Διαβάστε τοΠρωταγουστιάτικοΧρονογράφημα της Η.Αλ.Κ. και μετά ραντεβού τον Σεπ/βρη

Ημερομηνία: 01-08-2022

Το Χρονογράφημα της Δευτέρας

                                     με την Ήρα Αλ. Κάζογλη

 

 

 

                                                       Το βότσαλο

 

Εντυπωσιακό ήταν το ρεπορτάζ για την διεπιστημονική κοινότητα “Το Μπουλούκι”, που εξερευνά τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, την κατασκευαστική μας παράδοση. Σκοπό έχει να διαφυλάξει τη γνώση για τα παραδοσιακά υλικά και τον τρόπο που οι ιδιαίτερες οικοδομικές πρακτικές συμβάλλουν στην οικολογική ισορροπία.

Πήρε το όνομά της από τα σινάφια των μαστόρων που ταξίδευαν σε όλη τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας. Τα μέλη της μελετούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, ειδικότερα των μικρών ορεινών και νησιωτικών περιοχών και πειραματίζονται με τοπικά φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, τα βότσαλα κι ο ασβέστης.

Ήδη η ομάδα συμπληρώνει δύο χρόνια έρευνας και πρακτικής, ταξιδιού στην ιστορία και σύγχρονου έργου.

Όμορφο το ταξίδι αυτών των ακτιβιστών της αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα μέσα στα αδιατάρακτα νησιώτικα τοπία, που γίνονται για μας τόποι ονειρικοί, στα όνειρα του θέρους. Ονειρευόμαστε μια μικρή, λευκή ασβεστωμένη πολιτεία να μας δώσει τη γαλήνη που προσδίδει σε όλα αυτή η χιονάτη στερεότητα των σπιτιών ενός νησιού το καλοκαίρι, πάνω από μια θάλασσα σκούρα γαλάζια και πράσινη.

Και μια παραλία που σε περιμένει να ξαπλώσεις, να δοκιμάσεις την ψευδαίσθηση πως ο χρόνος αρχίζει σιγά σιγά να διαστέλλεται, να γίνεται τόπος εσωτερικής αιώρησης. Η μέρα είναι γιορταστική, η ατμόσφαιρα διάφανη, όλη η ζωή μέσα στο δευτερόλεπτο που η θάλασσα ανοίγει και υποδέχεται μια βουτιά, βαθιά, απολαυστική, καθώς το νερό γυαλίζει επικίνδυνα στο δέρμα, αγγίζει τις πτυχώσεις του, σκεπάζει κάθε ζωή ξεχωριστά.

Στην παραλία, δίπλα στον σχεδόν βουβό παφλασμό του κύματος, το βότσαλο που πετάς στο νερό ξέρεις πως θα μείνει εκεί, ακόμη κι αφού θα έχεις φύγει. Θα μείνει στο βυθό να υποδεχτεί τη νύχτα, κι έπειτα πάλι τη μέρα που θ’ανοίξει, μικρός φυγάς από τα χέρια σου, επιστρέφοντας ξανά στη σιωπή του.

                                                                                                  Η.Κ.

(Το Χρονογράφημα της Η.Αλ.Κ. θα είναι και πάλι κοντά σας, με το άνοιγμα των Σχολείων, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022.  Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού)


Ροή