Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ
Ομιλία και προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ και με τη συμμετοχή των Χορωδιών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Ηλείας και του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου
Ο Πολιτιστικος Συλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και με τη συνεργασία του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών πραγματοποίησαν το Σάββατο στις 2 Μαρτίου 2024, στις 6,30 το απόγευμα, στο αμφιυέατρο εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου {του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων} μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ομιλία και προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη, με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής τουεν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών[Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων].
Για την ανάπτυξη του όλου θέματος προλόγισε ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος, ενώ ο ρέκτης πρόεδρος του Π.Σ.Τ.Υ. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, στον χαιρετισμό που ανέπτυξε, ολιγόχρονο μεν, εμβριθέστατο δε, έδωσε και το περίγραμμα του όλου προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε με ωραία εδάφια ψαλμωδίας συμπεριλαμβανομένου και του πασίγνωστου <<Τη Υπερμάχω Στρατηγό τα νικητήρια>>, από τη Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Ηλείας, υπό την άξια διεύθυνση του κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ιδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454”, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Μία εξαιρετική ομιλία δίχως εξάρσεις ή εθνικιστικές {άχρηστες εν πολλοίς} εθνικιστικές κορώνες!
Στην ταινία, – ντοκιμαντέρ από τον εν λόγω Σύνδεσμο των Μεγαλοσχολιτών, παρουσιάστηκε η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων, μία συγκεκριμένη αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Σεπτέμβρη 1955 και στις απελάσεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από το 1964 έως και το 1966. Ήταν ένα σύντομο, αλλά εμπεριστατωμένο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα.
Μεταξύ άλλων, στην ταινία μίλησαν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.
Η ωραία και συγκινητική βραδιά έκλεισε με την άψογη εμφάνιση ενός επιλεγμένου τμήματος της μεγάλης ενιαίας Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, που απέδωσε με θαυμαστό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια, υπό την άξια διεύθυνση της Μουσικού κ. Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση. Τη Χορωδία συνόδευσαν με βιολί και λαούτο αντίστοιχα ο καθηγητής παραδοσιακών οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος και ο μαθητής Α΄Λυκείου του εν λόγω Σχολείου Βαγγέλης Παπαγεωργίου.
(Τα τρία πρώτα τραγούδια της Χορωδίας του Λ.Ε.Π. ανέβηκαν σε βίντεο στο προφίλ του υπογράφοντος).
Ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ