Συμπληρώνονται σήμερα {27/9/24} 14 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη
Συμπληρώνονται σήμερα {27/9/24} 14 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη
ΣΤΙΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941 ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΝΔΟΞΟ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ {ΕΑΜ}
Μέχρι το 2009 το κτίριο ήταν ένα κέλυφος με διάφορες χρήσεις, αλλά όχι Μουσείο. Για πρώτη φορά λειτούργησε για τον σκοπό που είχε ανεγερθεί το κτίριο, επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου. Στην τελετή εγκαινίων στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, ο κ.Αναγνώστου τόνισε: “Έχοντας υποχρέωση απέναντι στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον αείμνηστο Αγωνιστή Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή, στο λαό και τη νεολαία της πόλης, παραδίδω σήμερα αυτό που για μένα αποτελούσε υπόσχεση τιμής: Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης! Είναι πλέον στο χέρι σας να αναδείξετε το έργο της Εθνικής Αντίστασης, να φέρετε στο προσκήνιο τα ιδανικά της, να υπηρετήσετε τους υψηλούς σκοπούς της”.
Πώς δημιουργήθηκε
Η δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης αποτέλεσε έμπνευση, όραμα και στόχο του αείμνηστου κομμουνιστή Δημάρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α). Η ιστορία του Μουσείου ξεκινάει το 1982, όταν ο Δημήτρης Κιντής καταγράφει το οικόπεδο που βρίσκεται το Μουσείο ως δημόσιο κτήμα. Στη συνέχεια η Π.Ε.Α.Ε.Α Ηλιούπολης, το 1989, με πρόεδρο Βασίλη Μανθά, διατυπώνει προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το αίτημα της παραχώρησης του χώρου για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1998, επί δημαρχίας Θ. Γεωργάκη.
Πολύτιμη συμβολή στην ίδρυση του Μουσείου είχαν : ο δημοσιογράφος και ιστορικός Περικλής Καπετανόπουλος, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, η πολιτική μηχανικός Ειρήνη Καρρά, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης Νίκος Καραβέλος, και η μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου.