Οι Ιερομόναχοι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα Γης τους την έδωσαν οι Αγωνιστές του 1821 ή οι Τούρκοι?
ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ 20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ? ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ… ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ! (ΑΝΚ)
***************************************************************************
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιο
Το σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την καταχώριση από την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας στο Κτηματολόγιο, ως περιουσία της, καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιοκτησίας κατοίκων της Δ.Ε. Ωλένης και της Δ.Ε. Ήλιδας, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρο Λιβάνιο, κατά την συνάντησή τους, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, στην Αθήνα.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, μετά την διαπίστωση, από την πλευρά των κατοίκων των Τ.Κ. Κουτσοχέρας, Χειμαδιού, Μουζακίου, Σοπίου (Δ.Ε. Ωλένης) και Περιστερίου (Δ.Ε. Ήλιδας) ότι το Μοναστήρι έχει δηλώσει ως περιουσία του, εκτάσεις που ανήκουν στους ίδιους και τις οποίες καλλιεργούν επί δεκαετίες, από γενιά σε γενιά.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Υφυπουργό, τον ενημέρωσε πλήρως και διεξοδικά για το πρόβλημα που προέκυψε αρχικά το 2018, και για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όπως του εξήγησε, πρόκειται για εκτάσεις που ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα, για τις οποίες, οι κάτοικοι και παραγωγοί των παραπάνω περιοχών έχουν στα χέρια τους συμβολαιογραφικά έγγραφα (τίτλους κτήσεις), πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά, λαμβάνουν επιδοτήσεις, ενώ στο παρελθόν έχουν λάβει και αποζημιώσεις για την ανασύσταση των καλλιεργειών τους, μετά από πυρκαγιές.
** Εκείνο δε το οποίο τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος είναι ότι, το Μοναστήρι, μέχρι σήμερα, δεν είχε εγείρει καμία απολύτως αξίωση για τις εν λόγω εκτάσεις από τους κατοίκους. Επιπρόσθετα, στάθηκε στην κοινωνική και οικονομική διάσταση του ζητήματος, αφού οι κάτοικοι εξασφαλίζουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους, από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων επί σειρά δεκαετιών. Αυτή η εξέλιξη δε – σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος – θέτει προς αμφισβήτηση τις ιδιοκτησίες τους και πλέον βρίσκονται μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο ολοκληρωτικής απώλειας των βασικών ή και μοναδικών εισοδημάτων τους.
Ο κ. Λιβάνιος άκουσε με προσοχή τον κ. Γιαννόπουλο κατανοώντας το πρόβλημα και την διαμορφωθείσα κατάσταση, συμμεριζόμενος και ο ίδιος την αγωνία των κατοίκων. Πλην όμως, κατά την διάρκεια της συζήτησης προς αναζήτηση πιθανών λύσεων για το εν λόγω πρόβλημα, επισημάνθηκε πως σ’ αυτό εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία (σ.σ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, Δικαιοσύνης) με τη συνεργασία των οποίων, καθώς και της Ιεράς Μονής, θα μπορούσε να προκύψει, από κοινού, η οριστική επίλυση της δύσκολης – όπως χαρακτηριστικά έχει πει – «εξίσωσης» και της άρσης της αδικίας σε βάρος των κατοίκων.
** Τέλος, ο κ. Γιαννόπιουλος έθεσε στον κ. Υφυπουργό και σειρά άλλων ζητημάτων και προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί από την προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και στην Ηλεία, όπως είναι η διεκδίκηση ακινήτων από την Διεύθυνση Δασών, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις, αυτά δεν είχαν χαρακτηριστεί βασικά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών του 2017.
** Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν για την διατήρηση της επικοινωνίας τόσο για το ζήτημα των παραπάνω εκτάσεων όσο και για άλλα ζητήματα που αφορούν στο νομό μας και άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Λιβάνιου.