ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Ημερομηνία: 05-05-2022

Τομεακή Επιτροπή Ηλείας

 

Για την επίσκεψη Τσίπρα στο νομό μας

 

Η επίσκεψή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας ανέδειξε για ακόμα μια φορά τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες αναδείχτηκε ο κοινός τους βηματισμός στα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα οι αγρότες του Νομού μας.

Κουβέντα δεν είπε για την εμπλοκή της χώρας μας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ- Νάτο και Ρωσία. Λες και δεν ήταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη βάση της Ανδραβίδας η οποία έχει ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κουβέντα δεν είπε πάνω στα αιτήματα των αγροτών που ανέδειξαν στις τελευταίες τους κινητοποιήσεις. Δεν είπε λέξη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, για το αφορολόγητο πετρέλαιο, για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στη σταφίδα που η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική. Όμως και για τις εκτάσεις που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας δεν μας είπε γιατί όταν ήταν κυβέρνηση δεν απάντησε στην Ερώτηση του ΚΚΕ που ζήταγε με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί μόνιμη λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. 

Όσο για τις αντικυβερνητικές κορώνες και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τα δήθεν μέτρα ανακούφισης, οι αγρότες γνωρίζουν καλά, πως τα προβλήματα τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, την στρατηγική συνολικά της ΕΕ. Σε αυτή την πολιτική είναι δεσμευμένος με θέσεις και με έργα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ποιος δεν θυμάται πως το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη , όταν καταργήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μπουκώνει το κεφάλαιο με απαλλαγές δισεκατομμυρίων;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και η ακρίβεια οφείλονται στο μπούκωμα των επιχειρηματικών ομίλων της “πράσινης ανάπτυξης” με δεκάδες δισ. ευρώ και στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, με την οποία συμφωνεί. Στο γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αποδεχόταν τα “τέλη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα” που έκαναν ασύμφορη την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη.

Οι αγρότες θυμούνται τις συχνές καταστροφές στην παραγωγή τους, αφού ούτε με τη δική του κυβέρνηση, ούτε με τη σημερινή της ΝΔ προχώρησαν τα έργα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά, αντιπλημμυρικά), αφού αυτά θεωρούνται “μη επιλέξιμα” από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, υπάρχει από το 2011 και διατηρείται μέχρι σήμερα με όποιον πέρασε από το κυβερνητικό τιμόνι.

Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός που στο κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε – κάνοντας την πάπια – τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των αγροτών! Γιατί αυτά τα μέτρα δεν “χωράνε” στη πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.

Σήμερα, έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου και στην περιοχή μας. Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από επίδοξους “σωτήρες”, έξω από τους συλλογικούς αγώνες.

Καλούμε τους αγρότες και το λαό του νομού μας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν στους αγώνες που δίνει.

 

 


Ροή