ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ *ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟ ΖΩΗΣ* (2026) ΚΑΙ *ΕΦΙΠΠΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΗΛΙΟΣ* ΤΗΣ ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΠΥΡΓΙΩΤΟΠΟΥΛΑΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΩΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΚΟΣΜΙΔΟΥ
Η εξαιρετική ποίηση της Βάσως Ιορδάνου Κοσμίδου


Έχω διπλή χαρά, πρώτον που η ΑΥΓΗ Πύργου θα παρουσιάσει τις δύο τελευταίες από άποψη χρόνου έκδοσης ποιητικές συλλογές, της πολύ καλής ποιήτριας και διηγηματογράφου, καταγόμενης από τον Πύργο της Ηλείας, Βάσως Ιορδάνου Κοσμίδου, και δεύτερον διότι επιτέλους εδέησε να κάνω αυτή την παρουσίαση…
Ποίηση δυναμική, που αποπνέει αέρα ελευθερίας, λυρικής βαθιάς εκφραστικότητας και ενός καθαγιασμένου στην υπέρτατη αγάπη έρωτα, που διαπνέει το σύνολο σχεδόν της πνευματικής της δημιουργίας.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο <<Άτιτλα Μικρά>> κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις <<Κοροντζή>>, ενώ οι δύο πιο πρόσφατες που παρουσιάζουμε σήμερα, <<Αγγελτήριο Ζωής>> {2026} και <<Έφιππος έφηβος ήλιος>> {2025} είναι από τις Εκδόσεις <<Κούρος>>.
Ποιήματα της συμπατριώτισσάς μας Βάσως Ιορδάνου Κοσμίδου έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει αποσπάσει για το σύνολο του έργου της πληθώρα ευμενών κριτικών.
Από την τελευταία ποιητική της συλλογή <<Αγγελτήριο Ζωής>> μεταφέρουμε εδώ ένα απόσπασμα της σκέψης της για την ποίηση… Μας λέει λοιπόν :
<<Η ποίηση γεννιέται πάντοτε μέσα από την ανάγκη της ψυχής να μιλήσει για όσα δεν χωρούν στις λέξεις της καθημερινότητας. Στην ποιητική συλλογή <<Αγγελτήριο Ζωής>> ο λόγος γίνεται αγγελιοφόρος, άλλοτε οδυνηρός, άλλοτε λυτρωτικός, που μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα από τον κόσμο γύρω μας και τον κόσμο εντός μας>>.
Στη φίλη και συνάδελφο Βάσω Ιορδάνου Κοσμίδου ευχόμαστε καλή πλεύση του πνευματικού της έργου, σε θάλασσα πλατιά, σε ένα ταξίδι φωτός στον ατέρμονα συμπαντικό χρόνο.
ΑΝΚ