Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προετοιμασία για την πυροπροστασία
Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Στην συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αποσκοπούσε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με πρωτοβουλία του Δήμου για τον καλύτερο και πιο έγκαιρο συντονισμό δράσεων πυροπροστασίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Φλέσσας και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργος Καρανικολός.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι παρεμβάσεις καθαρισμών, αποψιλώσεων, αραίωσης δασών και να κινηθούν σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:
- Στα δάση πέριξ του αρχαιολογικού χώρου που η πυκνότητα βλάστησης είναι επικίνδυνη αλλά και στο δυτικό τμήμα του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και στον οικισμό Δρούβα.
- Στο ανατολικό τμήμα του Δήμου (Λούβρο, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι) που έχει μείνει αλώβητο από την πυρκαγιά.
- Στο βόρειο τμήμα του Δήμου (Νεράιδα, Πέρσαινα και μέρος του Χελιδονίου που παραμένει άκαυτο).
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ανάγκη εκπόνησης άμεσα μιας μελέτης για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δασαρχείου. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει μεγαλύτερο εύρος καθαρισμού ένθεν και ένθεν του οδικού δικτύου, με κοπή δέντρων (ιδίως των πλέον επικίνδυνων) για αποφυγή αποκοπής προσβασιμότητας από πτώσεις δέντρων. Μετά από σχετική συζήτηση εξετάζεται η διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης αυτής της διαδικασίας από τους δασικούς συνεταιρισμούς που ήδη εργάζονται στις αποκαταστάσεις.
Ο κ. Γιαννόπουλος, στη συνέχεια, παρατήρησε ότι είναι πολλά τα σημεία επικινδυνότητας στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, εστιάζοντας ωστόσο στην πόλη, τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία που θεωρεί ότι χρήζουν άμεσης προστασίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Σημείωσε πάντως ότι επειδή αυτές οι άμεσες παρεμβάσεις δεν δίνουν μόνιμη λύση, από κοινού με τον κ. Γεωργιόπουλο έχουν υποβάλλει το αίτημα μιας μόνιμης μελέτης πυροπροστασίας από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία Περιφέρειας – Δήμου – Δασαρχείου ώστε να διευκολυνθεί το Υπουργείο στην διαδικασία υλοποίησης της μόνιμης μελέτης.
Ακολούθως ο κ. Λάττας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες, πρακτικές και εφαρμόσιμες μελέτες που να δίνουν άμεσα λύσεις, κυρίως στην προσβασιμότητα και στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου που έχει αρκετές ζημιές. Αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να συμβάλει στην αποκατάσταση με μελέτη – κατασκευή έργου, τόνισε ωστόσο ότι το Δασαρχείο προκρίνει την φυσική αναγέννηση των δασών και σε περιοχές που αυτό δεν επισυμβεί να υπάρξουν αναδασώσεις. Πάνω στο ζήτημα αυτό ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι έχει και ο Δήμος πρόταση, ζητώντας καλύτερη συνεργασία προκειμένου να γίνει κάτι οργανωμένα και σωστά.
Καλύτερη προετοιμασία
Στην ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας αλλά και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εστίασε ο κ. Κωνσταντακόπουλος επισημαίνοντας ότι και οι καμένες εκτάσεις μπορούν να ξανακαούν, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ακολούθως η κα Λεβεντούρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρώιμη αυτή σύσκεψη, τονίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι συνεργάσιμη για οτιδηποτε χρειαστεί.
Ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε την άποψη ότι στη μελέτη πρέπει να μπουν όλοι οι δρόμοι και να είναι πιο πλατιές οι αντιπυρικές ζώνες με κοπή και περισσότερων δέντρων αν χρειαστεί, γιατί είναι προτιμότερο να θυσιαστεί ένα 5% δέντρων για να σωθούν χιλιάδες άλλα. Πρότεινε εκτεταμένους καθαρισμούς στο δάσος Δρούβα που γειτνιάζει με ξενοδοχεία μεγάλης πληρότητας τη θερινή περίοδο και τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης. Αναφέρθηκε τέλος στην τοποθέτηση τριών μεγάλων δεξαμενών λήψης νερού από εναέρια μέσα σε Κρυονέρι, Δίβρη και Αγία Τριάδα, ενώ τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των Προέδρων Κοινοτήτων για καθαρισμούς ιδιόκτητων οικοπέδων.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργακόπουλος πρότεινε να αναλάβει ο κάθε φορέας την αντίστοιχη εργασία ώστε να έχει αποτέλεσμα η σύσκεψη και ο Δήμος να ενεργοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες ώστε να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Με τη σειρά του ο κ. Φλέσσας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε περιπτώσεις συμπλέγματος δάσους – οικισμών οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και σ’ αυτή την περίπτωση ο Δήμος παίζει κομβικό ρόλο γιατί γνωρίζει οδούς διαφυγής και άλλες ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.
Τελικά συμφωνήθηκε να αναλάβει το Δασαρχείο τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης με την υποστήριξη Περιφέρειας και Δήμου. Να σημειωθεί ότι επόμενη σύσκεψη για την αντιπυρική προετοιμασία θα είναι με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου.