Ο παλμός για την εθνική επέτειο χθες και η μοίρα της Ηλείας (Αρθρορεπορτάζ του ΑΝΚ)

Ημερομηνία: 29-10-2021

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ

Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα χθες στον Πύργο της Ηλείας

Χαρωπό το άγγελμα της γιορτινής μέρας χθες, με ήλιο περίλαμπρο και την ιστορική μνήμη θαλερή στων καιρών τα γυρίσματα! Όλη η Ελλάδα τίμησε με πολλές εκδηλώσεις τα 81 χρόνια από τον θρίαμβο της ελληνικής ψυχής πάνω στα κακοτράχαλα βουνά της ολόφωτης δόξας.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το 1940 είχε δικτατορικό καθεστώς ομογάλακτο του Ιταλικού φασισμού, εντούτοις δεν επέτρεψε στους φασίστες να μπουν στον ελλαδικό χώρο και ο φασιστικός στρατός του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι να καταλάβει στρατηγικής σημασίας εδάφη και  περιοχές.  Από την άλλη το γεγονός ότι η Ελλάδα υφίστατο πολεμική επίθεση από μία χώρα που είχε φασιστικό καθεστώς, αυτό το γεγονός ώθησε σε καθολική συσπείρωση το ελληνικό έθνος, η πλειοψηφία του οποίου σαφώς είχε δημοκρατικά φρονήματα. Έτσι ο αγώνας των Ελλήνων ενάντια στους εισβολείς Ιταλούς είχε κατ΄ αρχάς πατριωτικό χαρακτήρα, αλλά συνάμα και ιδεολογικό, κάτι που επαυξήθηκε στη δεύτερη φάση, με την επίθεση και εισβολή των Γερμανών Χιτλεροναζιστών στη χώρα μας. Και τότε βρόντηξε του Αντάρτη η ψυχή και σείστηκε από τα βόλια η έρημη γη!

Οι εκδηλώσεις στον Πύργο

Από το πρωί της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών στον Πύργο και σ΄ όλη την Ηλεία! Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, στις 10 το πρωί, τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου από πλειάδα ιερέων.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας εντός του Ναού εξεφώνησε ο Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος.

Στις εκδηλώσεις στον Πύργο την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Ηλείας της ΝΔ κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Διονύσης Καλαματιανός,, ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο πολιτευτής στην Ηλεία της Ελληνικής Λύσης κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο θεσμικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού κ. Δημήτρης Γ. Νικολακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και συνδέσμων, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, σημαιοφόροι  σχολείων σε περιορισμένο αριθμό λόγω μέτρων προστασίας,  του ΕΕΣ Πύργου, του συλλόγου γυναικών <<Πυργιώτισσες>>.

Στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Μετά τη Δοξολογία και τον Πανηγυρικό οι επίσημοι και και οι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων με τον κόσμο που παραβρέθηκε κατευθύνθηκαν στο Επαρχείο, όπου το Μνημείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, με προεξάρχουσα την αξιοσέβαστη μορφή του θρυλικού Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, Αρχηγού του ΕΑΜ Πελοποννήσου! Εκεί ανεπέμφθη δέηση για τους πεσόντες του Έπους του Σαράντα, από το Μητροπολίτη κ. Γερμανό και μετά ταύτα έγινε κατάθεση στεφάνων με την εξής σειρά :

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, Περιφερειάρχης Δ. Ε. Νεκτάριος Φαρμάκης, Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Νομού Ηλείας και Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής  Σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Κοκκώνης, Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, εκπρόσωπος της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηλείας Αθανάσιος Τσιγκρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού πλοίαρχο ε.α. ΠΝ Ζώη Υφαντή, αντιπρόεδρος παραρτήματος Ηλείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας υποπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Μακρής, πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας Νικόλαος Παναγιωτακόπουλος.

Κατέθεσαν επίσης στεφάνι οι Βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας της Ε. Λ.  Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου του ΕΕΣ Παναγιώτης Γεωργόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών  <<Πυργιώτισσες>> Ανδριάνα Αγγελακοπούλου.

Ενός λεπτού σιγή και Εθνικός Ύμνος

Μετά την κατάθεση των στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, μαζί με το στρατιωτικό άγημα που είχε παραταχθεί μπροστά από το Μνημείο, με παρούσα τη Φιλαρμονική μας <<Απόλλων>> και τον επικεφαλής της πρόεδρο Αθανάσιο Δασκόπουλο.

Η δεξίωση στο Δημαρχείο και σχετικές δηλώσεις

Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο έλαβε χώρα η καθιερωμένη δεξίωση από τον Δήμαρχο Πύργου, να υποδέχεται τον Μητροπολίτη Ηλείας και τις αρχές του τόπου. Στη διάρκεια αυτής της δεξίωσης ο κ. Αντωνακόπουλος προσέφερε στον κ. Σκυλακάκη ένα συμβολικό  αντίγραφο ελιάς λέγοντάς του ταυτόχρονα ότι στις πυρκαγιές του Αυγούστου κάηκαν στην Ηλεία 500.000 ελαιόδεντρα. Επίσης του προσέφερε το ιστορικό βιβλίο  για τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στην Ηλεία, που συνέγραψε και επιμελήθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Θεόδωρος Λάμπρου. Ταυτόχρονα του επέδωσε και ένα φάκελο, με τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.

Ίδια ρότα δηλώσεων με τα προ διετίας λεχθέντα από τον Υπουργό

Πριν από δύο χρόνια είχε εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση  για την εθνική εορτή ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Και  …συνεπής με όσα είχε πει τότε, τα επανέλαβε με μερικές τροποποιήσεις…  Ανέτρεξα στο αρχείο μου και διαβάζοντας ξαναθυμήθηκα αυτά που είχε πει, στον ίδιο χώρο στο γραφείο του Δημάρχου…  Είχε πει τότε το πόσο <<ευλογημένος>> τόπος είναι η Ηλεία, την οποία αγαπά τόσο πολύ, που την έχει επισκεφτεί  300 (!!!) φορές…

Μια και ο κ. Σκυλακάκης έχει κάποιους δεσμούς με την Ηλεία, ο πρωθυπουργός προφανώς με τους άλλους κυβερνητικούς βρήκαν τον <<κατάλληλο>> άνθρωπο, για να τους  …ξελασπώσει από την παντελή εκ μέρους τους έλλειψη ενδιαφέροντος για τον τόπο μας!  Και ιδού το  <<θαύμα>> εγένετο εν τω μέσω της   …αφασίας!  Χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ακριβώς τα ίδια <<γλυκόλογα>> λέγοντας επί λέξει :  <<Αγαπώ γνήσια την Ηλεία, που είναι ένας ευλογημένος Νομός, αλλά που έχει μείνει πίσω>>!

Και για να δείξει πόσο αγαπά την Ηλεία, αυτή τη φορά δεν είπε ότι έχει έρθει <<300 φορές>>,  αλλά ότι έρχεται στην Ηλεία 60 χρόνια συνέχεια…!!!  Πριν από δύο χρόνια είχα θέσει  εντόνως στον τότε Υφυπουργό το θέμα του Αυτοκινητόδρομου <<Πάτρα – Πύργος>>…   Λόγια του <<αέρα>> πήρα ως απάντηση και φυσικά από τότε μέχρι σήμερα ο <<αέρας>> παραμένει και επειδή δεν μπορώ τις <<αερολογίες>> και για να μη γίνει τέτοια μέρα ο χαμός του χαμού, τον άφησα στην ηρεμία της αφασίας του…!!!

Δήλωση Δημάρχου για την Εθνική Επέτειο

Ο κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε μεταξύ άλλων και αυτά :  <<Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου,  που ήταν μία νίκη του λαού μας κατά του Φασισμού και Ναζισμού,  με τις ηρωικές θυσίες του λαού μας για Ελευθερία και Δημοκρατία>>!

Η  ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Να πω αρχικά πως όλη την παρέλαση στον Πύργο, την καλύψαμε με βίντεο, σε τέσσερα τμήματα, τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί στην πρώτη χρονικά Σελίδα που δημιουργήσαμε,  την Σελίδα ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας. Εκεί θα αναρτώνται εφεξής όλα τα βίντεο και θα μείνει εδώ ανέπαφη τελείως η Ιστοσελίδα μας  avgipyrgou.gr  και από διαφημίσεις και από αργυραμοιβές  με λίστες τύπου Πέτσα!

Λίγα λεπτά μετά τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021,  ξεκίνησε από την οδό Μανωλοπολύλου η μεγάλη παρέλαση προπορευομένης της Φιλαρμονικής <<Απόλλων>> Πύργου και να ακολουθούν στη συνέχεια  μαθητές όλων των βαθμίδων,  από τα νήπια μέχρι και το Λύκειο. Εντυπωσιακή για άλλη μία φορά η εμφάνιση των παιδιών Νηπιαγωγείου Ρήγα!

Πολιτιστικοί Σύλλογοι και επισημαίνω την εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου  -το  αυθυπάρκτως περίλαμπρο-   και έτι περαιτέρω από τον λαμπρότατον ήλιο της χτεσινής Ημέρας! Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής και δράσης!  Επίσης οι Πρόσκοποί μας, ο δραστήριος Σύλλογος <<Οι Πυργιώτισσες>>, τα τμήματα του ΕΕΣ Πύργου, που τόσο κοινωνικό έργο έχουν προσφέρει στον τόπο μας!

Ακριβώς στη λήξη της παρέλασης ένα σμήνος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας  έδωσαν τον δικό τους τόνο για τον εορτασμό  της επετείου των 81 χρόνων τιμής και δόξας για τους ήρωες του Σαράντα!  Και του χρόνου!

ΑΡΘΡΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  του Αντρέα  ΑΥΓ.  Καπογιάννη – ΑΝΚ

 

 


Ροή