Ο επιφανής Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος ταξιδεύει τώρα ανάμεσα στ΄αστέρια…
Ο καταγόμενος από τον Γρύλλο της Ολυμπίας επιφανής Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος στην αιωνιότητα των γαλαξιών
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο επιφανής Αστροφυσικός και επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε γεννηθεί στα Ιωάννινα και είχε ζήσει επίσης σε Κυπαρισσία και Πάτρα ένεκα της ιδιότητας του πατέρα του, που ήταν δασικός και μετακινείτο σε διάφορες περιοχές λόγω των μεταθέσεων. Ο πατέρας του Παναγιώτης καταγόταν από τον Γρύλλο της Ολυμπίας, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Πάτρα.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος κάθε Πάσχα και τα καλοκαίρια επισκεπτόταν το χωριό του πατέρα του, σ΄ένα επίγειο παράδεισο, όπως ο ίδιος περιγράφει για τον Γρύλλο πιο κάτω. Επισκεπτόταν επίσης τον Αύγουστο το ξωκκλήσι της ξενιτιάς στα Μακρύσια, στη μεγάλη ετήσια γιορτή για τον απόδημο Ελληνισμό, που διοργάνωνε ο Γιάννης Τζουανόπουλος.
Πριν από μερικά χρόνια είχε παραστεί σε εκδήλωση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου, όπου επίσης είχε παραστεί και ο έτερος επιφανής Αστροφυσικός και υπεύθυνος προγραμμάτων της ΝΑΣΑ Σταμάτης Κριμιζής.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου τον αποχαιρέτησε με λίγα λόγια συγκινητικά, στη σελίδα του στο <<F>>. Συγκεκριμένα έγραψε :
<<Ο άνθρωπος που για περισσότερα από 50 χρόνια βρίσκονταν στο τιμόνι του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ως Διευθυντής του κι αργότερα ως Επίτιμος Δευθυντής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του. Αγαπημένε μας Διονύση Σιμόπουλε Αντίο>>.
********************************************************
Ο Διονύσης Σιμόπουλος σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία (Ιαν. 1963 – Δεκ. 1972) στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ) στο Μπατόν Ρουζ, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.
Tον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου ( 1973 – 2014). Μετά ταύτα του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διευθυντή.
Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».
8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Η καταγόμενη από τον Γρύλλο συγγραφέας, ποιήτρια και φιλόλογος Λίτσα Δημητροπούλου, απέστειλε στην Εφημερίδα μας ένα θαυμάσιο κείμενο, που είχε γράψει για τον Γρύλλο ο επιφανής Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, με τον πιο κάτω χαρακτηριστικό τίτλο :
«Και οι απλές Θερμοπύλες μετράνε….
Το μικρό χωριό της καταγωγής μου ειναι σίγουρα παρόμοιο με πολλά άλλα της χώρας μας. Πρόκειται για ένα μικρό σχετικά χωριό στην πλαγιά του Λαπίθα που μοιάζει να είναι φυτεμένο ανάμεσα στα αειθαλή φυλλώματα των πεύκων και των κουκουναριών πάνω στον δρόμο που οδηγει από τον Πύργο προς την Ανδρίτσαινα και τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Κι αν στον δρόμο σας χαθείτε, φτάνει μόνο να θυμάστε ότι πρόκειται για το πρώτο χωριό μετά την Κρέστενα, την έδρα του Δήμου μας, απ’ όπου ο επαρχιακός δρόμος ξετυλίγεται ανάμεσα σε αμπέλια, λιοστάσια και πευκώνες με 38 συνολικά στροφές, μια σε κάθε 100 περίπου μέτρα. Χωρίς κανένα ίχνος σωβινισμού πρέπει να ομολογήσω πως κι εγώ και οι συγχωριανοί μου , πιστεύουμε ακράδαντα πως μοιάζει με την Ελβετία, ενώ ο μακαρίτης ο πατέρας μου το αποκαλούσε «Μικρό Παρισάκι».
Και φυσικά δεν θα μπορουσα να διαφωνήσω μαζί του. Γιατί παρόλο που δεν μπορώ να ξέρω πως θα φαίνονταν σε κάποιον παρά έξω, για μένα τουλάχιστον ο Γρύλλος, στην επαρχία Ολυμπίας , είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου! Γιατί παρόλο που του λείπουν πολλά, έχει εν τούτοις ψυχή: την ψυχή της ρίζας που με γέννησε και πάνω απ’ όλα την ψυχή των ανθρώπων με τους οποίους μεγάλωσα . Γιατί έχει το πατρικό μας σπιτι που μας φιλοξενεί το Πάσχα και τα καλοκαίρια. Γιατί κάθε του σπιθαμή γης είναι στενά συνδεδεμένη με τη νιότη και τη ζωή μου. Γιατί ο Γρύλλος είναι σε τελική ανάλυση οι άνθρωποί του, που με κάνουν και μένα άνθρωπο!
…………
Τα γράφω όλα αυτά , γιατί πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν καθορίσει στη ζωη τους κάποιες σημαντικές αρχές και φροντίζουν να τις κάνουν πράξη. Γιατί , όπως γράφει και ο ποιητής :
Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπυλες …….»
Διονύσης Σιμόπουλος
8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη για την απώλεια του Διονύση Σιμόπουλου
Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός μεγάλου και χαρισματικού επιστήμονα, σπουδαίου αστροφυσικού κι επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, του Διονυσίου Σιμόπουλου, ο οποίος είχε καταγωγή από την Ηλεία .
Η συμβολή του στην αστροφυσική επιστήμη και τη διδασκαλία ήταν καθοριστική όπως και συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση της αστρονομίας στη χώρα μας λόγοι για τους οποίους και βραβεύτηκε πολλάκις.
Η αμεσότητα του λόγου του, η αγάπη του για την αστρονομία καθώς και η πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδειου Πλανηταρίου επί των ημερών του, οδήγησαν στην εκλαΐκευση αυτού του κλάδου της επιστήμης με αποτέλεσμα πολλοί μικροί και μεγάλοι να μπορούν απολαύσουν το μεγαλείο του Σύμπαντος.
Τέτοιες προσωπικότητες όταν εκλείπουν αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας
Γιάννης Λυμπέρης
**************************************************************
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
Με το άγγελμα του θανάτου του διακεκριμένου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου , ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Ηλείου αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου. Σημαντική και πολύπλευρη προσωπικότητα, που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη προσφοράς μέσω της ηγετικής συμβολής του στην αστρονομική εκπαίδευση στη χώρα μας.
Είχε την μοναδική ικανότητα, με λόγο μεστό να εκλαϊκεύει την επιστήμη και να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στις αστρικές πολιτείες και τα μυστικά του σύμπαντος.
Τέτοιες προσωπικότητες όταν εκλείπουν αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».