ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΕΘΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΕΘΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ
Του Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Επιτ.Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Σεβασμιώτατε, τα σέβη μου,
Με την παρούσα μου και εν γνώσει του ότι στο πρόσωπό σας αναγνωρίζω ένα έξυπνο, δραστήριο και φωτισμένο Ιεράρχη, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση πέραν εκείνης την οποία φιλοξένησε πρόσφατα η έγκριτη εφημερίδα της πόλης μας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Θεωρώ πως και εσείς θα είχατε την άποψη πως η Ελληνική και Ορθόδοξη ιστορία και παράδοση δεν αρχίζει με την έναρξη της Επαναστάσεως του 21.Και φυσικά εθνεγέρτης και μπουρλοτιέρης των ψυχών υπήρξε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας ο οποίος κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη του αγώνα στη σύναξη της Βοστίτσας και τον τελείωσε με την ηρωική αυτοθυσία του στο Μανιάκι. Παρ’ όλα αυτά ο λαός έστησε τιμής ένεκεν Ηρώο στα Ψηλά Αλώνια με τη μορφή του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού .
Επειδή πιστεύω πως η Αχαΐα και η Πάτρα έχουν να προβάλλουν στους επιγενόμενους και μία μορφή που δεσπόζει στους φωτεινούς εκείνους Ιεράρχες που ανέδειξε και κατέλιπε σημαντικό έργο θα πρότεινα να αναλάβετε πρωτοβουλία για να στηθεί σε μία πλατεία της πόλεως η ενδεχομένως σε κάποιο εμφανές –τιμητικό σημείο του άλσους του Αγίου Ανδρέα η φωτεινή μορφή του Πατρέως Μητροπολίτη Καισαρείας Αρέθα.
Ο Αρέθας υπήρξε ένας φωτισμένος ανθρωπιστής Επίσκοπος, μία μεγάλη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας και της Ελληνικής Ιστορίας γενικότερα. Από τα πρώτα αποστολικά χρόνια και μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες ο Χριστιανισμός ήρθε σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό και προσέβαλε όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την αποστολή του, όπως την υπέροχη ελληνική γλώσσα, τη φιλοσοφία, τον τρόπο σκέψης και δράσης, τους πολιτιστικούς θεσμούς κ.λ.π.
Από τότε μέχρι και σήμερα Ελληνισμός και Χριστιανισμός προσέρχονται στο χρόνο άρρηκτα ενωμένα και προσφέρουν στην ανθρωπότητα πολύτιμες υπηρεσίες.
Ο Αρέθας υπήρξε μια από τις φωτεινές μορφές της Εκκλησίας μας η οποία συνένωσε άριστα τις αιώνιες αρχές της Χριστιανικής διδασκαλίας με τις θαυμαστές ιδέες της κλασικής αρχαιότητας και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων μορφών της Εκκλησίας και της Ιστορίας.
Γεννήθηκε στην πόλης των Πατρέων γυρω στά 850 μ.Χ. Στη γενέτειρά του έμαθε τα πρώτα γράμματα. Αργότερα σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη κοντά στον Πατριάρχη Φώτιο.
Ο φωτισμένος επίσκοπος, χωρίς να παραμελεί τα ποιμαντικά του καθήκοντα, αφιερώθηκε με πάθος στη συλλογή, συντήρηση, αντιγραφή και διάδοση έργων των αρχαίων Ελλήνων και παλαιών εκκλησιαστικών συγγραφέων. Πολύ σύντομα δημιούργησε την περίφημη Βιβλιοθήκη του Αρέθα, αποτελούμενη από χιλιάδες έργα της κλασικής αρχαιότητας και της πρωτοχριστιανικής περιόδου. Σπουδαία υπήρξαν τα προλεγόμενα, τα σχόλια, τα υπομνήματα και οι διορθώσεις του Αρέθα στα έργα των αρχαίων φιλοσόφων. Χάρη στην Βιβλιοθήκη του Αρέθα διασώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Πλάτωνα, του Λουκιανού, του Παυσανία, του Κυρίλλου Αλεξανδρείας, κ.α. Αξιοζήλευτο είναι επίσης και το προσωπικό συγγραφικό έργο του Αρέθα, το οποίο δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ανέκδοτο. Έγραψε σπουδαία ερμηνευτικά έργα στην Αγία Γραφή, με εξέχουσα την ερμηνεία στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Ερμήνευσε επίσης δύσκολα χωρία της Αγίας Γραφής. Αξιόλογα είναι ακόμα, τα σχόλια στους αρχαίους Έλληνες και εκκλησιαστικούς συγγραφείς, όπως και οι λόγοι και οι επιστολές του. Ο Αρέθας ανήκει αναμφίβολα στις μεγάλες πνευματικές μορφές της ιστορίας, γνήσιο τέκνο του υψηλού πνευματικού κλίματος του Βυζαντίου. Η προσωπικότητα και το έργο αυτού του φωτισμένου επισκόπου αποτελεί ισχυρό ράπισμα σε όλους εκείνους οι οποίοι «βλέπουν» την Εκκλησία εχθρική προς τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Αρέθας είναι ένας από εκείνους ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για τη διάσωση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Η πρωτοβουλία να στηθεί σε μια πλατεία της πόλης μας η μορφή του Επισκόπου Καισαρείας Αρέθα ,θα αποτελέσει εκπλήρωση χρέους του λαού των Πατρών προς το μεγάλο τέκνο της