ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ… ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ!
ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ!
Η συμβολή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου στον εντοπισμό ενός μεγάλου για τον τόπο μας ιστορικού εθνικού γεγονότος
ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΤΟ 1864 ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ <<ΙΟΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ>> ΕΞΗΓΕΙ Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η σημαντική εκδήλωση για τα <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ>> που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22/5/2024 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιουήκη Πύργου δια του προέδρου της δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γιάννη Νικολόπουλου και με τη συνδρομή των καλών συνεργατών του ανέδειξαν δια της έρευνας και της μελέτης ένα σημαντικό ιστορικόγεγονός ύψιστης εθνικής σημασίας, που διαδραματίστηκε στο επίνειο του Πύργου, σπουδαίου και τότε, σπουδαίου και σήμερα, το Λιμάνι Κατακόλου! Εντόπισαν μέσα από καταγραφές και αναφορές σε βιβλία ότι το ιστορικό γεγονός της ένωσης των υπό Αγγλική κατοχή Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, με την τελετή παράδοσης της Σημαίας της <<Ιονίου Πολιτείας>>, που έλαβε χώρα στο Λιμάνι Κατακόλου, τον Μάιο του 1864.
Για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος, για όλη την Ελλάδα, που η μοίρα της Ιστορίας επέλεξε τον δικό μας τόπο και με το όραμα και την έφεση – τι χάρη έχουν τα μάτια όταν αντικρίζουν την Ιστορική Μνήμη- η 1η εκδήλωση έγινε στον Πύργο, στην προοπτική και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμαρχου Πύργου και τψν συναφών φορέων της διοργάνωσης, του χρόνου και κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μνήμης να γίνονται στο Κατάκολο, στον τόπο δηλαδή του ιστορικού αυτού μεγάλου γεγονότος!
Την Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, στις 7.30 το απογευματόδρομο, έλαβε χώρα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, η εκδήλωση για τα <<Ελευθέρια Επτανήσων>>, που συνδιοργάνωσαν τέσσερις φορείς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, η Περιφέρια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πύργου και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ν. Ηλείας.
Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Ε.Σ. της εν λόγω Βιβλιοθήκης κ. Ευγενία Χριστοπούλου, που είχε και τον συντονισμό. Αμέσως μετά μίλησε με λόγια θερμά για το ιστορικό αυτό γεγονός ο Ιεράρχης της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος και στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρωτεργάτης του ιστορικού αυτού θέματος κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος είπε το λόγο, που ονόμασαν την επέτειο αυτή, μετά από 160 χρόνια, <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ>>, για να συνδέσουμε, είπε, την ιστορική συνέχεια αυτού του γεγονότος με την διαδρομή της αιώνιας γαλάζιας Ελλάδας! Ο κ. Νικολόπουλος έδωσε επίσης το στίγμα της ενσωμάτωσης τον Μάιο του 1864, των Επτανήσων στον εθνικό κορμό της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι στο πλήρες ιστορικό θα αναφερθεί στην ομιλία του ο κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος.
Ο κ. Ζώης Υφαντής είναι πλοίαρχος ε.α. του Π.Ν. και ένας δραστήριος πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας, που είναι επίσης μέλος του Ε.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, βασικός συνεργάτης του κ. Νικολόπουλου, με αποτέλεσμα την έρευνα που έκανε ο κ. Νικολόπουλος, που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το ιστορικό αυτό γεγονός. Και ο ίδιος έκανε αναφορά στο γεγονός, που ανέδειξε το Κατάκολο, εκτός της σπουδαιότητας ενός μεγάλου λιμανιού και την αίγλη που αποκτά από την τελετή ως τόπου της παράδοσης των Επτανήσων στη Μητέρα Ελλάδα!
Ο κ. Υφαντής κάλεσε για ένα χαιρετισμό στο βήμα, τον εκπρόσωπο της κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α. κ. Στέλιο Μάρκου, ο οποίος ξέφρασε τις ευχαριστίες του και τη χαρά του προς την τοπική Ένωση και τη συμβολή της στα τοπικά δρώμενα.
Τέλος ανήλθε στο βήμα χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο οποίος επεσήμανε το ιστορικό δεδομένο ότι αυτό που συνέβη με την ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα είναι η πρώτη προφανώς αποαποικιοποίση από την Αγγλική κηδεμονία και κατοχή. Ο τόπος μας, είπε, συνδέεται με δύο από τα επτάνησα, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Και τόνισε με έμφαση ο κ. Καννής ότι στην ευρύτερη πειοχή δημειουργείται ένας άξονας της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Αχαϊας και της Ηλείας.
Η ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο χαίρομαι να διαβάζω ή να ακούω ομιλίες σε θέματα Ιστορίας, όπου είτε από γνώση είτε από ένστικτο διαισθάνεσαι την αντικειμενική ευρύτητα ως πλειοψηφούσα δύναμη έναντι άλλων δοξασιών. Και αυτό συνέβη με τον καταγόμενο από τη Γαστούνη Ηλείας κύριο ομιλητή της εκδήλωσης εκλεκτό Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ειρηναίο Σταματόπουλο, στην έδρα της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας.
Με ιστορικά ντοκουμέντα από επίσημα καταγεγρασμμένα στοιχεία ο κ. Σταματόπουλος έκανε μία συνοπτική μεν, ουσιαστική δε ιστορική αναφορά των γεγονότων που ακολούθησαν την έξωση του Όθωνα το 1862. Αναφέρθηκε στον πρώτο μετά τον Όθωνα Βασιλέα της Ελλάδας, τον Γεώργιο Α΄, ο οποίος έμεινε στο θρόνο από το 1863 έως και το 1913.
Ο εκλεκτός ομιλητής εστίασε την ομιλία του στο κεντρικό γεγονός της ένωσης των Επτανήσβν στον εθνικό κορμό της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν στις 16 Μαϊου 1864, όταν ήρθη η <<προστασία>>, όπως την αποκαλούσαν οι Άγγλοι, της Ιονίου Πολιτείας, δηλαδή της κατοχής από τους Άγγλους των Επτανήσων, όπως είναι η πραγματικότητα.
Αναφέρθηκε στο πλοίο <<Δουξ του Μάλμπορο>>, το οποίο μαζί με άλλα πλοία κατευθύνθηκε στο Λιμάνι του Κατακόλου μεταφέροντας τον Ύπατο Αρμοστή. Εκεί ΄ρθε με τη Φρεγάτα <<ΕΛΛΑΣ>> και ο νεαρός βασιλιάς Γεώργιος Α΄.
Στις 23 Μαϊου 1864 όλα ήταν έτοιμα στο Λιμάνι του Κατακόλου, για την συμβολική τελετή παράδοσης της Σημαίας της Ιονίου Πολιτείας, που έλαβε χώρα πάνω στη Φρεγάτα <<ΕΛΛΑΣ>>. Την τελετή παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες από τον Πύργο και την Ηλεία και ήταν όντως ένα εντυπωσιακό γεγονός.
Ο κ. Σταματόπουλος επεσήμανε και τις λεπτομέρειες, για το λόγο που επιλέχθηκε για τηνντελετή το λιμάνι Κατακόλου και όχι των Πατρών ή της Κυλλήνης. Διότι, όπως είπε, η θέητου λιμανιού μακριά απόαστικό κέντρο, διασφάλιζε ότι θα ήταν δύσκολη η δράση αντιμοναρχικών και άλλων στοιχείων και κρίοηκε το Κατάκολο ως ασφαλέστερη περιοχή.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διανθίστηκε με νότες από τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, που απέδωσε εξαιρετικά τέσσερα τραγούδια υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Κωνσταντίνας Σακκά – Κυρίτση, με τη συνοδεία κιθάρας από τον βιρτουόζο κ. Παναγιώτη Καλαμπρέζο. Το πρώτο τραγούδι που αποδόθηκε εξαιρετικά ήταν ο <<Ύμνος Ριζοσπαστών>> και το τελευταίο <<Μενεξέδες και ζουμπούλια>> σε ρυθμό επτανησιακό. Αυτό το τραγούδι και το <<Δύο γλυκά ματάκια>> (διασκευή από τον μουσικό της ροκ Λεωνίδα Μπαλάφα), μπορείτε να τα ακούσετε στο βίντεο που έχουμε ήδη αναρτήσει.
Παρέστησαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου κ. Δημ. Μεσσαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Γιώργος Κάρδαρης και Θεόδ. Κόρδας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη, η εκπρόσωπος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 κ. Βέλια Μπερτσάτου, το στέλεχος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας κ. Κ.ώστας Πέππας.
Επίσης παρέστησαν ο Σημαιοφόρος ΛΣ Νικόλαος Χρέπας (εκπρόσωπος Λμενάρχη Κατακόλου), το μέλος του Δ.Σ. Κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. κ. Στέλιος Μάρκου Π.Ν. ο πρόεδρος ΕΑΑΣ παραρτήματος Ηλείας Λοχαγός ε.α. κ. Αθανάσιος Τσιγκρέλης και τα μέλη του Δ.Σ. Λοχαγοί ε.α. κ. Θεόδωρος Κυριαζόπουλος & κ. Ιωάννης Μαρκόβας, ο πρόεδρος ΕΑΑΑ παραρτήματος Ηλείας Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαρατζιώτης, ο Γραμματέας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Παπαγιάννης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πύργου <<Ηλείων Παράδοσις>> κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής <<Απόλλων>> Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος κ.ά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ, φωτογραφίες και Βιντεοκάλυψη από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ