ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ (ΑΝΚ)
Στο στόχαστρο της Τουρκίας 14 ελληνικά νησιά, εν μέσω νέων απειλών Τσαβούσογλου
Κάθε προηγούμενο ξεπερνά η τουρκική προκλητικότητα
Κάθε προηγούμενο ξεπερνά η τουρκική προκλητικότητα, που πλέον απειλεί με… γκριζάρισμα του ανατολικού Αιγαίου. Η Άγκυρα όχι μόνο επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών αλλά απειλεί ότι θα θέσει θέμα ελληνικής κυριαρχίας.
Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους». Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε και χάρτες με τα νησιά που έχουν μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα βάζει και επίσημο τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, ενώ η άρνηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ελλάδα, λειτουργεί προς όφελος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα και παρά το γεγονός ότι ικανοποιεί τα… αιτήματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (εμπλεκόμενη ακόμα και στον πόλεμο στην Ουκρανία), η Τουρκία μόνο «απομονωμένη» δεν είναι, και ο Erdogan μόνο «εγκλωβισμένος» δεν είναι. Η Ελλάδα φαίνεται για -ακόμα μία φορά- μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Κι όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στις επαφές που είχε.
Στο στόχαστρο της Τουρκίας 14 ελληνικά νησιά
Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί με απειλή από την Τουρκία ως δικαιολογία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους» δήλωσε ο Cavusoglu σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε και χάρτες με τα 14 ελληνικά νησιά που έχουν μπει στο… στόχαστρο. Πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Σάμο, την Πάτμο, την Ικαρία, τη Λέρο, την Κω, την Τήλο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο και τη Σύμη.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εναντίον μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας.
«Εχουν μένος εναντίον μας» συμπλήρωσε.
«Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο Cavusoglu.
Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά στον Έβρο
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX, με ισχύ σήμερα και αύριο, 1η Ιουνίου. Πρόκειται για άσκηση με πραγματικά πυρά από πλευράς του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή του Κόλπου Ξηρού, δηλ. σε απόσταση μόλις 23 χιλιομέτρων από τις ακτές του Έβρου.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη άσκηση εξελίσσεται ταυτόχρονα με την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «EFES2022» έχει ως αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να βγάζει παράλληλα μεγάλο μέρος του πολεμικού στόλου της, συσσωρεύοντας ναυτικές δυνάμεις στα νερά.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Scholz
Στη σκιά των δηλώσεων Cavusoglu, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Εκτός από τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, επί τάπητος ετέθη και η επιθετική ρητορική που επιστρατεύει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα.
Bahçeli: Τα Δωδεκάνησα είναι ανοιχτή πληγή – Καταλήφθηκαν άδικα – Η κλεμμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί
Τη σκυτάλη στις τουρκικές προκλήσεις έλαβε ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahçeli, o οποίος υποστήριξε ότι τα Δωδεκάνησα «καταπατήθηκαν με διάφορα κόλπα» αλλά και ότι «η κλεμμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της».
«Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα. Φαίνεται ότι αυτή η απρόσεκτη νοοτροπία πληγώνει ξανά τον βυθό της θάλασσας» δήλωσε ο Bahceli και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η ιδιότητα απέχει πολύ από το να καλύπτει την εχθρική της στάση και στάση. […] Το αίτημα της Ελλάδας για αεροσκάφη F-15 και F-16 δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση και μια διαδικασία που θα καταλήξει σε όπλα».
Ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan αναφέρθηκε και στα Δωδεκάνησα. «Το θέμα των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν με διάφορα κόλπα και με αδικίες σε βάρος της Τουρκίας. Είτε κοιτάξουμε αυτό το πρόβλημα στρατηγικά είτε από τη σκοπιά του δικαίου της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Η κλεμμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε με θέληση είτε με το ζόρι, θα αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ίδιος εκτόξευσε ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.
Στο κενό οι προσπάθειες Μητσοτάκη
Οι προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να λάβει τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι προφανές πως έχουν πέσει στο κενό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εμπλακεί στο πόλεμο στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα και ανοίγοντας μέτωπο με τη Ρωσία, έχει αγοράσει γαλλικά Rafale και φρεγάτες Belharra, έχει συμφωνήσει για την αγορά αμερικανικών F-35, έχει μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο ενίσχυσης του νοτιότερου σκέλους της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προχώρησε σε κατάσχεση ρωσικού τάνκερ και στη συνέχεια οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το πετρέλαιο που βρισκόταν σε αυτό.
«Γιατί η Ελλάδα έστειλε όπλα; Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που εξαιρεί όσα κράτη συνταγματικά έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Και αν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή απόφαση η απόφαση της Ελλάδας ήταν ορθή. Έχουμε παραπάνω ή λιγότερους λόγους από την Πορτογαλία να στηρίξουμε αμυντικά την Ουκρανία; Θεωρώ ότι έχουμε παραπάνω λόγους από όλα τα κράτη να στείλουμε αμυντική βοήθεια γιατί με αυτό το τρόπο αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο συμμαχικής σχέσης θα μπορούμε ενδεχομένως να διεκδικήσουμε αντίστοιχη βοήθεια αν βρεθούμε σε ανάλογη θέση», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Επί του παρόντος, ωστόσο, αυτή η… στήριξη δεν έχει φανεί. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ λένε στην Αθήνα «βρείτε τα» με την Τουρκία, στάση που λύνει και τα χέρια του Erdogan…
Σημειώνεται πως οι προκλητικές δηλώσεις Cavusoglu έρχονται αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα της Τουρκίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Antony Blinken, για το ίδιο θέμα.
Οικονόμου: Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της
Στον αντίποδα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος βλέπει «επιτυχίες» από την ελληνική πλευρά αλλά και νευρικότητα και δυσαρέσκεια στην τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «ανιστόρητες δηλώσεις που δεν εδράζονται πουθενά».
«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Erdogan, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Real Fm.
Τέλος ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
888888888888888888