Παρουσία της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Αρχοντικό *Παναγιωτόπουλου* στο Αίγιο με τις *Εύφωνες Μνήμες*
Μια ωραία Κυριακή για την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, συννεφιασμένη και μουντή στον ουράνιο θόλο, αλλά πάμφωτη μες στο Αρχοντικό <<Παναγιωτόπουλου>> στο Αίγιο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Καθιερώνουμε νέες τακτικές στην παρουσίαση της ειδησεογραφίας… Θα τα πούμε παρακάτω… Και ταυτοχρόνως εξομολογούμσαι ότι όσον αφορά τα είδη και την προέλευση δεκάδων θα έλεγα μουσικών οργάνων και κυρίως των διαφορετικών μορφών απόδοσης του μουσικού ήχου, ένα έχω να πω : Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα…!!!
Το αγάπησα το Αίγιο για τον πολιτισμό του και τη θάλασσα, καθώς την αγνανεύεις στο μυχό της ψυχής αυτής της όμορφης πόλης, από την περιοχή, την παν’εμορφη περιοχή <<Ψηλά Αλώνια>> του Αιγίου. Ένα Αρχοντικό, το εξαιρετικής νεοκλασικής ομορφιάς Αρχοντικό <<Παναγιωτόπουλου>>, που ανήκει στο Δήμο Αιγιαλείας! Ο ιδρυτής ιδιοκτήτης του καταγόταν από τη Δημητσάνα και εγκαταστάθηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα στο Αίγιο, (1857 – 1860), όπου ανέπτυξε μεγάλη δράση ως σταφιδέμπορος και σταφιδοεξαγωγέας. Εκεί μέσα σε αυτό τον αφθάστου κάλλους χώρο, με τα περίφημα χρωματικά ταβάνια και τις διάφορες ζωγραφιές, εκτίθενται μία πολύτιμη και σπάνια συλλογή, υπό τοον <<εύηχο>> τίτλο <<Εύφωνες Μνήμες>>, ένας μεγάλος αριθμός μουσικών οργάνων όλων των κατηγοριών, μέσα σε γυάλινες προθήκες. Η σημαντική αυτή συλλογή των παραδοσιακών λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο ανήκει στον συνθέτη φιλόλογο κ. Σάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος επίσης φιλοξενεί όργανα Αιγιαλέων λαϊκών οργανοπαικτών. Η πόλη του Αιγίου έχει ένα κόσμημα και είναι αυτός ο άνθρωπος με τις τόσες γνώσεις.
Από τον Μάρτιο 2022 έως και τον Ιούνιο 2022 έλαβε χώρα στο κτήριο του Αρχοντικού <<Παναγιωτόπουλου>> (Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων) Έκθεση παραδοσιακών – Λαϊκών οργάνων με τον τίτλο <<Εύφωνες Μνήμες>> , στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Την επιστημονική έρευνα με τα αντίστοιχα κείμενα που που περιλαμβάνονται σε έντυπα, είχε αναλάβει η Μουσικολόγος κ. Άσπα Παπαδημητρίου, σύζυγος του δημιουργγού, ενώ το Graphic design είχε αναλάβει η κόρη τους κ. Έλενα Λεώνη, η οποία να σημειωθεί ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, θα παρουσιαστεί στη γνωστή εκπομπή της ΕΡΤ1 <<Μουσικό Κουτί>>, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Ρένα Μόρφη.
Ο σπουδαίος δημιουργός και ερευνητής κ. Σάκης Παπαδημητρίου, επισημαίνει πως τα μουσικά όρηανα είναι τα μέσα εκφοράς μιας γλώσσας, που είναι παγκόσμια και άμεσα κατανοητή από όλους. Είναι μέσο έκφρασης των ευγενέστερων συναισθημάτων του ανθρώπου.
Ο κ. Παπαδημητρίου είναι φιλόλογος μουσικός και μουσικοσυνθέτης. Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, Παιδαγωγικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών και υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών . Δάσκαλος και σολίστ κλασικής κιθάρας και πολλών έγχορδων και πνευστών παραδοσιακών οργάνων. Πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής ερευνητής της ελληνικής μουσικής και ιδρυτής των μουσικών συνόλων «Μουσικό Εργαστήρι» και «Ηδύφωνο». Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διακεκριμένους ερμηνευτές παρουσιάζοντας και δικά του έργα και συνθέσεις. (Δ. Σαμίου, Χ. Αηδονίδης, Μ.Φαραντούρη, Μ.Τσέρτος , Μ.Κωχ, Λ.Χαλκιάς, Έ.Πασπαλά, Γ.Νέγκα, Β.Λέκκας, Α.Μουτσάτσου, Γ.Ανδρεάτος, Θ.Κοτονιάς, Σ.Παπαζογλου κ.α).
Σημαντικά έργα του : α) Η μουσικοποιητική ανθολογία “Έρωτος ποίησις-αγάπης μέλος”, (Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών 2002).με ερμηνεύτρια την Άννη Ονουφρίου.
β) “Του Κρασιού και του Έρωτα” ανθολογία μελοποιημένης αρχαίας λυρικής ποίησης σε μετάφραση του συνθέτη με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα (2005). Το έργο παρουσιάστηκε σε παραστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
γ) «Το τελευταίο σώμα μου» ορατόριο από την ομώνυμη ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη και πρώτη παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Πατρών τον Μάρτιο του 2010 με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας.
δ) Κωστής Παλαμάς «Οι Μούσες που αγάπησα» 2020. Ανθολογία μελοποιημένης ερωτικής ποίησης του Κωστή Παλαμά με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Έλενα Λεώνη. Η μουσική αυτή ανθολογία έντυσε μουσικά την ομώνυμη θεατρική παράσταση που περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην Κύπρο.
Έχει μελοποιήσει ποιήματα Ελλήνων ποιητών ( Γ.Σεφέρης, Α.Δάφνη Γ.Κουτσοχέρας, Γ.Βαλσαμίδης, Ι.Γρυπάρης, Λ. Κουτσοχέρα) Ιερατική Ποίηση και έχει γράψει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.
Μαζί με τον κ. Παπαδημητρίου είναι η επίσης εξαιρετική συμπαραστάτριά του, σε αυτό τον όμορφο αγώνα του πολιτισμού και για τη διάδοση της τέχνης των λαϊκών οργάνων, είναι η κ. Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, με καταγωγή του πατέρα της από τη Δίβρη. Η κ. Σπυροπούλου είναι Εκπαιδευτικός Μουσικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαιδευση Αιγίου και Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας, Γεν. Γραμματέας στον Σύλλογο Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Αιγιαλειας και Μουσικος ανώτερων θεωρητικών στο Πρότυπο Ωδείο Αιγίου.
Η υποδοχή και φιλοξενία που παρείχαν στην Ομάδα της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων ήταν εξαιρετική και μέσα σ΄ένα κλίμα άκρως φιλικό! Η κ. Ζουμπουλιά Σπυροπούλου ξενάγησε την Ομάδα σε όλο το χώρο του περικαλλούς νεοκλασικού κτηρίου, του Αρχοντικού <<Παναγιωτόπουλου>>, όπου εκεί γινονται διάφορες εκδηλώσεις και υπάρχει μία ευρύτατη συλλογή μουσικών οργάνων, υπό την επιμέλεια του συνθέτη μουσικού και δημιουργού Σάκη Παπαδημητρίου. Να σημειωθεί ότι το θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο, που ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Αιγιαλείας και είναι ένα κόσμημα για την πόλη του Αιγίου, είναι έργο του σπουδαίου Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που έχει επίσης αφήσει τη σφραγίδα του με σημαντικά έργα του στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.
Η κ. Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, ξενάγησε επίσης την Ομάδα της Χορωδίας και μέσα στον εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής, με την εξαιρετική επίσης αγιογράφηση, όπου εκεί υπάρχει η περίφημη εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, η οποία σύμφωνα με την παράδοση την βρήκε το 1550 ένας ναυαγός, όταν βγήκε στη στεριά, από το σημείο που είναι σήμερα τα <<Ψηλά Αλώνια>> και καθώς σκαρφάλωνε στον βράχο απέναντι, είδε μέσα από μία τρύπα του βράχου την εικόνα αυτή της Παναγίας.
Γέφυρα μεταξύ του Πύργου και του Αιγίου, όσον αφορά την παρουσία μέσα στο Αρχοντικό <<Παναγιωτόπουλου>>, ήταν η διδάσκουσα στη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση, η οποία είχε γνωρίσει και τους δύο, όταν υπηρετούσε στην Πάτρα, με την ιδιότητα της Σχολικής Συμβούλου Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
Η Ομάδα γευμάτισε σε ένα από τα ωραία παραθαλάσσια κέντρα, όπο εκείνη την ώρα η ΕΡΤ3 παρουσίαζε στην εκπομπή <<Κυριακή στο Χωριό>>, τον κ. Σάκη Παπαδημητρίου και χορευτικό συγκρότημα του Αιγίου, ταυτόχρονα με όμορφα τοπία της ιστορικής αυτής πόλης!
Κάποια στιγμή, στη διάρκεια του καφέ, πήγα κάπου 500 μέτρα πιο πέρα από το σημείο που βρισκόμασταν, για να δώ τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου ο μεγάλος Έλληνας Σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε γυρίσει κάποιες σκηνές, με πλάνα από τον εν λόγω Σταθμό, όπως και πλάνα από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, στην εκπληκτική του ταινία <<Ο Θίασος>>! Η ταινία εκείνη ολοκληρώθηκε με την πτώση της στρατοκρατικής φασιστικής χούντας και καθώς κοιτούσα και φωτογράφιζα το παλαιό κτήριο, μια δημοκρατική αντιφασιστική πνοή διαπερνούσε την ύπαρξή μου, όπως ο ζείδωρος άνεμος, που άρχισε να δυναμώνει, πήγαινε πέρα δώθε τα φύλλα των δέντρων.
Η Ομάδα της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου ξεκίνησε από Πύργο με κατεύθυνση το Αίγιο, στις 9 ακριβώς το πρωί της Κυριακής 20 του εξεγερσιακού και ανεμοδαρμένου Νοέμβρη 2022 και η αποστολή επέστρεψε στις 7 το απόβραδο της ίδιας ημέρας. Ταξιδέψαμε με ένα πουλμανάκι του Γραφείου Ταξιδίων Liatsis Travel, επικεφαλής της Ομάδας την κ. Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση και την Έφορο της Χορωδίας κ. Γιώτα Μπαρτζοπούλου, καθώς επίσης και την Συνέφορο της Χορωδίας κ. Μαρία Μουστάκη.
Στη διαδρομή από Πύργο για Αίγιο κι έτσι καθώς κοιτούσα τον μουντό ουρανό, μου ήρθε μία έμπνευση κι έγραψα ένα ποίημα, το οποίο θα δημοσιεύσω στη δεύτερη φάση παρουσίασης του Ρεπορτάζ, ως εισαγωγή σε πληθώρα φωτογραφιών που θα ακολουθήσουν. Σε μία από αυτές που δημοσιεύονται εδώ, βρίσκομαι μαζί με την Ομάδα και αυτούς που μας φιλοξένησαν, μία και μοναδική που παρίσταμαι.
Η τρίτη φάση παρουσίασης περιλαμβάνει αναρτήσεις βίντεο, όπου ο δημιουργός της Συλλογής των παραδοσιακών οργάνων κ. Σάκης Παπαδημητρίου, παίζει πολλά όργανα και αφηγείται την προέλευση και την κατασκευή τους. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που λέει και πιστεύω θα τύχουν της ιδιάίτερης προσοχής σας.
Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ