ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ *Ζ* ΚΑΙ *ΜΕΓΑΡΑ*
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας παρουσιάζει τις δυο πρώτες ταινίες
από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω»
της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Την Τρίτη στην Αμαλιάδα το “Ζ” του Κώστα Γαβρά και την Τετάρτη στον Πύργο τα “Μέγαρα” των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Στο Πύργο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Με το “Z” του Κώστα Γαβρά και τα ”Μέγαρα” των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα οι προβολές των δέκα εμβληματικών ταινιών από τον 20ο αιώνα του ελληνικού κινηματογράφου, που παρουσιάζουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της Ηλείαςτο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Την Τρίτη 29/03 και ώρα 21:30 προβάλλεται στο CineCinemaτης Αμαλιάδας η πολυβραβευμένη ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά και την Τετάρτη 30/03 και ώρα 21:00στον Ορφέα του Πύργου η επίσης πολυβραβευμένη ταινία “Μέγαρα”των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο οποίος και θα παραβρεθεί στην προβολή με τη διπλή ιδιότητά του ως σκηνοθέτης της αλλά και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ο κύκλος των δέκα συνολικά ταινιών θα ολοκληρωθεί τον Μάιο και οργανώνεταιστο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας, που έγιναν από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετώναπό́ την Ελληνική́ Επανάστασηυπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.
Τρίτη 29 Μαρτίου, Αμαλιάδα, CineCinema, ώρα 21:30
“Z” του Κώστα Γαβρά
«Κάθε ομοιότητα με αληθινά γεγονότα, με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά, είναι σκόπιμη!» Η ειλικρινής οργή που διατρέχει το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Γαβρά γίνεται εμφανής σε κάθε του καρέ, από τα credits μέχρι τα βλέμματα, από τις διαδηλώσεις στις ανακρίσεις, και σε κάθε πιθανό ενδιάμεσο σημείο. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, που αφορά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στην ταραγμένη δεκαετία του ‘60 για την Ελλάδα, το “Ζ” (που διαβάζεται «ζει», από το σύνθημα «ζει, ζει, ζει» κι όχι «ζήτα») έχει ως σημείο εκκίνησης την επίθεση σε μια πολιτική φιγούρα της αντιπολίτευσης (Ιβ Μοντάν) και την άμεση απόπειρα συγκάλυψης, ακολουθώντας την μετέπειτα έρευνα από έναν ανακριτή (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αποφασισμένο να φέρει τα αληθινά γεγονότα στο φως. Όμως ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας σε ένα τόσο διεφθαρμένο και πολιτικά ασταθές περιβάλλον;
Πάνω σε ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας ΧόρχεΣεμπρούν, ο Κώστας Γαβράς πλέκει ένα θρίλερ που ανεβάζει τους παλμούς όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας τον πολιτικό τρόμο με σχολιαστικότητα, μέσα από ανακρίσεις και μέσα από βλέμματα που ποτέ δεν αποκρύπτουν την αλήθεια. Μέσα από ένα αδιάκοπο μοντάζ και τις ορμητικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γαβράς ακολουθεί πρόσωπα, διαδικασίες και αλήθειες κρυμμένες στη σκιά, ολοκληρώνοντας ένα τολμηρό, ζωτικής σημασίας πορτρέτο του κοινωνικού αδιεξόδου της περιόδου που καθήλωσε τελικά το παγκόσμιο κοινό. Έγινε μόλις η δεύτερη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς, Έτος:1969,Διάρκεια: 127’, Παραγωγοί: Ζακ Περάν&ΑμέντΡασντί, Σενάριο: ΧόρχεΣεμπρούν& Κώστας Γαβράς (βασισμένο στη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού), Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΡαούλΚουτάρ, Μοντάζ: ΦρανσουάζΜπονό, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Σκηνικά: Ζακ Ντ’Οβιντιό, Κοστούμια: ΠιετΜπολσέρ, Ήχος: Μισέλ Μποέμ.
Παίζουν οι: Ιβ Μοντάν, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ειρήνη Παπά, Ζακ Περάν, Φρανσουά Περιέ, Σαρλ Ντενέ, ΠιέρΝτιξ, Ζορζ Ζερέ, Ρενάτο Σαλβατόρι, ΜπερνάρΦρεσόν, ΚλοτίλντΖοανό.
Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Βραβεία Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερου Μοντάζ. Υποψήφιο για άλλα 3 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου). Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν), Φεστιβάλ Καννών 1969. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ. BAFTA Καλύτερης Μουσικής (Μίκης Θεοδωράκης). Υποψήφιο για 4 ακόμη BAFTA ανάμεσα στα οποία και Καλύτερης Ταινίας.
Τετάρτη 30 Μαρτίου, Πύργος, Ορφέας, ώρα 21:00
“ΜΕΓΑΡΑ” των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Παρών στην προβολή για συζήτηση με το κοινό ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Η ταινία περιγράφει τον ξεσηκωμό των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και την τελική έκβαση του αγώνα τους.
Σε μια εποχή που ακόμα οικολογία και περιβάλλον αποτελούν άγνωστους όρους στην Ελλάδα, η ταινία δίνει το λόγο στους αγρότες και τους προσφέρει τον χώρο για να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, να θυμώσουν, να συγκινηθούν. Με vérité γλώσσα και με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αγρότες-θύματα ενός απάνθρωπου οικονομικού μετασχηματισμού, η ταινία εντοπίζει βαθύτερα αίτια και αποτελέσματα πίσω από το επίπεδο του ορατού. Με βλέμμα διερευνητικό και πάνω απ’ όλα κοινωνικό, αφουγκράζεται τις αγωνίες μιας τάξης ανθρώπων των οποίων ο λόγος σπανίως βρίσκει διέξοδο στο σινεμά με τέτοια καθαρότητα και ευθύτητα, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την εικόνα μιας Ελλάδας σε κρίσιμη καμπή μέσα από ανθρώπινα πρόσωπα, ενστικτώδη λόγια και ένα εφιαλτικά παρηκμασμένο τοπίο.
Καθώς λαμβάνει χώρα μια από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές που έχει δει η χώρα, οι δύο δημιουργοί την καταγράφουν με δυναμική κινηματογραφική γλώσσα, σε ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του σύγχρονου ελληνικού –και όχι μόνο– σινεμά. Ένα αληθινό πολιτικό τεκμήριο, το πρώτο οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα βραβεύεται σε Φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ταυτόχρονα και το ξεκίνημα της σπουδαίας διαδρομής για τους δύο σημαντικούς δημιουργούς του. Τον Σάκη Μανιάτη, που μετέπειτα ως διευθυντής φωτογραφίας δούλεψε σε φιλμ σαν τα «Καρκαλού» και «Παραγγελιά», και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, του οποίου το βαθιά προσωποκεντρικό σινεμά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται σε διάλογο με μια ανήσυχη κοινωνία σε διαρκή αλλαγή.
Σκηνοθεσία: Σάκης Μανιάτης και ΓιώργοςΤσεμπερόπουλος, Έτος: 1974, Διάρκεια: 72´, Παραγωγός: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης, Ήχος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος.
Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Βραβείο FIPRESCI, Berlin Film Forum 1974. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974. Επίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Βενετίας 1975. Επίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Ρότερνταμ 1975.
*** Την επόμενη βδομάδα θα προβληθούν: Τρίτη 5 Απριλίου στην Αμαλιάδα η ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ του Ντίνου Δημόπουλου και Τετάρτη 6 Απριλίου στον Πύργο ηΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού.