ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΚ

Ημερομηνία: 11-06-2022

Η Ηλεία του Φωτός και του Πνεύματος έχει άριστα ερασιτεχνικά θέατρα και εμπρός για ένα νέο θεσμό : Κοινό Ταμείο των Δήμων της Ηλείας για στήριξη!

Χτες πήγα στο Καλλίκωμο και σήμερα θα πάω στο Βαρθολομιό – Εκπληκτική η παράσταση σε έργο του Ζορζ Φεϋντώ από την Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου <<Οι Αριστοτέχνες>>  κι επίσης εκπληκτική η σκηνοθεσία της Ρούλας Ξαρχάκου

 

ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  του  ΑΝΚ

 

Η ζωή μου είναι αφιερωμένη στη μαχητική αντιιμπεριαλιστική δημοσιογραφία και στον ολόπλευρο αγώνα για τον Πολιτισμό…  Θα οργώνω την Ηλεία γι΄αυτό και την οργώνω χρόνια τώρα! Είμαστε ευφυής Λαός και στην Ειρήνη οικοδομούμε την πρόοδο σε όλους τους τομείς και με  την άνθιση της Τέχνης, αλλά και στον Πόλεμο  –αν προκληθούμε–  είμαστε σίγουροι για τη νίκη των δικαίων κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας!  Αυτό ως μία γενική θεώρηση.  Ας ΄λερυουμε σε αυτά καθεαυτά τα θεατρικά δρτώμενα…   Χτες πήγα στο Καλλίκωμο και σήμερα θα πάω στο Βαρθολομιό…  Βέβαια έτσι μένουν πίσω διάφορα θέματα, που πρέπει να δημοσιευθούν.  Θα δω τι θα κάνω!

 

 

Η Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου <<Οι Αριστοτέχνες>> ανέβασε χτες Παρασκευή βράδυ 10 Ιουνίου 2022,  στην ευρεία αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικώμου,  την ανατρεπτική κωμωδία του Ζορζ Φεϋντώ, Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, μαιτρ αυτού του είδους της σάτιρας. Έργο με εξαιρετική πλοκή στη σύνθεσή του, με αλληλοδιάδοχα σκηνικά στιγμιότυπα και διαρκείς ανατροπές, όπου βασικά μαστιγώνονται ανελέητα τα μικροαστικά και αστικά ήθη της γαλλικής κοινωνίας, η σεμνοτυφία και η υποκρισία!

Ένα τέτοιο έργο από τη μια απαιτούσε πολύ καλό υποκριτικό ταλέντο και από την άλλη μία διαρκώς εξελισσόμενη ευρηματική σκηνοθετική εργασία. Και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα καλύφθηκαν εξαιρετικά τόσο από τους ηθοποιούς της Θ.Ο.Κ.  όσο και από την Ρούλα Ξαρχάκου,  που έκανε μία φανταστική σκηνοθετική δοουλειά και θα μιλήσουμε παρακάτω γι΄αυτό!  Θα αναφερθώ στο εκπληκτικό παίξιμο των ηθοποιών, τους περισσότερους από τους οποίους είχα δει και θαυμάσει παλαιότερα, δηλαδή προ πανδημίας.

 

Την Ομάδα συμπληρώνουν επάξια και νεότερα στελέχη. Τι να πω, έμεινα κατενθουσιασμένος από την καταπληκτική απόδοση όλων των ηθοποιών!  Το επισημαίνω μετά λόγου γνώσεως,  όλων των ηθοποιών και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό για όλες τις εν ενεργεία Θεατρικές Ομάδες της Ηλείας!  Γι΄αυτό σκέφτηκα  –μια και προοδεύουμε πολύ σε αυτό τον τομέα–   και εισηγήθηκα με post που ανάρτησα στην ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας, να ιδρυθεί  ένα Κοινό Ταμείο των Ηλείων (στο περίπου όπως κατά τα αρχαία ελληνικά πρότυπα),  αποκλειστικά όμως στην περίπτωσή μας για έργα του Πολιτισμού και δη των θεατρικών δρώμενων!  Σε αυτό το Κοινό Ταμείο των 7 Δήμων της Ηλείας, να εισρέουν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με αποφάσεις και των επτά (7) Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού μας.  Με αυτό τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηλείας,  αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αν βούλεται ad hoc, από την αθροιστική χρηματοδότηση θα μπορούν οι Θεατρικές Ομάδες να περιοδεύουν ανά την Ηλεία και σε κάθε γωνιά αυτής δίνοντας τις παραστάσεις, σε μια διαδικασία θεσμικής μορφής, δηλαδή το Θέατρο κοντά στον Πολίτη όλης της Ηλείας!

Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης :  Θανάσης Κουτσόπουλος,  Άντζελα Σταματελοπούλου, Νίκος Πανταζής, Τούλα Νικολακοπούλου, Τάκης Αλέρτας, Βίκυ Δαγκούνα, Εύη Ασημακοπούλου, Χριστίνα Νιάρχου, Κωνσταντίνα Γουβαλάρη, Πένυ Καλογεροπούλου, Θεανώ Μπινιώρη, Παναγιώτα Κριαρά, Σάβας Δελέγκος.

***  Το άνοιγμα της παράστασης έγινε με ένα όμορφο δρώμενο από παιδί, συμβολικά ντυμένα στα λευκά, ότι είναι πρόσωπα υπαρκτά και γεμάτα αθώα ζωή, μία εισαγωγή ουσιαστικής ανατροπής για όσα θα επακολουθούσαν στη συνέχεια από την εξέλιξη του έργου! Η ομάδα των παιδιών ήταν η εξής :  Θεόδωρος Μιχόπουλος, Άννα Μιχοπούλου, Κωνσταντίνος Καρνάρος, Διονύσιος Καρνάρος, Αναστάσιος Αθανασουλόπουλος.

***  Θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά τους Συντελεστές της παράστασης :

Σκηνοθεσία : Ρούλα Ξαρκάκου

Βοηθοί Σκηνοθέτη : Θεανώ Μπινιώρη, Φρόσω Μπινιώρη, Γιώτα Σπυροπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια : <<Οι Αριστοτέχνες>>,  Το Λειρί του κόκορα

Αφίσα – Επιμέλεια Προγράμματος : Γιώργος Σπήλιος, Αθανάσιος Κουλόπουλος

Φωτισμοί : Ανδρέας Ζέζας

Μουσική κάλυψη : Ρούλα  Ξαρχάκου – Θεανώ  Μπινιώρη

Κομμώσεις : Γιώτα Σπυροπούλου

Μακιγιάζ : Μαρία Αλέρτα

8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

Το ευρηματικό σκηνοθετικό μυαλό της Ρούλας Ξαρχάκου

 

 

Της το είπα ξεκάθαρα χτες βράδυ, μετά την παράσταση, ότι έκανε καταπληκτική δουλειά και σου το λέω, όχι γιατί σε ξέρω πολλά χρόνια και ότι θα μπορούσε η φιλία να επηρεάσει την κρίση μου…  Με τίποτα!  Καθώς ακούω σκέφτομαι – Καθώς βλέπω κρίνω (ΑΝΚ).

Η Ρούλα Ξαράκου είναι κατά τη γνώμη μου ένα εξαιρετικά ευρηματικό μυαλό στον τομέα της σκηνοθεσίας. Έχω δει στο παρελθόν δουλειά της και έχω εκφραστεί για την ικανότητά της. Είναι πολυσύνθετο ζήτημα η Σκηνοθεσία!  Η ίδια  αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα, μεταξύ των τόσων ενδιαφερόντων,  μία φράση της, που τα λέει όλα :  <<Είμαι εδώ και κάνω θέατρο, κάνω τέχνη.  Και μέσα από την τέχνη μου,  μέσα από το θέατρο,  μπορώ σήμερα και δημιουργώ, μπορώ σήμερα και υπάρχω>>!

Στο έργο του Ζορζ Φεϋντώ  <<Ξενοδοχείο  Παράδεισος>>, μπορώ να κρίνω  –παρακολουθώντας και γράφοντας 25 χρόνια για το τοπικό μας Θέατρο–  ότι η σκηνοθετική δουλειά της Ρούλας Ξαρχάκου είναι εκπληκτική! Αυτά και τίποτ άλλο!

8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

Οι παραστάσεις θα δίνονται μέχρι και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13/6/2022

Στην πρεμιέρα χτες Παρασκευή ο μεγάλος χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Καλλικώμου ήταν κατάμεστος από κόσμο και το ίδιο ελπίζουμε και για τις επόμενες παραστάσεις.  Επίσης τίμησε με την παρουσία του τη θεατρική παράσταση ο πρώην Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Μάκης Μπαλαούρας.

***  Οι παραστάσεις για σήμερα Σάββατο, αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022, που είναι και η τελευτάια μέρα των παραστάσεων, έχουν ώρα έναρξης 9 το βράδυ ακριβώς.

ΕΙΣΟΔΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*************************      

Αρθρορεπορτάζ από τον Δημοσιογράφο της  ΑΥΓΗΣ Πύργου  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ

 


Ροή