Η αλήθεια κάποιες φορές πονάει αλλά πρέπει να λέγεται! (ΑΝΚ) Η Ημερίδα για την Καταστροφή
Θέλει θάρρος για να πει κάποιος δημόσια ότι η εκτέλεση των έξι ήταν μία πολιτική δολοφονία!
<<Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ>>
Ακόμα διαρκεί ο απόηχος της εξαιρετικά σημαντικής Ημερίδας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσε στον Πύργο η Εφημερίδα <<Πρωινή>>
ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΝΚ
Ήταν μία από τις καλύτερες Ημερίδες που έλαβαν χώρα στον τόπο μας, η επιστημονική εκδήλωση για την Μεγάλη Ιδέα από τη μια και την Μεγάλη Καταστροφή από την άλλη. Ο απόηχος της εξαιρετικά σημαντικής Ημερίδας διαρκεί ακόμα! Και είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα 100 χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και 105 από τον Μεγάλο Διχασμό, η κριτική και αποτίμηση των γεγονότων συγκροτούνται ελεύθερα και με ανεξαρτησία γνώμης…!!!
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και επεσήμαναν τα λάθη που διαπράχθηκαν και που οδήγησαν στην ήττα και στον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και κυρίως της Σμύρνης. λάθη στρατηγικής και πολιτικής διορατικότητας, αλλά αυτό δεν συνιστούσε προδοσία, όπως άδικα κατηγορήθηκαν πολιτικοί και σταρτιωτικοί της τότε κυβέρνησης του Δημητρίου Γούναρη. Και απ΄όλα όσα άκουσα και από όλα όσα έχω διαβάσει, κατά τη γνώμη μου η εκτέλεση των έξι συνιστά πολιτική δολοφονία και έγινε για ένα και μοναδικό λόγο, προκειμένου να κατευναστούν τα οξυμένα πάθη, στις τάξεις κυρίως της Βενιζελικής παράταξης και στις χιλιάδες του κόσμου, που έβραζαν από αγανάκτηση, και σε όλους εκείνους , που το 1920 έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, όταν απρόσμενα στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 ηττήθηκε, τελείως άδικα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την επαύριο μιας μεγαλειώδους επιτυχίας με τη Συνθήκη των Σεβρών!
Η Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Εφημερίδα με έδρα τον Πύργο <<Πρωινή>> έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και όπως προείπαμε ήταν από τις πιο επιτυχημένες που έχουν γίνει, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν την παρακολούθησαν, όπως θα έπρεπε, πολλοί συμπολίτες. Η θεματολογία της Ημερίδας έδινε και το στίγμα, μιας ορθολογικής και σύγχρονης αποτίμησης των τραγικών εκείνων γεγονότων… <<Η Μεγάλη Ιδέα και η διαχείριση της ήττας>>.
Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο συνάδελφος δημοσιογράφος της <<Πρωινής>> Παναγιώτης Φωτεινόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Εκδότης της Εφημερίδας Γιάννης Ρήγας.
Μίλησαν κατά σειρά : Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ ανέπτυξε την εισήγηση <<Η απόπειρα ανταλλαγής πληθυσμών το 1914, ο εθνικός διχασμός και οι ελληνικές δυνάμεις στη Σμύρνη>>. Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότ. Ελληνισμού της Ακαδημίας ανέπτυξε την εισήγηση <<Οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Μικρά Ασία>>. Θανάσης Διαμαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου ανέπτυξε την εισήγηση <<Η δίκη των έξι : Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος>>. Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέπτυξε την εισήγηση <<Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάννης>>.
Οι διαπρεπείς επιστήμονες είπαν ότι η Συνθήκη των Σεβρών, που ήταν τόσο πλεονεκτική για την Ελλάδα, ουδέποτε υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου και από μόνοι τους οι Έλληνες την υλοποίησαν κατά το ήμισυ και λίγο μετά ήρθε το χάος! Επίσης επεσήμαναν ως βασικές αιτίες της Καταστροφής, το γεγονός του μεγάλου διχασμού των Ελλήνων, που προηγήθηκε πέντε χρόνια από τον αφανισμό. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που έπαιξε βασικό επίσης ρόλο στην αντιστροφή των εκεί πραγμάτων ήταν ο αναπροσασνατολισμός των μεγάλων δυνάμεων, που μαζί με την Ελλάδα βρισκόντουσαν στην πλευρά των νικητών του Α΄παγκοσμίου πολέμου, καθώς επίσης και η στήριξη που παρείχε η πρώιμη τότε Σοβιετική Ένωση στον Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Κεμάλ Ατατούρκ, όχι άδικα βέβαια, αφού η Ελλάδα και τότε και τώρα άγεται και φέρεται από τις μεγάλες δυνάμεις!
Τότε σε μια κρίσιμη καμπή της ελληνικής ιστορίας, στείλαμε ελληνικά στρατεύματα κατ΄επιταγήν της Αντάντ, να χτυπήσουν μία χώρα που εμάς δεν μας είχε πειράξει, αλλά που τα συμφέροντα των Δυτικών υπαγόρευαν στην πρώτη τότε ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ καπιταλισμού και κομμουνισμού. Η Ελλάδα έστειλε τα στρατευμένα παιδιά της, να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, που ήταν ενάντια στους Μποσελβίκους, στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά την Οκτωβρινή Επανάσταση, που επέφερε τη νίκη των Μποσελβίκων. Σήμερα βέβαια δεν στέλνουμε στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο, όπου αντιμετωπίζουμε ωμές προκλήσεις και επιθετικότητα από τον εχθρικό γείτονα, στέλνουμε όπλα και άρματα, γιατί αυτό επιθυμούν οι ίδιες περίπου δυνάμεις, όπως έναν αιώνα πριν!
Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου της <<ΑΥΓΗΣ>> Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ