (& μέσω
μηχανογραφικού)
2. ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (& μέσω
μηχανογραφικού)
-Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (Γενικού ή
Επαγγελματικού), όλων των ηλικιών.
Τα απαραίτητα δικαιολλογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το
Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (σε PDF).
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς
TAXIS στη διευθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-
skholeio/eggraphe-se-saek-tis-dypa
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε
σχολείο → Εγγραφή σε ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ απο 08: έως 14:00 στη Γραμματεία της
Σ.Α.Ε.Κ Δ.ΥΠ.Α ΠΥΡΓΟΥ.
ΤΗΛ:2621022247
Η ΑΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ Β. ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗ [...]
25 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτική
Η ιστορία της Παλαιστίνης – Για να την μάθουν όλοι και κυρίως εκείνοι που έχουν τύφλα στον εγκέφαλο! – Αφιέρωμα
{Σαν Σήμερα .gr}
Η ιστορία της Παλαιστίνης
Ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Παλαιστίνης, από το 1881, οπότε έγινε η πρώτη μαζική μετανάστευση εβραίων στους Αγίους Τόπους, έως σήμερα.
1881: Η πρώτη μαζική μετανάστευση εβραίων στους Αγίους Τόπους, κυρίως από τη Ρωσία και την Υεμένη.
1896: Δημοσιεύεται το «Der Judenstaat» («Το κράτος των Εβραίων»), η «βίβλος» του σιωνισμού, από τον βιεννέζο δημοσιογράφο Τέοντορ Χερτζλ.
1897: Γίνεται το πρώτο Σιωνιστικό Κογκρέσο στη Βασιλεία.
1916: Υπογράφεται η αγγλογαλλική συμφωνία Σάικς – Πικό, προσχέδιο «μοιράσματος» της πετρελαιοφόρου Μέσης Ανατολής σε ζώνες επιρροής.
1917: Ενώ οι Άραβες νικούν τους Οθωμανούς και ονειρεύονται ανεξαρτησία, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Άρθουρ Μπάλφουρ, υπογράφει τη διακήρυξη που φέρει τ’ όνομά του, και υπόσχεται στους σιωνιστές μια πατρίδα στην Παλαιστίνη. Παρ’ όλ’ αυτά, τον επόμενο χρόνο η Αγγλία καταλαμβάνει την περιοχή.
1920: Βάσει της Συνθήκης των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919), η Μεγάλη Βρετανία αναλαμβάνει τη διοίκηση του σημερινού Ισραήλ, ξεπουλώντας τους Άραβες συμμάχους της. Την ίδια περίοδο ξαναρχίζει η εντατική μετανάστευση και ιδρύεται η πρώτη σιωνιστική ένοπλη ομάδα αυτοπροστασίας («Χαγκάνα»). Μετά την εμφάνισης της «Χαγκάνα», οι Βρετανοί τονίζουν ότι δεν επιδιώκουν να μετατρέψουν ολόκληρη την Παλαιστίνη σε εθνική εστία των Εβραίων, θέτουν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση νομοθετικού συμβουλίου (αποτελούμενο από Άραβες και Εβραίους) και εξαγγέλλουν ότι στο εξής κριτήριο για την εισροή εβραίων μεταναστών θα είναι η ικανότητα απορρόφησής τους από την παλαιστινιακή οικονομία. Τελικά, όμως, το συμβούλιο δεν δημιουργείται, λόγω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.
1929: Καθώς η συνεχής έλευση Εβραίων αλλοιώνει τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, οι Άραβες εξεγείρονται και σκοτώνουν 130 άτομα. Το Λονδίνο συνιστά τον περιορισμό της ανάπτυξης της εβραϊκής εθνικής εστίας και ανακοινώνει νέους περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση των Εβραίων και την αγορά γαιών από τη σιωνιστική κίνηση. Οι αντιδράσεις, όμως, αναγκάζουν τη Μεγάλη Βρετανία να παραιτηθεί από την προσπάθεια. Έτσι οι συγκρούσεις κλιμακώνονται ως 1936, όποτε ξεσπούν κανονικές ένοπλες μάχες μεταξύ Αράβων και Εβραίων με βρετανική ανοχή.
1937: Ενώ ο ξεσηκωμός των παλαιστινίων βρίσκεται σε εξέλιξη, η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει σχέδιο «μοιράσματος» των Αγίων Τόπων μεταξύ Εβραίων και Αράβων. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός εβραίων συρρέει στην Παλαιστίνη, λόγω των διωγμών από τους Ναζί.
1944: Η εβραϊκή οργάνωση «Ιργκούν», με επικεφλής τον κατοπινό ισραηλινό πρωθυπουργό Μενεχέμ Μπέγκιν, κηρύσσει τον πόλεμο στους Βρετανούς.
1947: Αποφασίζεται από τον ΟΗΕ η διαίρεση της Παλαιστίνης (Εβραϊκό Κράτος 55%, Παλαιστινιακό Κράτος 43%, Ιερουσαλήμ διεθνής πόλη). Οι Άραβες αρνούνται και καθώς στρατεύματα συγκεντρώνονται γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς, ο Μπεν Γκουριόν κηρύσσει την ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948. Ακολουθεί ο πρώτος αραβο-ισραηλινός πόλεμος, στον οποίο οι Ισραηλινοί νικούν και περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες.
1956: Ο αιγύπτιος ηγέτης Νάσερ εθνικοποιεί το κανάλι του Σουέζ, με αποτέλεσμα να δεχθεί συντονισμένη επίθεση από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, όμως, παίρνουν το μέρος της Αιγύπτου και η τριεθνής συμμαχία αναγκάζεται σε υποχώρηση. Με την παρέμβασή τους αυτή, οι ΗΠΑ κερδίζουν το ρόλο του «ρυθμιστή» της περιοχής, ρόλο που μέχρι τότε διαδραμάτιζε η Μεγάλη Βρετανία.
1967: Υπό την καθοδήγηση του Νάσερ συγκεντρώνονται αραβικά στρατεύματα στα ισραηλινά σύνορα, αλλά δέχονται αιφνιδιαστική επίθεση. Ο πόλεμος διαρκεί μόλις έξι μέρες και έχει ως αποτέλεσμα τη συντριβή των Αράβων και των υπερδιπλασιασμό των εδαφών του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ αντιδρά εκδίδοντας το ψήφισμα 242, το οποίο προβλέπει άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Κατεχόμενα. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ψηφίσματος ακόμη εκκρεμεί.
1968: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνη, η οποία ιδρύθηκε το 1964, παρουσιάζει σύνταγμα και απαιτεί την άμεση ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Τον επόμενο χρόνο ο αρχηγός της Φατάχ, Γιάσερ Αραφάτ, εκλέγεται αρχηγός της οργάνωσης.
1987: Ξεσπά η πρώτη Ιντιφάντα.
Ιδρύεται η «Χαμάς» («Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης»), η παλαιστινική οργάνωση, που τα επόμενα χρόνια θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή διαμάχη.
1993: Υπογράφεται η συμφωνία του Όσλο μεταξύ της PLO και του κράτους του Ισραήλ. Αρχιτέκτονες της συμφωνίας, οι ηγέτες των δύο μερών Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, υπό την αιγίδα του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Αποφασίζεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των παλαιστινίων να ελέγχουν τα του οίκου τους με τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.
2000: Ξεσπά η δεύτερη Ιντιφάντα.
2002: Το Ισραήλ αναγείρει τείχος κατά μήκος της Δυτικής Όχθης για να προστατεύσει τα εδάφη του από τις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας.
2003: Παρουσιάζεται ο «Οδικός Χάρτης», ένα σχέδιο για τη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, που προτάθηκε από το λεγόμενο κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ε.Ε, ΟΗΕ, Ρωσία).
2004: Επιχείρηση «Μέρες Μετάνοιας»: Οι Ισραηλινοί εισβάλουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση της εκτόξευσης πυραύλων Κασάμ από παλαιστίνιους μαχητές κατά του Ισραήλ, με θύματα δύο παιδιά. Από την επιχείρηση των Ισραηλινών σκοτώνονται περίπου 130 Παλαιστίνιοι. Ένα μήνα αργότερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τον διαδέχεται ο Μαχμούτ Αμπάς.
2005: Ισραηλινές δυνάμεις και έποικοι αποχωρούν από τη βόρεια Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τρεις μήνες αργότερα (Δεκέμβριος) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υφίσταται εγκεφαλικό επεισόδιο και τον διαδέχεται ο Εχούντ Όλμερτ.
2006: Η «Χαμάς» κερδίζει την πλειοψηφία τω εδρών στις παλαιστινιακές εκλογές.
2006: Επιχείρηση «Καλοκαιρινή Βροχή»: Οι Ισραηλινοί εισβάλουν και πάλι στη Γάζα, μετά την αιχμαλωσία ενός στρατιώτη από παλαιστίνιους μαχητές. Η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ επιτίθεται από το νότιο Λίβανο κατά του Ισραήλ, αιχμαλωτίζει δύο ισραηλινούς στρατιώτες και σκοτώνει άλλους οκτώ. Το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιδρομές κατά του Λιβάνου και ναυτικό αποκλεισμό της χώρας.
2007: Η «Χαμάς» και η «Φατάχ» αποφασίζουν τον διαμοιρασμό της εξουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη. Η <<Χαμάς>> αναλαμβάνει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και εκδιώκει την <<Φατάχ>>.
2008: Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη «Χαμάς». Τουλάχιστον 225 άτομα σκοτώνονται και 700 τραυματίζονται.
2010: Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν καταδρομική επιχείρηση σε πλοία που επιχειρούν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Πολλοί ακτιβιστές, κυρίως Τούρκοι, σκοτώνονται ή τραυματίζονται. 32 Έλληνες που συμμετέχουν στην αποστολή συλλαμβάνονται και θα επαναπατριστούν τρεις μέρες αργότερα. Η επίθεση προκαλεί διεθνή κατακραυγή, ενώ οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για «πράξη αυτοάμυνας».
2011:«Χαμάς» και «Φατάχ» συμφιλιώνονται.
2012: Η μεγαλύτερη επιδρομή του Ισραήλ στην Γάζα, μετά το 2008, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό εδαφών του από ρουκέτες της «Χαμάς»
2014: Μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών νεαρών ισραηλινών στα μέσα Ιουνίου στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί εξαπολύουν στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ακλόνητος Βράχος» εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου. 1410 Παλαιστίνιοι νεκροί και 59 Ισραηλινοί (31 Ιουλίου).
ΠΗΓΗ : Σαν Σήμερα.gr
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΑΝΚ : Το 1982 το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο έχοντας τη στήριξη των Λιβανέζων Φαλαγγιτών, δηλαδή της αντίστοιχης <<Χ.Α.>> στο Νότιο Λίβανο. Στόχος η εξπυδετέρωση της Οργάνωσης Για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η εκδίωξη από τον Λίβανο. Τους έδιωξε από εκεί. Λίγα χρόνια πιο μπροστά είχαν προηγηθεί οι τρομερές σφαγές στα Παλαιστινιακά Στρατόπεδα του Λιβάνου, στη Σάμπρα και Σατίλα, από τους Φασίστες Εθνικιστές Φαλαγγίτες (όπως οι φασίστες εθνικιστές φονιάδες του Φράνκο), που κατέσφαξαν 15.000 Παλαιστινίους πρόσφυγες υπό την στρατιωτική κάλυψη και επίβλεψη του Ισραηλινιού Στρατού.
τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο, ένας εθνικιστής ακροδεξιός δολοφονεί το 1996 τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, για να τιναχτεί στον αέρα η Συμφωνία του Όσλο, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Έκτοτε στο Ισραήλ η Άκρα Δεξιά παίζει μέχρι σήμερα καθοριστικό λόγο και βλέπουμε τις θηριωδίες, τις ωμότητες , τη λιμοκτονία και τη γρνοκτονία, που διαπράτουν οι IDF στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Επομένως η στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς με τα σύνορα του Ισραήλ (κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), δεν ήρθε από το πουθενά, όπως είχε πει τότε στο ξεκίνημά της, ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες. [...]
25 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Λαοί της Γης περικυκλώστε το τρομοκρατικό αιμοσταγές κράτος των Σιωνιστών και πιάστε τους δολοφόνους για να κρεμαστούν μέσω Χάγης και Νυρεμβέργης!
[...]
24 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Εθιμοτυπική Επίσκεψη του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Δήμου Πύργου στον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Πύργου, κ. Γεώργιος Κάρδαρης, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Ηλείας, κ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο φορέων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής μέριμνας, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας των ευπαθών ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση των
σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κάρδαρης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σωτηρόπουλο για την εγκάρδια υποδοχή και επεσήμανε τη ζωτική σημασία της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κοινός στόχος και των δύο πλευρών παραμένει η
αποτελεσματική υποστήριξη των πολιτών και η διαρκής ενίσχυση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. [...]
23 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
ΣΥΡΟΣ : ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟΒΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
«Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή και ανοίγουν τον δρόμο για τις μεγάλες»
ΠΗΓΗ : LiFO
«Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή και ανοίγουν τον δρόμο για τις μεγάλες» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social ένας εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας για τη Γάζα στη Σύρο όπου κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς επιβάτες έφυγε χωρίς να δέσει.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές ανήρτησαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Stop the Genocide» και «No a/c in hell» και φώναξαν συνθήματα κοντά στο σημείο όπου επρόκειτο να δέσει το πλοίο, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια ή βία.
Ο Αλέξανδρος Μπίστης, μόνιμος κάτοικος Σύρου και ακτιβιστής με έντονη δράση, δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία για τη Γάζα στη Σύρο, επισημαίνοντας ότι χθες στο νησί, «πετύχαμε μία μικρή νίκη, σπάζοντας στην πράξη την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν εξαγγείλει οι λιμενικές αρχές για τους… ιθαγενείς, προκειμένου να διευκολύνουν τους “επισκέπτες” του νησιού μας».
Σύρος: Το μήνυμα ενός εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας για τη Γάζα – «Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή»
Σύρος: Το μήνυμα ενός εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας για τη Γάζα –
«Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή»
Σύρος: Το μήνυμα ενός εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας για τη Γάζα –
«Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή»
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Χθες, λοιπόν, στη Σύρο, πετύχαμε μία μικρή νίκη, σπάζοντας στην πράξη την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν εξαγγείλει οι λιμενικές αρχές για τους… ιθαγενείς, προκειμένου να διευκολύνουν τους “επισκέπτες” του νησιού μας.
Το ισραηλινών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, γεμάτο με Ισραηλινούς που απολάμβαναν αμέριμνοι την κρουαζιέρα τους, την ώρα που το κράτος τους διεξάγει γενοκτονία και εθνοκάθαρση σε βάρος των πολύπαθων Παλαιστινίων, αναγκάστηκε να… ανακρούσει πρύμναν άρον άρον, χωρίς να αποβιβάσει τους επίδοξους τουρίστες.
Η είδηση ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αναδεικνύοντας τον ισχυρό συμβολισμό ακτιβιστικών κινήσεων που καθιστούν σαφές ότι οι πολίτες του γενοκτονικού ΝΑΖΙωνιστικού κράτους, όσο παρακολουθούν απαθείς (αν δεν στηρίζουν κιόλας) τη μεγαλύτερη θηριωδία στη μεταπολεμική Δύση, είναι ανεπιθύμητοι.
Οι “εγκλωβισμένοι ειρηνικοί ταξιδιώτες”, ως γνήσιοι αποικιοκράτες, τραγουδούσαν εν χορώ ”May your village burn”, ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες, μέχρι που τους κουνήσαμε τις -παλαιστινιακές- μαντίλες, ξεπροβοδίζοντάς τους καθώς απέπλεαν από το λιμάνι.
Κάτι υπουργοί, κάτι αντιδήμαρχοι τουρισμού, κάτι φερέλπιδες πολιτευτές και κάτι λιγούρια χιπστεροφασίστες που ενοχλήθηκαν από τη διαμαρτυρία αλλά όχι από τη γενοκτονία, μπορούν αν θέλουν να … τους πάρουν στα σπίτια τους.
Οι μικρές νίκες ομορφαίνουν τη ζωή και ανοίγουν τον δρόμο για τις μεγάλες!
H Παλαιστίνη είναι η πατρίδα κάθε ανθρώπου.
Ούτε στη Σύρο, ούτε πουθενά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!
Υ.Γ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι πέρσι τον Σεπτέμβριο, μετά από πρωτοβουλία του BDS Greece και κινητοποίηση συλλογικοτήτων και ενεργών ανθρώπων της Σύρου, η τοπική κοινωνία πέτυχε την αποβολή της Ισραηλινής Πρεσβείας από τους χορηγούς του ANIMASYROS International Animation Festival 2024.
SYROS: NAZIONISM FREE ZONE!»
ΠΗΓΗ : LiFO [...]
23 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη
Ακόμη μια ποιοτική εκδήλωση έρχεται από το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 και ώρα 21:30 θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Ρόδον, στον Σταφιδόκαμπο, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με μουσικό σχήμα που αποτελείται από τους: Γιώργο Γκριζιώτη, Σπύρο Δελέγκο, Ανδριάννα Τσαγκάρη και Δημήτρη Σαρρή.
Στην μουσική εκδήλωση θα ερμηνευτούν τραγούδια του κορυφαίου δημιουργού που άφησαν ανεξίτηλο το μουσικό τους στίγμα στο ελληνικό μουσικό κοινό και εξακολουθούν να διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. [...]
23 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ <<ΛΟΚΑΝΤΕΡΙΑ>> ΜΑΓΕΨΕ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/7
Τη μαγευτική θεατρική παράσταση, ” Η ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ”, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας απόλαυσαν την Δευτέρα 21/7 μικροί και μεγάλοι, στην κατάμεστη πλατεία της Μέλισσας Λεχαινών, που φημίζεται για τη φιλοξενία της, με πρωτεργάτη την άοκνη και τα μάλα δραστήρια Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου, τη συνδρομή όλης της Κοινότητας, αλλά και με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γεωργίας Κακαλέτρη!
Την παράσταση τίμησε επίσης με την παρουσία του ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Λέντζας. [...]
23 Ιουλίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Η χούντα των Ελλήνων Συνταγματαρχών και η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης
(ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ)
Έργα και ημέρες της Ελληνικής χούντας
Μελέτη – Έρευνα – Επεξεργασία
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Κυριακόπουλος
Υποστράτηγος Ιατρός ε. α. Νευροχειρουργός
Το πραξικόπημα των χουντικών πέτυχε, γιατί ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος σχεδίαζε την λεγομένη «βασιλική εκτροπή» και χάρη σε αυτή πέτυχε το πραξικόπημα. Τα μηνύματα βοούσαν για την επερχόμενη δικτατορία. Αλλά τόσο ο Κωνσταντίνος και ο Αρναούτης, όσο και οι χουντικοί, καλοβλέπανε τη δικτατορία κάθε μερίδα για δικούς τους σκοπούς.
Ο Παπαχελᾶς γράφει: «Η δική του εκτροπή
Καθώς πλησιάζαμε στις εκλογές του Μαΐου του 1967 ήταν πλέον καθαρό, ότι ο Κωνσταντίνος ετοίμαζε, υπό την άμεση επίβλεψη και τον συντονισμό του Αρναούτη, μια δική του στρατιωτική επέμβαση-τό λεγόμενο κίνημα των στρατηγών…. Ο Κωνσταντίνος δίσταζε συνεχώς να πατήσει το κουμπί γιά τη δική του εκτροπή. Οι συνταγματάρχες αποφάσισαν να πάρουν τον κατάσταση στά χέρια τους. Ο Αρναούτης υποτίθεται, ότι ήλεγχε το στράτευμα «μέχρι Μονάδος», όπως του έλεγε. Όμως, παρότι σε μια σειρά από περιστάσεις κατάλαβε, ότι ετοιμαζόταν και άλλο κίνημα από μεσαίους αξιωματικούς, ο Αρναούτης, είτε δεν το πήρε στα σοβαρά, είτε δεν ενημέρωσε τον βασιλιά».
Αντί άλλης περιγραφής των γεγονότων της επαίσχυντης νύχτας, που οδήγησε την Ελλάδα στον Μεσαίωνα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει αμέσως το μέρος εκείνο της επιστολής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου πρός τον Κ. Καραμανλή και που ρίχνουν φώς στις έκνομες ενέργειες των φασιστικών στοιχείων πριν από τη νύχτα του πραξικοπήματος. Και δεν μπορεί παρά να προβληματιστεί.
«16 ΙΟΥΝΙΟΥ 1969. «Αγαπητέ μου Πρόεδρε… Σε παρακαλώ να ξαναδιαβάσης την μακράν -ύπό τύπον εκθέσεως επιστολήν μου της Ι7ης Μαρτίου 1967. Σου έγραφα μεταξύ άλλων: «Είμαι βέβαιος, υπερβέβαιος, ότι αι βόμβαι των τελευταίων δέκα ημερών είναι έργον ηλιθίων εγκεφάλων της ιδικής μας παρατάξεως …Υπεύθυνοι ήσαν και άλλοι, π.χ. το μεγαλύτερον τμήμα του τύπου της ΕΡΕ, οι υπερβαλόντες την σημασίαν της υποθέσεως ΑΣΠΙΔΑ, οι ακραίοι της ιδικής μας παρατάξεως, οι οποίοι υπερηφάνως ωνόμαζαν τους εαυτούς των φασίστες και κυρίως οι υπό την ασφαλή αιγίδα του Σπαντιδάκη δρώντες Παπαδόπουλοι, οι οποίοι εσκηνοθετούσαν ψεύτικα σαμποτάζ … Όταν, μετά την ληστρικήν διάρρηξιν της θύρας του διαμερίσματός μου υπό Ελλήνων, δυστυχώς, λοχαγών… ήλπιζα, ότι ο βασιλεύς θα κατόρθωνε ν’ αντιδράση, ή ότι εν συνεννοήσει μετ’ αυτού, ή άνευ συνεννοήσεως, συνεργάται μου θα ανελάμβανον πρωτοβουλίαν αντιδράσεως… Και ο ναύαρχος Σπανίδης, … έσπευσεν εις τον Ναύσταθμον και ανέλαβεν γενναίαν και τολμηράν πρωτοβουλίαν, την οποίαν ανέκοψεν ο βασιλεύς διά τηλεφωνήματος ενός υπασπιστού του. Όταν, περί την μεσημβρίαν της 21ης Απριλίου, ήλθε ο βασιλεύς εις το λεγόμενον Πεντάγωνον…με προσήγαγαν, συνοδεία πανόπλων λοχαγών, ενώπιόν του… Είπα εις τον βασιλέα… ότι είμαι πρόθυμος να του συμπαρασταθώ ως πρωθυπουργός… Του επρότεινα συγκεκριμμένως να έξέλθωμε μαζί από το γραφείον, όπου ευρισκόμεθα και να ζητήση την συγκέντρωσιν όλων των ευρισκομένων εκεί αξιωματικών, στασιαστών και μή, εις μίαν μεγάλην αίθουσαν και δηλών, ότι απαλλάσσει όλους τους κάτω του βαθμού του συνταγματάρχου κινηθέντας πάσης ευθύνης… Εκ των υστέρων επληροφορήθην, ότι οι πρωταίτιοι τα είχαν ήδη λιγάκι χαμένα, όταν έβλεπαν να παρατείνεται η σύσκεψις του βασιλέως μαζί του… Αλλά ο βασιλεύς… απήντησεν εις την πρότασίν μου, ότι θα είχαμε, εάν την υιοθέτει, αιματοχυσίαν…»
Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας οι Έλληνες παγώσανε. Πάνω τους έπεφταν τα συνεχή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Ο φόβος επικρατούσε παντού. Οι τελετές-καραγκιοζιλίκια- δείχνανε την επιφανειακή διάσταση των χουντικών. Τα στημένα «ζήτω» και οι σχοινοτενείς ομιλίες του Παπαδόπουλου έδιναν την εντύπωση στους πραξικοπηματίες, ότι ήσαν οι σωτήρες της χώρας. Παντού επικρατούσε φόβος και καταχνιά. Μόνη αντίδραση, η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Παναγούλη. Όσο για το αντικίνημα του Κωνσταντίνου σωστά λέγεται «οπερεττικό» και δεν αντέχει σε καμμιά κριτική.
Όμως ο λαός δεν ησύχαζε. Έρχεται ένα θεόσταλτο γεγονός. Ο θάνατος του Γεωργίου Πανανδρέου, την 1η Νοεμβρίου 1968, λίγες μόνο βδομάδες μετά το πλαστό «δημοψήφισμα» για το Σύνταγμα. Οι χουντικοί ταράσσονται, αλλά πιστεύουν, ότι με τα κατασταλτικά μέτρα, που έχουν πάρει κανένας δεν θα τολμήσει να παραστεί στην νεκρώσιμη ακολουθία. Για να ενσπείρουν περισσότερο τον φόβο βγάζουν την προηγουμένη ανακοίνωση της Αστυνομίας, που δημοσιεύεται στις λογοκριμένες εφημερίδες ανήμερα της κηδείας την Κυριακή 3η Νοεμβρίου 1968, ότι σύμφωνα «με ασφαλείς πληροφορίας, στοιχεία της Άκρας Αριστεράς, εκμεταλλευόμενα την αυριανήν (σημερινήν) νεκρώσιμον ακολουθίαν και εκφοράν της σωρού του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν ασχημίας και έκτροπα και εν συνεχεία δυσφημιστικήν εις βάρος της χώρας εκμετάλλευσιν…» Όμως θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Και οι χουντικοί έχουν έτοιμο το σχέδιο. Η Αστυνομία θα επενέβαινε ούτως ή άλλως. Την 3η Νοεμβρίου έγινε η πρώτη εκδήλωση της αντιχουντικής διαμαρτυρίας του Ελληνικού λαού. Το πρωί εκείνης της Κυριακής ξεκίνησε ένα βουβό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της χούντας. Από κάθε γωνιά της Αθήνας του Πειραιά και των Περιχώρων, ξεκίνησαν άνθρωποι κάθε τάξης και πολιτικής τοποθέτησης, οικογενειάρχες, φτωχοί και πλούσιοι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι άνθρωποι των τεχνών και του θεάτρου, εργάτες και ναυτικοί, κάθε είδους και προέλευσης. Με πρόσωπα βουβά και λυπημένα, με ένα λυγμόςκαι μια κραυγή να βγαίνει από τα στόματα. «Σήκω Γέρο να μας δείς,» «Δημοκρατία». «Πού είναι το ΟΧΙ μας;», «Μπερδέψατε τα Νούμερα», «Θέλουμε Ελευθερία», «Κάτω η Τυραννία», «Είσαι ο Πρωθυπουργός». Μια διαμαρτυρία της ανθρώπινης λαοθάλασσας, που έπιανε όλη την πλατεία μπροστά στη Μητρόπολη, την οδό Μητροπόλεως και τους γύρω δρόμους μέχρι το Μοναστηράκι, την πλατεία Συντάγματος, την Φιλελλήνων και τους γύρω δρόμους.
Και οι χουντικοί μπροστά στον πανικό τους θέσανε σε ενέργεια το σχέδιό τους, αλλά κακοεφαρμόστηκε. Άρχισαν να χτυπάνε αλύπητα, αμέσως μετά την ταφή, όποιον βρίσκανε μπροστά τους χωρίς κανένα λόγο. Συνελήφθησαν 40 περίπου άτομα, που παραπέμφηκαν στο Έκτατο Στρατοδικείο. Πάντως, παρά την προσπάθεια της Χούντας για παραπληροφόρηση, η Ιστορία έγραψε ότι την ημέρα εκείνη, που κηδεύτηκε ο Γέρος της Δημοκρατίας, τη λέξη «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» και ας αποκαλεί η χούντα τους συλληφθέντες «κεκράκτες και ανεκδιηγήτους εις ανοησίαν νεαρούς».
Στις λογοκριμένες εφημερίδες της επόμενης και μεθεπομένης δεν υπάρχει εκτενής, ἀλλά μόνο λιτή, κοινή σε όλες περιγραφή της νεκρώσιμης ακολουθίας και γίνεται πανομοιότυπος αναφορά των «επεισοδίων».
Όταν λίγο αργότερα έγινε η κατά της Ελλάδας προσφυγή στο στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί τη μελέτη μας, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν καταδικαστικό για την χούντα, με μεγάλη πλειοψηφία. Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής ορισμένοι διαφώνησαν.
Φαίνεται ότι αυτοί, αν δεν ήσαν πράκτορες των χουντικών-δεν εξηγείται η εύνοια σε ένα δικτατορικό καθεστώς-δεν θα ισχυρίζονταν ότι μια δικτατορική Κυβέρνηση μπορούσε να καταλαμβάνει την εξουσία επειδή υπάρχει κίνδυνος για μια ευνομούμενη πολιτεία. Κανένας όμως κίνδυνς δεν υπήρχε. Σε όλους αυτούς είναι αφιερωμένη η βουβή διαμαρτυρία των Ελλήνων της 3ης Νοεμβρίου 1968.
Στη διάρκεια της χούντας όλη η γειτονιά γύρω από το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας ανατρίχιαζε από τις φωνές των βασανισθέντων στην ταράτσα. Αναφέρουν μαρτυρίες, «η ταράτσα της Μπουμπουλίνας» έχει το πιο γνωστό πλυσταριό του κόσμου. Αντίθετα στο ελληνικό «Νταχάου», όπως με αυταρέσκεια σαδιστική οι ίδιοι οι βασανιστές αποκαλούσαν το «βασίλειό» τους επικρατούσε η κτηνωδία της οδού Μπουμπουλίνας. Αυτή αποτυπώθηκε στους τίτλους των εφημερίδων μετά την πτώση της δικτατορίας και κατά τη διάρκεια των δικών των βασανιστών: «Διεστραμμένοι βιαστές και σάτυροι στο άντρο της Ασφάλειας», «Αυτοί δεν ήταν ικανοί να φερθούν με ανθρωπιά», «Η Ασφάλεια ξεπέρασε την ΕΣΑ σε κτηνώδη φαντασία», «Ανασκολόπιζαν και έδερναν αλύπητα και με «επιστήμη», ήταν κάποιοι τίτλοι, που κοσμούσαν τα άρθρα των εφημερίδων, μετά από τις καταθέσεις των θυμάτων.
Τα βασανιστήρια επί επταετίας δεν αποτελούσαν μεμονωμένα περιστατικά και παρεκτροπές των Σωμάτων Ασφαλείας, και της ΕΣΑ. Αποτέλεσαν το βασικό μέσο της δικτατορίας (μαζί με τις εξορίες και τα στρατοδικεία) για τη σωματική, ηθική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων της. Ήταν μέσο «διαπαιδαγωγήσεως των Ελλήνων, ώστε να εξυγιάνουν τους εαυτούς τους και να συγκροτήσουν τον περιούσιον λαόν του Κυρίου» σύμφωνα με τα ασυνάρτητα λόγια του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο θεωρητικός της χούντας Γεωργαλάς πρότεινε αργότερα την εφαρμογή «εκτεταμένων ψυχοθεραπευτικών προγραμμάτων». Πιο κυνικός ο βασανιστής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκος καμάρωνε λέγοντας: «Θέλομεν να ακούει ο κόσμος, ότι βασανίζομεν και να τρέμει». Ο Θεοφυλογιαννάκος ο «αντικομμουνιστής», που και τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα θα τις απέδιδε στους κομμουνιστές, ήταν την εποχή εκείνη ο σημαιοφόρος των βασανιστών του ΕΑΤ/ΕΣΑ.
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα, το επαναστατικό συμβούλιο των συνταγματαρχών «μοιράστηκε» την εξουσία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο Παττακός, που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει απλά πράγματα, όπως π. χ. το Ιράν με το Ιράκ, ή το ΑΣΔΥ με την ΑΔΕΔΥ και έγινε η καρικατρούρα με το «μυστρί» πίστευε, ότι προκαλούσε τον θαυμασμό των Ελλήνων, για τις διοικητικές του ικανότητες. Στις συζητήσεις μεταξύ φίλων επικρατούν τα ανέκδοτα, σημείο αντιδράσεως. Και ο πνευματώδης Γεώργιος Παπανδρέου είπε για τους για τους λόγους που εκφωνούσε ο Παττακός και για τις Παπαδοπούλειες ασυναρτησίες: «Toυ Παττακού τού τα γράφουν και τα λέει. Τα καταλαβαίνουμε εμείς αλλά δεν τα καταλαβαίνει ο ίδιος. Ο Παπαδόπουλος τα λέει μόνος του, τα καταλαβαίνει ο ίδιος, αλλά δεν τα καταλαβαίνουμε εμείς».
Τά έξι χρόνια από το 1967 έως το 1973 δημιουργήθηκαν καταστάσεις μιάς ενίσχυσης της θέσης και εξουσίας του Παπαδόπουλου, που στην αρχή ήταν Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στη συνέχεια, την 2α Νοεμβρίου 1967, ανέλαβε επικεφαλής ειδικού οργάνου «συντονισμού» της Κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα, Άμυνας, Ασφάλειας, Οικονομικών, Εκπαίδευσης και Κοινωνική Πρόνοια. Μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του βασιλιά της 13ης Δεκεμβρίου 1967 και την αυτοεξορία του στη Ρώμη, ο Παπαδόπολος έγινε Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Ζωιτάκης χρίστηκε αντιβασιλιάς.
Η δικτατορία προκάλεσε την αντίδραση σε διεθνές επίπεδο των δημοκρατικών πολιτικών και πνευματικών κυρίως ατόμων και Κυβερνήσεων.
Ενώ οι Σκανδιναυικές χώρες αντιδράσανε σκληρά, η Μεγάλη Βρετανία έλαβε επαμφοτερίζουσα θέση. Όπως αναφέρει ο Άγγλλος ιστορικός Richard Clogg «το δικτατορικό καθεστώς υπήρξε κτηνώδες, βίαιο και συγχρόνως αναχρονιστικό», Σε διάλεξή του μετά την μεταπολίτευση: «Η βρετανική αντίδραση στη δικτατορία δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό. Όμως το αντιδικτατορικό κίνημα έμελλε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Σ’ αυτό συνέβαλε και η παρουσία στο Λονδίνο σημαντικών Ελλήνων, πολέμιων του καθεστώτος, όπως λ.χ. η εκδότρια Ελένη Βλάχου και ο δημοσιογράφος Τάκης Λαμπρίας… Οι αρχικές απόπειρες της χούντας να προβληθεί μια πιο θετική εικόνα της ήταν γελοιώδεις και ανεπαρκείς, αλλά η κατάσταση άλλαξε έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα, όταν οι συνταγματάρχες προσέλαβαν, έναντι αδρής αμοιβής, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Maurice Fraser and Associates. Ο Fraser το πήρε ζεστά και στρώθηκε στη δουλειά. Μία από τις πρώτες επιτυχίες του ήταν όταν, τον Απρίλιο του 1968, οργάνωσε μια διερευνητική αποστολή μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η ομάδα απαρτιζόταν από δύο συντηρητικούς, δύο εργατικούς και έναν φιλελεύθερο βουλευτή. Όλα τα έξοδα, μετά συζύγων, του ταξιδιού ήταν πληρωμένα… Είναι κάπως παράδοξο, ότι ένας από τους αποτελεσματικότερους και πλέον ενημερωμένους κοινοβουλευτικούς επικριτές της δικτατορίας υπήρξε συντηρητικός βουλευτής, ενώ ανάμεσα στους πιο κραυγαλέους υποστηρικτές της ήταν ένας εργατικός βουλευτής. Ο συντηρητικός βουλευτής ήταν ο Chris M. Woodhouse… Στον αντίποδα βρισκόταν ο εργατικός βουλευτής Francis Noel-Baker, που συνδεόταν και αυτός με τα Ελληνικά πράγματα από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου…Η επίδραση όλης αυτής της κινητοποίησης στη διαμόρφωση της βρετανικής πολιτικής έναντι του καθεστώτος δεν μπορεί εύκολα να αποτιμηθεί…»
Μετά το Ελληνικό πραξικόπημα, η Ιταλία ήτανε στη Νότια Ευρώπη η μόνη χώρα με δημοκρατικό καθεστώς. Τα Ελληνικά γεγονότα προκάλεσαν αμέσως την αντίδραση της Ιταλικής κοινής γνώμης και διάφορες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες πήραν ενεργό θέση, καταδικάζοντας το φασιστικό Ελληνικό καθεστώς και στηρίζοντας την αντίσταση με διαφορετικούς τρόπους. Η ανάδειξη των βασανιστηρίων, ως μέσων δίωξης κατά της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ήταν ένα ισχυρό στοιχείο, που επηρέασε την κινητοποίηση στην Ιταλία, όπου επιπλέον, οι φοιτητές των πανεπιστημίων της χώρας μιάς μεγάλης Ελληνικής φοιτητικής κοινότητας ήταν παρόντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και συνέβαλαν στην ενημέρωση των Ιταλών συναδέλφων τους. Η αλληλεγγύη προς τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες και φοιτητές, που δραστηριοποιούνταν ενάντια στο καθεστώς πυροδότησε μια αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο και επηρέασε την κεντροαριστερή Κυβέρνηση στην οποία το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπαιξε βασικό ρόλο με τον Υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Νένι.
Ιδιαιτερότητες της «Ελληνικής Υπόθεσης»
Οι προσπάθειες των Κυβερνήσεων των Σκανδιναυικών Κρατών κατά της χούντας, οι προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης για επιστροφή της δημοκρατίας ατην Ελλάδα και την απομάκρυνση των συνταγματαρχών παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, για την επέμβαση του Συμβουλίου χρησιμοποιήθηκε μια διακρατική καταγγελία από τις παραπάνω αναφερόμενες Κυβερνήσεις.
Η προσφυγή στην υπόθεση συνεπήγετο επένδυση σημαντικού χρόνου και πόρων. Οι εγκαλούσες Κυβερνήσεις ενήργησαν παρακινούμενες από πολλούς παράγοντες, ήτοι αντιδράσεις των λαών τους και της Διεθνούς Αμνηστείας, που συνέταξε σχετική έκθεση και γιατί ένιωθαν το ηθικό καθήκον, που είχαν για να ενεργήσουν τοιουτοτρόπως. Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της τακτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια συνδιαπραγματεύσεων χωρίς να επιτευχθεί μια μια φιλική διευθέτηση.
Χρειαζόταν θάρρος για να σταθεί ενάντια στις αρνήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, ιδίως για την ερμηνεία του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τούτο δεν εμπόδισε την Επιτροπή να διερευνήσει παραβιάσεις πολλών άρθρων της Σύμβασης, όχι μόνο των χωρίς παρέκκλιση, όπως το άρθρο 3 ΕΣΔΑ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο μετά την επέκταση της καταγγελίας τον Μάρτιο του 1968.
Στη Συμβουλευτική Συνέλευση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του Ελληνικού πραξικοπήματος ο Αυστριακός βουλευτής Karl Czernetz, και η Συνέλευση εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον Ελληνικό λαό. Η συνέλευση διόρισε έναν ειδικό εισηγητή πρώτα τον Willem E. Siegmann και μετά τον Max van der Stoël και τους δύο από την Ολλανδία. Με βάση τις επισκέψεις στην Ελλάδα, παρουσίασαν σαφείς εκθέσεις για την κατάσταση επί τόπου. Τον Max van der Stoël συνόδευε ένας νεαρός διπλωμάτης ονόματι Peter Leuprecht και οι δυό τους κηρύχθηκαν από την Ελληνική χούντα persona non grata. Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Peter Leuprecht μοιράστηκε μερικές αναμνήσεις αυτής της εποχής:
«Πολλοί έχουν αποτίσει φόρο τιμής στην προσωπικότητα, τη ζωή και τα επιτεύγματα του Max van der Stoël και δικαίως. Μια πτυχή δεν αναφέρθηκε, ή δεν αναφέρθηκε επαρκώς στα πολυάριθμα μοιρολόγια: ο ηγετικός του ρόλος στον αγώνα της Ευρώπης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα... Οι αναφορές του Max van der Stoël στη Συνέλευση ήταν τεκμηριωμένες. Πρώτος έφερε πίσω από την Ελλάδα σαφή και πειστικά στοιχεία για την πρακτική των βασανιστηρίων από το καθεστώς…»
Μαζί με τα πορίσματα της Συμβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία είχε ήδη ζητήσει την απέλαση της Ελλάδας, η πίεση στην Επιτροπή Υπουργών αυξήθηκε. Στη συνεδρίασή της της 12ης Δεκεμβρίου 1969, αρκετοί Υπουργοί ετόνισαν, ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη, η νομιμότητα και ο λόγος ύπαρξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όταν φάνηκε βέβαιη η πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναστολή της Ελλάδας να είναι μέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση αποχώρησε από το Συμβούλιο προτού διεξαχθεί ψηφοφορία με αποτέλεσμα τη λεγόμενη «de facto αναστολή».
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ :
Πόρισμα της Επιτροπής [...]
22 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Ο καλός συμπολίτης και ωραίος άνθρωπος Γεώργιος Διον. Σιγούρος δεν είναι πια ανάμεσά μας…
Στις επαρχιακές πόλεις λιγότερο ή περισσότερο όλοι γνωριζόμαστε… Πόσο μάλλον με εκείνους που ζήσαμε ή και ζούμε στην ίδια γειτονιά, όπως με τον αείμνηστο συμπολίτη Γεώργιο Σιγούρο, στην πατρική τότε κατοικία της οδού Ιωαννίνων στον Πύργο.
Ο Γεώργιος Σιγούρος εξεμέτρησε το ζην στα 94 χρόνια του έχοντας δημιουργήσει μία άριστη επαγγελματική σταδιοδρομία, καθώς και μία εξαίρετη οικογένεια. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στον τόπο μας, αφού επέστρεψε από την Γερμανία και συγκεκριμένα από το Μόναχο, όπου εκεί είχε εκπαιδευτεί στα υδραυλικά συστήματα και κυρίως σε τεχνικές εγκατάστασης κεντρικών θερμάνσεων (καλοριφέρ).
Έτσι άνοιξε μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του Αναστάσιο Σιγούρο, το κατάστημα στην αρχή της οδού Ερμή στον Πύργο, με την επωνυμία <<Αφοί Δ. Σιγούρου Ο.Ε.>>, όπου λειτούργησαν λευκά ηλεκτρικά είδη (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κλπ.). Παράλληλα στο ημιυπόγειο της κατοικίας του, στην οδό Ιωαννίνων, εργαζόταν στους τομείς της φανοποιίας, με κατασκευές ντεπόζιτων, καθώς με εγκαταστάσεις υδραυλικών και σωμάτων καλοριφέρ. Να σημειωθεί ότι το 1965 που επέστρεψε στα πάτρια από τη Γερμανία, γνώστης πλέων των συστημάτων, ήταν ο πρώτος σε όλη την Ηλεία, που εγκατέστησε, στη ΣΕΤΤΗΛ, στην 117 ΠΜ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες συστήματα κεντρικής θέρμανσης με συστήματα καλοριφέρ.
Ο αείμνηστος Γεώργιος Σιγούρος, μετά από μία ευδόκιμη επαγγελματική πορεία συνταξιοδοτήθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια.
Στην προσωπική του ζωή γνώρισε στο Μόναχο, την αείμνηστη σύζυγό του Ίνγκεμπεργκ-Μαρία-Τερέζε Στέμπερ, με την οποία εκεί απέκτησε τα δύο πρώτα παιδιά του, τον αείμνηστο Διονύση, που έφυγε τόσο πρόωρα, και την Μαριάννα. Στον Πύργο απέκτησε και τα άλλα δύο παιδιά του, τον Μιχάλη, που έχει την Ακαδημία Σκακιού, και την Τζένη. Πήρε επίσης τη μεγάλη χαρά να αποκτήσει τρία εγγόνια, την Άλκηστη, την Βασιλική και την Τερέζα.
Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, στι; 6 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου προέστη ο εφημέριος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Βασίλειος Λαγκαδινός.
Μαζί με συγγενείς και φίλους που προσήλθαν για τον τελευταίο χαιρετισμό ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Δόμησης Δήμου Πύργου κ. Βασίλης Παναγόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα κ.ά.
Η Εφημερίδα μας συλλυπείται θερμά την οικογένεια του καλού μας συμπολίτη και γείτονα. Ο δρόμος προς την αιωνιότητα να είναι ολόφωτος.
ΑΝΚ [...]
22 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία / Πολιτισμός
ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ – ΡΕΣΙΤΑΛ ΗΘΟΠΟΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ένα εκπληκτικό θεατρικό έργο του Κάρλο Γκολτόνι, που γράφτηκε πριν από 270 χρόνια, η <<Λοκαντιέρα>>, είναι τόσο αληθινό και τόσο επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε και αυτό οφείλεται στον ιδιοφυή συγγραφέα, με εκείνο το προοδευτικό μυαλό, που έβλεπε για εκατοντάδες χρόνια μπροστά!
Πρόκειται για μια όντως εκπληκτική θεατρική παράσταση πουπαρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και χαρίζει απλόχερα γέλιο, ενώ παρουσιάζει με αριστουργηματικό, εναλλακτικό και ευφυή τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις και τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων.
Στον Πύργο η παράσταση δόθηκε την Κυριακή 20 του Ιούλη, στο Πάρκο ΣΠΚ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, και στη Μέλισσα Λεχαινών στην πλατεία της Κοινότητας.
Και οι δύο παραστάσεις δόθηκαν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το οποίο χάρηκε μια παράσταση ποιότητας, με μια εξαιρετική σκηνοθεσία, από τον Χρήστο Σκρέπκο, που είχε επίσης κάνει τη διασκευή και την δραματουργική επεξεργασία.
Οι πέντε ηθοποιοί, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, εξαιρετικοί, έδωσαν όλοι τους ρεσιτάλ ηθοποιίας. Πρόκειται για τους Γιώργο Βασιλόπουλο, Δημήτρη Καρακούση, Βασίλη Κόκκαλη, Ελένη Νάτση και Αλίκη Οικονομοπούλου.
Στον Πύργο, το απόβραδο της Κυριακής 20 Ιουλίου 2025, στον όμορφο χώρο του Πάρκου ΣΠΚ, η νέα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Ρούλα Αλικάκη – Τζανέτου, αναφέρθηκε στα προοδευτικ΄μηνήματα που εκπέμπονται από το έργο αυτό, καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Δήμο, για να δίνονται παραστάσεις ποιοτικού επιπέδου.
Στο κοινό επίσης μίλησε και ο Σκηνοθέτης κ. Χρήστος Σκρέπκος, που είπε για την πράσταση και τα διαχρονικά μηνύματα, που έθεσε πριν από πολλά χρόνια ο συγγραφέας Κάρλος Γκολτόνι. Είπε επίσης και για τον κόπο και μόχθο, για να στηθεί αυτή η σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Δημοσιογράφος ΑΝΚ [...]
22 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΗΛΕΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
[...]
22 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / ΚοινωνίαΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Πάτρα, 21 Ιουλίου 2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δοκιμαστική Ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού
στην Αιτωλοακαρνανία
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει
τους πολίτες ότι την Τετάρτη (23-07-2025) και την Πέμπτη (24-07-2025)
κατά τις ώρες 08:00 – 14:00, στις περιοχές του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας, του Ακτίου Βόνιτσας, του Ξηρομέρου και του Θέρμου, θαπραγματοποιηθεί προγραμματισμένη δοκιμαστική ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού, στο πλαίσιο εξαμηνιαίας επιθεώρησής τους. [...]
22 Ιουλίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Η χούντα των Ελλήνων Συνταγματαρχών και η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης
(ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
Η αντιμετώπιση των χουντικών στη Μεταπολίτευση
Μελέτη – Έρευνα – Επεξεργασία
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Κυριακόπουλος
Υποστράτηγος Ιατρός ε. α. Νευροχειρουργός
Η αντιμετώπιση των χουντικών, από τις κυβερνήσεις, που ανέλαβαν κατά τη «μεταπολίτευση» ήλθε σε αντίθεση με τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού και το «περί Δικαίου» αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών. Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης ´Εθνικής Ενότητας, με πρωθυπουργό τον Κων. Καραμανλή, δόθηκε μια «ασαφής» αμνηστεία, με προφανή σκοπό να αποφυλακισθούν και απολυθούν από τους τόπους εξορίας οι κρατούμενοι-αντίπαλοι του δικτατορικού καθεστώτος. Δεν γινόταν όμως στο διάταγμα ρητή εξαίρεση για τα εγκλήματα των πραξικοπηματιών και τις παρανομίες των σφετεριστών της εξουσίας.
Όλοι όμως, πλήν των φασιστών υπερασπιστών της χούντας, ήθελαν να δουν τον Παπαδόπουλο, τον Παττακό, τον Ιωαννίδη και την παρέα τους να καταδικάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή. Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ως στιγμιαίο το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας των πραξικοπηματιών, προσδιορίζοντάς το για τη στιγμή της κατάλυσης της δημοκρατίας. Όλα όσα ακολούθησαν ήταν συνέπεια του αδικήματος και άρα προστατεύονταν από την πιθανότητα δίωξης μια σειρά στελεχών (υπουργών κ.ά.), που είχαν υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς από κυβερνητικές θέσεις· παρέμενε έτσι στο απυρόβλητο ένας σημαντικός αριθμός προσώπων. Με βάση αυτή την απόφαση οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος καταδικάστηκαν σε θάνατο, ποινή την οποία ο Καραμανλής μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη.
Αποδόθηκε δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι όχι και αυτό προκύπτει από το γεγονός πως από ένα ολόκληρο στρατιωτικό καθεστώς, που διατήρησε με τα όπλα την εξουσία για επτά χρόνια καταδικάστηκαν μόλις 18 άνθρωποι.
«Επανάστασις εκικρατήσασα δημιουργεί δίκαιον» ένας κοινός τόπος των εγχειριδίων δημοσίου δικαίου, που ελαμβάνετο υπό την έννοια: «Μόνη η επανάστασις, εφ’ όσον επικρατήσει, όχι όμως και το πραξικόπημα ακόμη και αν επικρατήση, δημιουργεί δίκαιον»! Συνεπώς μόνο εν η «επανάστασις», εν αντιθέσει προς το πραξικόπημα, δημουργεί μετά την επικράτησή της δίκαιον εν τη εννοία της ικανότητας εισαγωγής κανόνων, οίτινες ισχύουν μόνο ως κανόνες δικαίου και όχι ως βίαιαι διευθετήσεις ανάλογοι προς τας εισαγωγείς υπό της ληστρικής συμμόρφωσης». (Ανδρουλάκης Νικ.)
Το θέμα του στιγμιαίου, ή διαρκούς εγκλήματος είχε τεθεί στη Βουλή στη συζήτηση της 13ης και 14ης Ιανουαρίου 1975, κατά την ψήφιση του άρθ. 2 του Δ΄ Ψηφίσματος. Με δεδομένο ότι κατά το ομόφωνα ψηφισθέν άρθρ. 1 του ψηφίσματος, το στασιαστικό κίνημα της 21ης Απριλίου, αλλά «η εκ τούτου προελθούσα κατάστασις μέχρι της 23ης Ιουλίου 1974», αποτέλεσαν πραξικόπημα, ετέθη από την αντιπολίτευση το ζήτημα του χαρακτηρισμού της αναλήψεως υπουργικών καθηκόντων ως αξιόποινης πράξης. Στη συζήτηση αυτή ο βουλευτής Αθανάσιος Κανελλόπουλος έθεσε πρώτος το θέμα αν η εσχάτη προδοσία είναι διαρκές αδίκημα. Επειδή, κατά την άποψή του, επρόκειτο περί διαρκούς αδικήματος, δεν ετίθετο θέμα να αναφερθεί ρητά στο ψήφισμα, ότι η ανάληψη υπουργικού αξιώματος ήταν αξιόποινη πράξη. Το ζήτημα στη συνέχεια έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος εδήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να κριθούν οι σφετεριστές με καινούργιο νόμο, αλλά με βάση τη νομοθεσία η οποία ίσχυε όταν καταλύθηκε η έννομη τάξη. Πρόσθεσε όμως: «Δεν νομίζω ότι είναι δυσχερές το Σώμα να διευκρινίση, ότι εδώ υπάρχει συνεχιζόμενον πραξικόπημα. Τουλάχιστον η εσχάτη προδοσία η οποία αφορά την ανατροπήν της εννόμου τάξεως του πολιτεύματος της χώρας, αυτό το αδίκημα, αλλά και η στάσις, είναι τα δύο αδικήματα, επισημαίνω όμως την εσχάτην προδοσίαν η οποία αφορά κατ’ εξοχήν τον πολίτην Πρωθυπουργόν, Υπουργόν, Γενικόν Γραμματέα, θα πρέπει να θεωρηθή από το σώμα ότι εστρέφετο εναντίον του νομίμου πολιτεύματος και ότι απετέλεσε διαρκές αδίκημα μέχρι την 23η Ιουλίου 1974… το να μη θεωρούμε ενόχους επι ίση μοίρα με εκείνους, οι οποίοι το προπαρεσεύασαν, τους πρωταιτίους δηλαδή του πραξικοπήματος. Υπάρχει τέτοια αντίφασις…Η διώξις των Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων αποτελεί, ναι ή όχι αδίκημα κ, Υπουργέ με την έννοια του άρθρου 1 ως συμμετόχων εις το συνεχιζόμενο πραξικόπημα;»
Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Στεφανάκης, αρνήθηκε επίμονα να λάβει θέση ως προς την εσχάτη προδοσία ως διαρκούς εγκλήματος ή όχι. Η γνώμη του ήταν ότι αυτό αποτελούσε νομικό ζήτημα το οποίο θα το έκρινε η δικαιοσύνη. Αν το έκρινε διαρκές, θα προέβαινε στην απαγγελία κατηγορίας. Επέμενε να μη χαρακτηρισθεί ρητά στο ψήφισμα η εσχάτη προδοσία ως διαρκές έγκλημα (όπως ζητούσε η αντιπολίτευση), προκειμένου να μην θεσπισθεί κανόνας ουσιαστικού ποινικού δικαίου με αναδρομική ισχύ. Για τον λόγο αυτό, ο Στεφανάκης αντιμετώπισε το ζήτημα ως αμιγώς δικονομική διάταξη. Τι ανάγκαζε τον Στεφανάκη και την Κυβέρνση να δεχθούν την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου; Όμως η Κυβέρνση είχε αποφασίσει ουσιαστικά την αμνήστευση των παραξικοπηματιών, πλήν των πρωταιτίων του. Και εδώ φάνηκε ότι η συντηρητική Κυβέρνηση έτεινε στο να «αμνηστεύσει» τους πραξικοπηματίες. Και δημιούργησε ζήντημα εκ των ων ουκ άνευ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε ότι πρέπει να είναι σαφής ο προσδιορισμός του χρόνου διάρκειας της καταστάσεως η οποία χαρακτηρίζεται πραξικόπημα, ζητούσε δε να διευκρινισθεί ότι το αδίκημα είναι διαρκές και πρότεινε «τη θέσπιση ουσιαστικού κανόνος». Ο Στεφανάκης να απαντά ότι «δεν πρέπει να ανατρέψωμεν αυτήν την θεμελιώδη αρχήν του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, εκ των υστέρων να θεσπίζωμεν κανόνας δικαίου, οι οποίοι δεν ίσχυον κατά τον χρόνον της τελέσεως της πράξεως». Το άρθρο 2 του ψηφίσματος ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από μόνη τη Νέα Δημοκρατία, να επιμένει χωρίς την προσθήκη την οποία ζητούσε η αντιπολίτευση.
Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από την τάση των συντηρητικών στοιχείων της Νέας Δημοκρατίας να πέσουν οι χουντικοί στα χαμηλά. Εδώ σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του «γεφυροποιού» Αβέρωφ. Αν το 1975 είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του 1983, με τον Ν. 1366 δεν θα προέκυπτε θέμα στιγμιαίου. Με αυτόν τροποποιήθηκε το άρθ. 134 του προϊσχύσαντος ΠΚ περί εσχάτης προδοσίας και ορίσθηκε μεταξύ άλλων ρητά ότι εσχάτη προδοσία τελεί και όποιος «ασκεί ή άσκησε την εξουσία που ο ίδιος ή άλλος κατέλαβε με τους τρόπους και τα μέσα που προβλέπει το άρθρο αυτό». Έτσι η εσχάτη προδοσία κατέστη, με ρητή πλέον διάταξη νόμου, διαρκές έγκλημα. Ο νομοθέτης, του 1983 προέβη και σε μια άλλη παρέμβαση. Προσέθεσε στον Ποινικό Κώδικα μια νέα διάταξη, το άρθ. 134β, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν τιμωρούνται ως συμμέτοχοι στις πράξεις του άρθρου 134 δημόσιοι υπάλληλοι, ή λειτουργοί που άσκησαν τα καθήκοντά τους όσο διήρκεσε ο σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας, ή η παράνομη κατάλυση, η μεταβολή ή η αδράνεια του δημοκρατικού πολιτεύματος, αν η άσκηση των καθηκόντων τους ήταν αναγκαία αποκλειστικώς για τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους και δεν έγινε με σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας από τους σφετεριστές της».
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα όργανα των χουντικών διαπράξανε πλαστογραφίες, υπεξαιρέσεις εγγράφων, πλαστοπροσωπείες, γιατί τι άλλο ήταν οι εισαγωγές στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία των βασανισμένων με ψεύτικα ονόματα;
Και φαινότανε ότι οι πρωταγωνιστές της χούντας θα πέφτανε στα μαλακά. Το αίτημα της τιμωρίας των χουντικών και της τολμηρής – ή απλώς απαραίτητης- αποχουντοποίησης, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, αναζωπυρώθηκε, όταν την 24η Φεβρουαρίου 1975 αποκαλύφθηκε ότι χουντικοί, προσκείμενοι στον Δ. Ιωαννίδη, ετοίμαζαν πραξικόπημα. (Λέγεται ότι κατ’ επανάληψη τα τσιράκις του Ιωαννίδη προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Καραμανλή) Η συνωμοσία αυτή ονομάστηκε «πραξικόπημα της πιτζάμας», επειδή οι επίδοξοι «κινηματίες» συνελήφθησαν νύκτα. Σχεδίαζαν όχι ν’ ανατρέψουν την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά να καταλάβουν στρατιωτικές μονάδες σε μερικές πόλεις και κατόπιν, να διαπραγματευτούν «από θέση ισχύος». Το σφάλμα της Κυβέρνησης Καραμανλή, ἠταν ότι πήγαινε την αποχουντοποίηση βαθμιαία και δεν χτύπησε ευθύς εξ αρχής «το φείδι στο κεφάλι». Και άφησε τα «σταγονἰδια» κατά τον Αβέρωφ να απειλούν. Ενώ η κοινωνία έβραζε ο Καραμανλής κανάκευε τους χουντικούς.
Επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη συνωμοσία. Ακολούθησαν ομαδικές αποστρατείες, έγιναν ανακρίσεις, δίκες, καταδικάστηκαν κάποιοι. Από την πλευρά τους, οι συλληφθέντες μίλησαν για «σκευωρία», που στόχο είχε, πολιτικά ωφελήματα της κυβέρνησης ενώ ενώθηκαν «τίμιοι Έλληνες αξιωματικοί». Από τα όσα συνέβησαν, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι ένας αριθμός αξιωματικών, θαυμαστών-οπαδών του Ιωαννίδη είχαν επαφές, έκαναν σχέδια για ανατρεπτικές κινήσεις.
Υποβλήθηκαν πάνω από 100 μηνύσεις για βασανιστήρια και για άλλες παρανομίες χουντικών, από διαφόρους νομικούς κυρίως.
Την 1η Απριλίου 1975, υποβάλλει μήνυση κατά 91 δικαστών όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης ο γιατρός Όθωνας Χρυσαφίδης και τους κατηγορεί για συνέργεια στο έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και στάσης. Την προκάταρκτική εξέταση την έκανε ο Εισαγγελέας Εφετών Ιω. Ζεγκίνης και η δικογραφία μπήκε στο αρχείο, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα. Πάντως κανένας δικαστής δεν διώχθηκε ποινικά.
Στις 12 Απριλίου δίνεται στη δημοσιότητα η πρόταση του Εισαγγελέα Κων. Σταμάτη για την παραπομπή σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Προτείνεται να δικαστούν 22 μεταξύ των οποίων τελικά και οι Χρήστος Δαδιώτης και Ιωάννης Μανουσακάκης, που δεν θα παραπεμφθούν, ενώ παραπέμπονται οι Οδ. Αγγελής, Κων. Καρύδας, Μ. Χατζηπέτρου και Δ. Σταματελόπουλος.
Υποβλήθηκε μήνυση από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο κατά 104 χουντικών, που κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στις χουντικές κυβερνήσεις. Τα πράγματα, στην περίπτωση των 104 υπουργών και Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, συνεργών της δικτατορίας είχαν ως εξής. Το δικαστικό συμβούλιο Εφετών άσκησε ποινική δίωξη μετά την μήνυση του Λυκουρέζου. Όμως ο ανακριτής εφέτης Ποταμιάνος αρνήθηκε να κάνει ανακρίσεις. Η διαφωνία του ανακριτή δημιούργησε μεγάλη αίσθηση την εποχή εκείνη και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Η διαφωνία του ανακριτή με την ασκηθείσα ποινική δίωξη ήχθη προς επίλυση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία. Και εδώ άρχισαν τα «νομικά τερτίπια». Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Νικ. Γανώσης, τάχθηκε με την άποψη του ανακριτή. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Εφετείου είχε σημειωθεί διχοστασία ως προς το ζήτημα αυτό και τελικά υπέρ της διώξεως είχαν ταχθεί 46 εφέτες, θεωρώντας ότι η εσχάτη προδοσία είναι έγκλημα διαρκές, ενώ 37 εφέτες είχαν την άποψη ότι επρόκειτο για στιγμιαίο έγκλημα και επομένως δεν θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη. Υπέρ του στιγμιαίου εγκλήματος ήταν επίσης και η εισαγγελική πρόταση προς την Ολομέλεια του εισαγγελέως Κ. Γκουλούση.
Τελικά το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπ’ αρ. 355/1975 βούλευμά του142, αποφάσισε ότι η εσχάτη προδοσία είναι διαρκές έγκλημα, εφόσον οι δράστες, όταν καταλάβουν την εξουσία, παρεμποδίζουν με θετικές ενέργειες την επαναφορά στην προτέρα κατάσταση (π.χ. παρεμποδίζουν όσους στηρίζουν το προϋφιστάμενο πολίτευμα). Η συμπεριφορά αυτή ενέχει παράταση ισάξια της αρχικής προσβολής και καθιστά την εσχάτη προδοσία έγκλημα διαρκές. Επρόκειτο για ένα κριτήριο ειλημμένο από μια θεμελιώδη μελέτη του Νικολάου Ανδρουλάκη για το διαρκές έγκλημα, από το έτος 1965.
Κατά του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευστάθιο Μπλέτσα, ο οποίος υπεστήριξε την άποψη ότι η εσχάτη προδοσία είναι έγκλημα στιγμιαίο. Την ίδια θέση ακολούθησε και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το υπ’ αρ. 684/1975 βούλευμά της, το οποίο εξεδόθη επί της αναιρέσεως. Όπως γράφτηκε την εποχή εκείνη, στην απόφαση αυτή της Ολομελείας υπήρξε μειοψηφία 9 Αρεοπαγιτών. Η κρίση πάντως αυτή του Αρείου Πάγου εσήμανε και το πέρας της διώξεως των 104 πρωθυπουργών και υπουργών της δικτατορίας. Ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 684/1975 της Ολομέλειας του έκριναν: «Το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας είναι στιγμιαίον, αναλισκόμενον άμα τη τελέσει, ή τη αποπείρα τελέσεως μίας των πράξεων της αντικειμενικής υποστάσεως. Συνεπώς η μεταγενέστερη συνδρομή δεν συνιστά αξιόποινη συνέργεια». Απόφαση αντίθετη με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της πίστης των Ελλήνων, πλήν των χουντικών. Αμίμητη «σύλληψη». Είναι σαν να εξαρθρώνεται μια πολυπλόκαμη μαφιόζικη οργάνωση, όπως ήταν η χούντα των Παπαδοπουλαίων που εγκληματούσε επί χρόνια και τελικά λογοδότησε μόνον ο αρχικός «σκληρός πυρήνας», που την ίδρυσε. Δεκαετίες αργότερα, το Ιστορικό Λεύκωμα της εφημερίδας «Καθημερινή» χαρακτήρισε ειρωνικά, «παγκοσμίως πρωτότυπη» τη θεωρία του «στιγμιαίου».
Και ο Άρειος Πάγος, με τον χαρακτηρισμό του «στιγμιαίου» έβαλε «τελεία και παύλα» στο θέμα. Έτσι η 2α Ιουλίου του 1975, είναι ημέρα ανακούφισης για 104 στελέχη του χουντικού καθεστώτος (1967 – 1974). Η ποινική δίωξη για την «πρωτοφανή στρατιωτική επιχείρηση» της σφαγής του Πολυτεχνείου και του αιματοκυλίσματος των φοιτητών τον Νοέμβρη του 1973, την ατελείωτη υπόθεση των βασανιστηρίων αντιπάλων της δικτατορίας, στις φυλακές και τα ποικιλώνυμα «κολαστήρια» από τα απάνθρωπα τέρατα, όργανα των δικτατόρων λιμνάζουν. Σε αναβολή βρισκεται η υπόθεση της ποινικής δίωξης των υπευθύνων για το πραξικόπημα και την τραγωδία, της Κύπρου. Υπάρχουν οι δολοφονίες των πρώτων ημερών της δίκτατορίας για τις οποίες γίνονται ανακρίσεις. Είναι ανεξακρίβωτο δικαστικά πόσες από τις «αυτοκτονίες», που εμφάνιζε κατά καιρούς η δικτατορία και ο «φιμωμένος» από τη λογοκρισία Τύπος δεν ήταν δολοφονίες. Αποτελεί όμως ημέρα οργής για την πλειονότητα της κοινωνίας, που πληροφορείται το τελεσίδικο του πράγματος: δεν θα καθίσουν στο εδώλιο, δεν θα δικαστούν, 104 «εθνοσωτήρες». Σε αυτήν τη δοκιμασία θα υποβληθούν μόνον 24 «αρχιπραξικοπηματίες».
Υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις. Καταθέτοντας σαν μάρτυρας, στη δίκη του Ν. Ψαρουδάκη, που είχε κατηγορηθεί για την περιύβριση της αρχής, για άρθρο της εφημερίδας «Χριστιανική» με τίτλο «διαρκές το δικό σας έγκλημα κύριοι αρειοπαγίτες», ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, αργότερα Υπουργός της Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε τους αρειοπαγίτες, που πήραν την απόφαση αυτή «ανθρωπάκια». Και ο μηνυτής των 104 Αλ. Λυκουρέζος αναρωτιέται τί συμβαίνει στην Ελληνική Δικαιοσύνη;
Ο Άρειος Πάγος, στη δάρκεια της δικτατορίας ικανοποιούσε πρόθυμα κάθε παραλογισμό των δικτατόρων αδιαφορώντας για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού. Απέρριψε το 1968 την αίτηση αναστολής της θανατικής ποινής του Αλέκου Παναγούλη. Ποιο ήταν το δικαστήριο που χαρακτήριζε το πραξικόπημα του 1967 επανάσταση. Ποιο έλεγε ναι στις διώξεις και απολύσεις των δημοκρατικών δικαστών από τη χούντα, όπως Στασινόπουλου, Σαρτζετάκη, Τούση, Αναγνωστόπουλου, Μαργέλλου, Φλώρου, Κ. Παπαϊωάννου, Δελλαπόρτα, Γεωργίλη, Μιχαλακέα, Ξενάκη; Τότε ήταν που ο Παττακός είπε το αμίμητο: «Το ΣτΕ οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις της διοίκησης». Όμως επιβάλλεται ο δικαστής να θυσιάζεται χάριν της απονομής του δικαίου. Το έκαναν οι Έλληνες αρειοπαγίτες; Περίμενε άραγε κάποιος το 1975 να μη δείξουν οι αξιότιμοι αρειοπαγίτες τις φιλοχουντικές διαθέσεις τους; Ένας μη νομικός διερωτάται. Είναι δυνατόν η κορυφή της Δικαιοσύνης να θεωρεί επανάσταση ένα πραξικόπημα, που έγινε από ανάξιους αξιωματικούς, με το αιτιολογικό, ότι διήρκεσε επἰ μακρόν; Δεν ξέρανε ότι το πραξικόπημα δεν έγινε αποδεκτό από τον Ελλήνικό λαό; Όταν και ο πλέον αδαής αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν ένας προβαλλόμενος σαν λαοπρόβλητος «πρωθυπουργός» να μεταβαίνει απὀ το σπίτι του στο Λαγονήσι στο γραφείο του και να τον προστατεύουν σε όλη τη διαδρομή θωρακισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέττες και απὀ 100 η 200 ή και μέχρι 1.000 αστυνομικοί; Τούτο γινότανε γιατί ξέρανε ότι ο Ελληνικός λαός δεν τους ήθελε. Και πώς είναι δυνατόν μερικοί «άσχετοι» αξιωματικοί να κρίνουν ότι υπάρχει δημόσια έκτακτη ανάγκη, που απειλεί τη ζωή του έθνους και να καταλύουν τις ελευθερίες του Ελληνικού λαού; Και ο Άρειος Πάγος να κρίνει το πραξικόπημα επανάσταση; Και έχουν την απαίτηση να θεωρούν ότι κάθε έλεγχός τους είναι βολή κατά της ανεξέρτητης δικαιοσνης;
Ο κρατικός μηχανισμός, για άλλη μια φορά αυτοπροστατεύτηκε, όπως είχε επιτύχει και μετά την Κατοχή με τη μαζική δια βουλευμάτων απαλλαγή των πάσης φύσεως συνεργαζόμενων με τους κατακτητές, δοσιλόγων της Κατοχής. Τότε εκείνοι είχαν χαρτιά των Άγγλων, ότι ήσαν συνεργάτες τους και όχι δοσίλογοι!!! Ουσιαστικά επειδή θεωρεί ότι το κράτος συνέχισε να λειτουργεί και με αυτήν την έννοια, το αδίκημα είναι «στιγμιαίο».
Τι ακριβώς συνέβαινε; Για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί η δικαστική και πολιτική εξουσία της πρώιμης μεταπολίτευσης συνέκλιναν στη «γραμμή», ο καταλογισμός ευθυνών στους χουντικούς να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Περιοριζόταν στα εντελώς απαραίτητα, των ανώτατων κλιμακίων. Έτσι για τα μάτια του κόσμου.
Η κυβέρνηση αφ’ ενός δικάζει τους πρωταίτιους και από την άλλη, αθωώνοντας τους συνεργάτες τους αποσκοπεί στο να διατηρηθούν συγκεκριμένες ισορροπίες.
Στη δίκη των πρωταιτίων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης, με όλη τη μαεστρία του προσπάθησε να δει πόσο πίσω πάει η συνωμοσία. Ο ίδιος ο δικαστής, δικάζει τους συνωμότες, τους πρωταίτιους, δικάζει μερικές δεκάδες ανθρώπων και εκεί, θα λέγαμε, εξαντλεί την αυστηρότητά του. Αυτή η απόφαση δίνει τον τόνο επιφανειακής «αποχουντοποίησης», του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας,των δημοσίων υπηρεσιών και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού από όσους υπηρέτησαν τη στυγνή επταετή δικτατορία και επωφελήθηκαν από αυτήν όχι όμως του δικαστικού σώματος. Όλα είναι επιφανειακά.
Οι αντιδράσεις για την κρίση αυτή της Ολομελείας υπήρξαν σφοδρές, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την πάνδημη επιθυμία για την τιμωρία των υπευθύνων. Οι πολιτικές αντιδράσεις εστρέφοντο κατά του Αρείου Πάγου, αλλά και κατά της Κυβερνήσεως η οποία, κατά την αντιπολίτευση, δεν είχε προχωρήσει την κάθαρση στη Δικαιοσύνη.
Ισχυρή ήταν όμως και η αντίδραση της ελληνικής νομικής επιστήμης. Ο Νικόλαος Ανδρουλάκης, ο Φαίδων Βεγλερής και ο Γεώργιος Κασιμάτης έλαβαν θέση κατά της κρίσεως του Αρείου Πάγου και επεσήμαναν ιδίως την άσκηση βίας καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας για τη διατήρηση του καθεστώτος. Η διαμάχη διήρκεσε επί πολλά έτη. Και σήμερα ακόμη δεν λείπουν εκείνοι οι οποίοι θεωρούν την επιχειρηματολογία του Αρείου Πάγου «νομικίστικη». Οι υποστηρικτές της απόφασης προβάλλουν το ότι η απόδοση ποινικής ευθύνης δεν είναι ζήτημα του λαϊκού «περί δικαίου αισθήματος», αλλά αποκλειστικά ζήτημα ορθής ερμηνείας του νόμου. Πάνω απὀ όλα όμως υπάρχει αντίθεση μεταξύ της απόφασης της Βουλής και του Αρείου Πάγου.
Προκλήθηκαν επίσης σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας με την απόφαση του Καραμανλή να μην εκτελεστούν οι «τρεις». Βάσει των σημερινών δεδομένων, η αντιδράσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές, αν όχι απάνθρωπες. Αλλά το τι σήμαινε και πώς εκλαμβανόταν η μετατροπή της ποινής, τότε, θα πρέπει να εξεταστεί με τα κριτήρια της εποχής εκείνης.
Μετατρέποντας την θανατική ποινή σε ισόβια, το υπουργικό συμβούλιο κατέστησε ουσιαστικά σαφές, προϊδεάζοντας τους χουντικούς, ότι και η κατοπινή δίκη, για το Πολυτεχνείο (16 Οκτωβρίου – 30 Δεκεμβρίου), δεν εγκυμονούσε κίνδυνο για τη ζωή κανενός.
Οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος τιμωρήθηκαν. Την ίδια στιγμή, όμως, οι περισσότεροι από τους βασανιστές της χούντας δεν βρέθηκαν ποτέ αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, ενώ, ακόμα και κάποιοι από αυτούς που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, είχαν σαφώς ευμενή μεταχείριση. Τελικά, η περίφημη αποχουντοποίηση δεν έγινε.
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή προχώρησαν κατ’ αρχάς στην εκκαθάριση του δημόσιου τομέα και των σωμάτων ασφαλείας. Έτσι θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει μια πιο εκτεταμένη εκκαθάριση στις τάξεις του Στρατού, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκτροπής και ενός νέου πραξικοπήματος. Από την άλλη πλευρά η δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας παρέμειναν σχεδόν ανέγγιχτα, πολύτιμοι σύμμαχοι του νέου καθεστώτος στην εδραίωσή του.
Κάπως έτσι «εφευρέθηκε» το νομικό τέχνασμα του «στιγμιαίου». Με βάση αυτό, λοιπόν, και προκειμένου να μη φτάσουν στο δικαστήριο όλοι όσοι έπρεπε, το αδίκημα των χουντικών διαχωρίστηκε σε «στιγμιαίο» και «διαρκές».
Υπήρξαν και τρεις δίκες, η έκβαση των οποίων δεν προκάλεσε απλώς προβληματισμό, δυσφορία ή θυμό. Προκάλεσε φρίκη! Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης «θώπευσε» τους βασανιστές των χουντικών κατά τρόπο εξοργιστικό. Μόνη εξαίρεση οι ποινές φυλάκισης 20 έως 23 ετών που επιβλήθηκαν σε τρεις διοικητές του ΕΑΤ- ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκο, Χατζηζήση, Σπανό, στην πρώτη από τις τρεις δίκες του ’75. Παρά τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την θηριωδία τους, οι αθωώσεις και οι ελαφρότατες ποινές «πήγαν σύννεφο». Η επιείκεια καταντούσε τρομακτική, διότι επιδείχθηκε και σε βασανιστές διαβόητους για τον σαδισμό τους.
30ή Νοεμβρίου 1975. Το κακουργιοδικείο Χαλκίδας ανακοίνωσε την απόφαση του για τους δικαζόμενους βασανιστές, Μάλλιο, Λουκόπουλο, Παύλου και Γώγου, 4 έως 10 μήνες φυλάκιση. Ποινές εξαγοράσιμες ή με αναστολή. Θα έμεναν ελεύθεροι. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι έντεκα κι αθωώθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς που «την έβγαλαν καθαρή» στη συγκεκριμένη δίκη ήταν και οι, επίσης «διάσημοι», Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης, Κραβαρίτης.
Οι δίκες συνεχίστηκαν. Διαβόητοι «γενναίοι» κάθισαν στο εδώλιο. Τα «ανδραγαθήματά» τους ήταν πολλά και τα θύματά τους αξίωναν δικαίωση. Η δικαστική αντιμετώπιση, όμως, παρέμεινε στην ίδια τροχιά. Η γραμμή είχε δοθεί.
Ο Μπάμπαλης το 1976 κατηγορήθηκε για πλημμελήματα, η ποινή του, έπειτα και από εκδίκαση στο Εφετείο, φυλάκιση 18 μηνών, τον Φεβρουάριο του 1977. Ο Καραπαναγιώτης «ξελάσπωσε» με 12 μήνες και εξαγοράσιμη ποινή.
Παρόμοια ποινή για τον Κραβαρίτη. Οι Παύλου, Λουκόπουλος και δώδεκα ακόμη κατηγορηθέντες για βασανιστήρια απαλλάχθηκαν με το υπ. αριθμό 358 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, σε σημαδιακή ημερομηνία: την 21η Απριλίου του ’76. Έτσι «τιμωρήθηκαν» οι πλέον εμβληματικές, κτηνώδεις μορφές των βασανιστών.
Αλλά κι οι συνθέσεις των στρατοδικείων παρουσίαζαν ενδιαφέρον. Στην πρώτη δίκη των βασανιστών, στο Ρουφ, ανάμεσα στους στρατοδίκες βρισκόταν και ο συνταγματάρχης Καπελούζος, πρόεδρος του στρατοδικείου Χανίων, επί χούντας. Πρόεδρος του Μικτού Κακουργιοδικείου Χαλκίδας, στην τρίτη δίκη των βασανιστών του ’75, ήταν ο εφέτης Αθ. Παύλος, αδελφός δυο δεσποτάδων που ανήκαν στο «στενό κύκλο» του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Στις 16 Οκτώβρη το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε αθωωτική απόφαση για βασανιστές, Καραμήτσο και άλλους, σε μια σειρά δίκες από τις πολλές για βασανιστήρια πολιτικών κρατούμενων στη συμπρωτεύουσα.
Ήταν λοιπόν φανερή η επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή; επιθυμούσε να τελειώσει με την αποχουντοποίηση, με το μότο «μήτε γάτα, μήτε ζημιά».
Σε αυτή τη γραμμή συνέκλιναν τα ερείσματα του χουντικού καθεστώτος στη δικαστική εξουσία, που ήσαν τεράστια, διότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν τίποτα καλύτερο για τους «εθνοσωτήρες» και θάθελαν αν ήταν δυνατόν, να απαλλάξουν τους «αρχιπραξικοπηματίες» από τη δίκη, όπως το πέτυχαν για τους «104».
Η πλήρης «αποχουντοποίηση» θα ήταν επικίνδυνη για τον Κ. Καραμανλή. Διότι δεν θα του επέτρεπε να καθησυχάσει τα συντηρητικότερα κοινωνικά στρώματα, γιατί ελλόχευε ο «κίνδυνος» να προσλάβει η Ελληνική μεταπολίτευση αριστερόστροφο προσανατολισμό, ένας «κίνδυνος», που στην κρίση του «εθνικόφρονος κορμού» φάνταζε κάθε άλλο παρά μακρινός.
Για τους φασίστες «εθνικόφορνες» ο Κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να φανεί ότι «υπερέβαινε τα εσκαμμένα». Από την μία πλευρά, η προσπάθειά του να αναχαιτίσει το μεταπολιτευτικό ριζοσπαστισμό και να εμπλουτίσει το αυταρχικό κρατικό «οπλοστάσιο», από την άλλη, από το 1975 βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης και με έναν απύθμενα άπληστο, ληστρικό πυρήνα της επιχειρηματικής ελίτ. Κι αυτή η σύγκρουση θα κορυφωνόταν το 1976, όταν εφοπλιστές και βιομήχανοι κατηγόρησανν για «σοσιαλμανία». Όφειλε ο «εθνάρχης» να καθησυχάσει και τον επιχειρηματικό κόσμο, για όλα όσα διαφαίνονταν από το 1975.
Διαφάνηκαν λοιπόν τα όρια της κάθαρσης με το «στιγμιαίο» και με τις δίκες του 1975. Τότε ξεθάρρεψαν οι πάσης φύσεως χουντικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι αναθάρρησαν και εμφανίστηκαν στις εκλογές του 1977, συσπειρωμένοι γύρω από την «Εθνικήν Παράταξιν».
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ :
Έργα και ημέρες της Ελληνικής χούντας [...]
21 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Καλοκαίρι και καταχνιά
Καλοκαίρι βαθύ, σε γλώσσα ελληνική, με ζέστη που μυρίζει βερίκοκα κι άλλα φρούτα και σκόνη αφρικανική. Όλοι εμείς οι τιμωρημένοι συνειδητά στα έγκατα μιας πόλης που βράζει, ζούμε ονειρευόμενοι το γαλάζιο της θάλασσας, που όμως δεν διακρίνεται και τόσο καθαρά, ούτε στα όνειρά μας. Ίσως γι’αυτό να φταίει κι η πρωινή καταχνιά, λόγω ζέστης, που περιορίζει την ορατότητα, όπως λένε κι οι μετεωρολόγοι.
Ερήμην της απογνώσεώς μας, το καλοκαίρι προχωρά, κι εμείς θαυμάζουμε, εν απουσία άλλου θαύματος, τους τύπους από την αλλοδαπή με τα σανδάλια και την κάλτσα -ναι, είναι μια διεστραμμένη μόδα ξανά- που με ζωηρό βηματισμό θαυμάζουν τις ομορφιές της πατρίδας μας, τις οποίες εμείς λόγω ζέστης και απόγνωσης αδυνατούμε να καμαρώσουμε.
Γεμάτα τα μουσεία μας, επίσης, από ευειδείς θαυμαστές όλων όσων δεν κατάφεραν άγγλοι, γάλλοι, γερμανοί και λοιποί φιλότιμοι αρχαιολόγοι να αποκτήσουν τον προηγούμενο αιώνα. Χιλιάδες αριστουργηματικές αρχαιότητες απομακρύνθηκαν, ας πούμε, από τη χώρα μας τότε για να στολίσουν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στις δικές τους χώρες.
Πονόψυχοι και αρχαιολάτρες, δηλώνουν ακόμη και σήμερα πως πήραν τα έργα τέχνης μας γιατί εμείς δεν είμαστε σε θέση πολιτισμικά και ηθικά να τα συντηρήσουμε. Κι οι αρχαιοθήρες βαφτίστηκαν σωτήρες, δηλαδή, του αρχαίου κάλλους. Μόνο που δεν μας ρώτησαν. Μόνο που αυτά ήταν δικά μας.
Χρόνια κρατάει αυτή η συζήτηση, κι όποιος έχει βρεθεί σε κάποιο ευρωπαικό μουσείο θαυμάζοντας εκθέματα της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς καταλαβαίνει. Η στήλη κάνει αυτές τις σκέψεις διαβάζοντας τη είδηση πως στο αρχαιολογικό μουσείο Μήλου τοποθετήθηκε αυτές τις μέρες πιστό αντίγραφο του διάσημου αγάλματος της Αφροδίτης, που κοσμεί εδώ και διακόσια χρόνια περίπου το μουσείο του Λούβρου.
Μήλιος ευπατρίδης το παράγγειλε. Η Αφροδίτη γύρισε, έστω και αντίγραφο, στον τόπο της κι όλοι ένιωσαν τη συγκίνηση της ομορφιάς που έλειπε. Παρηγορητική εικόνα μέσα στη ζέστη και την καταχνιά του καλοκαιριού σε μια χώρα αρχαία, που ζητά να ξαλαφρώσει μια στάλα την ψυχή της.
Η.Κ. [...]
21 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής
Εταιρείας «Ιππίας ο Ηλείος»
Πύργος, 20 Ιουλίου 2025
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟ – ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΕΡΚΟΥΤΑΚΗ
Το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας εκφράζει τα θερμότατα
συγχαρητήριά του στην Ελληνική Μαθηματική Ομάδα για την εξαιρετική της παρουσία
στην 66η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2025), η οποία διεξήχθη στην Ηλιόλουστη
Ακτή της Αυστραλίας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια συγχαίρουμε τον Νεκτάριο-Ραφαήλ
Μπερκουτάκη, μαθητή του 3ου Γενικού Λυκείου Πύργου Ηλείας, για την κατάκτηση
αργυρού μεταλλίου. Ο Νεκτάριος-Ραφαήλ, με προσήλωση και αριστεία, απέδειξε ότι η
επαρχία μπορεί να γεννά μαθηματικά ταλέντα διεθνούς βεληνεκούς. Η επιτυχία του
αποτελεί φάρο ελπίδας και πρότυπο για όλους τους νέους του τόπου μας.
(Φωτογραφία: Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης – απονομή μεταλλίου στην 66η Διεθνή
Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2025), Αυστραλία).
Η ελληνική αποστολή κατέκτησε συνολικά:
– 2 Αργυρά Μετάλλια: Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης, Τσουρέκας
– 3 Χάλκινα Μετάλλια: Ηλιάδης, Καβαλλάρης, Καραγεωργίου
– 1 Εύφημη Μνεία: Τζαβούλης
Την ομάδα συνόδευσαν ως αρχηγός αποστολής ο κ. Σιλουανός Μπραζιτίκος, Επίκουρος
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εκτελεστική Γραμματεία της Επιτροπής
Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.), και ως υπαρχηγός ο κ.
Αχιλλέας Συνεφακόπουλος, Διδάκτωρ Μαθηματικός, Εκτελεστική Γραμματεία της
Επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε.
Οι μαθητές αυτοί, μέσα από απαιτητική προετοιμασία και απαράμιλλη αφοσίωση,
ανέδειξαν τις δυνατότητες της ελληνικής μαθηματικής παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η
IMO 2025 χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλό επίπεδο δυσκολίας, όπου η κατάκτηση
μεταλλίου απαιτούσε σχεδόν άριστες λύσεις στα περισσότερα προβλήματα.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της ομάδας, στους εκπαιδευτικούς και τις
οικογένειές τους. Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε μελλοντική επιτυχία!
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Παπαδόπουλος
Η Γενική Γραμματέας
Άννα Τασία Ανδριοπούλου [...]
21 Ιουλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτική
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Η χούντα των Ελλήνων Συνταγματαρχών
Αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης
( Α΄ΜΕΡΟΣ)
Μελέτη – Έρευνα – Επεξεργασία
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Κυριακόπουλος
Υποστράτηγος Ιατρός ε. α. Νευροχειρουργός
1 .
Τον Σεπτέμβριο του 1967, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και Ολλανδία
έφεραν την «Ελληνική Υπόθεση» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατηγορώντας την Κυβέρνηση των
χουντικών, για παραβίαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)
από την Χούντα, η οποία είχε καταλάβει την εξουσία την 21 η Απριλίου 1967,
προβάλλοντας το επιχείρημα της δήθεν «δημόσιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που
απειλούσε το έθνος».
Το 1969, η Επιτροπή διαπίστωσε σοβαρές παραβιάσεις πολλών άρθρων της
Σύμβασης. Η χούντα αντέδρασε αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Η υπόθεση έλαβε
σημαντική κάλυψη από τον διεθνή Τύπο, γιατί ήταν «μία, αν όχι, η σημαντικώτερη
από τις υποθέσεις στην ιστορία της Σύμβασης».
Η χούντα για την επιβολή του πραξικοπήματός της είχε χρησιμοποιήσει
ψεύτικα στοιχεία για την κατάληψη με τη βία της διακυβέρνησηςς της χώρας. Οι
τακτικές αυτές σύντομα έγιναν στόχος κριτικής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση
του Συμβουλίου, αλλά η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι ήταν απαραίτητες για δήθεν
επαπειλούμενη κομμουνιστική ανατροπή και δικαιολογημένες σύμφωνα με το άρθρο
15 της ΕΣΔΑ.
Μια δεύτερη υπόθεση, που κατατέθηκε από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη
Σουηδία για πρόσθετες παραβάσεις, ιδίως του άρθρου 3, που απαγόρευε τα
βασανιστήρια, κηρύχθηκε παραδεκτή τον Μάιο του ίδιου έτους. Το 1968 και στις
αρχές του 1969, μια Υποεπιτροπή πραγματοποίησε κλειστές ακροάσεις σχετικά με
την υπόθεση, και ξεκίνησε την διερεύνηση των γεγονότων, κατά τη διάρκεια των
οποίων ανέκρινε μάρτυρες, αλλά η οποία διακόπηκε λόγω των συχνών εμποδίων,
που παρενεβάλλοντο από την χουντική Κυβέρνηση.
Η πρώτη παραβίαση του άρθρου 3 διαπιστώθηκε στην Ελληνική περίπτωση,
με μεταχείριση, που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια. Συνήθως ο βασανιζόμενος
ξυλοκοπείτο άγρια, απειλείτο με εικονικό θάνατο, του αρνιούνταν φαγητό και φως για
μέρες, ή υποβαλλότανε σε μεγάλη ποικιλία άλλων βασανιστηρίων, όπως φάλαγγα,
σεξουαλική κακοποίηση, ασφυξία, στραπάτσο, ξυλοδαρμό με σάκους άμμου, ή
σύρματα με κόμπους, γκλόμπς, χτυπήματα στο στομάχι, τράβηγμα μαλλιών, εξαγωγή
νυχιών των χεριών και των ποδιών, κάψιμο και ηλεκτροσόκ.
Η λέξη «βασανιστήρια» χρησιμοποιείται, για περιγραφεί μεταχείριση, που
ενίοτε έχει σκοπό, απόκτηση πληροφοριών, ή ομολογιών, ή επιβολή τιμωρίας, είναι
δε γενικά μια επιβαρυντική μορφή παλιανθρωπιάς.
Και η πρόκληση ψυχικής οδύνης αποτελούσε μέρος της παραβίασης του
άρθρου 3, που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια. Αυτό μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό,
δεδομένων των αποτελεσμάτων ορισμένων ειδών ψυχικής βλάβης. Για παράδειγμα, η
στέρηση, ή η πρόκληση θορύβου και του φωτός προκαλεί επιθετικότητα, άγχος, στρες
και παραισθήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ή προσβολής. Εξ άλλου
οι περιπτώσεις, όπου μια μέθοδος αποσκοπεί στην πρόκληση ψυχικής οδύνης έχει
χρησιμοποιηθεί και είναι μορφή κακομεταχείρισης. Για να είναι η κακομεταχείριση
«απάνθρωπη» πρέπει να φθάσει σε ένα επίπεδο, με ταπεινωτική μεταχείριση, ή
τιμωρία.
1 Η παρούσα μελέτη αποτελεί συντόμευση μεγάλης μελέτης άνω των 400 σελίδων με τον ίδιο τίτλο,
που υπάρχει στο αρχείο του Συγγραφέα. Περιέχει ολόκληρο το πόρισμα.
2
Η Υποεπιτροπή υπέβαλε την έκθεσή της στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του
1969. Σύντομα διέρρευσε στον Τύπο και συζητήθηκε ευρέως, στρέφοντας την
Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας.
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να εξεταστούν κάπως εν εκτάσει τα
γεγονότα που σχετίζονται με την πραγματικά σημαντική αυτή περίπτωση και να
παρουσιαστεί το πόρισμα συμπυκνωμένο. Επίσης θα θιγεί η ευνοϊκή σε αντιμετώπιση
των χουντικών από την Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης του 1974.
Ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, που φέρανε τον τίτλο του Έλληνα
Αξιωματικού εσφετερίστησαν τα δικαιώματα της ελεύθερίας του λαού και
εγκαθίδρυσαν την 21 η Απριλίου 1967 μια στυγνή δικτατορία στηριζόμενη στο ψέμμα
με κύριο έμβλημά της τον αντιμομμουνισμό που κατέτρυχε το μυαλό τους. Όμως η
«Δημοκτατία ουδέποτε δικαίω κατελύθη». Οι επιβάτες της εξουσίας, έγιναν
«ειχειρηματίες της εξουσίας», όπως τους απεκάλεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής
Δημ. Παπασπύρου σε ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο 1975. Είπε : «Ο τόπος είχε
παραδοθεί σε μια ομάδα του υποκόσμου, που δεν αφήκαν αθλιότηα και παρανομίαν
που να μην την πράξουν». Και δυστυχώς για την Ελλάδα διατηρήθηκε μέχρι την 23 η
Ιουλίου 1974, όταν καταρρέοντας εγκατέλειψε την εξουσία αφήνοντας πίσω της
συντρίμια, με χειρότερο την καταστροφή της Κύπρου. Συνεπώς σαν πραξικόπημα
ουδέποτε δημιούργησε δίκαιο, όπως ισχυρίζονταν οι χουντικοί και ενστερνίσθηκαν
πολλοί νομικοί και η πλειοψηφία των δικαστών. Η 21 η Απριλίου του 1967 αποτελεί
μια από τις αποφράδες ημέρες για την Ελλάδα οδήγησε δε τη χώρα σε ένα νέο
Μεσαίωνα.
Οι χουντικοί από την πρώτη στιγμή κυβέρνησαν εκμεταλλευόμενοι την
διάθεση του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου για συνταγματική εκτροπή εκ μέρους του.
Έτσι με το «ψευδεπίγραφο» βασιλικό Διάταγμα 280 της 21 ης Απριλίου 1967
εγακτέστησαν την δικτατορία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήσαν ο,τιδήποτει
ἀλλο, παρά αξιωματικοί και όπως έχει πεί απόστρατος στρατηγός οι περισσότεροι
κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού τους βίου δεν είχαν διατάξει ποτέ «πύρ»,
δηλώνοντας με αυτό την στρατιωτική τους ανεπάρκεια και την ενασχόλησή τους με
δολοπλοκίες. Το πραξικόπημα κατά βάση ήταν αντιστρατιωτικό. Γιατί δεν εξηγείται
ότι αμέσως μετά την εγκαθίδρυσή του προέβη σε μαζικές αποτάξεις και αποστρατείες
πάνω απὀ 1500 αξιωματικών.
(ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ :
Η αντιμετώπιση των χουντικών στη Μεταπολίυευση>> [...]
20 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία
Το ποίημα της Κυριακής Λένα Παππά
Γράφει η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου
Φιλόλογος, ποιήτρια, συγγραφέας
Η ποιήτρια Λένα Παππά
Στις 18 του Ιούλη 2025, η πολυγραφότατη και σεμνή ποιήτρια Λένα Παππά
πέρασε στην αθανασία, σε ηλικία 93 ετών. Η ποίησή της υπαρξιακή,
ερωτική, με μια καθαρή, σχεδόν χειρουργική ματιά αγναντεύει και
διεισδύει στον κόσμο.
Έχει εκδώσει πάνω από 20 ποιητικές συλλογές αλλά και συλλογές
διηγημάτων, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία. Ποιήματά της
μελοποιήθηκαν από τους Μίμη Πλέσσα, Αδελφούς Κατσιμίχα, Γιάννη
Νικολάου κ.ά., και έχουν ερμηνευθεί από τους Γιώργο Νταλάρα, Νίκο
Νομικό, Βασιλική Λαβίνα, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου,
Μίλτο Πασχαλίδη…
«… λόγω ιδιοσυγκρασίας, αν θέλετε, δεν ανήκα ποτέ σε καμμιά
παρεούλα, και προσπάθησα να κρατηθώ μακριά από την αβυθομέτρητη
φιλοδοξία και κενοδοξία των περισσοτέρων, και να μείνω απέξω από
διαμάχες και άχρηστες τυμπανοκρουσίες…»
«…Η απελευθέρωση από τους μετρικούς κανόνες, η ασυδοσία, θα έλεγα
καλύτερα, που επικρατεί στο χώρο του ελεύθερου στίχου, αποθρασύνει
πολλούς να αυτοχρισθούν ποιητές, γράφοντας ό,τι τους κατέβει χωρίς
συνέπειες (ενώ π.χ. κάποιος διώκεται για παραποίηση επαγγέλματος, δεν
διώκεται για παραποίηση λειτουργήματος) και έτσι γεμίζει η αγορά από
ποετάστρους της πεντάρας που διασύρουν την ποίηση. Γιατί, ενώ
φαίνεται τόσο απλό, ένα χαρτί κι ένα μολύβι μόνο χρειάζεται, στην
πραγματικότητα δεν είναι διόλου, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ποιητής
δε γίνεται, γεννιέται. »
(Αποσπάσματα από συνέντευξη της ποιήτριας στον Σπύρο Αραβανή)
Εικοστός αιώνας
Μόνη θα κατέβεις, μόνη
τα σκοτεινά σκαλιά.
Ορφανή από φως
και τρυφερότητα
κι ας ήσουν
το ρόδο των Ρόδων,
κι ας ήσουν η τόσο γλυκιά.
Πίσω σου ένα θρόισμα ελάχιστο
για λίγο θα μείνει
—πόσο διαρκεί ένα θρόισμα—
ύστερα θα βαλσαμωθείς στη μνήμη
κι ο Άδης
θα σ’ έχει κερδίσει για πάντα.
Δεν υπάρχει σήμερα Ορφέας
να πεθάνει για σένα, Ευρυδίκη.
Λένα Παππά
(Εικοστός αιώνας, Νέα Εστία, 1976) [...]
20 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Η περιοχή μας αποχαιρέτησε τον εξαίρετο συμπολίτη Αναστάσιο (Τάσο) Διον. Παπαδόπουλο
Η απώλεια μιας ανθρώπινης ύπαρξης, με αλτρουιστικά και ευγενικά χαρίσματα, πάντα προκαλεί θλίψη στο κοινωνικό σύνολο μιας περιοχής.
Η απώλεια του εκλεκτού συμπολίτη και εξαίρετου επαγγελματία Αναστασίου (Τάσου) Διον. Παπαδόπουλου προκάλεσε συναισθήματα θλίψης, εκ του γεγονότος ότι το ήθος του και ο χαρακτήρας του προσιδίαζαν με την ευπρέπεια του λόγου του, προσηνής καθώς ήταν σε όλη τη ζωή του και ευγενής, αλλά και η άμετρη καλοσύνη του προσέδιδαν στον αξιαγάπητο συμπολίτη μας όλες εκείνες τις αρετές που κοσμούσαν τον κοινωνικό του βίο.
Επιμελέστατος και εργατικότατος λειτούργησε για πολλά χρόνια εμπορικό κλατάστημα στην οδό Ερμού του Πύργου (όπου σήμερα το Φαρμακείο Αθηνάς Τερζή), με υαλικά, μικροσυσκευές ηλεκτρικές, πορσελάνες και γενικά όλα σχεδόν τα είδη εξοπλισμού οικιακών σκεών.
Στη συνέχεια μετέφερε το κατάστημά του στον ισόγειο χώρο στη διασταύρωση Κοραή και Μαθιού (πίσω από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου), όπου εκέι το λειτούργησε μέχρι πριν από περίπου 7 χρόνια, όταν συνταξιοδοτήθηκε.
Στην προσωπική του ζωή δημιούργησε οικογένεια με την αείμνηστη σύζυγό του Διονυσία Ζήκου και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, τον Διονύσιο και τον Δημήτρη. Ο αγαπητός σε όλους Τάσος πήρε τη μεγάλη χαρά να αποκτήσει εγγονό, τον Αναστάσιο, που πήρε το όνομά του.
Όμως δεν έζησε πολύ χρόνο, για να χαρεί τα συνταξιοδοτικά του χρόνια, καθώς το πρόβλημα υγείας που τον ταλάνιζε, επιδείνωσε την κατάστασή του, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου, από τον Ι.Ν. Αγίων ΠάντωνΠύργου.
Η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όλους τους συγγενείς. Καλό ταξίδι εκλεκτέ συμπολίτη Τάσο.
ΑΝΚ [...]
20 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Τα νησιά δεν είναι η πιο όμορφη ιδέα της Φύσης;
Κ α σ τ ε λ ό ρ ι ζ ο
Του συνεργάτη μας κ. Νίκου Τσούλια
Τι ακριβώς είναι τα νησιά, ποια είναι η καταγωγή τους και ποιος ο σκοπός τους; Αν απλά χώρισαν κάποια στιγμή τα νερά της Γης από την ξηρά, αυτά πώς απέμειναν ολομόναχα ή με κάποιες παρέες τους; Άφησε η στεριά κομμάτια της επικράτειάς της, για να έχει «πόδι» και δυναμική μέσα στους ωκεανούς; Ή μήπως οι θάλασσες τα κράτησαν αιχμαλώτους, για να έχουν λόγο και πέραν της δικής τους ταυτότητας;
Απορείς και εκστασιάζεσαι το πώς η φύση εκφράζεται στο βάθος του χρόνου σμιλεύοντας τον πλανήτη μας με τα έντονα και τα ήπια μετεωρολογικά φαινόμενα, με τις ακάματες φυσικές δυνάμεις της, με τις αρχέγονες γεωλογικές διεργασίες – άλλοτε ανεπαίσθητα και άλλοτε εκρηκτικά αλλά διαρκώς σαν ζωντανός οργανισμός.
Αναρωτιέσαι και θαυμάζεις το πόσο γενναιόδωρη είναι η φύση στην ομορφιά της, το πώς καλεί τη ζωή και πιο πολύ τον άνθρωπο – ως μοναδικό γεννήτορα συνείδησης – να απολαύσει την αισθητική της και τη γοητεία της, αλλά και να συμμετάσχουν δημιουργικά στο ταξίδι τους του μέλλοντος μη ξεχνώντας ότι ζωή και άνθρωπος είναι δημιουργήματά της.
Και είναι τα νησιά οι τελευταίες πινελιές, οι λεπτομέρειες της φυσικής αρχιτεκτονικής, εκείνες οι λεπτομέρειες που αναδεικνύουν στο τέλος της γεωλογικής τεχνοτροπίας την όλη μαγευτική εικόνα της φύσης. Μπορεί να είναι απομεινάρια βουνοκορφών, όταν οι τεκτονικές πλάκες έδωσαν πράσινο φως στα νερά να εισβάλλουν. Μπορεί να είναι γεννήματα σεισμών και ηφαιστείων ως κάποιες παραλείψεις των αρχέγονων ανακατατάξεων στο φλοιό της Γης. Μπορεί να είναι δημιουργήματα ξεχωριστής ομορφιάς από οργανισμούς του βυθού και των υφάλων με τα κοράλλια να πρωτοστατούν σ’ αυτό το παιχνίδι ανακαλύπτοντας την υποθαλάσσια ενεργή παρουσία τους.
Μπορεί όμως να είναι μια συμφωνία στεριάς και θάλασσας, για να έχουν κοινές αναφορές, συνδέσμους δρώντες, να έχουν περισσότερους διαλόγους για να τα λένε με τους κυματισμούς στις ακρογιαλιές άλλοτε ψιθυριστά και μυστικά και άλλοτε φασαριόζικα και θυμωμένα.
Τα νησιά έχουν τη δική τους ζωή. Μπορούν να γεννιούνται όλο και πιο νέα ή να πεθαίνουν βυθιζόμενα σιγά – σιγά ή και απότομα. Μπορούν να τραυματίζονται, όπως η Σαντορίνη μας, αλλά αυτός ο μετασχηματισμός τους σύντομα θα καθιερώσει την ομορφιά της δικής του αισθητικής.
Ολόκληρος κόσμος – στολίδι, ξεχωριστός και πολύμορφος κόσμος, ο κόσμος των νησιών. Άλλα νησιά μεγάλα – ακόμα και ήπειροι και κράτη – άλλα γραφικά και ταπεινά, άλλα μικρούλικα και ντροπαλά, ακόμα και υπολείμματα θαυμαστά – βραχονησίδες τις λέμε, μείγματα στεριάς και θάλασσας – συνθέτουν την πιο όμορφη γεωμορφολογία του πλανήτη μας.
Όλα σε καλούν για μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Και το ξέρουμε. Γι’ αυτό δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που δεν έχει ονειρευτεί να ζήσει ένα κομμάτι του βίου του σε ένα νησάκι, να φαντασιώνεται στο απέραντο γαλάζιο, στο βαθύ μπλε, στο εξαίσιο και σπάνιο γαλαζοπράσινο, στα μιλήματα των κυμάτων, στο στραφτάλισμα του φεγγαριού, στο παιχνίδι των χρωματισμών και αποχρωματισμών του ηλιοβασιλέματος.
Τι είναι η Ελλάδα, χωρίς τα νησιά; Μπορεί να φανταστεί κάποιος την πατρίδα μας χωρίς αυτά με τα αρχιπελάγη τους και με τον απίστευτο διαμελισμό τους; Τα πελάγη μας, το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό… με τα νησιώτικα στολίδια τους, οι νησιώτικες παρέες (Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Κυκλάδες, Σποράδες…), τα διάσπαρτα ξερονήσια μας και οι βραχονησίδες δεν αποτελούν αρχέτυπες εικόνες της χώρας μας;
Και είναι τα νησιά μας με τις παραλιακές πόλεις, όπου ανθοφόρησε ο πολιτισμός μας, ο πυρήνας του δυτικού πολιτισμού. Είναι ζηλευτά σε κάθε ταξιδιώτη του κόσμου. Είναι αυτά τα νησιά, που όλοι οι Έλληνες σφόδρα τα επιθυμούμε και τα ονειρευόμαστε κάθε καλοκαίρι. Μπορεί να νοηθεί ελληνικό καλοκαίρι χωρίς νησί και θάλασσα; [...]
20 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΠΥΡΓΙΩΝ ΒΕΝΙΑΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΕΤΤΗΛ
Αθήνα 18 Ιουλίου 2025
Κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Καλησπέρα σας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο του Πύργου κύριο Στάθη Καννή για
την πρόσκληση του Συνδέσμου μας να παρευρεθεί στην αποψινή συνεδρίαση του
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου με σκοπό την “Λήψη απόφασης
υποβολής αιτήματος προς το ΥΠΕΘΑ για την παραχώρηση στον Δήμο Πύργου της
έκτασης και των κτηριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Τχη (ΠΖ)
Καραχάλιου Χρήστου που στεγάζει την ΣΕΤΤΗΛ.
Πιεστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε μαζί σας
δια ζώσης απόψε. Η σκέψη μας όμως είναι κοντά σας διαρκώς – όπως και σήμερα,
κατά την διάρκεια αυτού του κρίσιμου Δημοτικού Συμβουλίου.
Μπορεί να είμαστε μακριά από τον Πύργο μας, αλλά το ενδιαφέρον μας για ό,τι
αφορά την πόλη μας είναι ανεξίτηλο. Ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων δεν
παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα, αλλά είναι αρωγός στην προσπάθεια των
συμπολιτών μας για έναν Πύργο καλύτερο, έναν Πύργο ονειρεμένο. Γιατί όλοι
εμείς που φύγαμε για την Αθήνα, ή σε άλλα μέρη, δεν ξεχάσαμε ότι ο Πύργος είναι
στη ζωή μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Εδώ έζησαν οι παππούδες
μας, οι γονείς μας, ίσως και τα παιδιά μας, και κυρίως εμείς οι ίδιοι, που ζούμε μεν
αλλού, αλλά είμαστε γεμάτοι αναμνήσεις από αυτόν. ΟΠύργος δεν είναι η δεύτερη
πόλη μας, είναι ο Πύργος μας. Για ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει, συμπάσχουμε μαζί
σας.
Εν προκειμένω, τα τελευταία χρόνια, ο Πύργος μας φθίνει και ο πληθυσμός
μειώνεται. Μειώνεται, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, ίσως γιατί δεν
προσπαθήσαμε αρκετά. Εμείς εδώ τυγχάνουμε συνήθως μιας αρνητικής
αντιμετώπισης, που αποτυπώνεται γλαφυρά στην ερώτηση: «από τον Πύργο
είσαι»; Συνοδευόμενη από χαρακτηριστικό κούνημα της κεφαλής.
Εμείς όμως, δεν πτοούμαστε! Απεναντίας, έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι είμαστε
φερέγγυοι και πατριώτες. Στεκόμαστε στο ύψος μας και αποδεικνύουμε
καθημερινά ότι μεγαλώσαμε με αρχές από τους γονείς μας και κάναμε τον Πύργο
ξακουστό σε όλη την οικουμένη.
Ήρθε η ώρα, όμως, οι Άρχοντες του τόπου μας, βουλευτές, περιφερειάρχες,
αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, και γενικά όλοι οι ιθύνοντες, τους οποίους και
εμείς ψηφίσαμε, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι επιτακτική
ανάγκη να επιδείξετε όλοι σας έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Πύργο και τους
Πυργιώτες, προβαίνοντας στις απαιτούμενες ενέργειες και ασκώντας τις δέουσες
πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Εμείς, από πλευράς μας, θα είμαστε μαζί σας, όπως πάντα, για το καλό της πόλης
μας. Περιμένουμε από εσάς να αναλάβετε σημαντική δράση και να κινηθείτε
καίρια και συντονισμένα, υποβάλλοντας ορθές προτάσεις. Σας παροτρύνουμε και
αναμένουμε να κινητοποιηθείτε και να συμβάλετε στην επίτευξη του κοινού μας
στόχου για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ και την
επαναλειτουργία Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας.
Θα χαρούμε πολύ να έχουμε θετικά νέα προς αυτήν την κατεύθυνση, και σας
παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώνετε τακτικά για την πορεία αυτού του τόσο
σημαντικού συλλογικού αιτήματος.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!
Για τον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Πυργίων
Η Πρόεδρος
Βένια Τσιλιμίγκρα [...]
19 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 18/7 – ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025 Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΟ
Ο Συλλογος Φιλοπροόδων Κρεστενων στον ανανεωμένο Πολυχώρο Πολιτισμού “Γιορτής Σταφιδας” φιλοξενησε την παρασταση “Εξωγηινος” με τον Αλεξανδρο Τσουβέλα.
Ο ταλαντουχος κωμικος χάρισε μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη γέλιο και αισιοδοξία στο κοινό της Κρέστενας, το οποίο γέμισε το θέατρο το βράδυ της Παρασκευής 18/7. Η παράσταση του Αλέξανδρου είναι μια από τις πολλές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο επανιδρυθείς σύλλογος με την τόσο σημαντικη ιστορία.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Τουρής, <<έχει γίνει μια πολύ φιλότιμη και φιλόδοξη προσπάθεια από το νεο Δ.Σ καθώς από πολλά μέλη και εθελοντές του συλλόγου για την ανανέωση και συντήρηση του χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεων, μετά από τα 22 χρόνια αδράνειας. Πιστεύουμε ότι ο Πολυχώρος Πολιτισμού “Γιορτή Σταφίδας” μπορεί να γίνει ξανά πόλος έλξης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά κ ενα σημείο που μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα η τοπική κοινωνία. Ο σύλλογος πάντα αποτελούσε για την περιοχή της Κρεστενας τον φορέα πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο Τσουβέλα και την εταιρεία παραγωγής moonwalk, που μας εμπιστεύτηκαν στο ξεκίνημα μας. Τέλος ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε, μας τίμησε με την παρουσία του>>.
Και ο κ. Τουρής κατέληξε λέγοντας : <<Τους περιμένουμε ξανά στος 13/8, στην μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού με τον Πάνο Βλάχο>>. [...]
19 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτική
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 51 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ Α΄ΑΤΤΙΛΑ
Ο συνεργάτης της Εφημερίδας μας στρατιωτικός ιατρός υποστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος απέστειλε σε εμάς την επιστολή του Εθνάρχη Μακαρίου που είχε απευθύνει προς τον ορισθέντα από τον δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη <<πρόεδρο>> του χουντικού κράτους αντιστράτηγο Φαίδωνα Γκιζίκη – Ένα κυριολεκτικά ξεγύμνωμα της χούντας των Αθηνών 13 μέρες πριν απο το προδοτικό εθνοκτόνο πραξικόπημα ανατροπής της νόμιμης και εκλεγμένης Κυπριακής Κυβέρνησης
Η επιστολή του Εθνάρχη Μακαρίου που ξεσκέπασε τη συνωμοσία Ελλήνων επίορκων Αξιωματικών της Χούντας με την εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση <<ΕΟΚΑ Β΄>>
Η επιστολή επιδόθηκε στον «Πρόεδρο», από τον Κύπριο πρεσβευτή Κρανιδιώτη την 11η π.μ. της 3.7.74 δημοσιεύτηκε δε στον Κυπριακό τύπο στις 6.7.74. και είναι η εξής·
«Κύριε Πρόεδρε.
Μετά βαθείας θλίψεως είμαι υποχρεωμένος να εκθέσω προς υμάς ωρισμένας απαραδέκτους εν Κύπρω καταστάσεις και γεγονότα, διά τα οποία θεωρώ υπεύθυνον την Ελληνικήν Κυβέρνησιν.
Από της λαθραίας αφίξεως εις Κύπρον του στρατηγού Γρίβα, κατά Σεπτέμβριον του 1971, εκυκλοφόρουν φήμαι και υπήρχον βάσιμοι ενδείξεις ότι, ούτος ήλθεν εις Κύπρον, κατά προτροπήν και ενθάρρυνσιν ωρισμένων εν Αθήναις κύκλων.
Βέβαιον πάντως είναι ότι, ο Γρίβας από των πρώτων ημερών της ενταύθα αφίξεώς του, είχεν επαφήν μετά υπηρετούντων εις την εθνικήν Φρουράν αξιωματικών εξ Ελλάδος, παρά των οποίων έτυχε βοηθείας και συμπαραστάσεως εις την προσπάθειαν του να σχηματίση παράνομον οργάνωσιν και να αγωνισθή δήθεν διά την Ένωσιν και κατήρτισε την εγκληματικήν οργάνωσιν της ΕΟΚΑ Β΄, η οποία κατέστη αιτία και πηγή πολλών δεινών διά την Κύπρον. Γνωστή είναι η δράσις της οργανώσεως αυτής, η οποία, υπό πατριωτικόν μανδύαν και ενωτικήν συνθηματολόγησιν, διέπραξεν πολιτικάς δολοφονίας και πολλά άλλα εγκλήματα.
Η στελεχωμένη και ελεγχομένη υπό Ελλήνων αξιωματικών Εθνική Φρουρά υπήρξεν εξ αρχής ο εις έμψυχον και άψυχον υλικόν κυριότερος τροφοδότης της ΕΟΚΑ Β΄, της οποίας τα μέλη και οι υποστηρικταί έλαβον τον εύφημον τίτλον και αυτοαπεκλήθησαν «ενωτικοί» και «ενωτική παράταξις».
Πολλάκις διηρωτήθην, διατί μία παράνομος και επιζήμιος εθνικώς οργάνωσις, η οποία επιφέρει διαιρέσεις και διχονοίας, διανοίγει ρήγματα εις το εσωτερικόν μας μέτωπον και οδηγεί τον Κυπριακόν Ελληνισμόν προς εμφύλιον σπαραγμόν, υποστηρίζεται υπό Ελλήνων αξιωματικών. Και πλειστάκις επίσης διηρωτήθην, κατά πόσον η τοιαύτη υποστήριξις τυγχάνει της εγκρίσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Έκαμα διαφόρους και υποθετικούς συλλογισμούς διά να εύρω λογικήν απάντησιν εις τας απορίας και τα ερωτήματα μου.
Ουδεμία απάντησις, υπό οιασδήποτε προϋποθέσεις και συλλογισμούς, ήτο δυνατόν να στηριχθεί επί λογικής βάσεως. Αλλ’ αδιάψευστον πραγματικότητα αποτελεί η υποστήριξις της ΕΟΚΑ Β΄, υπό Ελλήνων αξιωματικών.
Τα εις διαφόρους περιοχάς της Νήσου Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και οι πλησίον αυτών χώροι κατακοσμούνται με συνθήματα υπέρ του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ ως και με συνθήματα κατά της Κυπριακής Κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως κατ’ εμού.
Εντός των Στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς απροκάλυπτος πολλάκις είναι η υπό Ελλήνων αξιωματικών προπαγάνδα υπέρ της ΕΟΚΑ Β΄. Γνωστόν και αδιάψευστον επίσης το γεγονός ότι, ο αντιπολιτευόμενος και υποστηρίζων την εγκληματικήν δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β΄, Κυπριακός τύπος, έχων πηγήν χρηματοδοτήσεως τας Αθήνας, λαμβάνει καθοδήγησιν και γραμμήν από τους υπευθύνους του 2ου Επιτελικού Γραφείου και του εν Κύπρω Κλιμακίου της Ελληνικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).
Είναι αληθές ότι, οσάκις διεβιβάζοντο υπ’ εμού παράπονα προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν διά την στάσιν και συμπεριφοράν ωρισμένων αξιωματικών, είχον την απάντησιν ότι, δεν έπρεπε να διστάζω, όπως καταγγέλλω αυτούς ονομαστικώς και αναφέρω τας συγκεκριμένας κατ’ αυτών κατηγορίας, διά να ανακαλώνται εκ Κύπρου.
Εις μίαν μόνον περίπτωσιν έπραξα τούτο. Μου είναι δυσάρεστον το τοιούτον έργον, αλλά και το κακόν δεν θεραπεύεται διά της κατά αυτόν τον τρόπον αντιμετωπίσεως του. Σημασίαν έχει η εκρίζωσις και πρόληψις του κακού και ουχί απλώς η αντιμετώπισις των εκ τούτου επιπτώσεων.
Λυπούμαι να είπω, κύριε Πρόεδρε ότι, η ρίζα του κακού είναι πολύ βαθεία και φθάνει μέχρις Αθηνών. Εκείθεν τροφοδοτείται και εκείθεν συντηρείται και απλούται αναπτυσσόμενον το δένδρον του κακού, του οποίου τους πικρούς καρπούς γεύεται σήμερον ο Κυπριακός Ελληνισμός και διά να είμαι απολύτως σαφής, λέγω ότι στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδος υποστηρίζουν και κατευθύνουν την δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΟΚΑ Β΄.
Εντεύθεν εξηγείται και η ανάμειξις Ελλήνων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εις την παρανομίαν, την συνωμοσίαν και εις άλλας απαράδεκτους καταστάσεις. Περί της ενοχής κύκλων του στρατιωτικού καθεστώτος καταμαρτυρούν έγγραφα, τα οποία ευρέθησαν προσφάτως εις την κατοχήν ιθυνόντων στελεχών της ΕΟΚΑ Β΄. Εκ του εθνικού Κέντρου απεστέλλοντο αφθόνως χρήματα διά την συντήρησιν της οργανώσεως, εδίδοντο εντολαί διά την αρχηγίαν.
Μετά τον θάνατον του Γρίβα και την ανάκλησιν του μετ’ αυτού ελθόντος εις Κύπρον ταγματάρχου Καρούσου, γενικώς δε εξ Αθηνών κατηυθύνοντο τα πάντα. Η γνησιότης των εγγράφων τούτων δεν είναι δυνατόν να τεθή εν αμφιβόλω, διότι και τα δακτυλογραφημένα εξ αυτών έχουν διορθώσεις διά χειρός γενομένας και γνωστός είναι ο γραφικός χαρακτήρ του γράψαντος. Ενδεικτικώς επισυνάπτω εν τοιούτον έγγραφον.
Είχον πάντοτε ως αρχήν και επανειλημμένως εδήλωσα ότι, η συνεργασία μου μετά της εκάστοτε Ελληνικής Κυβερνήσεως αποτελεί δι’ εμέ εθνικόν καθήκον. Το εθνικόν συμφέρον υπαγορεύει την αρμονικήν και στενήν συνεργασίαν Αθηνών και Λευκωσίας. Οιαδήποτε και αν ήτο η Κυβέρνησις της Ελλάδος, ήτο δι’ εμέ η Κυβέρνησις της Μητρός Πατρίδος και έπρεπε να συνεργάζομαι μετ’ αυτής. Δεν δύναμαι να είπω ότι, τρέφω ιδιαιτέραν συμπάθειαν προς στρατιωτικά καθεστώτα και μάλιστα εις την Ελλάδα, την χώραν, η οποία εγέννησε και ελίκνισε την δημοκρατίαν, αλλά και εις αυτήν την περίπτωσιν δεν παρεξέκλινα της αρχής μου περί συνεργασίας.
Αντιλαμβάνεσθε όμως, κύριε Πρόεδρε, τας θλιβεράς σκέψεις, αι οποίαι βασανιστικώς με απασχολούν, κατόπιν της διαπιστώσεως ότι, άνθρωποι της Κυβερνήσεως της Ελλάδος εξυφαίνουν αδιαλείπτως κατ’ εμού συνωμοσίας και όπερ το χειρότερον, διαιρούν και εξωθούν τον Κυπριακόν Ελληνισμόν εις την δι’ αλληλοσπαραγμού καταστροφήν. Ουχί άπαξ μέχρι τούδε ησθάνθην και είς τινας περιπτώσεις σχεδόν εψηλάφησα, εκτεινομένην αοράτως εξ Αθηνών χείρα αναζητούσαν προς αφανισμόν την ανθρωπίνην υπαρξίν μου. Χάριν όμως, εθνικής σκοπιμότητος ετήρησα σιγήν και αυτό ακόμη το πονηρόν πνεύμα, υπό του οποίου εκυριεύθησαν οι τρεις καθαιρεθέντες Κύπριοι Μητροπολίται, οι μεγάλην κρίσιν προκαλέσαντες εν τη εκκλησία, είχε πηγήν εκπορεύσεώς του τας Αθήνας. Ουδέν, όμως εν προκειμένω είπον.
Σκέπτομαι μόνον και διαλογίζομαι προς τι πάντα ταύτα; Θα εξηκολούθουν δε να τηρώ σιγήν περί της ευθύνης και του ρόλου της Ελληνικής Κυβερνήσεως εις το σημερινόν δράμα της Κύπρου, εάν επί της σκηνής του δράματος ήμην ο μόνος πάσχων. Αλλ’ η συγκάλυψις και η σιωπή δεν επιτρέπονται, όταν πάσχη ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, όταν Έλληνες αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, κατά προτροπήν εξ Αθηνών, υποστηρίζουν την ΕΟΚΑ Β΄ εις εγκληματικήν δραστηριότητα, περιλαμβάνουσαν πολιτικάς δολοφονίας και γενικώς αποσκοπούσαν εις την διάλυσιν του κράτους. Εις την προσπάθειαν διαλύσεως της κρατικής υποστάσεως της Κύπρου.
Μεγάλη είναι η ευθύνη της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Το Κυπριακόν κράτος πρέπει να διαλυθή μόνον εις περίπτωσιν ενώσεως. Μη καθισταμένης όμως, εφικτής της ενώσεως, επιβάλλεται η ισχυροποίησις της κρατικής υποστάσεως της Κύπρου. Η Ελληνική Κυβέρνησις διά της στάσεώς της έναντι του θέματος της Εθνικής Φρουράς, ασκεί καταλυτικήν πολιτικήν επί του Κυπριακού κράτους.
Προ μηνών το εξ Ελλήνων αξιωματικών αποτελούμενον Γενικόν Επιτελείον της Εθνικής Φρουράς υπέβαλεν εις την Κυπριακήν Κυβέρνησιν προς έγκρισιν κατάλογον υποψηφίων δοκίμων εφέδρων αξιωματικών, οίτινες θα εφοίτων εις ειδικήν σχολήν, διά να υπηρετήσουν ακολούθως κατά την διάρκειαν της Στρατιωτικής θητείας των ως αξιωματικοί. Εκ του υποβληθέντος καταλόγου δεν ενεκρίθησαν υπό του Υπουργικού Συμβουλίου πεντήκοντα επτά εκ των υποψηφίων. Ειδοποιήθη περί τούτου γραπτώς το Γενικόν Επιτελείον. Παρά ταύτα, κατόπιν οδηγιών εξ Αθηνών, το Επιτελείον ουδόλως έλαβε υπ’ όψιν την απόφασιν του Υπουργικού Συμβουλίου, έχοντος βάσει νόμου απόλυτον δικαίωμα διορισμού αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Ενεργούν ασυδότως και αυθαιρέτως, το Γενικόν Επιτελείον κατεπάτησε νόμους, περιεφρόνησε την απόφασιν της Κυπριακής Κυβερνήσεως και ενέγραψεν εις την σχολήν Αξιωματικών τους μη εγκριθέντας υποψηφίους.
Απολύτως απαράδεκτον θεωρώ την τοιαύτην στάσιν του εξ Ελληνικής Κυβερνήσεως εξαρτωμένου Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς. Η Εθνική Φρουρά είναι όργανον του Κυπριακού κράτους και υπ’ αυτού πρέπει να ελέγχεται και ουχί εξ Αθηνών.
Η θεωρία περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου έχει την συναισθηματικήν πλευράν της. Αλλ’ εν τη πραγματικότητι διάφορος είναι η κατάστασις. Η Εθνική Φρουρά, ως έχουν σήμερον η σύνθεσις και η στελέχωσίς της, εξετράπη του σκοπού της και κατέστη εκτροφείον παρανόμων, κέντρον συνωμοσιών κατά του κράτους και πηγή τροφοδοσίας της ΕΟΚΑ Β΄. Αρκεί να λεχθή ότι, κατά την προσφάτως ενταθείσαν τρομοκρατικήν δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β΄, αυτοκίνητα της Εθνικής Φρουράς μετέφερον οπλισμόν και μετεκίνουν εν ασφαλεία μέλη της οργανώσεως, των οποίων επέκειτο η σύλληψις και διά την εκτροπήν αυτήν της Εθνικής Φρουράς απόλυτον την ευθύνην έχουν οι Έλληνες αξιωματικοί, μερικοί των οποίων είναι από ποδών μέχρι κεφαλής αναμεμιγμένοι και συμμέτοχοι εις την δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β΄ και εις τούτον ευθύνης άμοιρον δεν είναι το εθνικόν κέντρον. Ηδύνατο η Ελληνική Κυβέρνησις, δι’ απλού νεύματός της, να θέση τέρμα εις την θλιβεράν αυτήν κατάστασιν. Ηδύνατο το εθνικόν Κέντρον να διατάξη τον τερματισμόν της βίας και της τρομοκρατίας υπό της ΕΟΚΑ Β΄, διότι εξ Αθηνών αντλεί η οργάνωσις τα μέσα συντηρήσεως και την δύναμίν της, ως εγγράφως μαρτυρούν τεκμήρια και αποδείξεις. Δεν έπραξεν, όμως τούτο η Ελληνική Κυβέρνησις.
Ως ένδειξιν μιας ανεπιτρέπτου καταστάσεως σημειώ ενταύθα παρενθετικώς ότι και εις Αθήνας ανεγράφησαν προσφάτως συνθήματα κατ’ εμού και υπέρ της ΕΟΚΑ Β΄ εις τους τοίχους ναών και άλλων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου της Κυπριακής Πρεσβείας.
Και η Ελληνική Κυβέρνησις καίτοι γνωρίζει τους δράστας, ουδενός επεδίωξε την σύλληψιν και την τιμωρίαν, ανεχομένη κατ’ αυτόν τον τρόπον προπαγάνδαν υπέρ της ΕΟΚΑ Β΄. Πολλά έχω να πω, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν νομίζω ότι, πρέπει να μακρηγορήσω περισσότερον και διά να καταλήξω, διαβιβάζω ότι, η υπό Ελλήνων αξιωματικών στελεχωμένη Εθνική Φρουρά, της οποίας το κατάντημα εκλόνισε την προς αυτήν εμπιστοσύνην του Κυπριακού λαού, θα αναδιαρθρωθή επί νέας βάσεως.
Εμείωσα την στρατιωτικήν θητείαν διά να ελαττωθή η οροφή της Εθνικής Φρουράς και το μέγεθος του κακού. Πιθανώς να παρατηρηθή ότι, ελάττωσις της δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς λόγω συντμήσεως της Στρατιωτικής θητείας δεν καθιστά αυτήν ικανήν να ανταποκριθή εις την αποστολήν της εν περιπτώσει εθνικού κινδύνου διά λόγους τους οποίους δεν επιθυμώ ενταύθα να εκθέσω· δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψιν και θα παρεκάλουν όπως ανακληθούν οι στελεχούντες την Εθνικήν Φρουράν αξιωματικοί εξ Ελλάδος.
Η παραμονή των εις την Εθνικήν Φρουράν και η υπ’ αυτών διοίκησις της θα είναι επιζήμιος εις τας σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Θα ήμην, εν τούτοις, ευτυχής, εαν ηθέλητε να αποστείλητε εις Κύπρον περί τους εκατόν αξιωματικούς ως εκπαιδευτάς και στρατιωτικούς συμβούλους, διά να βοηθήσουν εις την αναδιοργάνωσιν και αναδιάρθρωσιν των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου. Ελπίζω, εν τω μεταξύ, να εδόθησαν εντολαί εξ Αθηνών εις την ΕΟΚΑ Β΄ όπως τερματίσει την δραστηριότητά της, καίτοι, εφ’ όσον δεν διαλύεται οριστικώς δεν αποκλείεται νέον κύμα βίας και δολοφονιών.
Θλίβομαι, κύριε Πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω πολλά δυσάρεστα διά να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσαν ωμής ειλικρινείας την από μακρού υφισταμένην εν Κύπρω αξιοθρήνητον κατάστασιν. Τούτο, όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον, το οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών μου.
Δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της Ελληνικής Κυβερνήσεως Δέον, όμως να ληφθή υπ’ όψιν ότι, δεν είμαι διορισμένος νομάρχης, ή τοποτηρητής εν Κύπρω της Ελληνικής Κυβερνήσεως, αλλ’ εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του Ελληνισμού και απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού Κέντρου. Το περιεχόμενον της παρούσης δεν είναι απόρρητον.
Μετ’ εγκαρδίων ευχών εν Λευκωσία 2/7/74». [...]
19 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτική
<<Οι εγκαταστάσεις της ΣΕΤΤΗΛ παραχωρούνται
ανά πάσα στιγμή στον Δήμο Πύργου>>
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Την διαβεβαίωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την παραχώρηση των υποδομών του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ στον Δήμο Πύργου μετέφερε και πάλι ο τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου για αυτό το θέμα.
Ο κ. Νικολακόπουλος με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Στάθη Καννή και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτρη Μεσσαλά υπενθυμίζει τις συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Νίκο Δένδια και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ενώ σημειώνει και την δική του θέληση να γίνει «σύμμαχος» των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν για την αξιοποίηση του χώρου και των προτάσεων που θα διατυπωθούν για τον σκοπό αυτό στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Νικολακόπουλος τονίζει τα εξής :
«Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου αφορά ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, που ωστόσο μου δίνει την δυνατότητα, συμμεριζόμενος την αγωνία σας για την τύχη του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ να ενημερώσω και μέσω του κυρίαρχου οργάνου της πόλης για την δεδομένη και εκφρασμένη πολιτική και στρατιωτική βούληση παραχώρησης των εγκαταστάσεων της Μονάδας στον Δήμο του Πύργου.
Τουλάχιστον αυτή την διαβεβαίωση έχω λάβει και ο ίδιος προσωπικά σε τρεις σημαντικές συναντήσεις που έκανα με τα πλέον εμπλεκόμενα θεσμικά πρόσωπα, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του στρατοπέδου μας, μετά την μετακίνηση της ΣΕΤΤΗΛ στην Πάτρα.
Ειδικότερα από τον περ. Ιανουάριο όταν ακόμη βρισκόμουν στην θέση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη είχα την πρώτη από αυτές τις συναντήσεις με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη.
Ακολούθησε τον περ. Ιούνιο Η συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες συναντήθηκα και με τον Αρχηγό ΓΕΣ Γιώργο Κωστίδη.
Και από τις τρεις έλαβα προσωπικώς την δέσμευση για παραχώρηση των υποδομών εφόσον ζητηθούν με σκοπό την χρήση της για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και πολύ περισσότερο για την εξυπηρέτηση του στόχου Πανεπιστημιακής Σχολής από τον Δήμο Πύργου.
«ΖΩΝΤΑΝΟΣ» ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι η διατύπωση ανά πάσα στιγμή ενός τέτοιου αιτήματος θα ικανοποιηθεί άμεσα, ώστε το στρατόπεδο ως χώρος να παραμείνει «ζωντανός» με μια άλλη κατεύθυνση δραστηριότητας, ωφέλιμης για την τοπική κοινωνία.
Θέλω επίσης να σας τονίσω ότι όπως έκανα πάντα, έτσι και τώρα θα είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία με την οποία μπορώ και εγώ να συμβάλλω προς εκπλήρωση των στόχων σας για την «επόμενη ημέρα» της ΣΕΤΤΗΛ.
Κρίσιμο για όλους μας πιστεύω ότι είναι από εδώ και στο εξής, όχι απλά η παραχώρηση των υποδομών, αλλά η προεργασία και οι προτάσεις που θα υποβληθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ειδικά σε ό,τι αφορά την επαναφορά του τόπου μας στον Ακαδημαϊκό χάρτη.» [...]
18 Ιουλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία
Αυτά λέει ο πρώην Δήμαρχος Λάμπης Αριστειδόπουλος για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος
[...]
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συναινείτε σε όλα τα cookies σύμφωνα με την πολιτική Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά, τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookies. Αλλά η εξαίρεση ορισμένων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτά τα cookie διασφαλίζουν ανώνυμα βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας του ιστότοπου.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Τα Analytics cookies χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις μετρήσεις, τον αριθμό επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.
Cookie
Duration
Description
_ga
2 Years
Καταγράφει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία στατιστικών δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο επισκέπτης χρησιμοποιεί τον ιστότοπο.
_ga_#
2 Years
Χρησιμοποιείται από το Google Analytics για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των φορών που ένας χρήστης επισκέφτηκε τον ιστότοπο καθώς και ημερομηνίες για την πρώτη και πιο πρόσφατη επίσκεψη