Ο ιερός αγώνας των Αγροτών κομμάτιασε τα *χρυσόβουλα* που τα έκανε σεβαστά η Τουρκοκρατία!
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΞΥΣΤΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΥΡΙΟΣΤΟΜΟ <<ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ>>!
Μεγάλη συγηέντρωση των αγροτών Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και άλλων περιοχών, που εκτοπίζονται από τη γη τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11 το πρωί, στο Πάρκο Ξυστρή. Μέσα σε ένα κλίμα οργής και αγανάκτησης που διακατέχει με το δίκιο τους την αγροτική τάξη της περιοχής μας, τούτο έγινε φανερό και μέσα στην μεγάλη αίθουσα του Πάρκου Ξυστρή από εκατοντάδες αγρότες! Πιο κάτω θα κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για τα διαβόητα χρυσόβουλα που επέζησαν δύο αυτοκρατοριών και επέβαλαν τη θέλησή τους στο Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.
Συνοπτικά θα αναφέρουμε εδώ τις επόμενες κινήσεις μετά από την τρίωρη περίπου διάρκειας συζήτηση, με πολλούς ομιλητές και σε επόμενη δημοσίευσή μας θα κάνουμε αναλυτική αναφορά. Η μεγάλη ανοιχτή σύσκεψη άνοιξε με τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, να βροντοιφωνάζει εν κατακλείδι για το δίκιο των αγροτών τη δισύλαβη από την αρχαιότητα φράση <<Μολών Λαβέ>>!
Υπήρξε και μία διάσταση απόψεων, όταν ο παριστάμενος συμπολίτης κ. Χαράλαμπος Μπράμος, που με την ίδιότητα του Δικηγόρου ήταν εκ των βασικών ομιλητών στη σύσκεψη της Κουτσοχέρας πριν από τρία χρόνια, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι χρυσόβουλα η Ι. Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων δεν έχει, χωρίς να δοθεί απάντηση για το πώς περιήλθαν στα χέρια της Μονής τουλάχιστον 20.000 στρέμματα καλλιεργούμενης γης, με δύο νομοθετικά διατάγματα του έτους 1933. Από την άλλη πλευτά, την εντελώς αντίθτη του κ. Μπράμου, ο πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης συμπολίτης κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης υπεραμύνθηκε της θέσης ότι τα χρυσόβουλα υπάρχουν και είναι μία πραγματοκότητα και για την όλη αυτή κατάσταση δήλωσε με έμφαση δύο και τρεις φορές ότι αυτό αποτελεί <<εθνική ντροπή>> για το ελληνικό κράτος!
Για τα περαιτέρω βήματα της υπόθεσης και για να ξεπεραστεί το μεγάλο ζήτημα με το Κτηματολόγιο, πρόκειται να γίνουν οι εξής κινήσεις :
Μέσα στη νέα εβδομάδα θα επιδιωχθεί συνάντηση με συναρμόδιους Υπουργούς και την επιδίωξη να ενημερωθούν όσο το δυνατόν πεισσότεροι Βουλευτές και να έρθει το θέμα στη Βουλή. Επίσης η παρευρεθείσα στη σύσκεψη κα Διονυσία Αυγερινοπούλου είπε ότι τηνΤετάρτη θα έχει επαφές με συναρμόδιους Υπουργούς, για να προχωρήσει προς επίλυση το φλέγον αυτό θέμα.
Επίσης αύριο Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και ώρα 5 το απόγευμα, θα διεξαχθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, για να δοθεί πολιτική οριστική λύση με μομοθετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών, που η Ι.Μ. των Αγίων Θεοδώρων ανέτρεψε τα πάντα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του ΑΝΚ
***********************
Ο λόγος τώρα για τα χρυσόβουλα που μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επέζησαν και της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ίδρυσης του ελληνικού κράτους σε μια άτυπη σύζευξη των δύο αυτοκρατοριών
Χρυσόβουλα ονομάζονταν τα διατάγματα των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, τα οποία γράφονταν σε περγαμηνή, στην οποία φέρονταν εξαρτημένη χρυσή σφραγίδα. Τα χρυσόβουλα αφορούσαν κυρίως δωρεές προς μοναστήρια, ναούς κ.λπ. καθώς και όποτε τύχαινε ανάγκη πρόσθετων διατάξεων με προσθήκη νέων τεμαχίων περγαμηνής που αναλάμβανε ο Μέγας λογοθέτης ή ο λεγόμενος λογοθέτης του δρόμου με ειδικές σημειώσεις τη συγκόλληση των νέων τεμαχίων, βεβαιώνοντας έτσι το αλληλένδετο και τη φυσική συνέχεια του κειμένου.
Στο χρυσόβουλο υπέγραφε ο Αυτοκράτορας με κιννάβαρη, ειδικό ερυθρό μελάνι, δια της λέξεως «λόγος» (της Βασιλείας μου). Η γραφή σε αυτό ήταν τυποποιημένη, ιδιαίτερα καλλιγραφική, με περίλαμπρη διακόσμηση, που φρόντιζε ιδιαίτερα η γραμματεία του παλατιού. Το πρωτόκολλο του εγγράφου είχε ιδιαίτερη διακόσμηση και έφερε πλήρη χρονολόγηση: το όνομα του μήνα, τον αριθμό του έτους της Ινδικτιώνας και τον αριθμό της χρονολογίας από κτίσεως κόσμου.
Χρυσόβουλα διασώθηκαν στα αρχεία των Μονών του Αγίου Όρους καθώς και σε αρχεία παλαιών ιστορικών Μονών εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου.
*****************************
Μεταξύ του κράτους και των αγροτών παρεμβάλλονται οι Τιμαριώτες που είναι επιφορτισμένοι με την είσπραξη των φόρων της Δεκάτης που αντιστοιχούσε στο 1/2 ή 1/3 του καθαρού προϊόντος. Οι παραπάνω κλήροι είναι αναπαλλοτρίωτοι και αμεταβίβαστοι, η δε μεταβίβασή τους επιτρέπεται μόνο κληρονομικά, κατά την πρώιμη περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Πέραν των κλήρων οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν την νομή και μόνο, υπήρχαν και δύο άλλες κατηγορίες εκτάσεων για τις οποίες υπήρχε πλήρης κυριότητα α) τα Βακούφια, που αποτελούσαν τις αφιερωμένες γαίες στα μοναστήρια και στην εκκλησία ή σε ευαγή ιδρύματα, και αποτελούσαν συνέχεια της πρακτικής καθώς και σεβαστά δικαιώματα των Χρυσόβουλων των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και β) τα μούλκια, προερχόμενα από δωρεά του Σουλτάνου σε ιδιώτες ως ανταμοιβή των υπηρεσιών τους.
*************************************************************************
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Από τη στιγμή που διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα δεν είχαν πλέον ουδεμίαν ισχύ, αλλά παρά ταύτα η Οθωμανική Διοίκηση και το Οθωμανικό Κτηματολόγιο τα έκαναν σεβαστά, με αποτέλεσμα να έχουν ισχύ κυριότητας. Μεταγενέστερα με την απελευθέρωση της χώρας από τουν τουρκικό ζυγό, οι τεράστιες εκτάσεις γης αποκλήθηκαν <<εθνικές ή δημόσιες γαίες>>, ενώ πολλόι έκριτοι καθηγητές της Νομικής Επιστήμης θεώρησαν ότι τα χρυσόβουλα δεν αποτελούν τίτλους ιδιοκτησίας, πέραν του γεγονότος ότι για να έχουν ισχύ, θα έπρεπε να ανανεώνονταν κάθε φορλά που έβγαινε καινούργιος Βυζαντινός Αυτοκράτορας. Αλλά το γεγονός της Άλωσης της Πόλης το 1453 επέφερε την ολοκληρωτική κατάρρευση και διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατοτίας και επομένως και τα χρυσόβουλα δεν θα έπρεπε να έχουν καμία ισχύ και αξία. Παρά ταύτα το Οθωμανικό Δίκαιο και προφανώς για λόγους σκοπιμότητας τα έκανε σεβαστά!
Μετά ταύτα και ερχόμενοι στο σήμερα απευθύνουμε το εξής ερώτημα προς κάθε κατεύθυνση και λέμε ούτως εχόντων των πραγμάτων, (τίνι τρόπω), με ποιο τρόπο δηλαδή η τότε Κυβέρνηση του 1933 παραχώρησε κυριότητα δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Είχε μόλις το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη διαδεχτεί την Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να ερευνηθεί και να εξεταστεί, αν η παραχώργση αυτή ήταν σύννομη ή όχι και αν στην συγκεκριμένη περίπτωση θεμελιώθηκε μια τέτοια ενέργεια πάνω στην ύπαρξη χρυσόβουλων, διότι αν δεν υπήρχαν χρυσόβουλα, όπως ειπώθηκε στη σημερινή συγκέντρωση στο Πάρκο Ξυστρή, είναι αδιανόητο στα καλά καθούμενα και άνευ νομικού λόγου ή αιτίας, να έρθει το κράτος και να χαρίσει απλόχερα στην εν λόγω Ιερά Μονή τουλάχιστον είκοσι (20) χιλιάδες στρέμματα γης! Να ερευνηθούν τα αρχεία και να μάθουμε την αιτιολογία και από εκεί και πέρα, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης, για την πλήρη και οριστική επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος.
Δημοσιογράφος Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ