ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ *** Η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 17/12/22 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 17/12/22 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
Μια ωραία εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 17 του αντικομφορμιστικού Δεκέμβρη 2022, στις 7.30 το απόβραδο, με την παρουσίαση του Ημερολογίου 2023, του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, όποου η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη σε διακεκριμένα πρόσωπα του εικαστικού χώρου, που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πύργο της Ηλείας. Η σημαντική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Πύργου και την τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πολίτες προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου, παρισταμένου επίσης και του Γ.Α.Ε. της Ι.Μ. Ηλείας πρωτοπρεσβύτερου π. Ηλία Παπαγγελή. Όσο για τις άλλες παρουσίες αρκεί να μεγευύνετε τη φωτογραφία και θα τους δείτε πολύ ευκρινώς.
Η έναρξη έγινε από τον κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο, δημοσιογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή της camera zizanio του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ο οποίος είχε το συντονισμό και τις παρουσιάσεις ανά μήνα των Πυργίων καλλιτεχνών ζωγράφων και χαρακτών. Πρώτος απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο υπό ίδρυση Μουσείο Ιστορίας του Πύργου. Στη συνέχεια χαιρετισμό και αναφορά στο Ημερολόγιο έκανε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατίνα Παρασκευοπούλου και τέλος απεύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος.
Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες που δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, ο Δανιήλ Παναγόπουλος και ο Θανάσης Εξαρχόπουλος, για τους οποίους έγινε αναφορά από την κ. Λίνα Τσίκουτα και τον κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο αντίστοιχα. Και οι δύο αυτοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες υπήρξαν φίλοι και εκλεκτοί συνεργάτες της ΑΥΓΗΣ Πύργου επί Αύγουστου Καπογιάννη. Μάλιστα ο Δανιήλ Παναγόπουλος είχε προσφέρει και υπάρχει μέχρι σήμερα στα γραφεία μας, τον πίνακα με το ζευγάρι στο αυτοκίνητο και μπορείτε να το δείτε στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Ο Θαναάσης Εξαρχόπουλος σε νεανική ηλικία φιλοτέχνησε το τογότυπο του τίτλου της Εφημερίδας μας, όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1945 και είναι ο ίδιος ο τίτλος ονομασίας της Εφημερίδας μας, που τώρα κοσμεί τον Ιστότοπό μας!
Η κ. Λίνα Τσίκουτα, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και υπεύθυνη συλλογών της μεταπολεμικής και σύγχρονης Τέχνης, αναφέρθηκε στο έργο του Δανιήλ Παναγόπουλου, πρώτα με τα κουτιά και στη συνέχεια με τις λινάτσες, ως υλικά βασικά της τεχνοτροπίας του. Το ζευγάρι στο αυτοκίνητο, που προαναφέραμε, φιλοτεχνήθηκε το 1967 με 1968 και ήταν από τα τελευταία που δημιούργησε με τα κουτιά. Από το 1970, είπε η κ. Τσίκου, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως υλικό τη λινάτσα.
Για τον χαράκτη Θανάση Εξαρχόπουλο, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, μίλησε ο κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, που τόνισε την προσωπικότητα και το σπουδαίο έργο του χαράκτη, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επίσης ο Θανάσης Εξαρχόπουλος ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, που κυκλοφόρησαν το 2005 και το 2011. Ο Γιάννης Μανώλης, στέλεχος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου διάβασε ένα ποίημα του Θανάση Εξαρχόπουλου, από το βιβλίο του *Σημειωματάριο*.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο Ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκο, στη Γλύπτρια Αγγελική Κοροβέση, η οποία μάλιστα παρέστη και μίλησε για το έργο της. Συγκεκριμένα έκανε ειδική αναφορά για το πρώτο από άποψη τεχνοτροπίας *Ηχητικό Αλφάβητο* που δημιούργησε!
Διαδικτυακά μίλησε ο επίσης Γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ενώ σε βιντεοσκόπηση μίλησε ο Ζωγράφος και Χαράκτης Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος. Ακολούθως έγινε η παρουσίαση του Ζωγράφου Νίκου Κασκούρα, της Ζωγράφου Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου, της Ζωγράφου Άννας Ραυτοπούλου, του Ζωγράφου / Αγιογράφου Γιάννη Τσολάκου, των Ζωγράφων Γιώργου Δημητρακόπουλου και Νίκου Τουμαζάτου και του Σκιτσογράφου ΣΤΑΘΗ (Σταυρόπουλου).
Επίσης παρέστη και μίλησε η Ζωγράφος Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή, η οποία αναφέθηκε εγκωμιαστικά στο έργο το πολιτιστικό που παράγει το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου και έκανε μία γενικότερη αναφορά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τέλος απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Πύργου, του είπε ότι ήρθε η ώρα της δράσης για τη δημιουργία στην πόλη του Πύργου Πινακοθήκης που δεν υπάρχει!
Παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος κ. Παν. Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι μέχρι να αξιοποιήσουμε το χώρο, όπου στεγαζόταν στην κεντυρική μας πλατεία η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έργα Τέχνης θα εκτίθενται στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου.
Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ