ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΦΕΥΓΕ ΑΔΟΞΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΡΧΙΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Ημερομηνία: 17-06-2022

77  χρόνια από τον θάνατο του Καπετάνιου Αρχηγού του ΕΛΑΣ και με τον βαθμό του Υποστράτηγου Άρη Βελουχιώτη

 

Η ιστορική φωτογραφία

του Σπύρου Μελετζή

 

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου, πριν από 77 χρόνια,  έφευγε άδοξα από τη ζωή ο πολέμαεχος και Αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης, στον οποίο πιο μπροστά η Ελεύθερη Κυβέρνηση του Βουνού του είχε απονείμει τον βαθμό του Υποστράτηγου.

Ο καυένας έχει τη δική του άποψη, εγώ προτρίνω να διαβάζουμε συνεχώς την Ιστορία, απόόσο το δυνατόν περισσότερες πηγές.

Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις Αντιστασιακές Οργανώσεις, κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος και το πλήρωσαν αργότερα πολύ ακριβά οι δημοκρατικές, αριστερές και  κομμουνιστικές δυνάμεις.  Έγιναν πολλά στραβά, αλλά οι πρτοδότες των Ταγμάτων Ασφαλείας, που συνεργάστηκαν με τον εχθρό της πατρίδας μας, δηλαδή τους Χιτλεροφασίστες Γερμανούς καταχτητές έπρεπε να εκτελεστούν και χωρίς δίκη! Στην πραγματικότητα συνέβη το άκρως αντίθετο, οι προδότες έγιναν πατριώτες και οι πατριώτες κυνηγήθηκαν σαν προδότες! Αυτή εν συντομία είναι η ελληνική τραγωδία, όπου τα μίση κρατάνε μέχρι σήμερα!

Αυτό που μένει απ΄όλα τα δεινά που υπέστη ο Ελληνικός Λαός είναι ο Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας των Ελλήνων Ανταρτών του ΕΛΑΣ, υπό την πολιτική και στρατιωτική καθοδίγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Στέφανου Σαράφη. Ήταν οι Αντάρτες οι Ήρωες που πολ’εμησαν τον εχθρό που κατείχε την πατρίδα μας! Ήταν όλοι εκείνοι που έδωσαν το αίμα τους για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού και που τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων οδήγησαν τους Έλληνες να σφαχτούν αναμεταξύ τους! Ο Άρης Βελουχιώτης, σε αντίθεση με την τότε ανεπαρκή ηγεσία του ΚΚΕ, που υπήρξε εξ άλλου ο μέγας τροφοδότης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ,  είχε διορατικά αντιληφθεί τον ύπουλο ρόλο της Αγγλίας και προσπάθησε –μετά την αδιανόητη για επαναστατική ηγεσία <<Συμφωνία της Βάρκιζας>>, να συγκροτήσει νέο αντάρτικο στρατό…   Αλλά δυστυχώς αποκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 1945 από την τότε ανεπαρκή  ηγεσία του ΚΚΕ και κυνηγήθηκε στη συνέχεια από τις κυβερνητικές και παρακρατικές δεξιές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να περικυκλωθεί στη Μεσούντα της Άρτας και με χειροβομβίδα να θέσει τέρμα στη ζωή του, μαζί με τον συναγωνιστή του και πιστό πρωτοπαλίκαρό του, τον Φώτη Τζαβέλα.  Ήταν 16 Ιουνίου 1945.

Δημοσιογράφος της <<ΑΥΓΗΣ>> Πύργου Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ


Ροή