Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και τον Πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)
Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και τον Πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, συναντήθηκε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου2024, με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη, τον Διοικητή και Πρόεδρο του ΔΣ της Δ.ΥΠ.Α, Σπύρο Πρωτοψάλτη και την Υποδιοικήτρια, Γιάννα Χορμόβα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστου Περρή, σε συνέχεια της διαρκούς και αγαστής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων, βρέθηκαν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης για κρατουμένους και η αναγκαιότητα να ενισχυθούν αυτά, ακόμη περισσότερο, εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και τη Δ.ΥΠ.Α.. Παράλληλα, τέθηκαν, εκ νέου, πολλά σημαντικά εργασιακά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τους συνδικαλιστικούς φορείς των κλάδων ΔΕ Φρούρησης και Φύλαξης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Τέλος, σχεδιάστηκε και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ενίσχυση των Προγραμμάτων Κατάρτισης στα ΣΚ
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήδη σχεδιάζει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Δ.ΥΠ.Α., να εφαρμοστούν άμεσα και νέα, στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, προς όφελος τελικά των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.
«Ενισχύουμε διαρκώς, την επέκταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κρατούμενους στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αλλά και την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνέχεια των ήδη υφιστάμενων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νεαρούς κρατούμενους έως 21 ετών, στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων, αλλά και στις γυναίκες κρατούμενες, στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Γυναικών. Συμφωνήσαμε, επίσης, με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Καραγκούνη και τους εκπροσώπους της Δ.ΥΠ.Α., να προχωρήσουμε μέσω των Γραφείων Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕΕΚΟ) και τους εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α., στη συστηματική και συντονισμένη ενημέρωση σε κρατούμενους για τους οποίους πλησιάζει η μέρα της αποφυλάκισης, για δράσεις ενδυνάμωσης, συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επιχειρηματικότητας, αναβάθμισης των επαγγελματικών δεξιοτήτων και απασχόλησης, με τελικό στόχο την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο της γενικότερης μετασωφρονιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε, εντατικοποιούμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες, και στηρίζουμε την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τη δημιουργική απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, ως απαράβατο όρο για την άρση κάθε στιγματισμού, τη μείωση της υποτροπής και την ορθή επανένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον, με τελικό στόχο την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας για τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι: «H Δ.ΥΠ.Α και το Υπουργείο Εργασίας ενσκήπτουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με σωρεία δράσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, όσο και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και η σημερινή μας συνάντηση, αλλά και το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει επιβεβαιώνει αυτή τη δέσμευσή μας. Συνεχίζουμε εντατικά την ενίσχυση των δεξιοτήτων, αλλά και τη θωράκιση των κρατουμένων, ώστε να εξασφαλίσουμε την άμεση απορρόφησή τους, με την αποφυλάκιση, στην αγορά εργασίας».
Εξαγορά «μάχιμης τριετίας»
Τέλος, συζήτησαν για την ανάγκη και τους τρόπους υλοποίησης, όσον αφορά στο ζήτημα της αναγνώρισης της «μάχιμης τριετίας», με εξαγορά για τους υπαλλήλους των κλάδων ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Ένα πάγιο αίτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, καθώς είχαν εξαιρεθεί αρχικά από το ν. 4997/2022, που αφορούσε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.