25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Masterclass από τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala

Ημερομηνία: 09-12-2022

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Masterclass από τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala

 

 

Μια διαφορετική ματιά για το πώς μπορεί αν δομηθεί η σχέση σχολείου και κινηματογράφου, με ποιό τρόπο η 7η Τέχνη μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση όχι σαν «μάθημα» αλλά σαν ουσιαστική έννοια, να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου, αναμένεται να δοθεί μέσα από ένα ξεχωριστό Masterclass από τον κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala, που βρίσκεται στον Πύργο ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ο κορυφαίος του είδους τιμά τον θεσμό στην φετινή 25η επέτειό του και βρίσκεται κοντά μας με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ελληνικά, από το Φεστιβάλ Ολυμπίας, του εμβληματικού για την κινηματογραφική εκπαίδευση βιβλίου του, «Υπόθεση Σινεμά». Αύριο Παρασκευή, 9/12, στις 13:15, στον Ορφέα στον Πύργο, ο Alain Bergala θα μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του σε ένα 45άλεπτο Masterclass, που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική και την αγγλική.

Στο βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσιάζει με ενάργεια και βαθιά γνώση τις προοπτικές και τα εμπόδια μιας δημιουργικής ένταξης του κινηματογράφου στο σχολείο,  αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αποκηρύσσοντας την εργαλειακή του χρήση και θεωρώντας τον ως μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η «Υπόθεση Σινεμά» του Αλέν Μπεργκαλά είναι ένα κείμενο εμβληματικό για την κινηματογραφική εκπαίδευση. Ο συγγραφέας καταθέτει μια παθιασμένη δήλωση αγάπης προς το σινεμά, τις ρίζες της οποίας αναζητά στην παιδική ηλικία, στις πρώτες αναμνήσεις από την επαφή με την κινηματογραφική οθόνη. Δεν θεωρεί το σινεμά ως έναν φορέα σταθερότητας εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά ως έναν αναγκαίο παράγοντα αναστάτωσης της καθημερινότητας του σχολείου. Τελικά, παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που κινείται με ιδιαίτερη άνεση από τις πιο αφαιρετικές θεωρητικές προσεγγίσεις της κινηματογραφικής τέχνης στις πιο χειροπιαστές υποδείξεις για το πώς να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου.

 

Ο κορυφαίος θεωρητικός και κριτικός κινηματογράφου Alain Bergala, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

 

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

5th OLYMPIA “CREATIVE IDEAS” PITCHING LAB

 

 

Η παρουσίαση των 10 προτάσεων που συμμετείχαν στο φετινό εργαστήριο 5th OLYMPIA “CREATIVE IDEAS” PITCHING LAB, για την ανάπτυξη ελληνικών ταινιών μικρού μήκους για παιδιά και νέους, πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή, στις 10:00, στον Ορφέα στον Πύργο

Το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab είναι μια ενέργεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας που στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, παραγωγή η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το εργαστήριο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους ταλαντούχους δημιουργούς να διασαφηνίσουν τις ιδέες τους, να αποκτήσουν εφόδια για την παρουσίασή τους και τέλος να τις παρουσιάσουν σε κοινό επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες βλέπουν ταινίες και παρακολουθούν μαθήματα pitching από εξειδικευμένες εκπαιδεύτριες, ενώ αναγνωρισμένοι επαγγελματίες μοιράζονται μαζί τους την εμπειρία τους μέσα από διαλέξεις και συζητήσεις.

Ζητούμενο της όλης ενέργειας είναι εντέλει να παραχθούν αξιόλογες ταινίες, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και οι εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη αξιολόγησαν τις προτάσεις και επέλεξαν τις ακόλουθες:

 

  • The four friends: Autumn Bikes, της Ειρήνης Βιανέλλη / The four friends: Autumn Bikes, by Eirini Vianelli
  • Χιλή Καναδάς, του Ευάγγελου Βροχίδη / Chile Canada, by Evangellos Vrochidis
  • Αυτό που έχασε ο μπαμπάς, της Αφροδίτης Κατερινοπούλου / What dad lost, by Afroditi Katerinopoulou
  • Π, του Στέλιου Κουπετώρη / Π, by Stelios Koupetoris
  • Ξύλινος Κόσμος, της Νίκης Λαμπροπούλου / Wooden world, by Niki Lampropoulou
  • Backflip, της Αμέρισσας Μπάστα / Backflip, by Amerissa Basta
  • Το μαγικό κουτί του Πέτρου, της Άρτεμης Παττακού / Petros’ magical box, by Artemis Patakou
  • KU, του Ζακ Σιμχά / KU, by Jacques Simha
  • Good Friday, της Λουκίας Τζωρτζοπούλου / Good Friday, by Loukia Tzortzopoulou
  • Τζίτζιλι Μίτζιλι, της Έλλης Φωτίου / Tzitzili Mitzili, by Elli Fotiou

 

Οι 10 προτάσεις που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Pitching Lab θα διεκδικήσουν τα δύο ισότιμα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών. Η εταιρεία Authorwave προσφέρει, δωρεάν, υπηρεσίες Post-Production (Color Grading, DCP Mastering, Deliverables). Η εταιρεία SteFilm προσφέρει Color Correction, μίξη ήχου stereo, DCP Mastering. Η εταιρεία Massive Productions προσφέρει μίξη ήχου 5.1 σε μία ταινία. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

Το 5ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

 

25Ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Παρασκευή 09/12/22

 

Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση για φέτος

Πύργος, Απόλλων

16:15 Asifa workshop group – “Dreaming of a sustainable future”

 

Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του φετινού έργου της Ομάδας Εργαστηρίων της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων. Το έργο δίνει μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε την αυξανόμενη απειλή που παρουσιάζει η Κλιματική Αλλαγή στις χώρες των συμμετεχόντων και θετικές λύσεις για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον από την επόμενη γενιά. Το επίκεντρο της θεματικής είναι ένα αναζωογονητικό και εμπνευσμένο μέλλον – τα επιμέρους έργα δίνουν φωνή στα παιδιά και στους νέους και μια αίσθηση ενδυνάμωσης.

Πύργος, Ακροβάτης

17:00 Άγριες Μέλισσες – Γιατί το άγριο είναι συνήθως πιο γλυκό

Ένας ύμνος στην ελεύθερη βούληση απέναντι στην κυριαρχία του ισχυρού. Λόγια και εικόνες, όψεις της τηλεοπτικής “γραφής”. Η σεναριο-γραφία και η σκηνο-γραφία σε διάλογο. Ιστορική αφήγηση και ποιητικός συμβολισμός. Το πέρασμα από το ειδικό στο γενικό, από το χρονικό στη χρονικότητα. Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Παύλος Κάβουρας συνομιλεί με τον Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο-δημιουργό της σειράς “Άγριες Μέλισσες”.

 

18:30 Το ΕΚΚ συναντά τα σχολεία: Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία «CINEDU» (ΕΣΠΑ 2014 – 2020)

Παρουσίαση της πλατφόρμας streaming ταινιών του ΕΚΚ για τα σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Συστήνοντας τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η πλατφόρμα CINEDU προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δωρεάν πρόσβαση σε τουλάχιστον 92 ταινίες και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, για την προβολή και μελέτη τους στο πλαίσιο σχολικών μαθημάτων. Παρουσιάζει η Θεοδώρα Μαλλιαρού, υπεύθυνη Συντονισμού Πλατφόρμας και Επίβλεψης Σχολικών Προβολών.

 


Ροή
3 Φεβρουαρίου, 2023ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / Νέα / Οικονομία    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α  (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ο.Τ.Α.     ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ   Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1-02-23 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων& Υποδομών), συνάντηση του Προέδρου ΔΣ και ΕΔΠ της ΑΝΟΛ ΑΕ κ. Διονύσιου Μπαλιούκου και του Γενικού Διευθυντή της κ. Ν. Θεοφιλόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Προέδρου της ΑΝΟΛ ΑΕ για την δυνατότητα αύξησης του ποσού πρόσθετης υπερδέσμευσης που είχε κατανεμηθεί στην εταιρεία για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER. Μετά από την εποικοδομητική συζήτηση, το αίτημα έγινε δεκτό από τον Γενικό Γραμματέα και την ηγεσία του Υπουργείου και θα κατανεμηθούν πρόσθετοι πόροι στο Πρόγραμμα του Νομού, ώστε να ενταχθούν νέα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Ο πρόεδρος και ο βουλευτής Ηλείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποδοχή του αιτήματος και ευχαρίστησαν τον Γενικό Γραμματέα και την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου για την άμεση ανταπόκριση. Το νέο ποσό θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθούν νέα επενδυτικά σχέδια που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.   Κρέστενα 2-2-23 Για την ΑΝΟΛ ΑΕ Μπαλιούκος Διονύσιος Πρόεδρος ΔΣ & ΕΔΠ LEADER   [...]
2 Φεβρουαρίου, 2023Ηλεία / Κοινωνία / Παιδεία / Πολιτική / Πολιτισμός / ΤέχνεςΤο λάβαμε και το δημοσιεύουμε…     Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  Δημοσιεύτηκε 02/02/2023  Σε Ανακοινώσεις Μετά την άνευ προηγουμένου αναστάτωση που προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο η έκδοση του Π.Δ. 85/2022, που κατέταξε τους επαγγελματίες του Πολιτισμού στην κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου, ο κ.  Μητσοτάκης «ακύρωσε» εν τοις πράγμασι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα με ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και ανέξοδων υποσχέσεων. Διακηρύσσει ότι δε θα μετακυλήσει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά προαναγγέλλει την ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών σπουδών για το…2025! Καμία πρόβλεψη για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών Σχολών και τα αδιαβάθμητα πτυχία τους, όπως επίσης και για τη διαβάθμιση των πτυχίων που θα συνεχίσουν να δίνουν οι Σχολές αυτές. Και λέει ανακρίβειες όταν ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάζει το καλλιτεχνικό έργο των καλλιτεχνών, όταν είναι γνωστό ότι μιλάμε κυρίως για το διδακτικό και διοικητικό τους έργο, καθώς καλλιτέχνες εργάζονται και σε διοικητικές θέσεις. Θα μπορούσε απλώς να λύσει το πρόβλημα με μια άμεση ρύθμιση αλλά προτιμά να παραπέμψει το θέμα στις μετεκλογικές καλένδες. Με αίσθηση ευθύνης και αγάπης προς τους καλλιτέχνες μας και τον πολιτισμό μας, με την αίσθηση του χρέους μιας παράταξης που ιστορικά έχει αποδείξει στην πράξη με πολλαπλούς πολιτιστικούς θεσμούς πόσο πιστεύει στο σύγχρονο Πολιτισμό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προτείνει σήμερα μια νομικά εφαρμοστέα πρόταση, που θα βγάλει προσωρινά εκατοντάδες επαγγελματίες του πολιτισμού και σπουδαστές από το αδιέξοδο και υπόσχεται να καταθέσει ακόμα πληρέστερη πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και κατοχύρωσης των καλλιτεχνών. Κατόπιν τούτων προτείνουμε: Ενεργοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ ως προς την πιστοποίηση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών Ηθοποιών, Χορευτών και κινηματογραφιστών, προφανώς μέσω εξετάσεων. Κατάταξη των πιστοποιημένων πτυχίων στο επίπεδο προσόντων 5 και προκηρύξεις στον Δημόσιο Τομέα με βάση το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο στο επίπεδο 5 (και όχι ΤΕ ή ΠΕ). Να κατατεθεί τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων εισαγωγής σε παιδαγωγικά/θεατρολογικά πανεπιστήμια, με αναγνώριση των τριετών σπουδών του καλλιτεχνικού πτυχίου, όπως προβλέπεται και για όλες τις πιστοποιημένες σχολές. Έτσι οι καλλιτέχνες θα αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια και δυνατότητα απασχόλησης στα σχολεία και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι κάτοχοι καλλιτεχνικών πτυχίων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες δε θα εκπέσουν της επαγγελματικής τους πιστοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανέλιξη και τις απολαβές τους και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών θα αποκτήσουν επιπρόσθετες επαγγελματικές επιλογές μετά την αποφοίτησή τους. Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, να δεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και να αναλάβει σήμερα τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και την ελληνική κοινωνία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία στηρίζει τον αγώνα τους για αξιοπρεπή συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί ώστε να συμπεριληφθεί το σύνολο των πτυχιούχων εργαζομένων μουσικών και τραγουδιστών. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καλλιτεχνών μας. Στηρίζουμε τις απεργιακές και αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Η εργασιακή κατοχύρωση και αξιοπρέπεια αποτελεί δημοκρατικό και κοινωνικό τους δικαίωμα. Τομέας Παιδείας, Τομέας Πολιτισμού [...]
2 Φεβρουαρίου, 2023Δημόσια Έργα / Ηλεία / Κοινωνία / Περιβάλλον / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ Η Π.Ε.  ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ        Με προληπτικούς καθαρισμούς και στο αποστραγγιστικό δίκτυο αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης καλλιεργειών, υποδομών και οικισμών από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, παράλληλα με τους καθαρισμούς που πραγματοποιούνται σε ποταμούς, χειμάρρους και υδατορέματα σε όλη την Ηλεία.     Αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης στο δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού      Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκε περιοχές κοντά στον Πύργο, όπου διέρχονται οι αποστραγγιστικές τάφροι 7Τ και 6Τ1. Η δεύτερη δε, είναι μια από τις σημαντικότερες για την αντιπλημμυρική προστασία καλλιεργειών, υποδομών και οικισμών της ευρύτερης περιοχής καθώς “υποδέχεται” τα νερά των αποστραγγιστικών τάφρων που διέρχονται από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, από τις Τ.Κ Αγίου Γεωργίου, Κολιρίου, Λαμπετίου και Βαρβάσαινας, και ακολουθώντας παράλληλα τη διαδρομή του Αλφειού ποταμού, καταλήγει στη θάλασσα.     Ο κ. Γιαννόπουλος και ο κ. Παρασκευόπουλος, συζήτησαν με τον εργολάβο για την πορεία του έργου και στις δυο σημαντικές τάφρους, αλλά και με αγρότες – παραγωγούς της περιοχής, με τους ίδιους να τονίζουν τη σημασία και αξία των παρεμβάσεων αυτών για την προστασία των καλλιεργειών τους, καθώς είναι η πρώτη φορά – μετά από αρκετά χρόνια – που η συγκεκριμένη τάφρος (6Τ1) καθαρίζεται και διανοίγεται στο σύνολο του μήκους της (σ.σ. είχαν πραγματοποιηθεί τμηματικοί καθαρισμοί το 2019). Η αποτελεσματικότητα του έργου αποδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς παρά τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, το δίκτυο λειτούργησε αποτελεσματικά και δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Οι εργασίες αυτές, έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, καθώς λόγω της οικονομικής αδυναμίας Οργανισμού, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στο να καθαρίσει το δίκτυο του. Αντίστοιχες εργασίες, στο αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, έχουν εκτελεστεί και συνεχίζουν να εκτελούνται σε όλη την Ηλεία. [...]
2 Φεβρουαρίου, 2023Ελλάδα / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ / ΠολιτικήΟ Ανδρέας  Λοβέρδος μετέπεισε τον Νίκο Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ (Ανάλυση  του ΑΝΚ)         Μόνο με τη σκέψη, τη λογική των πραγμάτων και με το δημοσιογραφικό μου ένστικτο θα αναλύσω την τρέχουσα κατάσταση και τη μεγάλη στροφή στην προοπτική την υποθετική για μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρώτος τον λίθο βαλέτω ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τα όσα είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.  Εκεί διεφάνη η αλλαγή πλεύσης του Ανδρουλάκη, κάτι που έκανε τον Τσίπρα, να χάσει την ψυχραιμία του και να  διαπράξει ένα πολιτικό λάθος τακτικής βαρύνουσας σημασίας. Και βγήκε η Τσαπανίδου να απασφαλίσει τη χεροβομβίδα της ανοησίας περί <<εκβιασμού>> του Ανδρουλάκη! Και συνέχισε να δικαιολογεί την ανοησία αυτή με το αφλές επιχείρημα ότι <<μα το έχει πει ο Ανδρουλάκης αυτό για τον εκβιασμόκαι την ομηρία>>! Και βέβαια Αλέξη Τσίπρα, γιατί εσύ είσαι πίσω από την Εκπρόσωπο Τύπου, ο Ανδρουλάκης είναι ο μόνος που δικαιούται να το λέει αυτό ως απ΄ευθείας θιγόμενο πρόσωπο, καθότι είναι θύμα της βάρβαρης αντιδημοκρατικής πράξης του Μητσοτάκη να θέσει υπό παρακολούθηση μέσω της αμαρτωλής ΕΥΠ (πρώην ΚΥΠ) τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ…   Αλλά εσύ κύριε Τσίπρα δεν δικαιούσαι να το λες αυτό, διότι ταυτόχρονα συμπράττεις με την αθλιότητα Μητσοτάκη, λόγω σύμφυσης ως προς το πρωτογενώς παραγόμενο αποτέλεσμα της παρακολούθησης…  Πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος και αντί οι φιλονεοδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ, να στήσουν σε σένα παγίδα, τελικά έπεσες από μόνος σου σε αυτή την αθέλητη εκ μέρους σου παγίδα, με αποτέλεσμανα αρχίσουν τα όργανα, όχι βέβαια τα ναταούλια και οι ζουρνάδες, διότι θα ήταν για σένα κάτι το ανυπόφορο! Ρόλο <<κλειδί>> στη μεταστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη έπαιξε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέας Λοβέρδος, που είναι συνήγορος της καρικατούρας Κοσκωτά, δηλαδή του Καλογρίτσα, του ανθρώπου που ενώ είχε ξεμείνει από <<φράγκα>>, εντούτοις οι <<ξύπνιοι>> επικοινωνιολόγοι – προπαγανδιστές του Μαξίμου, αμέσως και για πολλές γκεμπελικές ημέρες μικούσαν πότε για τσάντες, πότε για σακούλες και πότε για βαλίτσες, ότι πηγαίνανε στον ΣΥΡΙΖΑ…  Και δεν μπόρεσε ένα από τους άχρηστους επικοινωνιολόγους που έχεις, να του πουν κατάμουτρα του Καλογρίτσα, με ποιον μίλησες από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεννοήθηκες να πάει τόσο άφθονο χρήμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ?  Γιατί θα γελάσει η Οικουμένη όλη, αν ισχυριστεί ο καταγέλαστος Καλογρίτσας ότι έστειλε τις βαλίτσες  …<<ταχυδρομικώς>>!  Άρα τις πήγαν εκεί δια χειρός? Ο Ανακριτής έχει καθήκον να ρωτήσει, ποιος έστειλε τα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και ποιος τα παρέλαβε…!!!  Ο Κοσκωτάς με τα πάμπερς έκανε την αρχή, διότι τότε δεν υπήρχε η ανάλογη εμπειρία, αλλά τώρα είναι πολύ δύσκολο να <<περπατήσει>> αυτό το τέχνασμα! Τόσο το πολύκροτο αυτό θέμα, όσο και η προϊστορία με την αφαίμαξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ,  δεν ήταν δύσκολο στον άκρα αντιτιθέμενο στον ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέα Λοβέρδο, να πείσει και να μεταπείσει τον Ανδρουλάκη, σε πορεία γεωμετρικής απομάκρυνσης του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Και αντί ο Τσίπρας να περιμένει μία εμφανέστερη των προθέσεών τους  κίνηση και ενέργεια, έσπευσε εκ των προτέρων, να καταδείξει μια διαφαινόμενη τέτοια πορεία, αλλά χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως δεν έπρεπε, να πει ποτέ το όντως πραγματικό γεγονός του μεθοδευμένου εκβιασμού κατά Ανδρουλάκη a priori, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει μία έστω και μακρινή πρόθεση σύμπλευσης με τον Ανδρουλάκη, αλλά να δώσει και το μεγάλο <<δώρο>> στην Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη, να αντιστρέψουν με δεξιοτεχνία επιτυχώς το σε βάρος τους κλίμα που είχε δημιουργηθεί επ΄αρκετόν καιρό, για το πιο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών στην ιστορία των τηλεφωνικών επικοινωνιακών μέσων στην Ελλάδα! Και στην τελική μετά από όλα αυτά τι έχει να χάσει ο Ανδρουλάκης? Στο κάτω – κάτω , έτσι σκέφτηκαν, συγκυβέρνησε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ,  το 2012,  και τίναξαν βέβαια τη χώρα στον αέρα! Και τώρα ζητάνε από τους άλλους και τα ρέστα τους! Για τον Τσίπρα και το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση αντιστροφής των πραγμάτων, όπως οι ίδιοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το έχουν μελετήσει… Μόνη περίπτωση να ανατραπούν τα σχέδια αυτά είναι όχι ο ορυμαγδός των φιλικών προς ΣΥΡΙΖΑ εντύπων, αλλά αν την πρώτη Κυριακή, αντιλαμβανόμενοι οι πολίτες για το πού πάνε τα πράγματα, δεν δώσουν θετική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Τώρα αυτά που λένε Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και άλλα στελέχη , για να δώσουν άλλοθι στα <<κρυφά>> τους σχέδια συγκυβέρνησης εκ νέου με τη ΝΔ, ότι δηλαδή το παλεύουν για να γίνουν Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτό απέχει από την λογική πραγματικότητα, εκατομμύρια έτη φωτός ή όσο η Γη από τον Γαλαξία Ανδρομέδα! Ανάλυση από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ   [...]
2 Φεβρουαρίου, 2023ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΗ / ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΕΠΕΤΕΙΟΙ / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΚόσμοςΡόζα Λούξεμπουργκ, η μεγάλη κομμουνίστρια και φιλόσοφος που δολοφονήθηκε από τις ακροδεξιές πολιτοφυλακές της Σοσιαλδημοκρατίας της Γερμανίας στις 15 Ιανουαρίου 1919   Είναι αυτή που είπε το μεγαλειώδες σύνθημα των αιώνων : <<Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα>>! (Διαβάστε αυτό το συνοπτικό κείμενο και θα διαπιστώσετε την αξία στη σκέψη αυτής της μεγάλης επαναστάτριας)     Στις 28 Ιουλίου ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Στις 3 Αυγούστου του 1914 η Γερμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία. Την επόμενη μέρα, το Ράιχσταγκ ομόφωνα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με πολεμικά δάνεια. Όλοι οι εκπρόσωποι του SPD ψήφισαν υπέρ του λογαριασμού αυτού και επίσης το κόμμα συμφώνησε σε μια ανακωχή («Burgfrieden») με την κυβέρνηση, υποσχόμενο να απέχει από οποιαδήποτε απεργία στη διάρκεια του πολέμου. Για τη Λούξεμπουργκ, αυτό ήταν μια προσωπική καταστροφή που την οδήγησε να σκεφτεί για λίγο ακόμα και την αυτοκτονία: Ο Ρεβιζιονισμός, εναντίον του οποίου είχε πολεμήσει από το 1899, είχε θριαμβεύσει και ο πόλεμος βρισκόταν εν εξελίξει. Μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ και μερικούς άλλους όπως οι Κλάρα Τσέτκιν και Φραντς Μέρινγκ, η Λούξεμπουργκ δημιούργησε την ομάδα Internationale στις 5 Αυγούστου 1914. Αυτή έγινε η Σπαρτακιστική Ομοσπονδία την 1 Ιανουαρίου 1916. Δημιούργησαν έναν αριθμό παρανόμων φυλλαδίων με την υπογραφή «Σπάρτακος» (Spartacus) από το όνομα του Θράκα μονομάχου που προσπάθησε να απελευθερώσει σκλάβους από τους Ρωμαίους. Η ίδια η Λούξεμπουργκ πήρε το όνομα «Junius» από τον Λούκιους Γιούνιους Βρούτους, πού λέγεται πως ίδρυσε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Η ομάδα απέρριψε την «παύση πυρός» του SPD με τη Γερμανική κυβέρνηση υπό τον Κάιζερ Βίλχελμ Β’ στο ζήτημα της υποστήριξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και πολέμησε σφόδρα εναντίον του, προσπαθώντας να οδηγήσει μια γενική απεργία. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τις 28 Ιουνίου του 1916 η Λούξεμπουργκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση ετών, περίπου την ίδια περίοδο όπως και ο Καρλ Λίμπκνεχτ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη φυλακή μετατέθηκε δύο φορές, πρώτα στο Πόζναν και μετά στο Βρότσουαφ (Wrócław). Εκείνη την εποχή έγραψε αρκετά άρθρα, χρησιμοποιώντας το όνομα «Γιούνιους», τα οποία περνούσαν λαθραία έξω οι φίλοι της και τα εξέδιδαν παρανόμως. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονταν Η Ρώσικη Επανάσταση, που κριτίκαρε τους Μπολσεβίκους για μια σειρά αιτιών, και προνοητικά προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ανάπτυξης δικτατορίας κάτω από την Μπολσεβίκικη εξουσία. (Παρόλα αυτά συνέχισε να καλεί σε μια «δικτατορία του προλεταριάτου» σύμφωνα με το Μπολσεβίκικο μοντέλο.) Σε αυτό το περιβάλλον έγραψε και το διάσημο «Freiheit ist immer die Freiheit des Andersdenkenden» (Η ελευθερία είναι πάντα και αποκλειστικά ελευθερία γι’ αυτόν που σκέφτεται διαφορετικά). Μια άλλη έκδοση, τον Ιούνιο του 1916, ήταν το Die Krise der Sozialdemokratie (Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας.) Το 1917, όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο, η Σπαρτακιστική Ομοσπονδία συνδέθηκε με το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (USPD), μια άλλη ομάδα αντιπολεμικών πρώην μελών του SPD, ιδρυμένη από τον Καρλ Κάουτσκυ. Στις 9 Νοεμβρίου του 1918 το USPD έφτασαν στην εξουσία ως ηγέτες της νέας δημοκρατίας μαζί με το SPD, μετά την παραίτηση του Κάιζερ. Αυτό ακολούθησε μια επανάσταση (η Γερμανική επανάσταση) που είχε ξεκινήσει στο Κίελο στις 4 Νοεμβρίου του 1918, όταν σαράντα χιλιάδες ναυτικοί και πεζοναύτες κατέλαβαν το λιμάνι ως διαμαρτυρία σε μια προτεινόμενη από τη Γερμανική Ναυτική Διοίκηση συμπλοκή με το Βρετανικό Ναυτικό, παρά το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρο πια πως ο πόλεμος είχε χαθεί. Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, Συμβούλια Εργατών και Στρατιωτών είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Γερμανίας, θέτοντας τα θεμέλια για την αποκαλούμενη Räterepublik («Δημοκρατία Συμβουλίων») βασισμένη στο σύστημα των Σοβιέτ που παρατηρήθηκαν στη Ρωσία στις επαναστάσεις του 1905 και του 1917. Η Λούξεμπουργκ απελευθερώθηκε από τη φυλακή στο Βρότσλαβ στις 8 Νοεμβρίου του 1918 και ο Λίμπκνεχτ είχε επίσης απελευθερωθεί πρόσφατα και αναδιοργανώσει την Ομοσπονδία Σπάρτακος. Μαζί έκαναν την εφημερίδα Die rote Fahne (η Κόκκινη Σημαία). Σ’ ένα από τα πρώτα άρθρα που συνέγραψε, η Λούξεμπουργκ απαίτησε αμνηστία για όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και κάλεσε στον τερματισμό της θανατικής ποινής. Ωστόσο, το ενωμένο μέτωπο διαχωρίστηκε στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 καθώς το USPD εγκατέλειψε τον συνασπισμό σε διαμαρτυρία για τους παρατηρούμενους συμβιβασμούς του SPD με το (καπιταλιστικό) στάτους κβο. Την 1 Ιανουαρίου του 1919 η Ομοσπονδία Σπάρτακος μαζί με άλλες σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Κομμουνιστών της Γερμανίας, IKD) δημιούργησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KPD), πάνω απ’ όλα με την πρωτοβουλία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ. Η Λούξεμπουργκ υποστήριξε τη συμμετοχή του KPD εθνική συνταγματική συνέλευση που τελικά θα ίδρυε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, αλλά καταψηφίστηκε. Τον Ιανουάριο ένα δεύτερο επαναστατικό κύμα σάρωσε τη Γερμανία, το οποίο μερικοί από την ηγεσία του KPD, συμπεριλαμβανομένης και της Λούξεμπουργκ, ήταν διστακτικοί να το ενθαρρύνουν προβλέποντας το άσχημο τέλος του (αλλά άλλοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν). Σε απάντηση, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, Φρίντριχ Έμπερτ χρησιμοποίησε εθνικιστικές πολιτοφυλακές, τα λεγόμενα Freikorps (Φράικορπς), για να καταστείλει την επανάσταση. Η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ συνελήφθησαν στο Βερολίνο από τα Φράικορπς στις 15 Ιανουαρίου του 1919 και δολοφονήθηκαν την ίδια μέρα. Η Λούξεμπουργκ σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών και ρίχτηκε σε ένα κοντινό ποτάμι και ο Λίμπκνεχτ πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και έπειτα τοποθετήθηκε ως άγνωστο σώμα σε κοντινό νεκροφυλάκιο. Εκατοντάδες μέλη του KPD εκτελέστηκαν με παρόμοιους τρόπους, και τα συμβούλια κατεστάλησαν. (ΠΗΓΗ :  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) [...]
2 Φεβρουαρίου, 2023Αθλητισμός / Ανακοινώσεις / Ηλεία / Κοινωνία / ΜΠΑΣΚΕΤΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ Συμφωνία με τον Π.Α.Ο.Κ. για την παραχώρηση του Βαγγέλη Γιαννάτου 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Με ιδιαίτερη χαρά, υπερηφάνεια και ικανοποίηση η Γ.Ε. Ηρακλής Πύργου ανακοινώνει την ένταξη του 17χρονου αθλητή της ομάδας μας, Βαγγέλη Γιαννάτου, στην ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης όπου θα συνεχίσει την καριέρα του από το ερχόμενο καλοκαίρι. Η αγάπη για το μπάσκετ, η πίστη στη σκληρή και συστηματική δουλειά και η κοινωνική πρόοδος των αθλητών μας αποτελούν ανέκαθεν πρωταρχικές προτεραιότητες της οικογένειας του Ηρακλή. Άπαντες στην ομάδα είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι, καθώς γνωρίσαμε το Βαγγέλη μικρό παιδάκι, όταν τον υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά στις ακαδημίες του συλλόγου πριν πολλά χρόνια. Και ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς στα παρκέ με τους προπονητές και τους συναθλητές του, ύστερα από πολλές ώρες προπόνησης και σκληρών αγώνων, καμαρώνουμε ένα ταλαντούχο παιδί που ανοίγει τα φτερά του και κυνηγάει τα μπασκετικά του όνειρα. Όλοι μας στην οικογένεια του Ηρακλή θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Βαγγέλη για την προσφορά του στην ομάδα μας και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας και της ζωής του. Είμαστε σίγουροι πως αν συνεχίσει να δουλεύει με την ίδια αφοσίωση κι επιμονή και με το ίδιο πάθος κι αγάπη για το μπάσκετ, το μέλλον του ανήκει. Βαγγέλη, όλα αυτά τα χρόνια σε είδαμε να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις μένοντας πάντοτε ταπεινός, ευγενικός και αγαπητός από όλους. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη νίκη σου… Μέσα από την καρδιά μας σου ευχόμαστε να είσαι πάντα γερός, καλότυχος, γελαστός και ευτυχισμένος. Μακάρι και εσύ να ακολουθήσεις τα βήματα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου που τόσο μοιάζει η πορεία σας… Καλή Συνέχεια! Η οικογένεια του Ηρακλή θα είναι πάντα δίπλα σου! Πάντα κοντά σου! Τζίμη και Βίκυ, να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε γιατί το αξίζει πραγματικά! [...]
1 Φεβρουαρίου, 2023ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / Ελλάδα / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΠοίησηΣτην πορεία της ζωής μονόδρομος η κατεύθυνση : Ή με το Φως ή με το Σκοτάδι… Κι εσύ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό…     Ένας ποιητικός στοχασμός του ΑΝΚ   Και ιδού, ο ήλιος ανατέλλει για όλους…  Κι εσύ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό…  Ή με το ποδήλατο ή με τη λιμουζίνα… Ο καθένας τραβάει το δρόμο του…  Αν μόνος σου επιλέξεις τη φτώχεια αντί των ανέσεων…  Τότε θα ψάξουμε να βρούμε την αιτία…  Καθώς τα βήματα της ζωής σου…  Σ΄έφεραν κάποτε σε αυτή την ταπεινή χαμοκέλα… Από τα παιδικά μου χρόνια υπάρχει στη μνήμη μου…   Αυτή η λέξη και η έννοια που οδηγεί στους ταξικούς αγώνες…  Αν κάποιος σου στερεί το ψωμί για να διπλασιάσει το δικό του…   Τότε έχεις δικαίωμα να εξεγερθείς… Πήρα και πάλι το δρόμο που οδηγεί στο Ιόνιο Πέλαγος…  Με γεμίζει κάθε φορά με σκέψεις και ιδέες…  Δεν πήγε εις μάτην το διάβασμα…  Καθώς αντικρίζω αυτό το κατεστραμμένο σπιτάκι…  Έρχεται στο νου μου μια σπουδαία φράση…  Του πατριάρχη θεμελιωτή της Ιδεολογίας του Αναρχισμού Μιχ. Μπακούνιν…   Είχε πει ο μεγάλος αυτός νους ότι…  <<Η καταστροφή είναι ταυτόχρονα και η χαρά της δημιουργίας>>! Και ιδού, ο ήλιος ανατέλλει για όλους…  Τι κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια…  Η ζωή τραβά την ανηφόρα…  Σπρώξε με τα χέρια σου το μέλλον… Η χαρά της δημιουργίας είναι αυτό που ήθελες…  Να καταστρέψεις τα είδωλα και ας μην το μπόρεσες…  Αρκεί που το σκέφτηκες αυτό…   Είναι σα να έμπασες τον ήλιο στις καρδιές των ανθρώπων…  Και αν αυτό που οι φτωχοί αποκαλούν μοίρα …  Και τύχει να χάσεις τα πολλά και μόνος μείνεις…  Συ δεν θα αποζητήσεις καμιά Ιθάκη…  Γιατί ήδη έμαθες  ότι δεν θα τη βρεις ποτέ…  Και άλλωστε δεν την έχεις ανάγκη… Κι επειδή ο ήλιος ανατέλλει για όλους…  Εσύ πίστεψες ότι υπάρχει ισότητα στον Κόσμο…  Πουθενα δεν υπάρχει ισότητα…  Ούτε καν στο ίδιο το μυαλό σου…  Όταν τη μια σκέφτεσαι το ένα και την άλλη το άλλο…  Μέχρι τώρα την καρδιά την είχες για τους έρωτες…  Το σύστημα καραδοκεί και σε αφήνει στην ασυδοσία…  Να τριγυρνάς από εδώ και από εκεί… Με την πιο μεγάλη ψευδαίσθηση…  Ότι τάχα έγινες μεγάλος κατακτητής…  Ρίξε μια ματιά σ΄εκείνη τη χαμοκέλα…  Έτσι καταντούν όλα και οι μεγάλοι έρωτες…  Όταν συ κυνηγάς το χρόνο αντί ν΄ αδιαφορείς…  Όταν σκέφτεσαι το πώς θα επικρατήσεις… Όταν το δρόμο που διάλεξες να πάρεις κι εσύ…  Τον είχαν διαβεί άλλοι που κατηγορούσες… Πράγματι ο ήλιος ανατέλλει για όλους…  Αλλά οι περισσότεροι μένουν στο σκοτάδι…  Μπορείς να ζήσεις δίχως καμιά Ιθάκη…  Δίχως καμιά ζωή…  Μπορείς να αναστήσεις τα πεθαμένα όνειρα…  Να βγεις έξω να παλέψεις ενάντια στους μύθους… Ο καθένας από το δικό του μετερίζι…  Μικρό ή μεγάλο…  Υπαρκτό ή ανύπαρκτο… Δεν έχει σημασία αρκεί να παλέψεις…  Μόνο έτσι θα φύγουν τα σκοτάδια…  Και η ζωή σου θα αποκτήσει ένα νόημα…  Θα γίνει μια διαρκής επανάσταση… Όχι για να ανθίσουν τα λουλούδια…  Αλλά για να ανθίσουν οι σκέψεις των ανθρώπων…  Ή με το Φως ή με το Σκοτάδι… Και τότε η καρδιά σου θα νιώσει τον πιο μεγάλο έρωτα. Ποίηση ΑΝΚ – ξημερώματα 4 το πρωί – Τετάρτη πρώτη του δεύτερου μήνα του ευκταίου και εύδρομου έτους 2023 – Πύργος Ηλείας [...]
1 Φεβρουαρίου, 2023ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ <<Μόνο ο ίδιος ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά του>>     Περιοδεία στο εργοστάσιο της βιοτεχνίας κεντημάτων Σούλης στο Βαρθολομιό, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης και τον Αλέξη Τσαουσάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πηνειού και Δημοτικό Σύμβουλο. Έγινε συζήτηση για τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής βιοτεχνίας αλλά και τα ζητήματα της ενέργειας όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ακολούθησε ομιλία από τον Χρήστο Γιάνναρο σε συγκεντρωμένους εργαζόμενους όπου αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για λαϊκά, εργατικά προβλήματα, ζητήματα της καθημερινότητας, θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή, καθώς σχετικά πρόσφατες είναι οι πλημμύρες στη περιοχή με ένα νεκρό, χωρίς μέχρι σήμερα κυβέρνηση και τοπική διοίκηση να έχουν κάνει κάτι. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε συζήτηση με τους εργαζόμενους και κουβεντιάστηκαν οι προβληματισμοί τους για την δύσκολή οικονομική κατάσταση που έχει ο περισσότερος λαϊκός κόσμος και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα στους εργαζόμενους στις επόμενες εκλογές να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και να στηρίξουν το ΚΚΕ,  ώστε να βγει ενισχυμένο και από καλύτερες θέσεις να παλεύει προς όφελος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. [...]
1 Φεβρουαρίου, 2023ΕΙΡΗΝΗ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Καλλιτεχνικά Θέματα / ΚοινωνίαΗ λάντζα με τα ωραία άνθη μπροστά από την <<Νικομήδεια>>, το μεζεδοκαφενέ του συμπολίτη Αλέκου Φωτιάδη, που ο παππούς του ήρθε από εκεί…     Κι ενώ κάθε μέρα περνούσα από εκεί, όχι κοιτάζοντας τ΄αστέρια, αλλά τον μακρινό ορίζοντα του Ιονίου και την λάντζα, όπως την αποκαλούν, φορτωμένη πάντα με πολύ όμορφα άνθη…  Κι ενώ περνούσα από δίπλα τους και τα χαιρετούσα κάθε μέρα, η χαρά που τα έβλεπα υπερτερούσε της απλής σκέψης να βγάλω φωτογραφία και να κάνω δημοσίευση, δηλαδή αυτό που έκανα σήμερα Τρίτη 31 τελευτούντος του ανοιξιάτικου κατά το μάλλον ή ήττον Γενάρη του νεότευκτου 2023. Το μεζεδοκαφενέ με την ονομασία <<Νικομήδεια>> βρίσκεται στον Πύργο, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, έναντι του 2ου Δημοτικού Σχολείου και λειτουργεί με την ευθύνη και την καλαισθησία του Αλέκου Φωτιάδη και της συζύγου του Γιάννας Γεωργιτσοπούλου.  Να σημειωθει ότι ο συμπολίτης Αλέκος Φωτιάδης είναι γιος του ιστορικού τοπικού στελέχους του ΚΚΕ  Μπαμπίκου Φωτιάδη. Οι γονείς του αείμνηστου Μπαμπίκου είχαν έρθει από τη Νικομήδεια, μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Προς τιμήν των προγόνων του Αλέκου Φωτιάδη, το κατάστημα πήρε το όνομα του γενέθλιου τόπου του παππού του <<Νικομήδεια>>.  Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους! ΑΝΚ [...]
31 Ιανουαρίου, 2023ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ / Ηλεία / Κοινωνία / ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ / ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣΣυγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πύργου Με 9-2 ( μία έδρα παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές) κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία η  <<Αδεσμευτη Κίνηση Εργαζομένων>>  κι έγινε το σώσε σε μια μεγάλη κόντρα με την <<ΔΑΣ>>      Η Δευτέρα 30/1/23 του θλιβερού για την τραγωδία στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας επέπρωτο να επιφέρει και ένα τοπικό συνδικαλιστικό σεισμό, στη συνεδρίαση ώρα 5.30 το απογευματόβραδο,  μεταξύ της <<Αδέσμευτης Κίνησης Εργαζομένων>>  και της <<ΔΑΣ>>, κατά τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πύργου. Είχε προηγηθεί καταγγελία του ΠΑΜΕ στον Τύπο και τα Social Media, καθώς και αναφορά της Λιάνα Κανέλλη εκ μέρους του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.  Η αντίδραση εν γένει με σκληρές εκφράσεις στρεφόταν κατά συνδικαλιστικών προσώπων που πρόσκεινται στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την αιτιολογία ότι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης <<Αδέσμευτη Κίνηση Εργαζομένων>> του ΕΚΠ συμμετείχε συνδικαλιστής, ο οποίος και εκλέχτηκε για τη Διοίκηση, με τη μομφή ότι είναι <<Χρυσαυγίτης>>!  Ο συνδικαλιστής αυτός  ξεκίνησε παλιά και για πολλά χρόνια με το ΚΚΕ και ήταν τα παλιά τα χρόνια η πιο δυνατή ντουντούκα,  αρχικά της ΕΣΑΚ και ακολούθως του ΠΑΜΕ,  σε πάρα πολλές συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.  Στη συνέχεια άλλαξε πορεία και πήγε στη ΝΔ, μετά στο ΛΑΟΣ και στις δημοτικές εκλογές του 2019, για το Δημοτικό Συμβούλιπο Πύργου, μπήκε στο ψηφοδέλττιο,  για υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης <<Ελληνική Αυγή>>,  που είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η αιματοβαμμένη εγκληματική νεοναζιστική φασιστική <<Χρυσή Αυγή>>! Από την άλλη τώρα όλοι της <<Αδέσμευτης Κίνησης Εργαζομένων>> δηλώνουν ότι δεν μπορούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να αποκλείσουν τον οποιονδήποτε από του να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Τα ηγετικά στελέχη του νέου Προεδρείου θεωρούν ότι <<η επίθεση αυτή εναντίον τους από την ΔΑΣ , την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ, γίνεται για προσχηματικούς λόγους, επειδή έχασαν μία έδρα από το 8-3 που ήταν μέχρι τώρα, όπου στις πρόσφατες εκλογές πήραν δύο έδρες κι εμείς 9>>. Τελικά το θέμα θα έχει και συνέχεια, καθότι αναγγέλθηκε ότι για αύριο Τετάρτη 1 του Φλεβάρη και ώρα 12 το μεσημέρι, το προεδρείο του ΕΚΠ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.     Ο επανεκλεγείς στο αξίωμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βέντρας έκανε την πιο κάτω δήλωση : <<Ευχαριστώ όλους που πήραν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση και ανέδειξαν πρώτη και με διαφορά την παράταξή μας, καθώς η κατανομή των εδρών τώρα από 8-3 που ήταν,  έγινε 9-2.  Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστώ για να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Η νέα Διοίκηση θα αγωνιστεί, ώστε να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Κατηγορούνται επί προσωπικού επιπέδου άτομα συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί στο ΕΚΠ, επειδή κατεβήκαμε σε κοινό ψηφοδέλτιο, κάτι όμως που δεν είναι πρωτοφανές κι έτσι γινόταν τα τελευταία χρόνια. Κατηγορούμαστε όλοι επειδή συμμετείχε και εξελέγη στη Διοίκηση του ΕΚΠ ο συνδικαλιστής Παναγιώτης Σταθάς, ο οποίος από παλιά ακολούθησε μία διαδρομή από το ΕΣΑΚ έως και το ΠΑΜε και τώρα ζητούν την αποπομπή του επειδή ήταν υποψήφιος της *Ελληνικής Αυγής*, στις δημοτικές εκλογές. Όμως δεν υπάρχει Νόμος , που να υποχρεώνει εμάς να αποκλείσουμε τον οποιονδήποτε>>. Πριν από τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα, τα δύο στελέχη του ΠΑΜΕ που εκλέχτηκαν στο νέο Δ.Σ. του ΕΚΠ με την παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), ο Νίκος Γκότσης και ο Κώστας Γιάνναρος,  ζήτησαν μετ΄επιτάσεως να εκδυωχθεί από τη Διοίκηση του ΕΚΠ ο συνδικαλιστής,  που συνεργάστηκε με την φασιστική <<Χρυσή Αυγή>>, όπως επεσήμαναν και απήλθαν της περαιτέρω διαδικασίας. Ο συνδικαλιστής Παναγιώτης Σταθάς, σε όλα όσα του καταμαρτύρησαν,  απάντησε μονολεκτικά ως εξής : <<Είμαι συνδικαλιστής από το 1975 και δεν θα απολογηθώ σε συνδικαλιστές του νηπιαγωγείου>>!                                   Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΚΠ Πρόεδρος Ιωάννης Βέντρας, Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Ορφανός, Αντιπρόεδρος Χρύσα Ζούπη, Αναπληρωτής Πρόεδρος Βασίλης Μαντάς, Αναπληρωτής Γραμματέας Παναγιώτης Σταθάς, Ταμίας Παναγιώτης Κατσίκας, Έφορος Ιωάννης Λαμπρόπουλος.  Μέλη : Μενέλαος Παπασωτηρίου, Γεώργιος Λυκογιάννης, Νίκος Γκότσης, Κώστας Γιάνναρος. ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
31 Ιανουαρίου, 2023Ελλάδα / ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 / ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Ιστορία / Κοινωνία / ΤΙΜΗ & ΜΝΗΜΗ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ  ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ (ΒΟΣΤΙΤΣΑ) ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΓΕΝΑΡΗ 2023 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΕΔΩ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ <<ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ>>         Η Ανακοίνωση του Συλλόγου Φ’ιλων Ιστορίας <<Χαράλαμπος Βιλαέτης>>, που εκδόθηκε προς τούτο στις 26 του Γενάρη 2023,  ανέφερε τα πιο κάτω : << Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2023 για τον Σύλλογό μας, αποδεικνύοντας την ανοδική του πορεία και επιβεβαιώνοντας την καθολική αναγνώριση και  καταξίωσή του και έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ηλείας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή, ο Σύλλογός, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δήμου Αιγιάλειας και του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-29 Ιανουαρίου 1821), του κορυφαίου αυτού πολιτικού γεγονότος που οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού έθνους κατά του Οθωμανικού ζυγού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Αίγιο. Έτσι λοιπόν, το προσεχές Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 7:00 μ.μ., πολυμελής ομάδα αναβιωτών μελών του Συλλόγου μας θα λάβει μέρος στη Νυχτερινή Παρέλαση των Αρματωμένων (με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου και του κοινού τμήματος των Φιλαρμονικών Αιγείρας-Ακράτας), καθώς και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 12:00, στην Πανηγυρική Παρέλαση Αναβιωτικών Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα. Επιπλέον δε, την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Φώτιος Βερβίτας, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο, την Ηλεία και την ιστορία της, θα καταθέσει στεφάνι  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, στην προτομή του προεστού του Αιγίου, με σημαντική στρατιωτική και πολιτική δράση στην Επανάσταση του 1821, καθώς και έπειτα από αυτή, Ανδρέα (Σωτηράκη) Λόντου  (1786-1845). Τέλος, θα θέλαμε δημόσια να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στους συνδιοργανωτές των σπουδαίων αυτών επετειακών εκδηλώσεων, υποσχόμενοι, παράλληλα, να υποδεχθούμε σύντομα κι εμείς  τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» στον Πύργο και την Ηλεία, σε επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες, ήδη, έχουν δρομολογηθεί,  ανταποδίδοντας στο πολλαπλάσιο την πατροπαράδοτη θερμή μοραίτικη φιλοξενία που θα μας επιφυλάξουν στο Αίγιο (Βοστίτσα)>>. [...]
31 Ιανουαρίου, 2023Αγροτικά Θέματα / Αντίσταση - Δημοκρατία / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / ΟΜΙΛΙΕΣ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΚΑΥΚΩΝΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, ΧΕΛΙΔΟΝΙΟΥ 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Αγροτιά όλοι μια γροθιά! 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888   Συνάδελφοι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που μας τάζουν και στο τέλος δεν μας δίνουν. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να παλεύουμε για τα αυτονόητα.   Συνάδελφοι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που μας τάζουν και στο τέλος δεν μας δίνουν. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να παλεύουμε για τα αυτονόητα. ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ, 11:00 π.μ. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΙΟΥ                                                ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:   Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα όπως σταφίδα, αμπέλι, πορτοκάλι, κηπευτικά κ.α. που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και για το φυτικό-ζωικό κεφάλαιο και για το χαμένο εισόδημα, που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας και μέχρι στιγμής μεγάλο κομμάτι των αγροτών δεν έχει δει ούτε ευρώ. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά. Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων. Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες καταστροφές. Να προχωρήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα για την λύση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στο δίκτυο του ΤΟΕΒ και έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην άρδευση των χωραφιών μας. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. [...]
31 Ιανουαρίου, 2023ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Δημόσια Έργα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ  ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ Β. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩΣ     Μεγάλη ικανοποίηση για την αποτελεσματική λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων     Προγραμματισμός συμπληρωματικών παρεμβάσεων σε περιοχές και σημεία στα οποία προέκυψαν νέες ανάγκες      Αυτοψία σε περιοχές των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και να προγραμματιστούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε περιοχές που έχουν προκύψει νέες ανάγκες.     Πρόκειται για εργασίες που έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες και εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης ζημιών, ενίσχυσης των αντιπλημμυρικών έργων και θωράκισης των παρόχθιων περιοχών, οι οποίες είχαν προκληθεί από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως. «Οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών ήταν για εμάς ένα μεγάλο τεστ, καθώς, ο μεγάλος όγκος νερού μαζί με τα φερτά υλικά που συγκέντρωσαν τα ποτάμια, οι χείμαρροι και τα υδατορέματα στους δυο δήμους, απέδειξαν ότι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής λειτούργησαν αποτελεσματικά για την προστασία των παρόχθιων περιοχών και υποδομών», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος. Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη συνόδευε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δομών και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας Φώτης Χριστοδουλόπουλος, ενώ στις αυτοψίες συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γεωργία Σοφιανού και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.     Πλουτοχώρι – Γραίκα – Γρύλλος – Κρέστενα Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε τις Τ.Κ.  Πλουτοχωρίου, Γραίκα  και Γρύλλου όπου είχε συναντήσεις και με τους προέδρους Μιχάλη Πυρλή, Γιώργο Θεοδωρακόπουλο και Δημήτρη Δημητρόπουλο αντίστοιχα, οι οποίοι και υπέδειξαν περιοχές και σημεία, τόσο στο ρέμα «Γκόβιτσας» που διέρχεται από το Πλουτοχώρι -όσο και σε δευτερεύοντα ρέματα και στις τρεις Τ.Κ.- στα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις, αφενός για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκύψει στην πορεία σε υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ήταν ήδη «πληγωμένα» από τον προηγούμενο χειμώνα, και αφενός για τη θωράκιση και προστασία κατοικημένων περιοχών και των παρόχθιων καλλιεργειών στις παραπάνω περιοχές. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε και την περιοχή των Εργατικών Κατοικιών στα Κρέστενα, σε κατολίσθηση που υπάρχει στο παρακείμενο ρέμα, ενώ ευρισκόμενος στην περιοχή, μετέβη και σε παρόχθιες περιοχές του Αλφειού ποταμού όπου απαιτούνται σημειακές παρεμβάσεις αποκατάστασης, εντός της κοίτης και στα πρανή. Έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και μάλιστα οι παρεμβάσεις σε κάποια από αυτά θα είναι άμεσες, ενώ σε άλλα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την πρόσβαση στα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση. Στον Ακίδα ποταμό Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε και τον Ακίδα ποταμό, στον Δήμο Ζαχάρως, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο καθαρισμού, εκβάθυνσης και διαμόρφωσης της κοίτης, με απομάκρυνση των φερτών υλικών και ταυτόχρονη ενίσχυση των πρανών εκατέρωθεν του ποταμού με λιθορριπές, θωρακίζοντας σημαντικά την περιοχή. Μάλιστα, ενημερώθηκε για την πορεία του έργου, τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετά υδατορέματα της περιοχής (Θολό, Καλιδονέικο ρέμα κ.α) και αυτές που θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ζαχάρως. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που παρεμβαίνουμε συνολικά στον Ακίδα ποταμό, με εργασίες σε τέτοιο εύρος και μήκος, προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και αφετέρου να ενισχύσουμε σημαντικά και να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. [...]
30 Ιανουαρίου, 2023ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / Ελλάδα / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ / Περιβάλλον / ΧρονογράφημαΤο Χρονογράφημα της Δευτέρας                       με την Ήρα  Αλ. Κάζογλη, Δικηγόρο     Παλιόκαιρος   Πολύ κακός καιρός τις προηγούμενες μέρες. Βροχή, χαλάζι, άνεμοι. Διαβάσαμε ότι σε μια μέρα έπεσε το δέκα τοις εκατό του ετήσιου ποσοστού βροχής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το περιβάλλον κινδυνεύει, η κλιματική κρίση είναι εδώ, κι αυτό θα οδηγεί όλο και πιο συχνά στην εκδήλωση ακραίων επεισοδίων  έντονης βροχόπτωσης που θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, λένε οι ειδικοί. Ο καιρός δεν θα έχει πια καμμία σχέση μ’ αυτό που ξέραμε. Και βέβαια, οι ειδικοί ψάχνουν λύσεις. Από κάποιους ακούστηκε η ιδέα της μετοίκησης των γήινων σ’ έναν άλλο πλανήτη, κι άρχισαν να ψάχνουν για κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη που θα έδινε απάντηση στα ερωτήματά τους. Ανάμεσα στους χιλιάδες πλανήτες που ανακαλύφθηκαν, όμως, μόνο εξήντα θεωρούνται κατοικήσιμοι, και κανένας δεν βρέθηκε ακόμη να μοιάζει με τη Γη. Και κάπου εδώ άρχισαν να διατυπώνονται επιστημονικές και άλλες θεωρίες και ιδέες πως ίσως να είμαστε μόνοι σ’ ένα άψυχο σύμπαν. Όλα αυτά, δοκιμάζουν την ίδια την κοινωνία μας, τις φιλοσοφίες, τις θρησκείες και τις επιστήμες και όσοι δεν καταλαβαίνουμε από αστρονομία και αστροφυσική, καταλήγουμε πως η Γη μας, τελικά, δεν είναι τόσο άσχημο μέρος να ζει κανείς. Εδώ, άλλωστε, βρίσκονται εγγεγραμμένα τα θραύσματα της παλιάς, αρχέγονης ζωής που χάνεται στα χρόνια και που μπόρεσε να επιβιώσει πολλούς αιώνες πίσω και να μας φέρει στο σήμερα. Πόλεις που κλέβουν από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τις ζουν, πολύτιμα ηλιοβασιλέματα, βροχερές πλατείες και αγαπημένες γωνιές. Δάκρυα που έγιναν γέλια. Και τόσα όνειρα  που με τον παλιόκαιρο πλημμύριζαν και μετά οι άνθρωποι τα άπλωναν στον ήλιο να λιαστούν, να στεγνώσουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι την επόμενη νύχτα, μέχρι το επόμενο ξημέρωμα. Μέχρι να περάσει αυτός ο καιρός και νάρθει καλοκαίρι.                                                                                                                                                                      Η.K. [...]
30 Ιανουαρίου, 2023Ελλάδα / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ    ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ θα συνεχιστεί το SAR για τον δεύτερο πιλότο του α/φ F-4 Phantom… (ΠΗΓΗ : DEFENCEPOINT.GR) newsroom | 30/01/2023 10:50 Όπως ανακοινώνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό του αγνοούμενο κυβερνήτη του F-4 θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες. Υπενθυμίζεται, ότι στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Δυστυχώς, νέες πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια, περιπλέκουν… στην κατεύθυνση του “γκρίζου” την υπόθεση του εντοπισμού των δυο χειριστών του F-4 Phantom που συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Η αγωνία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κυρίως όμως στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας έχει κορυφωθεί, όμως όσο περνά ο χρόνος τόσο η κατάσταση γίνεται πιο δυσμενής… <<Η ΝΕΑ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ>> Η νέα πληροφορία αφορά την άσκηση που εκτελούσαν τα δυο αεροσκάφη του τύπου. Αυτή αφορούσε χαμηλή ναυτιλία, δηλαδή πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα πιο δυσμενής εξέλιξη θα πρέπει να θεωρηθεί η πληροφορία ότι δεν επιβεβαιώνεται επιτυχής εγκατάλειψη του μαχητικού από τους δυο πιλότους, παρά μόνον η πρόθεση να το πράξουν. Το χαμηλό ύψος δικαιολογεί τα πολύ μικρού μεγέθους συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί στον θαλάσσιο χώρο, ενώ περιπλέκει την υπόθεση ακόμα και σε περίπτωση που το αεροσκαφών εγκαταλειφθεί επιτυχώς. Όλοι ελπίζουν για το καλύτερο, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγική παράγραφο, η υπόθεση δείχνει να αποκτά ολοένα και περισσότερο πιο σκούρες αποχρώσεις του “γκρι”.  Ας ελπίσουμε σε ένα θαύμα… [...]
30 Ιανουαρίου, 2023Ανακοινώσεις / Ελλάδα / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣΝεκρός ο Υποσμηναγός – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Σμηναγό Η Ανακοίνωση του ΓΕΑ                           8888888888888888888 Πτώση Αεροσκάφους F-4E Phantom II – ΑΤ003/2023 30/01/2023 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Αρ. Ανακ. 003/2023 Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Πτώση Αεροσκάφους F-4E Phantom II Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.   Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ [...]
30 Ιανουαρίου, 2023IN MEMORIAM / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠένθηΣτην αιωνιότητα ο καλός συμπολίτης Γιώργος Σωτ. Ντοάς που συνέδεσε το όνομά του με το ζαχαροπλαστείο <<Σεράνο>> του Πύργου     Ένας εξαίρετος συμπολίτης και καλός επαγγελματίας, φιλήσυχος και χαμηλών τόνων, ο Γιώργος Σωτ. Ντοάς, δεν είναι πια ανάμεά μας.  Έφυγε σύντομα από τη ζωή, στα 63 του χρόνια σκορπίζοντας τη θλίψη στους δικούς του ανθρώπους και τον κόσμο που τον ήξερε τόσα χρόνια. Ο αείμνηστος συμπολίτης συνέδεσε το όνομά του με το πασίγνωστο στην ευρεία περιοχή του Πύργου ζαχαροπλαστείο  *Σεράνο* διαδεχόμενος τον αείμνηστο πατέρα του Σωτήρη και στην τελευταία φάση του καταστήματος, που  λειτούργησε στην οδό Πατρών, μαζί με τον αδελφό του Χαράλαμπο,  λίγα μέτρα πιο κάτω από τη διασταύρωσή της με την οδό Μανωλοπούλου. Παλαιότερα από τον οικογενειακό κλάδο  των Ντοά είχε λειτουργήσει το ζαχαροπλαστείο ακριβώς στη διασταύρωση, καθώς και άλλο ένα κατάστημα πάλι με την ίδια ονομασία *Σεράνο*,  στην οδό Ερμού. Ο Γιώργος Ντοάς αφοσιώθηκε σε αυτή τη δουλειά, με το μεράκι που διαθέτει κάθε τεχνίτης που ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική. Όλοι θα τον θυμούνται για την εξυπηρέτησή του και τον πράο χαρακτήρα του. Η κηδεία του έγινε την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στις 4 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου. Η Εφημερίδα μας συλλυπείται θερμά τους δικούς του ανθρώπους, τα παιδιά του και τα αδέλφια του, καθώς και τους άλλους συγγενείς. ΑΝΚ [...]